Szomszédháború

Amikor a probléma házhoz jön

9. Olvasói levél: A költözés nem mindig megoldás

2015. szeptember 19. 06:00 - Captain Admin

olvkomment.jpgA mai bejegyzés Dánka hozzászóló, egy korábbi olvasói levélhez írt hozzászólását tartalmazza, amiben leírja, hogy tapasztalata szerint a költözés nem mindig jelent megoldást.

Kedves elkeseredett panellakók. Aki azt hiszi, hogy a költözés mindig megoldja a panellakással kapcsolatos konfliktusokat, sajnos az én példám a fentieket erősen cáfolja:

1. lakás: 10 emeletes panellakás. Felettünk négytagú család, két kamasz fiúkkal. Míg a felettünk lakó rendszeresen terrorizálta a kisgyerekes családot, addig ők a fejünk felett szó szerint dobálták a súlyzókat. Azt a szobát nem is tudtuk berendezni hálónak, mert nem lehetett megmaradni. Mi gyermektelen dolgozók, csak "ágyra jártunk" haza, de aludni nem lehetett. 22-kor indult be náluk az élet. Egyáltalán nem lehetett pihenni tőlük. A fiúk mélynyomóitól rezgett az ablak.De amikor egyszer feljöttek a barátaink és beszélgettünk 1 órát, már verték ránk a radiátort. 1 évig bírtuk, mikor már a gyomrom görcsbe rándult attól, hogy haza kell mennem, költöztünk.

2. lakás: Szóba sem jöhetett panel, 4 emeletes téglaépítési társasház 4. emeletét céloztuk meg, feltételezve, hogy ott a hangok nem szűrődnek úgy, és a fejünk felett ne legyen senki. Egy rendezett házban vett lakásunkat szépen felújítottuk , majd nemsokára kiderült, hogy a 4. emelet egy kolónia. Tehát ennek a közepébe csöppentünk bele. A másik 3 lakásban a lakók vagy nyugdíjasok voltak, vagy otthonülő segélyből élők (amit a rendezett lépcsőház nem fedett fel lakásnézéskor). Minden nap mindenki kinyitotta a lakásajtót, és úgy főztek, élték az életüket, mint egy kolóniában. (Nem kisebbségiek !)Egyik lakásból ordíbálták át egymásnak a recepteket, stb. Azt már nem is kell mondanom, hogy a főzés során a szagok "mámorítóak voltak". Fáradtan reggel fél 7-kor arra ébredni, hogy a vénlány nyitott ajtón át dübörögteti Zámbót. Vagy, amikor megyünk fel a lépcsőn és szemben ott fekszik a kanapén a kövér nő hálóingben...!?Itt ennek ellenére kb. 4 évig laktunk. Mikor az egyik főkolompos család elköltözött, egy fiatal értelmiségi pár jött helyettük. Nagyon örültünk nekik. Egy nap arra léptem ki az ajtómon, hogy a vén nyanya a levélbedobón keresztül kukucskál a lakásukba, és még csak nem is jött zavarba. Oda akart hívni, hogy én is nézzem meg, még csak ágyuk sincs, szivacson alszanak. Na ekkor ragasztottam le belülről a levélbedobót. Terhes lettem, úgy döntöttünk, hogy a 4. emelet már sok lesz, irány a kertes ház, hiszen én bolondultam a kertért.

3. kertes ház: Mindig úgy gondoltuk, ha itt is sikerül hülye szomszédokat kifogni, mégiscsak más, mert itt legalább bezárod az ajtót magadra és csend van. Ez igaz, de......

509.jpgAz első 15 év maga volt a kánaán, jóban voltunk minden szomszéddal, talán túl közel engedtem magamhoz őket, ma már nem tenném. De a kisfiam születése miatt otthon voltam, jól esett a beszélgetés, főleg hogy szülés után enyhe depim volt. Ahogy a depim elmúlt, akkor döbbentem rá, hogy gyakorlatilag állandóan én hallgattam a két közvetlen telekszomszédom egymásra és az utca többi lakóiról szóló áskálódásaikat. Én pedig cinkostárs lettem azzal, hogy végighallgattam. Na ettől szabadulni szerettem volna, mert én nem ilyen vagyok. Szép lassan kezdtem leépíteni ezeket a nagybeszélgetéseket. Persze ez óhatatlanul sértődöttséghez vezetett. Házunk átépítésének kellős közepén a mögöttünk lévő szomszéd jött azzal, hogy az akkor 1 méteres 2 db nyárfánk ha megnő, akkor neki beárnyékol. Megnyugtattam, hogy nem engedjük megnőni, el lesz vágva a főág. Ennek ellenére stikába átjött, legyomirtózta, persze tagadta.

