Szomszédháború

Amikor a probléma házhoz jön

12. Olvasói levél: Problémás bérbeadó & áldás felülről

2015. október 10. 06:00 - Captain Admin

boritekuj2.jpgA mai levelet Nika7007 olvasónk küldte, joggal mondhatni, hogy végső elkeseredettségében. Problémás a lakás-tulajdonos, elviselhetetlenek a felső szomszédok.


Sziasztok!

Nagyon örülök, hogy ráakadtam a blogra, így legalább látom, hogy a problémámmal nem vagyok egyedül. Köszönöm a lehetőséget, hogy kiadhatom magamból itt a mérgemet.

3 évvel ez előtt költözünk ebbe a lakásba. Akkor a tulajdonos többször is biztosított bennünket arról, hogy legalább 10 évre van fedél a fejünk felett, mert addig tart a hitelének visszafizetése. Igaz, írásban erről nem nyilatkozott, de kedvessége, beszédstílusa, modora és hozzánk való állása abszolút emberi volt, hittünk neki. Ezzel szemben egy közös ismerősünktől megtudtuk, hogy már akkor tisztában volt azzal, hogy három évre adja csak ki a lakást, mert a felesége akkor mehet gyes után vissza dolgozni, szerették volna nyilván, hogy legyen három évig gyes mellett bevételük. Persze mi számlát nem kapunk a befizetett csekkek és a bérleti díj után.

Pár nappal ezelőtt tett utaló sorokat, hogy tenni fog valamit a lakással, mert nála a forintosítás nem úgy jött ki, ahogy szerette volna, de a volt feleségét- akivel ezt a lakást anno közösen vették - nem éri el. Nos ezt is tudom, hogy kettő hónappal ezelőtt messengeren lebeszélték, hogy elkezdik árulni a lakást. Mi erről még a tulajdonostól semmit nem kaptunk, de nagyon átverve érezzük magunkat. Arról sem tett említést, mikor megmutatta a lakást, hogy kik is laknak felettünk. Folyamatosan, mikor mondtuk neki a fenti lakók dolgait, mondta el, hogy bizony innen az előző bérlő is ezért ment el és neki is volt baja velük nagyon sokszor ... 

stressz.jpgBeköltözésünk után egy hónappal már zokogtam. Éjjel 11.30-kor. Egyszerűen sokkolt, amit a felettünk lakó család csinált. Sok helyen laktunk már, de ilyen sehol sem tapasztaltunk, éppen ezért iszonyatos volt, ahogy üvöltöztek felettünk, ajtókat csapkodtak, gyerek rohangált úgy, ahogy a saját kutyám sem szokott. Rémálommá változott az életünk. Van egy 10 éves kislányom, akit soha nem engedtem a lakásban rohangálni, lévén én is úgy nőttem fel, hogy "ne rohangálj , megbolondul alattad a Molnár néni". Tisztelettudónak lettem nevelve, erre neveltem a gyerekemet is, soha nem jöttek fel hozzánk szólni, le is szakadt volna az arcomról a bőr, ha így lett volna. 

Szóval hallgattuk a fentieket reggel, mikor hajnali négykor felkeltek és készülődtek, majd az ajtó elé szereltetett rácsot induláskor izomból bevágták. Hallgattuk a két gyereket, mikor kikeltek az ágyból, rohanva közlekedett a fiú, fel az ágyra, le az az ágyról. Nővére , mint a sakál, magas fejhangon üvöltött vele, majd végig verte, lent az utcán is. Nem tudtuk, kik ezek, így felmenni sem mertünk, ilyen stílusú ételvitelből nem hittük, hogy magyar ember lakik felettünk. Elkezdtem kifigyelni és akkor láttam meg, hogy a férfi ... körülbelül velem egy magasságú (én a 164 cm-t sem érem el ) tepsitestű, hájas és igénytelen munkásruhás, a nő fehér bőrű, vörös hajú... Írtam egy levelet nekik. Semmi foganatja nem volt. Írtam még egyet. Annak sem. Jött a harmadik, amiben beleírtam már azt is, hogy a hatóságokhoz fogunk fordulni ( azért választottam a levélírás formáját, hogy legyen bizonyítékom, soha nem lehet tudni) amennyiben tovább folytatják ezt a közösségellenes magatartást. 

Ekkor csendesebbé váltak. Pár hónapig, nyilván közben ugyan úgy leejtettek mindent, húzogatták a székeket, becsapták az ajtókat, üveggolyót görgetett a fiú. De valahogy mégis csendesebbé váltak. 

