Szomszédháború

Amikor a probléma házhoz jön

A jelenség eredete

2015. augusztus 06. 13:02 - Captain Admin

A szomszédháborúhoz vezető rossz szomszédi viszony kialakulása alapvetően két fő okra vezethető vissza.


Az egyik (és talán a leggyakoribb) az irigység. Ez eredhet az erőforrások rendelkezésre állásának szűkösségéből, vagy egyéb olyan tulajdonságunkból, amiben a szomszédunk hátrányt élvez (pl korkülönbség, egészség).

A másik alapvető ok az maga a tény, hogy ugyanúgy ahogyan a rokonainkat sem mi válasszuk meg, így többnyire a szomszédainkat sem. Ezért az ember életvitelét jellemző tényezők (foglalkozás, életszínvonal, életminőség, hobby, családi állapot, családi háttér) különbözősége, magában hordozza a konfliktus kialakulásának esélyét. A többit általában alakítja az élet.

3763_e6a411ca11c9.jpg

Ez a két fő motivációs tényező megfigyelhető  a passzív és az aktív szomszédbosszantó, valamint a bosszantó és a bosszantottak esetében is. Legtöbbször elég, ha nem teszünk egyebet, mint éljük a megszokott (normálisnak gondolt) életünket, és a probléma magától házhoz jön, egy új szomszéd személyében megtestesülve. De az sem kirívó, amikor mi magunk változtatunk lakhelyet, és a normálisnak gondolt (megszokott) életvitelünk a már korábban ott élő(k) nemtetszését eredményezi.

A jelenség valós, és sokakat érint, amit a "A rossz szomszédság török átok" vagy a "Két szomszéd közül az egyik mindig büdös" vagy "A szomszéd fűje mindig zöldebb" vagy "Jobb ma egy rossz szomszéd, mint holnap kettő" mondások léte is alátámaszt. A későbbiekben kifejtem a rossz szomszédi viszony kialakulásának folyamatát, jellemzőit, fajtáit, fokozatait, valamint részletes ismertetésre kerülnek az érintettek is.

Amennyiben Ön is érintett, kérem írja meg történetét!

Elolvastam, de mi ez a blog?   Olvasói levelek itt!   Még több elmélet itt!

Szomszédháború
Ha a bejegyzés elnyerte a tetszését, kérem ossza meg az ismerőseivel is!
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szomszedhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr847685786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.