Az előttünk lakó szomszéd háza mögött még van 1 méter sáv ami az övé, ott drótkerítés választja el a telkünktől az övét. Ő minden áldott nap, főleg ha nálunk mozgás volt, megjelent, mint egy hívatlan látogató. Ha vendéget engedtünk ki, odajött mellénk!!A teraszon még napozni sem tudtunk a barátnőmmel. A takarás érdekében tujasort ültettünk. Tavaly nyáron arra jöttünk haza a nyaralásunból, hogy az ő oldalánál végig legyomirtózta, sőt a tetejét is, hogy ne nőjön. Rendőrségi feljelentés, bevizsgálás. A laborvizsgálat egyértelműen kimutatta a gyomirtót. Addig tagadott, de mikor ezzel szembesítettük, elküldött a p...-ba. A tacskónkat úgy találtuk egyik nap, hogy trágyalével le lett öntve. Ezek után meg lett neki igérve, hogy ha csak átnéz, komoly baleset fogja érni.

A férjemet eddig azért nem említettem, mert egy bárány, de most ő is megígérte neki, hogy átlép. A hülye azzal nem volt tisztában, hogy ha a rendőrség tanúként beidézi, akkor az nem feltétlenül azt jelenti, hogy látott-e valakit, hanem azt, hogy egyenlőre a részünkről konkrét tanú híjján nem vádolhattuk meg. Felháborodva mondta, hogy a férjem miért nem őt kérdezte meg, minek kellett neki a rendőrségre menni emiatt, ahol megvárakoztatták!!!. Szóval agyilag fű. A nyomozó szomorú hangon hívott fel, hogy nyilvánvaló az eset, de tanú nélkül nem tehet semmit.

Azóta bekameráztuk az egész udvart és elkezdtük építeni a 2,5 m kerítést. A kertről annyit, hogy bármennyire szeretem, az életem, azóta ha meghallom a hangjukat, inkább bemegyek, mert nem bírom elviselni. De legalább a két szomszédot sikerült kibékíteni, mert mi lettünk a közös ellenség.

Dánka

Amennyiben Ön is érintett, kérem írja meg történetét!

Elolvastam, de mi ez a blog?   Még több levél itt!   Elméleti bejegyzések itt!

 

Amennyiben tetszett a bejegyzés, kérem ossza meg ismerőseivel is!

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szomszedhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr247743638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2015.09.19. 17:46:05

"Az első 15 év maga volt a kánaán,..."

Nekem még nem jutott belőle öt év. Ettől a posztolónak még nem lesz jobb, de engem mégis meglepett ez a fordulat a történetben.

dedunoka 2015.09.19. 18:04:34

Mindenkinek más a magánszférájának a határa.
Dánka úgy tűnik nem az a nyitott típus, ez látszik abból, hogy nem csak az zavarja ha egy 1 méteres sávban őrá rálát(hat)nak, hanem az is ha Ő maga belát(hat), rálát(hat), másokra. Nem mondom, kissé kellemtelen egy kövér nőt látni akaratunk ellenére hálóingben, hazafelé menet, de azt nem értem miért zavaró, hogy olyan jól megvannak a szomszédok egymással és napközben receptet cserélnek? Hacsak nem az éjszaka közepén?
Az ételszag megint más, de azt is egy jól szigetelő ajtóval talán ki lehet lőni, bár nekem nincs erre személyes tapasztalatom.
A kertes házban is az volt a baj hogy túlságosan közel akartak kerülni a szomszédok a levélíróhoz és ez neki egy idő után, már meghaladta a komfortzónáját. Egyébként nem is értem hogy miért várt 15 évet arra, hogy a kerítést megépítsen a szomszéd felé ha már zavarja, hogy az átlát? Annak is ciki lehetett, hogy nem mehetett úgy ki a kertbe vagy a teraszra, hogy ne lásson át.
Volt olyan ügyfelem akinek a telke lejjebb volt (hegy alján) a másik telekhez képest. A felső telektulajdonos ha kiment a teraszra és a kilátást csodálta, abban totál benne volt a lenti szomszéd terasza is. Amikor fürdőruhába napozott, nem lehetett nem észrevenni. De akkor most a felső szomszéd fekete szemkötővel kellene hogy járjon? Miért nem építenek olyan kerítést, ami ezt akadályozza, ha zavarja őket?
A bokrokat, fákat lehet, hogy a levélíró szereti, de speciel van akinek nagyon árnyékol, vagy fél, hogy bogaras, tetves lesz vagy nincs kedve nyírbálni vagy a szemetét sepregetni ősszel. Talán meg kellett volna beszélni, hogy jó e ez a bokrosdi ötlet. Nem csoda ha legyomírtózta, ha neki nem tetszett. A közös kerítés mentén nem "illik" csak úgy mindenféle bokrot, vagy fát ültetgetni!

