Szomszédháború

Amikor a probléma házhoz jön

A valódi okok

2015. szeptember 30. 06:00 - Captain Admin

Mint már ebben és a34old-1.jpg  legutóbbi elméleti bejegyzésben is említettem, a rossz szomszédi viszony kialakulásának az oka legtöbbször az irigység. Ha pedig nincs miért irigynek lennie, akkor pedig a felsőbbrendűség éreztetése, az elnyomás a célja a tipikus szomszéd-bosszantónak.

Irigység: Irigynek azt nevezzük, aki más szerencséjén, jólétén, sikerén, boldogulásán boldogságán bosszankodik, azokat magának kívánja. Tehát ha tehetné, akkor ezeket a jókat nem csak magának is szeretné tudni, hanem abban is örömét lelné, ha a másiktól ezeket elvehetné, de legalább is a másik nem rendelkezne ezekkel. Az irigy emberben a rosszindulat egyértelműen jelen van.

Felsőbbrendűség éreztetése: Például régebbi lakó feltételezett többletjogai, vagy valós magasabb életszínvonal. Ha valaki alsóbbrendűnek tartja a szomszédját, akkor ő arra a számára ideális állapotra törekszik, hogy az alsóbbrendű szomszédját elüldözze, annak életét megkeserítse annyira, hogy valamilyen módon megszabaduljon tőle. Ebben az esetben a szenvedő félnek szinte semmit nem kell tennie, máris egy szomszédháború kellős közepébe csöppent. Mindig lesz indoka az agresszornak a támadásra, ami lehet verbális attack, vagy valamilyen kellemetlenség okozása. Az irigy vegzáló szomszédnál viszont ha megszűnik az irigységét kiváltó tényező, (termőbb gyümölcsfa elhalása, szebb újabb autó összetörése, ellopása), akkor a támadások is nagyobb részt alábbhagynak. 

A szomszéd általi megkeresések gyakoriságából, és az életkörülményeink esetleges különbségéből jó eséllyel következtethetünk a megkeresés okának valódiságára, illetve valótlanságára. Ennek a szempontrendszernek a szemléltetéséhez, valamint segítségként arra az esetre ha döntési helyzetbe kerülünk, készítettem el az alábbi táblázatot. Ha a megkeresések száma több mint egy, akkor valószínűleg csak mondva csinált indokkal teszi ezt a szomszédunk. De ne legyünk igazságtalanok, pláne új vagy pont régi szomszéd esetében! Ezért más szempontot is figyelembe kell vennünk. Ez pedig az életkörülményeink közötti esetleges különbség.

Amennyiben jelentős a küabra3.jpglönbség a mi javunkra, (jobb életminőség, magasabb életszínvonal stb.) ebben az esetben nem a szomszéd kötözködésére kell számítanunk legtöbbször, hanem olyan cselekedeteire, amivel a mi látszólag boldogabb, teljesebb életünket próbálja megkeseríteni.

Ha az életkörülményeink közötti különbség a szomszéd javára billenti a képzeletbeli mérleg nyelvét, ebben az esetben szinte mindig ő fog belénk kötni, vagy olyan szándékos tevékenységeket végezni, amivel minket látszólag irritál, vagy azzal kellemetlenséget okoz nekünk. Ezeknek a célja az ő esetében mindig az ő felsőb-brendűségének a bizonyítása!

A leggyakoribb valódi okok, amiért valaki vegzálja a szomszédját:

 • fiatalabb
 • egészségesebb
 • előnyösebb külsejű
 • tehetősebb
 • rendezettebb életvitelű
 • családiasabb
 • szakmailag előrébb járó
 • népszerűbb
 • szerencsésebb
 • alsóbbrendű
 • vélt vagy valós sérelem

Ha már ismerjük a szomszédunk valódi motivációit, akkor könnyebben tudjuk kidolgozni és kivitelezni az ellene leghatékonyabb stratégiát, amelyek menete és részletei későbbi bejegyzésekben kerülnek ismertetésre. Szombaton egy elég ütős olvasói sztori érkezik, de addig is ajánlok egy videót, pár érdekes szomszédos történettel. Klikk ide! ;)

Amennyiben Ön is érintett, kérem írja meg történetét, vagy javaslatait.

Elolvastam, de mi ez a blog?   Még több levél itt!   Elméleti bejegyzések itt!