Aztán elkezdődött újra a rémálom, vasárnaponként reggel 8-tól. Üvöltözésére a férfinek ébredtünk, mint az állat, nem hittük el, hogy kezdődik minden. Jött a levélírás. Semmit nem használt, rá egy hétre újra erre ébredtünk és újra, majd elpattant a férjemben a húr és mikor kirobbant rácsot bevágva vasárnap reggel 9-kor, na akkor utána üvöltött, erre a férfi feljött ... na ekkor jöttem rá, miért is volt a sok levél haszontalan. Annyira suttyó az ember, hogy a beszédét nem lehetett érteni! Tudni kell, hogy ez a család mindent letagad a mai napig, ráfogja a mellettük lakó szomszédokra, holott azokkal beszélgettem és tisztában vagyok azzal, nem ők azok. De ők tagadnak ezerrel, valószínűleg ez betegség már náluk. 

A 3. évet írjuk és pár nappal ezelőtt este 22 órakor arra ébredtem, hogy felettünk ugattatják a kutyát, dobálják neki a teniszlabdát, rohan kutya, rohan gyerek, tapsikolnak hozzá és elviselhetetlen fejhangon nyerítve röhögnek. Elszállt az agyam, hiszen dolgozom, miattuk három éve dekoncentráltan megyek a munkahelyemre, hát rommá vertem a falat. Mit gondoltok, mi volt rá a válasz??? Hát visszaverték és még ugráltak is családosan!! Itt telt be a pohár!! 

Másnap felkerestem emailban az Önkormányzatot és segítséget kértem. Kaptam rá vonatkozó jogszabályokat, minek minősül az ő életvitelük és elirányítottak az illetékes osztályra. Bejelentést tettem, most várom a választ. Már semmi értelmét nem láttam, hogy egy újabb levélben jelezzem minősíthetetlen életvitelüket. 

Legszívesebben a több éve tartó napi atrocitás végett, intézkedés végett, nem alvás végett és a tulajdonos inkorrektsége végett (hazudott többször, hogy 10 évig maradhatunk, hogy nem mondta meg, kik élnek felettünk és most, mikor is nem tudja, mit csinál a lakással) egyetlen forintot a továbbiakban nem adnék neki!!! 

Köszönöm, hogy mindezt leírhattam! 

Üdvözlettel,

Nika7007

Amennyiben Ön is érintett, kérem írja meg történetét, vagy javaslatait!

Elolvastam, de mi ez a blog?   Még több levél itt!   Elméleti bejegyzések itt!

Amennyiben tetszett a bejegyzés, kérem ossza meg ismerőseivel is!

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szomszedhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr567899128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.10.10. 07:44:13

Lakás kiadása, eladásakor a kiadó/eladó sosem fogja megmondani hogy ki a zavaró a házban. Szóban elhinni azt hogy mennyi időre adja ki a lakást, ezt sem szabad. Ráadásul bármikor változhat a kiadó életkörülménye, bármikor felmondhatja a bérletet. Ez benne van a pakliban. A fölötte lakók viselkedéséhez nem tudok mit mondani, olvastunk itt eleget már hasonlót.

makkospacal 2015.10.10. 10:40:53

Ígéret, szerződés semmi nem ér. Szerencse, ha az ember bérlő, mert könnyebben odébbállhat... Így kell felfogni. Mi is ezt nyomjuk már 13 éve.

boundary 2015.10.10. 13:35:17

Részvétem!
Költözzetek el, még szerencse, hogy nem tulajdonosok vagytok!
Rengeteg lakás van kiadó.

Én is így lettem nevelve. :)

boundary 2015.10.10. 13:37:03

Vagy ha valamilyen okból nem lehet szó költözésről, akkor vegyétek rá a tulajdonost, hogy intézze el az ügyet. Ráhatni a NAV-val lehet.
Plusz kérjetek díjcsökkentést, mert ezt mondani kellett volna.

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2015.10.10. 14:15:22

Annak ellenére, hogy elsőre nem biztos, hogy úgy tűnik, de most a legjobb megoldás a költözés. Két nagy problémát is megoldanátok vele. Az idegesítő felső szomszéd is megszűnne, valamint nem kellene parázni az miatt, hogy mikor adják el a lakást. Sok macera meg minden, de a nyugodtabb hétköznapok megérik.

Nika7007 2015.10.10. 15:28:07

Sziasztok, először is köszönöm a megjelenítést!

