Szomszédháború

Amikor a probléma házhoz jön

A rossz szomszédi viszony kialakulása

2015. augusztus 15. 15:01 - Captain Admin

Mint már korábban említettem, a rossz szomszédi viszony kialakításához gyakran nem kell tennünk semmit. Bőven elég az ha létezünk, vagy hogy a szomszédunk valamikor a világra jött.

Bár a szerencsefaktor is jelentős szerepet játszik az rszv kialakulásában, a hibát legtöbbször a legelején követjük el. Igen, mi magunk! Ugyanis ha eddig még normálisan éltük az életünket az otthonunkban, akkor két dolog történhet, ami miatt hirtelen vagy fokozatosan, rosszabbra fordulnak a szomszédsággal kapcsolatos körülményeink.

  • új lakhelyre költözünk
  • új lakók érkeznek a környezetünkbe

 

1. Új lakhelyre költözés

A legfontosabb az információgyűjtés, az előzetes helyszíni felmérés, tájékozódás, terepszemle. Hiába kérdezzük az eladót, ő nyilván sosem mondaná el, hogy az elviselhetetlen szomszédok miatt szeretné eladni az ingatlanát. A közvetlen szomszédokat is hiába kérdezzük, ha pont ők az elviselhetetlen szomszédok, akik épp azt a személyt idegelték már évek óta, akinek most a lakását nézegetjük.

Mit tehetünk? Milyen információkra hagyatkozhatunk?szardobalo.jpg

Vannak alapszabályok, amiket fontos észben tartani!

Ha az anyagi lehetőségeink megengedik, akkor minél kisebb lakóközösségbe költözzünk, ugyanis egy 10 emeletes 60 lakásos épületben, sokkal nagyobb valószínűséggel fogunk idiótákba botlani, mint egy 2-3 vagy 4 emeletes épületben. Valamint 50-60 családot/lakót sokkal nehezebb pl egy lakásszövetkezetnek kordában tartani, mint egy 10-15 lakásos épületben. És bármilyen ügyről is legyen szó, a lakók összefogása is reménytelen ha sokan vannak.

Emeletes házban földszintre soha ne költözzünk! Ezt nem is értem, hogy a mozgásképtelen embereket kivéve, miért vállalkoznak ilyen extrém küldetésre egyesek?  Kinek hiányzik az, hogy az ő ajtója előtt mászkáljon az egész épület 0-24-ben? Vagy, hogy bemásszanak az ablakon?

Ezt az elvet továbbgondolva, ha tehetjük a legfelső emeletre költözzünk. Itt sokkal kisebb az esélye annak, hogy felülről eláztatnak, vagy hogy a fejünk fölül egyéb zajokkal kelljen együtt élnünk. Ebből kifolyólag az esetleges alsó szomszédunkkal szemben, stratégiai jelentőségű előnyökkel rendelkezünk! 4 emeletes épületben kell majd lépcsőznünk, de ennyit bőven megér a nyugodtabb élet! Magasabb épületekben pedig ott a lift. Arról nem is beszélve, hogy akkora jövés menés sem lesz a lakásunk előtti folyosón.

Keressünk rosszul működő lakóközösségre utaló nyomokat! Pl mocskos az épület környéke, piszkos a lépcsőház, takarítás hiánya, nem működő kaputelefonok, állagmegóvás illetve karbantartások szembetűnő hiánya, nem zárható bejárati ajtó stb.

 

2. Új lakók érkezése

Ez sokkal rosszabb eset mint az előző, ugyanis míg az egyes pontnál bőven van választási lehetőségünk, ebben az esetben már kényszerhelyzetben vagyunk. És az új lakókkal szemben az egyetlen előnyünk az az, hogy mi régebb óta élünk ott, de ez semmit nem jelent, azt az egyet leszámítva, hogy ismerjük a lakóközösség többi tagját is. Ebből kell előnyt kovácsolnunk!

A legjobb lenne már az odaköltözésük előtt elvenni a kedvüket az ötlettől, de természetesen az élet nem ilyen egyszerű! Ugyanis beköltözés előtt, a legritkább esetben sem fogják kimutatni a foguk fehérjét az új lakók. De legtöbbször amúgy sem fogunk tudni róla, hogy kik és mikor költöznek oda, hanem csak magával a ténnyel szembesülünk, amikor már javában tart a beköltözés. Vagy még azzal sem, mert pont nem voltunk otthon akkor.