Amennyiben tetszett a bejegyzés, kérem ossza meg ismerőseivel is!

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szomszedhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr777690090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hatar.comment 2015.09.30. 19:52:43

Lehet, hogy a blogíró így éli meg (gondolom személyes érintettség miatt), de általánosságban nem értek egyet a cikkel.

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2015.09.30. 20:06:52

@hatar.comment: Én is így éltem meg, amíg nem sikerült megoldani a szomszédi konfliktusaim, de bárhol bármit olvasok a témában, nagyobbrészt ilyen valódi okok a kiváltói a rossz szomszédi viszonyoknak. Sajnos sok a megkeseredett, irigy, gyűlölködő, rosszindulatú ember. Aki pedig sokat van otthon, mert pl már nyugdíjas, az könnyen talál okot, amiért utálhatja a másikat.

Who111 2015.09.30. 20:11:24

Szerintem eléggé egyszerű oka van ezeknek a dolgoknak. Általában akkor történik ilyen, amikor a két szomszéd nem ismeri egymást és nem tudja mit csinál a másik, illetve ha tudja, akkor nem tudja miért? Ha az agyunk nem kap elég információt, akkor kitölti a hézagokat. Mivel alapvetően mindenki tart valamitől (egészséges félelem, életösztön, stb.), ezért inkább negatív dolgokkal lesznek kitöltve az üres területek. Pl. Túl sok kocsi jár a sztomszédba, biztos seftel valamivel, esetleg illegálisan autót szerel, stb. Lehet, hogy tök egyszerű oka van, de megkérdezni nem lehet, hogy nézne már ki... :-) Még a végén azt hiszi, hogy azt hiszem, hogy... Nekem elég egyszerű az elvem. Becsöngetek, hogy ki is vagyok, mit is csinálok, mihez értek, és ha ezekben a dolgokban segítségre van szüksége, akkor szóljon nyugodtan. Általában bejön. Elrak valahová az értékrendjében, de semmiképp sem a veszélyes kategóriába. Szóval a cikk nagyon tudományos, sok munka van benne, csak nem úgy van. Persze szerintem. De a tudományban általában érvényesül az Occam borotvája elv, vagyis általában, ha egy jelenségre két magyarázat van, egy bonyolult meg egy egyszerű, akkor az egyszerű lesz az igaz.

hatar.comment 2015.09.30. 20:28:01

@SZHBadmin: 'Sajnos sok a megkeseredett, irigy, gyűlölködő, rosszindulatú ember.' - igen, ezzel tökéletesen egyetértek. Ezért már csak nagyon kivételes esetben olvasok hozzászólásokat.
'Aki pedig sokat van otthon, mert pl már nyugdíjas, az könnyen talál okot, amiért utálhatja a másikat.' - Van ilyen is, de pl én pont azt látom szerencsére magam körül, hogy mivel a nyugdíjasoknak sok idejük van, ezért arra is ráérnek, hogy megismerjék egymást, összejárjanak, segítsenek egymásnak és tegyenek a közösségért is ... Körülöttem pont a 25-35-ös korosztállyal van probléma, akik nincsenek tekintettel semmire és senkire.

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2015.09.30. 20:45:00

@hatar.comment: Nagyon nagy hiba lenne ilyen témában csak saját tapasztalatból kiindulni. A sok témával kapcsolatos cikkekben fórumokon leírt történetekben pl a megkeseredett magányos idős szomszédbosszantó pl sokszor előfordul. Lehet,h csak 2 szép szóra vàgyna, vagy csak simàn unatkozik, de inkább a fűtéscsövet veri a botjával, ha érzékeli ha a szomszédban élnek.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.09.30. 21:02:45

Ha ezt komolyan gondolod, akkor te épp akkora barom vagy, mint az egyik szomszédunk.
Sajnis a legtöbb esetben a magadfajták úgy gondolják, hogy a társasházban is ugyanúgy lehet viselkedni, mint a disznóólban, ahonnan származnak.

