Szomszédháború

Amikor a probléma házhoz jön

10. Olvasói levél: Egy elmenekült anyuka esete

2015. szeptember 26. 06:00 - Captain Admin

A mai bejegboritekuj2.jpgyzésben egy szülő levelét olvashatjuk, amit egy korábbi olvasói levélre reagálva küldött, és amiből megtudhatjuk, hogy milyen következményekkel is járhat, ha a szomszédunk helyett a gyerekünket szabályozzuk be.


Kedves szerkesztőség!


  Olvastam annak az anyukának az írását, akinek a szomszédja nehezen viseli, a fölötte lakó gyermek mozgását. Elkeseredetten, minden módszerrel próbálja megakadályozni a gyermeke "zajongását".

  Velünk hasonló történt. A harmadik emeleten laktunk, alattunk egy idős házaspár. Nagyon szerették a lànyomat, sokszor vigyáztak rá. Velem és a férjemmel is jó viszonyt ápoltak. De...bármennyire is kedveltek bennünket, mindennaposak voltak a kopogások ,a radiátorok csövén, a kiabálások. Az volt a legkevesebb, ha csak megjegyezték, "hogy hallottuk a sírást éjszaka"..... Mindig elnézést kértem. Soha semmi nem változott. Elköltöztünk. Azóta is örömmel üdvözöljük egymást.

    Én is elkeseredetten próbáltam, " csendben" tartani, a lányomat. Addig jutottam, hogy a gyerekem lábujjhegyen fut..sokszor még ma is. Kis feszesség is keletkezett az egyik ínban, a saroknál. Tornáztattam de a szokás megmaradt.

  Nem hiszem, hogy van megoldás. Talán a költözés.....

Egy szülő

Amennyiben Ön is érintett, kérem írja meg történetét, vagy javaslatait.

Elolvastam, de mi ez a blog?   Még több levél itt!   Elméleti bejegyzések itt!

 

Amennyiben tetszett a bejegyzés, kérem ossza meg ismerőseivel is!

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szomszedhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr407748262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bicepsz Elek77 2015.09.27. 09:52:10

Mi ez a f..sag? Amugy persze az igazsag az arany kozeputon van. Nalam az a szabaly, hogyha a gyerek idegesito, akkor szolok neki vagy megy a pofon. Ha a szulo beszol vagy ram ugyrik, akkor neki is megy a pofon. Oszt jonapot!!!
A masik oldal persze, hogy ne legyunk megalkuvok, de nem ilyen esetekben!!!

ózdi cigány 2015.09.27. 10:13:26

@Bicepsz Elek77: Próbálnád ezt meg nálunk! Négy férfi van a családban, együtt vagyunk majd fél tonna.

kalbász 2015.09.27. 10:43:22

@ózdi cigány: Tesznye egy élőlények lehettek.

Sunny Days 2015.09.27. 11:25:10

most komolyan, egy harmadik emeleti lakásban a gyereknek futnia kell? és vérig sértődni, amiért alattuk nem örülnek a folytonos dübögésnek? ha az a szegény gyerek futna, hát vigyék olyan helyre, ahol futhat, de az ne a lakás legyen? és ne jöjjön a kedves anyuka olyan hülyeséggel, hogy a szegény gyereke ebbe rokkant bele, hogy nem volt szabad futnia a harmadikon? focipálya méretű volt az a lakás amúgy, hogy járással nem lehetett benne közlekedni, csak futva?

Lavinia Pinkerton 2015.09.27. 13:05:05

@sunny_days: most komolyan, egy emeletes házban kell laknia az olyan házaspárnak, akik a csendre vágynak legjobban ?
Miért nem költözik el az ilyen idős egy hegyre, ahol egymagukban hallgathatnák a süket csendet ?

A városi lakás nem erre való.