A nyárfa pedig tényleg brutál magas tud lenni ha hagyják. A mi szembe társasházi szomszédunknak már ránk is életveszélyes a fájuk ha belecsap a villám! Van még egyébként 3 kisebb bodzabokruk is a kerítés tövében tele tetűvel.(Az sem nő meg sosem mert mi is szépen metszegetjük!)
Nem vagyunk egyformák!

Volt egy ügyfelem aki fényszennyezés miatt feljelentést tett mondván nem tud aludni a 4 kilométerre és tőle 50-80 méterrel magasabban fekvő hegy tetején lévő új szobormegvilágítástól.
Redőnyt javasoltam neki, meg egy sötétítő függönyt!

Itt a fal nagyon jó ötlet, de sokkal hamarabb kellett volna megépíteni!

Lángharcos 2015.09.19. 19:16:04

@atiz_3:
" Talán meg kellett volna beszélni, hogy jó e ez a bokrosdi ötlet. Nem csoda ha legyomírtózta, ha neki nem tetszett. "

Mert fordítva nem kell megbeszélni? Saját telken volt a növény, a vegyszerező szomszéd birtokháborított.

dedunoka 2015.09.19. 19:52:30

@Lángharcos: Abban igazad van hogy illik a vegyszerező szomszédnak is szólni. Igaz nem ismerjük a konkrét helyszínt, de
Egyrészt
A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény szerint
"5:17. § [Az ingatlanon fennálló tulajdonjog terjedelme] (1) Az ingatlanon fennálló tulajdonjog a föld feletti légi térre és a föld alatti földtestre az ingatlan hasznosítási lehetőségeinek határáig terjed."
tehát ami a kerítésen átnyúlik azzal azt csinálhat a szomszéd amit akar IGAZ nem úgy hogy elpusztuljon maga az egész növény. Itt az derült ki, hogy csak az Ő oldalán és a növény tetejét érte kár.

Azt nem tudjuk milyen messze volt a bokor töve a kerítéstől.
De Másrészt
A helyi építési szabályzatokban a bokroknak típus szerint pontosan meg van határozva az ültetési távolsága a kerítéstől, amit persze nagyon kevesen ismernek. Egy bokrot nem lehet egy méternél közelebb ültetni a kerítéshez az biztos! Ha a permetező birtokvédelmet kért volna bokor ügyben még az is lehet hogy megkapta volna, sőt, a hatóság kötelezte volna a bokorültetőt a tövestől való kiírtáshoz.
Itt csak rendőrségi vizsgálatról írtak gondolom garázdaság miatt. Nem tudom birtokvédelmi eljárás volt-e az önkormányzatnál lefolytatva.

Sajnos ez is egy kicsit a visszanyal a fagyi esetekre emlékeztet amikor a feljelentőnek igaza van mert kár éri, de a másik félnek is vannak jogai vele szemben pedig nem is gondolná.