2015.09.30. 22:11:24

Én meg abban látom a problémát hogy egyszerűen zavarják egymást. Van gyereke, nincs gyereke, öreg, fiatal, egyik nappalos, másik éjszakás, alapból bunkó, úgy gondolja hogy a saját lakásában azt csinálhat amit akar, vagy csak egyszerűen bolond. Nekem ez az irigység téma valahogy nem tűnik a legfontosabbnak. Most irigykedjek az alattam lakókra ha ordítva beszélgetnek éjfélkor ahelyett hogy nyakon önteném őket egy kalap sz*rral?

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2015.10.01. 08:06:43

@Turchi: Igazad van, mert nyilván zavarod valamivel. De sokszor van olyan,h az egyik szomszéd egy szem gyereke zavar valakit, míg a másik oldalán lévő családban a 3 gyerek ricsajozása sem zavarja. Ahogy írod sorban: van gyereke (neki nincs, vagy nem lehet, irigy), nincs gyereke (neki milyen könyű), öreg (semmi dolga, csak otthon döglik de jó neki), fiatal (előtte az élet, hogy ott rohadjon meg), nappalos (én meg éjjel szívok), éjszakás (egész éjel melóban alszik a k. anyját). :) Érted?
Miért van az, hogy egy adott fajta kellemetlenséget az ember kis mértékben sem tűri el valakinek, míg másnak ugyanazt csak nagyobb mértékben igen?

2015.10.01. 08:37:24

Ha egész éjjel dübörögnek, bútorokat tologatnak, képtelenek csendesen élni és ezt szóvá teszem, ki vegzál kit? Mert én nem vagyok rájuk irigy, csak csöndet akarok, ők meg dagadtak, igénytelenek, tehát nem direkt bosszantanak.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.10.01. 08:57:33

@SZHBadmin: próbáld ki, micsoda különbség ha melletted vagy ha közvetlenül fölötted vonyít egy kutya! Nem percekig, hanem naponta több órán át.

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2015.10.01. 09:01:34

@Guadalupei Szűz: Az,h mikor ki a valódi szomszédbosszantó, ez korábbi bejegyzésekben ki lett tárgyalva. Az alap helyzet ott ahol laksz nem az,h a bútorok mozognak állandóan, hanem az,h nem mozognak. Tehát ők kezdik. Miért? Minden este vagy csak heti 2x átrendezik a lakást? Nyilván nem. Idegesíteni, zavarni akar, mert pl utál valamiért, vagy irigyel valamiért/valamit.

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2015.10.01. 09:10:24

@Hóhér az utolsó barátod: Az már jelent valamit, ha annak ellenére,h nyilván tudja,h zavar másokat a kutya, és nem tesz ellene semmit. Az állandó kutyavonyítás könnyen kezelhető hivatalos úton is,m állandó a jelenség.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.10.01. 09:14:38

@SZHBadmin: bútor tologatás. A felső szomszéd szerinted mindennap átrendezi a lakását évek óta? Szerintem csak egyszerűen bunkó és nem fogja fel, hogy az egész ház hallja amikor leül az asztalhoz vagy feláll onnan.
Vagy az, hogy évekig szó szerint szinte minden hajnalban három óra körül hangos cipőkopogásra és beszélgetésre/részeg röhögésre kellett ébredni?
És az is az irigység jele, hogy kissé rosszul tűrtem a heti egy-két alkalommal megrendezett, hajnalig tartó bulikat. Aminek szerves része a tuctuc és az ordítva "beszélgetés".

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2015.10.01. 09:35:22

@Hóhér az utolsó barátod: Vagyis leszar téged/titeket/a többi lakót, mert ő felsőbb rendű. Plusz mert úgy érzi megteheti. Ami igaz is,m ezt nem sokan hagynák. :D
Írd meg a történeteid, kapsz megoldási javaslatokat! ;)

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.10.01. 09:49:19

@SZHBadmin: a nagyon zavaró dolgai egyelőre szünetelnek, mióta a rendőrségen töltöttünk egy éjszakát. A lényeg csak annyi, hogy ami ebben a posztban áll... hát izé... nem igazán fedi a valóságot.

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2015.10.01. 10:07:34

@Hóhér az utolsó barátod: Hajlandó vagyok átírni a posztot, de akkor írd le, hogy szerinted vagy valójában milyen motivációi vannak pl a te szomszédodnak, aki naponta tologatja a bútorokat az éjszaka közepén, hogy téged idegesítsen. Meg úgy általában a szomszédbosszantónak.