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2015.09.27. 14:01:59

Kedves Szülő! Azt írja,hogy nagyon szerette önöket az idős házaspár. Kérdem én, mi lett volna, ha nem szeretik önöket? Kivágják a gyerek nyelvét vagy? Az,hogy egy kisgyerek éjjel sír, vagy néha átszalad az egyik szobából a másikba, mert pl meg akar mutatni valamit az anyukájának ez teljesen normális. Az,h ez lehallatszik az alsó emeletre, ez nem a gyerek hibája, hanem az épület sajátossága.
Meglátásom szerint hatalmas károkat okozott azzal a saját gyerekének, hogy a szomszédainak próbált megfelelni. Ennek szembetűnő fizikai jelei is vannak, de ami még rosszabb, a sok felesleges fegyelmezés és beszabályozás miatt, egy gyáva, bátortalan, bizonytalan, határozatlan, legkevésbé sem önálló személyiség lesz, valószínűleg még sok más egyéb problémával.
Könyörgöm, mi az,hogy hallottuk,hogy éjjel sírt a gyerek? Jó hallgatózást! Ez lett volna a megfelelő válasz, később lehetőséget teremtve a zenei ízlésük kiszélesítésére is.

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2015.09.27. 14:06:05

@sunny_days: Nekem úgy tűnik a rövid levelet olvasva, hogy az anyukának már azért is szóltak, ha naponta egyszer átszaladt a gyerek az egyik szobából a másikba. Nehezen tudom elképzelni, hogy a gyerek futva közlekedett otthon, ráadásul állandóan. Én ilyen gyereket még nem láttam! Az,hogy néha átszalad az egyik szobából a másikba, mert pl meg akar mutatni valamit az anyukájának ez teljesen normális. Az,h minden szarért szól az alsó szomszéd, az a nem normális. Ennek megfelelni szülőként pedig szülői alkalmatlanság! Meg is lett az eredménye. Így kell egy megalkuvó birkát nevelni egy gyerekből.

inebhedj - szerintem 2015.09.27. 14:17:10

@sunny_days:

:D

Erről az iparkamara alábbi tanácsa jutott eszembe, mellyel akkor segítette ki az egyszeri webáruházat, mikoron utóbbi megkérdezte, hogyan kezelje, ha a banki átutalással kifizetett, (természetesen) külső futárcéggel kiszállított terméket a vevő, elállási jogával élve visszahozza, és emiatt az átutalás és a futárszolgálat költségeit is vissza kell számára téríteni:

1. Érdemes olyan pénzügyi szolgáltatót választani, amely ilyenkor visszatéríti az átutalási költségeket.

2. Érdemes olyan futárszolgáltatót választani, amely ilyenkor visszatéríti a kiszállítás díját.

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2015.09.27. 16:11:05

@SZHBadmin: "Nehezen tudom elképzelni, hogy a gyerek futva közlekedett otthon, ráadásul állandóan."

Akkor gyenge a fantáziád. A mi folyosónkon lakik egy fiatal házaspár, van egy két és fél éves kislányuk. Amikor jönnek haza a sétából, a kislány dalolgatva végigszalad a folyosón, és nevet. Aztán fut egyet visszafelé is. Egy kisgyerek nem csak akkor fut, ha valahová sürgősen oda kell érnie, hanem azért is, mert futni érdekes. Egy kisgyerek mindent csinál. Futkározik is. De persze egy kisgyerek, ha jár, akkor is a sarkán döbög, neki még az is érdekes.

A kisgyerekesek alatt lakók ezt vagy el tudják viselni, vagy nem. Ha nem, azért őket hibáztatni nem lehet. A zaj zavaró hatása hosszabb távon már nem uralható, csakis erős gyógyszerekkel préselhető be a tűrési zónába. Ez egy igazán komoly probléma.
@inebhedj - szerintem:

élhetetlen 2015.09.27. 16:41:46

@SZHBadmin: Elég érdekes a meglátásod. „Így kell egy megalkuvó birkát nevelni egy gyerekből”. Igen, minden ember, aki tekintettel van az embertársaira, az megalkuvó birka. Úgy kell felnevelni egy gyereket, hogy magasról tegyen mindenkire, és ha majd önálló lakáshoz jut, akkor nyugodtan bulizzon hajnalig, nem számít a szomszéd, csak ő.
A sírás. Az előző lakásomban felnőtt mellettem két gyerek, és, ha éjszaka áthallatszott a sírás, én is megkérdeztem másnap, ha találkoztunk, hogy mi volt. Nem azért mert idegesített, mert persze, hogy idegesített, de azt mindenki tudja, hogy egy gyerek nem azért sír, hogy a szomszédot idegesítse, hanem mert baja van. Ez lehet, hogy csak annyi, mintha megkérdezed valakitől, akiről tudod, hogy beteg volt, hogy jobban van-e már. Felháborító! Mi köze hozzá? Ez a verzió eszedbe sem jutott? Abban a levélben, amire ez a levélíró rálapátolt, ez vagyon írva „esetleg leesett a cumija”. Persze, és ezért felkopogott az alsó szomszéd. A másik, hogy, ha szar a lakás, és minden lehallatszik, lehet venni egy centis hangelnyelő réteget a padlóra, stb. Okos anyuka nem erre ruházott be, hanem megtanította lábujjhegyen futni a gyereket. És igen, van rohangászó, ugrókötelező gyerek, nem mindegy, mi van a lábán, posztó talpú házipapucs, vagy kopogós fapapucs. (Ezzel hál istennek, csak egy nyaralás során találkoztam). Én a levélből azt szűrtem le, hogy az anyuka nem ezért költözött el, mert ha elmegy hasonló viszonyok közé, ott sem tudja, mi lesz, valószínű, hogy összejött a kertes ház, amire vágyott. Bár nem hiszem, hogy érdekel, de leírom. Egy előző munkahelyemen a kolléganőm gyereke, ha bejött, (mert néha nincs hova tenni), és az anyja nem ért rá, odajött, megkérdezte, hogy játszhat-e, és ha tudtam mást csinálni, lezártam a dolgaimat, és igen. A másik kollégám két fia berohant a szobába, és a vállam felett négykezest játszottak a billentyűzeten, nem érdekelte őket, hogy nekem milyen kárt okoztak. Úgy látod, hogy az első példa a birka, míg a második az igazi önálló személyiség? Baj van, nagy baj van.

élhetetlen 2015.09.27. 16:59:27

@Lavinia Pinkerton: Te tényleg ennyire hülye vagy, vagy csak szerepet játszol? A városi lakás is arra való, hogy normális viszonyok között normális életet élhessen az ember. Ha a felettünk lakó gyerekei futkosnak, és tudja, hogy ez lehallatszik, fektessen le egy hangszigetelő réteget a padlójára. Nem hallottál még arról, hogy normális együttélés, és mindent megteszünk azért, hogy ne zavarjuk a szomszédot? Miért az idős költözzön egy hegyre, ahol nem tudja ellátni magát, miért ne az, aki nem képes a családi életét a lakáson belül tartani?

Lavinia Pinkerton 2015.09.27. 17:27:21

@élhetetlen: Az idős az, aki nem tudja elviselni, hogy emberek alatt lakik. Az ilyen nem kész a városi életre.
Menjen mondjuk tanyára.

A fiatalok elköltözhetnek onnan, ...de az idősek kapnak majd egy új szomszédot, akinek megint nem bírják majd elviselni a közelségét.
Mert mondjuk zenét hallgat, vagy pörköltöt főz, vagy macskát tart... teljesen mindegy.

Ezek a gondok nem a gyerekekkel vannak, hanem az idősekkel, meg az olyanokkal, aki zaklatja a szomszédait, pedig csak nem bír városban élni.

Egy nyugdíjas házaspárnak már nem kell munkahely, sem óvoda, úgyhogy bárhova elhúzhatnak, ahol csönd van.

Az persze nem zavarja ezeket a nyugdíjasokat, hogy amikor a falakat verik és üvöltöznek, attól az egész ház ideges lesz.
Az egész házat képesek felverni, és ha ettől se robbantanak ki valami balhét, akkor be is csöngetnek, vagy petíciókat iratnak alá, feljelentgetnek...