Családi házas övezetben pedig, ha akkora szerencsénk van, hogy épp látjuk amint az új szomszédjelöltek ismerkednek a környékkel, és mi nem szívesen lépnénk velük szomszédi kapcsolatba, akkor ne is akarjunk beszélgetni velük, hanem azonnal végezzünk megelőző támadást! Ekkor számolni kell azzal, hogy az eddig békés szomszédunk, az esetlegesen miattunk meghiúsult ingatlanügylet miatt, változtatni fog a korábbi magatartásán, de vele kommunikáció segítségével valószínűleg egyezségre juthatunk. 

Mit tehetünk, ha már az élet problémás szomszédokkal ajándékozott meg minket?

A legfontosabb, hogy már az elején, amikor baljós jeleket látunk, nem szabad hagyni továbbfajulni a folyamatot! Erőt kell mutatni, amihez (ekkor még) összefogással a többi lakóra is lehet számítani. Ha ez nem segít, és az új lakók nem tudnak vagy nem akarnak idomulni, a már korábban kialakul normálisnak nevezhető lakóközösségi környezethez, akkor támadó stratégiai elemeket kell bevetnünk, amely stratégia kialakításánál az időnek fokozott jelentősége van!

A rossz szomszédi viszony kialakulását megelőző, illetve megszüntető stratégiák, és azoknak az elemeit, gyakorlati megvalósítását, későbbi posztokban fogom részletesen ismertetni.

Amennyiben Ön is érintett, kérem írja meg történetét!

Elolvastam, de mi ez a blog?   Olvasói levelek itt!   Még több elmélet itt!

A kép forrása: Tékozló homár blog. 

 Ha a bejegyzés elnyerte a tetszését, kérem ossza meg ismerőseivel is!

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szomszedhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr837686098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Turchi (törölt) · http://panaszom.blog.hu 2015.08.15. 16:51:15

Én pont az említett okok miatt költöztem földszintről a legfelső emeletre. Az én fejem fölött nem fognak még egyszer szaladgálni, fapapucsba vagy mibe klaffogni, ugrálós mosógéppel éjfélkor mosni, stb. Bevált. Ha még a szomszéd üres lakást is meg tudnám venni, pusztán befektetésnek, az lenne a királyság. Kár hogy nem akarja eladni :-( de nem adom fel, hátha :-)

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2015.08.15. 22:15:03

@Turchi: Igen, a közvetlen szomszédok számának csökkenésével, jelentősen növekszik a nyugodtabb élet esélye! ;)

bohuš 2015.08.22. 23:48:57

A 'minél kisebb lakóközösség' ponthoz: 6 lakásos társasházban laktunk, ebből 3 család nagyon erősen elütött az átlagtól. Amikor az előző lakó (rokon) mesélt róluk és a dolgaikról, azt hittük, idős kora miatt fantáziál. Aztán odaköltöztünk, és megdöbbenve észleltük, hogy amit mesélt, az szó szerint veendő :-). De akkor még fiatalok voltunk, csak röhögtünk az egészen, pedig tényleg szürreális volt az egész.

2015.08.24. 15:18:32

Ami miatt a rendezett közös helyiségek nem jelentenek semmit, azok a kémkedős társasházak. Ezekben rendben tartanak mindent, de a lakók a zajongóknál is rosszabbak, állandóan hallgatóznak, hogy ki, mikor, hová megy.

dedunoka 2015.08.29. 19:45:15

Jók meglátásaid. Azzal egészíteném ki hogy a kisebb lakóközösségnél jobban meg is ismerhetjük ,vagy inkább kiismerhetjük egymást. Adott esetben pedig ha elmérgesedik a viszony, a gyenge pontok is hamarabb kiderülnek. Viszont családiasabb a hangulat is ezért nagyobb a lehetőség a megegyezésre.

Mivel ingatlan értékbecslő is vagyok, megerősíteném a földszintre nem költözést annyival hogy elve 5%-ot le kell vonni egy lakás értékéből, ha az árát becsüljük, csak azért mert földszinti.
Sokszor sötét, mert a közösségi fa, vagy bokor hamar ránő, feljön duguláskor a szarlé a vécében, csapkodják a lépcsőház ajtót és ahogy írtad, betörhetnek, eláztathatnak, dübögnek, feletted stb.

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2015.08.29. 20:11:24

@atiz_3: Örülök ha egy szakember is így látja! ;) Szerencsére nekem is volt olyan munkaköröm, ahol volt lehetőségem megfordulni több ezer lakásban, viszonylag rövid idő alatt. Láttam ezt azt én is, de tapasztalatom is van "sajnos" ilyen téren is.