Szomszédháború

Amikor a probléma házhoz jön

A rossz szomszédi viszony külső ismertető jelei

2015. augusztus 30. 07:00 - Captain Admin

Mik a külső jelei egy rossz szomszédi viszonynak?

fence01.jpgA témát már az elején ketté kell bontani. Először megnézzük mik az ismertető jelei annak, ha valakik rossz szomszédi viszonyban állnak egymással, majd pedig ismertetem azokat az ismertető jeleket, amikor mi magunk élünk rszv-ben valamelyik szomszédunkkal.

A rossz szomszédi viszony kialakulását egy korábbi bejegyzés ismerteti, amely ide kattintva érhető el. Az érintettek pedig ebben és ebben a bejegyzésben kerültek ismertetésre.

 

Rszv külső szemlélőként

Miért fontos a mások közötti rossz szomszédi viszony jeleit keresni?

  • saját magunk szórakoztatása céljából
  • új stratégiai lépések elsajátítása céljából
  • lehetőséget teremt stratégiai lépések megtekintésére a gyakorlatban
  • lehetőséget teremt harci eszközök/technikák hatásosságának felmérésére éles helyzetben
  • lehetőséget teremt megismerni az egyes stratégiai lépések, illetve eszközök alkalmazásának következtében fellépő szomszédi reakciókat
  • ha épp ingatlanvásárlás előtt állunk, akkor még idejében fontos információkhoz juthatunk.

A felsoroltak közül kiemelném az utolsót, mert amikor új lakóhelyre költözünk, természetesen senki sem akar egy vagonnyi pénz kifizetése után, egy már évek óta tartó szomszédviszály/háború közepébe csöppenni.

Milyen egyértelmű jelei vannak, ha két szomszéd között legalább rossz szomszédi viszony, vagy szomszéd viszály van folyamatban?

gyoda.jpgEnnek felmérése szerencsés esetben nagyon könnyű, ha épp egy csata zajlik amikor ott járunk. De a legtöbbször alaposabb felderítőmunkát kell végeznünk, terepszemlével, információ gyűjtéssel.

Ha éppen tűzszünet is van, mindig keressünk egyértelmű, harcra utaló nyomokat! Pl ablak fölötti kormos külső homlokzat. Ez persze lehet sima lakástűz nyoma is, de az ördög soha nem alszik! Ajtóra/kapura/postaládára ragasztott üzenet. Egyértelmű jel az is, ha valamelyik ingatlan az adott környéken lévő átlagtól nagyságrendekkel jobban be van biztosítva, pl rácsozott ablakok, áthatolhatatlan kerítés. Ha a kerítésen GYODA drót is van, akkor lényegében már minden információt megkaptunk.

További ilyen jelek az irritáló külső homlokzati szín, elhanyagolt környezet, bármilyen támadásra utaló külsérelmi nyomok az épületen, bármilyen katonai tevékenységre utaló látható objektumok, eszközök. Az sem a véletlen műve, ha egy udvaron bármilyen, már generációkkal ezelőtt is elavultnak számító technikai eszközöket vélünk fölfedezni. Ezek a mai eszközöknél jóval zajosabbak, jobban füstölnek, több szerelést ezáltal kopácsolást stb igényelnek. Ha éppen semmi gyanúsat nem látunk és nem érzékelünk, akkor is gyanakodjunk, lehet hogy ez csak a vihar előtti csend!

Könnyebb helyzetben vagyunk, ha a harc éppen kialakulóban van, vagy már zajlik amikor ott járunk. Ennek megnyilvánulása lehet jelentéktelen mértékű (éppen kerti hulladék égetéséhez készülődik valaki az udvaron), de lehet jelentős mértékű is, (látszólag indokolatlanul az udvaron elviselhetetlen hangerővel üvöltő irritáló zene, vagy a fél környéket beborító füst, a kertben kerti hulladékkal vegyített égő műanyag szemét miatt). Egyértelmű jel, ha konkrét vitának, veszekedésnek lehetünk szem/fültanúi. Az elfajultabb harci helyzeteket az olvasók fantáziájára bízom.

Rossz szomszédi viszony belülről 

Annak a jeleit, hogy rszv-ben élünk, vagy csak kialakulóban van, nem kell keresnünk, ezt mindenki érzi! Hiába, hogy még csak nem is láttuk a szomszédunkat az életünkben sem, pláne nem volt még vele konfliktusunk, ami késik nem múlik! Bőven elég, ha például nem a mi zenei ízlésünknek megfelelő zenét kell hallgatnunk az ő jóvoltából, ráadásul nekünk erre a tevékenységre alkalmatlan időpontokban. Ha a szomszédunk nincs ránk tekintettel, akkor ez bizony minden, csak nem jó szomszédi viszony! Lehet, hogy a tevékenysége még meg sem közelítette a tűréshatárunkat, ha olyan fajta, akkor csak idő kérdése, hogy a következő fokozatra kapcsoljon.

Itt jegyezném meg, hogy a kialakulóban lévő rszv-ben -a korábbi bejegyzésekben ismertetettek szerint- lehetünk szenvedő felek, vagy éppen agresszorok is, még ha nem is tudunk róla, akkor is. Ha bármelyik szomszédunkkal már lezajlott verbális vagy fizikai konfliktusok képeznek közös élményeket, akkor az okoktól függetlenül már minimum rszv-ben, de már inkább szomszédháborúban vagyunk, kár is áltatni magunkat. Ha az adott szomszéd levegőnek néz minket, még a köszönésünket sem viszonozza, vagy éppen ellenkezőleg, túlzásba viszi a kedvességet, akkor ismét ne legyen kétségünk, csak idő kérdése és robban a bomba!

Fontos megjegyezni, hogy a mentalitásunktól és az életvitelünktől függően, könnyen lehet úgy az életünk része a szomszédháború, hogy annak elemei már fel sem tűnnek nekünk, az életünk szerves részét képezik!

Miért fontos idejében felismerni, hogy egy minket is érintő szomszédviszály van kialakulóban? Leginkább azért, hogy még idejében megtehessük a megfelelő lépéseket annak érdekében, hogy elkerüljük a későbbi komolyabb összecsapásokat. Mert a cél mindenképp a komolyabb és elhúzódó szomszédháború elkerülése kell legyen, mert az idő múlásával és a harc elhúzódásával, egyre kisebb az esélye az egyezségre jutásnak. És lássuk be, sokszor lenne jobb dolgunk is, mint háborúzni, de ez nem csak rajtunk múlik. 

A rossz szomszédi viszony fokozatait, valamint a különböző megelőző, elhárító, támadó, védekező, visszatámadó stratégiákat, későbbi bejegyzések fogják ismertetni. 

Amennyiben Ön is érintett, kérem írja meg történetét!

Elolvastam, de mi ez a blog?   Olvasói levelek itt!   Még több elmélet itt!

 

Ha tetszett a bejegyzés, akkor ezt leginkább egy Like-al, vagy megosztással értékelheti!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szomszedhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr227690050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.