Az ilyenek inkább maguknak keressenek megoldást valami félreeső helyen, mert az egész város nem fog nekik kipusztulni, hogy végre csönd legyen.

Lavinia Pinkerton 2015.09.27. 17:31:23

@élhetetlen: Szóval, hogy ennyire hülye vagy, hogy a fiatalokkal szigetelést csináltatnál, de az öregek kopogása ellen talán nem is lesz elég a padlószigetelés, mert az öregek a falakat verik, és csöngetnek, meg lesbenállnak a folyosón is, hogy mikor szalad az a kislány...

Ők az összeférhetetlen zaklatók. Vagyis úgy látom, hogy például te.

élhetetlen 2015.09.27. 18:17:01

@Lavinia Pinkerton: Értem, nem szerepet játszol. (utalva az előző első mondatomra). „Mert, mondjuk zenét hallgat, vagy pörköltöt főz, vagy macskát tart... teljesen mindegy.”. Mondd már meg, mi közöm ahhoz, hogy a szomszéd milyen zenét hallgat, miért azt kell hallgatnom a falon át, vagy mit főz, miért kell azt nekem szagolnom. A mostani lakásom egy társasházban van, amiben vannak kicsi, leválasztott lakások, ahol a minikonyha az előszobában van. Leégeti a fokhagymás anyámtyúkját, eszében sincs kiszellőztetni a saját szobáján keresztül az utcára, kinyitja a zárt lépcsőházra nyíló bejárati ajtaját, a szag feljön, mert a meleg felfele száll, és beszivárog a lakásomba. Szerinted miért normális, hogy ezt el kell viselnem? „Egy nyugdíjas házaspárnak már nem kell munkahely, sem óvoda, úgyhogy bárhova elhúzhatnak, ahol csönd van.” . Agyas, vagy agyament. Tényleg nem kell az időseknek óvoda, de mondjuk közért, orvosi ellátás elérhető közelségben kell. Ha most gonosz lennék, azt kívánnám, hogy idős korodra téged basszanak ki az erdőszélre. „Ezek a gondok nem a gyerekekkel vannak”, tényleg nem, hanem azokkal a szülőkkel, akik úgy tudják, hogy azzal, hogy világra hoztak egy utódot (egy diplomás kollégám szövege volt, mikor a minősíthetetlenül viselkedő, de három gyereket szült feleségét védtem, hogy erre bármelyik macska képes), ezzel mindenre, mindenkivel szemben, jogosultságot szereztek. „az egész város nem fog nekik kipusztulni, hogy végre csönd legyen.”. Persze, mert, ha mindenki betartaná a békés együttélés szabályait, akkor kipusztulna a város a lakásokban uralkodó, és saját felhasználásra álló csend miatt. Például disztingvált hangerővel mindenki olyan zenét hallgatna, amit ő szeret. Tényleg katasztrófa lenne.

élhetetlen 2015.09.27. 18:40:18

@Lavinia Pinkerton: Most látom, hogy mielőtt válaszoltam, írtál még egy bejegyzést. Igen annyira hülye vagyok, hogy azt képzelem, hogy, ha a gyerekesek ilyen szituban szigetelést csinálnának, akkor nem lenne miért kopogni az alattuk levőnek. Igen, nagyon hülye vagyok. És mindenki az, aki nem terheli a szomszédját nem neki való zajokkal. Mellesleg még soha, senkihez nem csengettem be, nem vertem falakat, és viszonylag jól tűröm a hozzád hasonló öntudatos lakótársakat.

Lavinia Pinkerton 2015.09.27. 19:00:10

@élhetetlen: Lenne miért kopogni. Mindig van miért kopogni. Azért, mert az öregek egy 20 kilós kislány szaladásától nekimennek a szomszédoknak, gondolhatod, hogy mi lesz, ha azok elköltöznek és valaki más jön a helyükbe.
Egy korán, vagy későn munkábajáró szomszéd például felébresztené őket a fürdőszobai zajokkal, egyetemisták a vendégjárással, kisfiúk a hangoskodással, nagylányok a vihogással, öregek a mankójuk kopogásával...
teljesen fölösleges az ilyen lépcsőházi balhézók kedvéért fölszedni egy berendezett, lakott lakás teljes padlózatát és újrarakatni az egészet,

mert akkor meg a kopácsolás miatt üvöltözne, és akkor a fiatalok kidobtak egy vagyon, munkások járkálnak rajtuk keresztül hónapokig, és az egész értelme annyi, hogy az öregek még dühösebben ócsárolják őket.