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2015.10.01. 10:16:59

@Who111: Pontosan. Akit nem ismerek, attól félek, továbbá azt a legkönnyebb vegzálni (és ha ráadásul egy frusztrált seggfej vagyok, semmi nem okoz akkora örömet, mint egy vegzálható idegen). A szomszéddal folytatott háború és az igazi háború közt az egyetlen különbség a halálos áldozatok száma (:

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2015.10.01. 10:23:07

@SZHBadmin: A bútortologatás lehet kényszeres is. Ahol régebben laktam, ott a fenti szomszéd egy örökmozgó barkácszseni volt, akit valami hivatali melóba kényszerített a sors. Otthon éppen ezért megállás nélkül fúrt-faragott-tologatott-átrendezett (pl. egy gyönyörű nyár azzal telt, hogy az EGÉSZ lakást kilambériázta, de a plafont is...) , és neki TÉNYLEG nem úgy jött le ez a dolog, hogy harminc család kap idegzsábát miatta. Ha szóltál neki, elnézést kért, pár napig nem csinálta, de utána megint nem bírt magával (:
Persze az is lehet, hogy a tologatás mondjuk nem heti hat napban zajlik "csak" havonta egyszer, de akkor tényleg baromi idegesítő, és az ember úgy érzi, hogy az utolsó eset óta nem telt 24 óra (jelenlegi hátsó szomszéd - aki valamilyen rejtélyes okból szemetet és építési hulladékot gyűjt - kb. háromhetente hoz egy daruskocsit, amivel hajnal öttől kezdve rakodja A-ból B-be a szart. Három hét múlva meg visszarakja. Egy-egy ilyen hajnal után ölni tudnék....)

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.10.01. 10:41:36

@SZHBadmin:
1. Bunkó
2. Kövezett előszoba, ócska szék, ahogy felállás közben hátratolja, hallani az egész házban.

Szerintem az ilyen jellegű szomszéd bosszantásnak a legtöbb esetben nincs motivációja, az oka vagy a bunkóság vagy csak szimplán nem fogja fel, mennyire zavar másokat.

2015.10.01. 11:17:42

@hatar.comment:
Az a baj, az ilyen "közösségépítő" típusú idősekkel van a legtöbb gond, egy időben laktam ilyen társasházban, gyerekkoromban meg idős rokonaimnál töltöttem sok időt, és pnnan is látta ezt. Ugyanis ezek az emberek akkor is foglalkoznak veled, ha te nem vagy benne ezekben a közösségi dolgokban, állandóan hallgatóznak, hogy ki mikor merre jár, mikor mit beszélt kivel a lépcsőházban. Ráadásul ha te nem így élsz, akkor kinéznek onnan, rád szállnak.

2015.10.01. 11:21:04

@Who111:
Én laktam olyan társasházban, ahol így ment, és ha nem bratyiztam a szomszédokkal, rosszindulatúak lettek, valószínűleg az általad említett okokból. De én sokkal jobban szeretek olyan helyen lakni, ahol leszarják az emberek egymást, nem foglalkoznak mások dolgával, mert egyszerűen csak így érhető el, hogy ne háborgassák egymásr. Ahol ugyanis közösség van, ott frontvonalak és hierarchia is van, a béke csak látszólagos.

hatar.comment 2015.10.01. 12:35:40

@nagybalfasz: akkor én nagyon szerencsés vagyok; csak jó tapasztalataim vannak. Na be is befejezem a kommentelgetést :)

hatar.comment 2015.10.01. 12:36:22

@SZHBadmin: ja, akkor hibáztam ;) no comment ...

hatar.comment 2015.10.01. 12:38:57

@SZHBadmin: Nem kell átírni a posztot .. szerintem felesleges volt megírni is. Szerintem menj el inkább a haverokkal egy jót sörözni és ott szidjátok a szomszédokat ;)

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2015.10.01. 12:46:36

@hatar.comment: Szerencsés vagy, ha nyugisak a szomszédaid. Én kifogtam egyet itt is, de már megoldódott, majd erről is írok későbbi posztokban.

2015.10.01. 19:00:00

@SZHBadmin: Én senkinek az ordítozását nem szeretem, akár jobbra, akár balra lakik. És irigy sem vagyok egyikre sem. Értem én amit írsz meg van is olyan de nem érzem hogy a többsége irigységből fakadna.