Bikli néni 2015.09.19. 21:51:44

Nah, a hálóingesről eszembe jutott egy régi eset. Az akkori páromék lakást vettek, aznap költöztünk be - esetemben a beköltözés azt jelentette, hogy életemben először kiköltöztem a szülői házból és 200 km távolságból jöttem a dobozaimmal.
Ez egy hétfői nap volt, pasi dolgozott, én otthon, próbáltam legalább alapszinten lakhatóvá tenni a kérót. Kedden jöttek a szakik, hogy beszerelik az internetet a lakásba. Lépcsőház jobb szélső ajtó, a kábelt el kellett vezetni a középső lakás ajtaja fölött. Egyszer csak hallom, nagy ordibálás van kint, a szakik nagyban üvöltöznek valakivel. Megyek ki, mi ez a cirkusz. A középső lakásban lakó hálóinges nőci (3,5 évig laktam ott, de sose láttam másban, még felmosni is abban járt ki), meg az idegbeteg pasija toporzékoltak, hogy meg ne próbálják az ő ajtajuk fölött elvinni a kábelt, mert az az övék, és hogy néz ki és le fogják vágni. Szerelő próbálta neki magyarázni, hogy a lépcsőház osztatlan közös tulajdon, ellentétben a kábellel, amit épp megrongálni készül. Ebbe a kedves diskurzusba szóltam bele, kéremszépen, nem lehetne ezt békésen megbeszélni? Mire új szomszédaink engem vettek célba, hogy én csak fogjam be, mekkora bunkók vagyunk, ideköltözünk és át se mentünk bemutatkozni! Persze mindezt olyan hangerőn, hogy az egész lépcsőház hallotta. A vicces az egészben, hogy a bemutatkozás amúgy szándékunkban állt, csak az első pár napban, míg dobozokból éltünk és örültünk, ha egy kanapéra le tudtunk ülni meg tudtunk zuhanyozni este (plusz ember ugye este hétig dolgozott), valahogy nem ez volt a prioritás. Nem is mentünk át soha, idegbeteg faszi (tényleg az volt, tök sokszor áthallottuk, ahogy a nevelt lánya visított, a faszi meg üvöltött) még három év után is úgy nézett rám, hogy ha a nézéssel ölni lehetne, én már halott lennék.

Ennél egy fokkal kedvesebb volt az alattunk lévő szinten, de a másik oldali lakásban lakó néni: három év ottlakás után is megcsinálta, mikor vasárnap este tízkor kezemben-hátamon megérkeztem a böhömnagy csomagjaimmal otthonról, hogy épp előttem ment be a lépcsőházba. Köszönök, megfordul, végigmér, majd belép a lépcsőházba - és az orrom előtt benyomja belülről az ajtót. Máig nem tudom, miért tette, de elég sokmindennek elmondtam magamban, mire sikerült előapplikálni a kulcsomat.

Bikli néni 2015.09.19. 22:03:13

Ja, azt kihagytam, hogy ugyanez a faszi volt, aki éveken át hetente többször fúrta a mi szobánkkal közös falat este hét és tíz között. Soha a büdös életben nem fogom megfejteni, mi a rákot lehetett ott ennyit fúrni, és főleg miért pont akkor.

dedunoka 2015.09.20. 10:29:47

@Bikli néni: Előitéletesség.
Ez egy kulcsfontosságú emberi tulajdonság ami félreviszi az emberi kapcsolatokat. Még alig költöztetek be de már a fejedhez vágták, hogy nem akartál bemutatkozni. Mi amikor megvettük a lakást, előző hónapokban amíg árulták lakást, a szomszéd lakók összefogtak, és pánikszerűen felújítottak egy csomó mindent a lépcsőházban . Még ablakot is cseréltek. Később bevallották hogy azért mert féltek hogy egy olyan lakó fogja megvenni a lakást aki nem akar fizetni majd. "Megszí...ták" mert nem olyan jött! :-)
Egyébként szerintem nem feltétlen annak kell átmenni, aki beköltözik, hanem inkább annak kellene egy tányér gulyáslevessel, vagy süteménnyel kedveskedni aki tőzsgyökeres, hiszen a nagy pakolásban nem jut idő süteményelni, vagy főzni, vendégeskedni, hiszen olykor tűzhelyünk sincs.
Ahol most lakom, ebéddel vártak a szomszédok, igaz kicsit parázva mint kiderült!

dedunoka 2015.09.20. 10:35:53

@Bikli néni: A nálad idősebb nénin nem csodálkoznék. Nem hiszem hogy látta a csomagjaidat! Csak azt láthatta, hogy fiatalabb vagy nála. Amikor Budapesten éltem napi szinten sok idős ember lökött fel vagy le a buszról még terhesen se voltak rám tekintettel. Sajnos sokan tiszteletlenek a fiatalokkal szemben mert azt hiszik hogy az idősebb koruk feljogosítja őket arra, hogy így viselkedjenek. Hangsúlyozom, hogy nem általánosítanék, mert nagyon sok kedves aranyos idős ember van, de a tapasztalatom ami az utazási szokásokat illeti nagyon negatív. A szomszédsági kérdésben is elsősorban bizalmatlanság, előítéletesség, jellemzi őket. Ők azok a megfegyelmező típus akik a sorrendiségi illemet kő kövön kiharcolják magukat akár a babakocsidra csapva az ajtót, vagy a bevásárló kosarat! (Erre is volt példám, de megkapta a néni a magáét!)