Lavinia Pinkerton 2015.09.27. 19:06:27

Ja, igen, a pörköltszag eregetés meg a galambetetés, meg a lépcsőházban társasági élet, dohányzás ... ezeket a nyugdíjasok szokták elkövetni, de ezek is zavaróak.
Ha valaki balhézni akar, az mindig talál rá okot. A kislány futkosása annyira apró kis kellemetlenség, hogy aki már ettől kivan, az költözzön barlangba.

élhetetlen 2015.09.27. 19:44:03

@Lavinia Pinkerton: Jó, én befejeztem. „teljesen fölösleges az ilyen lépcsőházi balhézók kedvéért fölszedni egy berendezett, lakott lakás teljes padlózatát és újrarakatni az egészet,”. Nem érted a szöveget, nem látod a lehetséges megoldásokat, (rárakni egy centis borítást), csak addig tart az eszed, hogy az öregek tűnjenek el. Pá. Már ne válaszolj, ez nem épeszű vita, nem éri meg.

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2015.09.27. 19:55:51

@Lavinia Pinkerton: Ez kb így néz ki. Öregek "elviselik" a szerintem még bőven normális zajokat amit egy beszabályozott, agyonfegyelmezett kislány generál, cserében ők sem szólnak amikor felhallani, hogy centrifugál a mosógép. De itt szóltak minden szirszarért.

2015.09.28. 16:09:43

@élhetetlen:
A dolog nem egybites, ahhoz, minden helyzet más és más, általánosságban nincs tuti recept arra, hogy kinek kéne alkalmazkodnia. Pl. én anno túlzásnak éreztem, mikor este 9-kor a laptop 1 wattos hangszórójával(és teljesen normális hangerővel, ami egy tv-zésnél halkabb, hiszen mi közel ültünk a laptophoz) néztünk az asszonnyal filmet, erre átdörömbölt az öregasszony, hogy kihívja a rendőrséget. Akkor komolyan nekünk kellett volna síri csendben lenni, mondjuk fülessel filmet nézni? De akkor nem lenne elvárható, hogy ő is suttogjon, mikor a férjével vagy telefonon beszél? Biztos hogy élhetőbb lenne, ha mindenki csak lábujjhegyen mászkál, és suttogva beszél a lakásában, mint hogy inkább elfogadjuk, hogy a szomszédnak és nekünk is vannak az élettel járó zajaink? Mert nyilván az olyan suttyóságok, hogy valaki max hangerőn hallgatja a tucctucct, az tényleg nem korrekt, de úgy érzem sokan a túlérzékenységükkel a ló másik oldalára esnek át.

Amúgy mindez megszokás kérdése is. Nemrég költöztünk, itt a falak vastagabbak, nem halljuk egymással az oldalsó szomszédot, ellenben a fölöttünk lévő parkettája olyan szinten recseg, hogy első alkalommal azt hittem éjszaka, hogy betörő van a szobában. De később is sokszor felébredtem erre, aztán pár hét után megszoktam, azóta egyáltalán nem zavar. Most jobb lett volna felkopognom vagy szólnom neki, hogy csendesebben lépkedjen?

