Szomszédháború

Amikor a probléma házhoz jön

A rossz szomszédi viszony fokozatai

2015. szeptember 09. 06:00 - Captain Admin

Az egymással szomszédságban élők közötti viszony minőségét, egy -tól -ig skálán jellemezhetjük. Ha egy vízszintes vonal két szélén helyezkedik el a két szélső érték, akkor az egyik oldalon a pozitív szélső értéknek megfelelő szomszédi viszony, a másik oldalon pedig a negatív szélső értéknek megfelelő szomszédi viszony található.

A szomszédunkkal a kapcsolatunkat ezen a skálán 6 különböző fokozattal jellemezhetjük, attól függően, hogy milyen viszonyban állunk egymással. Ezeket a fokozatokat szemlélteti az alábbi ábra.

abra2.jpg

1. Amikor nincs szomszédunk:

Ha a szívére teszi a kezét az ember, akkor mindenki beláthatja, hogy ez lenne az ideális állapot, de a legtöbbünk nem rendelkezik az ehhez szükséges pénzmennyiséggel, vagy egyéb életviteli akadályok miatt ez megvalósíthatatlan. Ennek az állapotnak az értéke egyre inkább fel fog értékelődni, ahogy egyre több ember születik a földre, a bolygó mérete viszont változatlan marad. Sokaknak az ideális egy elzárt tanya lenne, de ennek hátrányai is vannak, ha már esetleg gyerekeket is nevelünk. Ezt leszámítva szinte csak előnye van, és azok mindenféleképpen kárpótolnak az esetleges hátrányokért.

2. Baráti szomszédi kapcsolat:

Ritka de van ilyen, közel ideálisnak mondható állapot. Van hátránya is, mert folyamatosan fennáll a lehetősége a kapcsolat megromlásának, amit legtöbbször az élet rendez.

3. Semleges szomszédi viszony:

Számszerűen ebből van a legtöbb a különböző lakóközösségekben. Időnként el kell viselnünk mások normális életvitelével együtt járó kisebb nagyobb kellemetlenséget, de cserében ők is elviselik a mieinket. Ilyen állapotban lehet élni nyugodtan hosszú évekig évtizedekig, de közel sem az ideális állapot.

4. Rossz szomszédi viszony:

Könnyen kialakulhat az előző állapotból, amikor valamelyik fél túlreagálja az adott helyzetet.  Jellemző, hogy ha valami miatt már kialakult egy konfliktus, akkor annak lesz folytatása is. Vagy mert a támadó fél vérszemet kapott, vagy mert a sértett fél egyenlíteni szeretne. A legtöbbször még csak kisebb mértékű kellemetlenségek okozásával jár, de már megjelenik a szándékosság, és a konfliktusok is. A résztvevő felek tulajdonságai/lehetőségeitől függően, innen már könnyen kialakulhat a szomszédviszály, esetleg háború.

5. Szomszédviszály:

Itt már rendszeres a szándékos kellemetlenségek okozása, és vagy a különböző konfliktusok. Legtöbbször a külvilág számára egyértelmű,hogy az adott felek milyen viszonyban állnak egymásnak. A résztvevő felek mentalitásától és lehetőségeitől függően, már eszközöket is igénybe vesznek a viszálykodás során, és különböző méretű erőfeszítéseket tesznek a megoldás, vagy éppen a viszály tovább szítása érdekében. Gyakran huzamosabb ideig is elhúzódhat, aminek szinte biztosan nem az egyességre jutás tesz pontot a végére, hanem vagy az erőviszonyok jelentős átalakulása az egyik fél számára, vagy a viszály továbbfokozódása háborúvá.

6. Szomszédháború

A fogalomtárban leírtak szerint, két szomszéd között ez a legdurvább viszonyt jellemzi, ami még a részben törvényes keretek között kialakulhat. Egymás mellett élésről és amúgy lakóközösségről már rég nem beszélhetünk, inkább súlyos érdekellentétben álló, kibékíthetetlen szemben álló felekről, akik a harc során már az eszközökben sem nagyon válogatnak. A szándékosság mindkét oldalról egyértelműen fellelhető. Az elhúzódása leginkább a rendelkezésre álló erőforrásoktól, egy bizonyos határ átlépésének idejétől, vagy az erőviszonyok jelentős átalakulásától függ.

Amennyiben Ön is érintett, kérem írja meg történetét!

Elolvastam, de mi ez a blog?   Olvasói levelek itt!   Még több elmélet itt!

 

Amennyiben tetszett a bejegyzés, kérem ossza meg ismerőseivel is!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szomszedhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr257690052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sutyerák 2015.09.09. 23:11:39

nem baráti,semleges.
azért mert egyszer kurvanyázott az ablakban a sülhúsok szaga miatt,-még nem ellenségem,bár bunkó.