Bikli néni 2015.09.20. 13:45:27

@atiz_3: Itt igazából nem is a csomagokon volt a hangsúly, hanem a tényen, hogy pontosan tudta, hogy ki vagyok (vagyis, hogy ott lakom), mégis bevágta az orrom előtt a lépcsőház ajtaját. Ez csomagok nélkül is rém bosszantó tud lenni, de este tízkor, felmálházva, nyüszítve attól, hogy mindjárt bepisilsz öt órányi utazás után, már ultragáz. Lehet, nem ismert fel a sötétben, de akkor is meg lehet kérdezni, kit keresek, ha betörőnek néz, én meg akkor elmondom, hogy csókolom, a fölső szomszéd vagyok, reggelente össze szoktunk futni a lépcsőházban, ne tessék már kizárni. Eh, na mindegy.

Az idősektől a tömközön én is pipa tudok lenni, főleg, mikor a reggeli csúcsban a gyorsjáratra szállnak a banyatankkal (az ugyanarra közlekedő sima, ami 3 perccel később indul, nem jó), aztán hőzöngenek, hogy a bunkó fiatalok nem adják át a helyet. Szerencsére jó tapasztalatom is van azért: egy héttel a szülésem előtt, már igencsak tekintélyes pocakkal buszoztam a dokihoz. Busz tömve, középsulis srácok ülve néznek rám, mint ló a tökre, egy se mozdult volna meg. Végül egy idős bácsi kelt fel és adta át a helyét.
De a legjobb az a nénike volt, aki beközölte velem a buszon, hogy jaj aranyos, magával se cserélnék, ilyen világba gyereket szülni, jól átgondolta ezt? o.O

Bikli néni 2015.09.20. 13:56:14

@atiz_3: Egyébként szerintem is a régi lakók fogadják az újakat (jó, azért nem kell haptákban állni a sütistálcával). De ha nem is szeretné, ezek tuti leskelődtek, hogy kik lehetnek az új szomszédok, valszin nem csak az internetes szerelőket vették észre, hanem mondjuk a kőművest is előző nap, aki a konyhafalat csempézte. Azért lehetett volna annyi eszük, hogy nyilván nem egy csillivilli pöccre berendezett kéróba költözünk épp, ahol megfőzte magát az ebéd. Emlékszem, első este, miután ember dögfáradtan hazajött a melóból, még buszoztunk a madaras teszkóbaeste tízkor alap dolgokért, hogy pl tudjunk zuhanyozni. Na aki ilyen körülmények között a szomszéddal való bájolgással indít, az előtt megemelem a kalapom :)

Merlot 2015.09.20. 14:13:18

@atiz_3: "A bokrokat, fákat lehet, hogy a levélíró szereti, de speciel van akinek nagyon árnyékol, vagy fél, hogy bogaras, tetves lesz vagy nincs kedve nyírbálni vagy a szemetét sepregetni ősszel. Talán meg kellett volna beszélni, hogy jó e ez a bokrosdi ötlet. Nem csoda ha legyomírtózta, ha neki nem tetszett. A közös kerítés mentén nem "illik" csak úgy mindenféle bokrot, vagy fát ültetgetni! "

Hol élsz te?
Mióta engedély köteles növények ültetése saját telken, ha betartom az ültetési távolságok jogszabályban meghatározott rendjét?