élhetetlen 2015.09.29. 16:45:17

@nagybalfasz: Persze, hogy nem egyszerű az eset. Tíz évet húztam le úgy, hogy a másik házban (összefüggő terasz van), a kilencven x éves néni etette a macskáját, de almot nem tartott, hajnalban kiengedte szarni. Rendes macska, a saját küszöbükre nem, én voltam az egyik szélső (legtávolabbi hely) áldozat. Költöttem is eleget, macska távoltartó spray, elillant az első napsugártól. Vettem egérfogó csapdát, na, nem azért, hogy megfogja a macskát, csak hátha megijed, ha elcsattan. Meg is ijedt, a mellette levő leánderes cserépbe szart. Tudod, milyen az, hogy a reggeli kávézás közben kinézel a növényeidre, és azt látod, (mert a macska megpróbálja elkaparni a termékét), hogy egy kupac szar a cserépben, és a gyökerek egy része égnek áll? De mit tehettem volna a vén picsával szemben? Persze, tudom, hogy mit, de tíz évig hordtam le a macskaszart, és rendeztem a növényeimet. Persze, a feljelentésen kívül az is felmerült, hogy nejlonzsacskóba, és átparittyázom hozzá a terméket, de ez is gondolati szinten maradt. Nem vagyok egy sikeres ember.
Az alattam lakó. Régen nem vett tudomást arról, hogy nincs olyan, hogy szombaton kettő után már nem lehet falat fúrni. Mikor beköltöztem, mikor ér rá egy barát felfúrni a képtartókat a falra? Nem munkaidőben. Csenget. Csak azt tudtam mondani, hogy hagyja már befejezni, mert akkor kész lesz. Az utolsó futam az volt, így tizenév után, hogy szombat két óra két perckor csenget, itt volt az öcsém, beszélgettünk. Na, ez nem elviselhető, hogy ilyenkor fúrunk. Mondom, nem fúrok. Ne nézzem hülyének, ő hallotta. Közben kijött a testvérem, mire az volt a reakció, hogy nem te fúrsz, hanem a mögötted álló ember. Milyen agy kell ehhez, hogy feltételezze, hogy kimegyek feltartott kézzel, hogy nem fúrok, miközben valaki fúr a hátam mögött? Na, gyere be, nézd meg. Nem jön. Eldurrant az agyam, gyere b…meg, nézd meg. Bejött, se fúró sem lyuk. De nem könnyű, és ők sem átnevelhetők. Tényleg egyéni, hogy ki mit visel el.

Bicepsz Elek77 2015.09.30. 11:44:30

@ózdi cigány: Sertesekre persze husvagoval kell menni(meg elektromos sokkoloval), szoval kicsit bonyolultabb az ugy!!!
Régi vicc, de még mindig aktuális:
Mao Ce-Tung idejében a kínai kormány egy vagon mákot ajándékozott a Szovjetúniónak azzal a mellékelt üzenettel, hogy "Ennyien jövünk".
Egy hétre rá visszaérkezett Kínába a vagon mák, megdarálva. Mellette az üzenet: "És így mentek vissza"

dedunoka 2015.10.04. 17:34:22

@Bicepsz Elek77: Köszönöm ezt a viccet. (Nekem új volt.) Sokáig emlékezni fogok rá! :D

dedunoka 2015.10.04. 17:43:08

Amúgy én nem tudom hogy hogyan gondolják az emberek hogy egy gyermeket lehet úgy nevelni hogy ne dübögjön vagy fusson. Ez habitus kérdése!! Két gyerekem közül a most nagyobb sosem dübögött és amolyan lassabb gyerek ezért utál futni is. A kisebb 9 éve nem áll meg. Engem is idegesít, és azonnal szólok neki hogy ne dübögjön, de ő nem tud másképp csak szökdécselve menni ha boldog. És sokszor az. Aki azt hiszi hogy tökéletes szülő és tud ez ügyben tudott fegyelmezni az álomvilágban él. Tényleg nem ettől függ. Neki biztos a lassúbb nyugodtam gyerektípusból jutott. A bölcsődés korúakat meg végképp nem lehet csak egy két vezényszóval fegyelmezni, és rövidtávra. Pl ha dübög rászólsz, abbahagyja, de pár perc múlva újra rá kell szólni!
Az idősek meg sajnos már rég elfelejtették mi is az a gyerek: sír, eszik, kakil, nevet, szalad, kiabál, azaz működik!