Nem te vagy véletlenül a füredi lakás szomszédom, aki kiirtotta a közös tulajdonú telken az összes bokrot, kivágatott egy évtizedes platán fát, és legyomirtózott füvet, virágot? :p

dedunoka 2015.09.20. 14:39:11

@Merlot: "Hol élsz te?"kérdésedre válaszolva sajnos sok szomszédbosszantó között akik tőlem várnak jogi segítséget és ha mindez nem lenne elég még ilyen blogokat is olvasgatok a témában. (Szerintem lassan kezeltetni is kellene :-)) )

"Mióta engedély köteles növények ültetése saját telken, ha betartom az ültetési távolságok jogszabályban meghatározott rendjét?"
Igazad van tényleg nem engedély köteles HA betartják az ültetési távolságot, de a levélíró történetéből én azt szűrtem le hogy nem tartotta be, és úgy hogy sem a bokortípust nem ismerem sem a helyszínen nem voltam így távolról nehéz igazságot tenni közöttük.
Egyébként volt már olyan bokros ügyem ahol 9 méter magas lett a tujasor végig a kerítés mentén és teljesen ellehetetlenítette a másik telket. Ilyenkor bíróság előtt még kártérítést is lehet kérni a bokorültetőtől, ha sikerül bebizonyítani hogy több vevője volta károsultnak, de nem akarták megvenni a házat ennyiért meg ennyiért ami reális ár,a szomszéd bokrainak árnyéka miatt.
Az is igaz hogy az ilyen peres ügyek végtelenítettek.

És füreden nincs lakásunk de ilyen brutálisan növényírtó szomszédom nekem is van. Egy napon a 30 éves fenyőfát tüntette el. Igaza volt hogy neki már sötét volt az erkélyén de azért illet volna szólni hogy mi van! Megsirattam a fát de a szomszéddal attól még jóban vagyok!

dedunoka 2015.09.20. 14:47:59

@Bikli néni: Nekem is egy esetben adták át a helyet és ráadásul egy bottal járó reszketeg idős bácsi!! Az utolsó hónapban a buszon való rázkódás miatt az ember (bocsánat asszony) hasa sokszor be tud feszülni és igen keményen.

rest of boys 2015.09.20. 18:45:25

@Bikli néni: Az lehet, hogy a nőjét rendezte le három órán keresztül, olyan intenzitással, hogy falfúrásnak tűnt. Ez az örökös hálóingben (úm. stand-by) járást is megmagyarázza némileg...

2015.09.22. 22:47:57

@atiz_3:
Nem érted. Nem azzal van a baj, ha egyes szomszédok annyira jóban vannak egymással, hogy nap mint nap pletykálnak egymással, recepteket cserélnek, átmennek egymáshoz sörözni. Hanem az a baj, hogy ha valamelyik szomszéd nem vevő ezekre a dolgokra, azt nem tudják elfogadni. Az meg hogy máshoz bekukucskál...

A tuja és a fa üggyel sem az a baj, hogy a szomszédnak nem tetszett a megoldás, hanem az, hogy más tulajdonában szándékos kárt okozott. Mert ha nem tetszik, hogy a szomszédod valamit közvetlenül a kerítéshez ültet, akkor szólsz, és próbáltok kompromisszumot kötni, de még ha nem is egyeztek meg, akkor sem elfogadható a szomszédba gyomirtózás. Nem tudom, hogy hogyan lehet védeni az ilyen szomszédot, ennek semmi köze ahhoz, hogy a posztoló mennyire akarja magához közel engedni a szomszédait, ez így mindenképpen prosztóság, ha igaz.

2015.09.22. 22:50:16

@atiz_3:
"tehát ami a kerítésen átnyúlik azzal azt csinálhat a szomszéd amit akar IGAZ nem úgy hogy elpusztuljon maga az egész növény. Itt az derült ki, hogy csak az Ő oldalán és a növény tetejét érte kár."

Igen, lenyesheti, vagy ha mondjuk gyümölcsfa lenne, leszedhetné az átlógó ágakról a gyümölcsöt. De bizony ha gyomirtót használ, akkor az egész növényben kárt okozhat.

2015.09.22. 22:57:48

@atiz_3:
Egyébként én őszintén szólva egyáltalán nem szeretem azt, amikor a szomszédok szoros közösséget alkotnak, és mindig mindent tudnak egymásról. Egy rövid ideig laktam ilyen házban, szerencsére csak béreltük a lakást, illetve volt idős rokonom, aki nem csak ilyenben lakott, de maga is része volt a rendszernek. Ilyen helyen sehogy sem jó, mert ha része vagy a rendszernek, akkor nincs magánéleted, és hát a szomszédaidat nem magad válogatod, mint a barátaidat, így ilyen és olyan ember is van közöttük, beleértve az olyanokat is, akiket pont nem tudsz könnyen elviselni. Ha meg nem vagy része a rendszernek, akkor csak egy gyüttment vagy, és ennek megfelelően állnak hozzád, azt hiszem ezt nem kell részleteznem...