Természetesen mi is tisztában vagyunk azzal, hogy a szó elszáll, azonban a tulajdonos megnyerő modora biztosított bennünket arról, hogy nem kell aggódnunk. Hittünk neki, az elmúlt három évben nem egyszer hozta fel, hogy majd ő beszél a felettünk lakó családdal, ne menjünk el, jó emberek vagyunk, pontosan fizető bérlők, akik nem lelakják, hanem a festéssel (saját pénzen természetesen) növelik az ingatlan értékét. Most már akár hogy is nézzük, kizárólag a saját érdekeit tartotta szem előtt, ami az volt, hogy három évre ilyen bérlői legyenek, most meg majd mehetünk, ahova akarunk, a három év lejárt, nem kell a gyes mellett pótolni a bevételt tovább ... Igazatok van abban, hogy költöznünk kell, egyértelműen ezen vagyunk. De lássuk be mindannyian, egy 10 éves gyermekkel és egy kistestű kutyával a lehető legnehezebb kiadó lakást találni. Higgyétek el, mást sem teszek, mint munka mellett gőzerővel keresem a megfelelő lakást, eddig egyetlen helyről sem jeleztek vissza, vagy vették fel a telefont, hiába próbálkoztam. Nekünk kötött kerületek vannak, nem hordhatom Pilisvörösvárról, vagy Érdről, de még csak a VII. kerületből sem (ha egyáltalán akadnak ott frekventált kerületek, dolgozom a Rumbach Sebestyén utcába, hát mit ne mondjak ...) a kislányomat a II. kerületi iskolába. Így is több, mint egy órával ébred korábban, mint azok, akik ott laknak, tekintettel kell lennem Rá. De ez egyedül az én, mi problémánk. Időközben megkaptam az Önkormányzat válaszát, nem is hittem el, de ez Magyarország, igazság szerint a rendszer taszítja rossz döntésekbe az embereket azzal, hogy nem segít. Hárítottak és ráfogták, hogy ez nem az ő hatáskörük, hanem a közös képviselőé. Megjegyzem, az itteni közös képviselő gyűlöli a fiatalokat, az öreg és házsártos nyanyákkal és tatákkal kommunikál, mindenki másnak simán keresztbe is tesz. ... hát itt tartunk jelenleg.

dedunoka 2015.10.10. 22:57:57

Én is az elköltözést javaslom, bár abban igazad van hogy a bérbeadók félnek a kisgyermekesektől. Azt hiszik akkor nehezebb kirakni valakit, ha van gyereke, holott nagy különbség nincs (csak minimálisan több a papírmunkája.) A tudatlanság miatt aztán nem adnak bérbe ingatlant. Sok ilyen családdal találkozom akik tehetetlenül bolyonganak, csak mert gyerekük van. Olyan idős nénivel (bérbeadó) is fordult hozzám tanácsért, hogy átverték az albérlők mert van egy 8 hónapos gyerekük, de ő meg felszólította ám őket hogy ezzel megsértették a bérleti szerződést és menniük kell, de nem mennek. Szépen felolvastam a néninek, a jogszabályt. hogy semmi köze ahhoz hogy a bérlőknek van gyereke és hogy ott van-e. Ő a felnőttekkel van közvetlenül szerződéses viszonyban és nincs joga meghatározni hogy lehet-e velük gyerek.
A kutya meg végképp hátráltató tényező méghozzá ezerrel. Nincs egy nagyi akire rá lehetne bízni?

Szerintem ilyen hátérrel, csak ismerősökön keresztül lehet albérlethez jutni, aki megbízik bennetek, de kutyával nekem így is reménytelennek tűnik. Max kertes ház de az meg nagyon drága mulatság egy kutyus miatt.

Másik: sajnos a feletted lakóval a szellemi képességei miatt sosem fogsz tudni kommunikálni és amit mondasz nem fogja fel így hosszú távon fel fogod magad őrölni, teljesen feleslegesen.

Azon se emészd magad, hogy nem mondott igazat a 10 évvel kapcsolatban, mert ha még igazat is mondott volna, akkor is jogában áll időnként átértékelni az életét, mindenkinek. Minden albérlet pakliban benne van, hogy a tulaj egyszer csak megszorul és több pénzre van szüksége vagy nincs kedve bajlódni az albérlővel, vagy a lakás hülye szomszédaival és eladja, vagy mégis a gyerekének akarja átadni vagy mit tudom én.

A kutyát meg tényleg gondoljátok át, mert statisztika szerint nagyon kicsi a valószínűsége hogy találtok vele lakást.

dedunoka 2015.10.10. 23:04:55

A bérbeadó sok mindent nem mond el ... Felettünk egy srác elvágta a saját torkát a lakásában és a szülei néhány hónap múlva kiadták bérbe. Ha elmondták volna mennyi vért mostak fel a parkettáról, nem hiszem hogy lett volna lakójuk...(de még vevő sem a lakásra).

Pink Petsch 2015.10.11. 14:24:28

@Nika7007: A tulajdonos szóban azt mond, ami éppen jól esik neki. Ha nincs szerződésben foglalva, hogy 10 évig adja ki nektek a lakást, akkor ha 1 vagy 3 hónappal (felmondási idő) előtte, szól, hogy "viszlát", akkor viszlát.
Bár írtad, hogy nem akarsz csak meghatározott kerületben lakást bérelni, de tudod, az a helyzet, hogy ha ott nincs, akkor mit csinálsz? Kiköltöztök majd a ház elé, csak hogy a kerületben maradjatok?
A lakást a tulaj el fogja adni, lehet már holnap felhív azzal, hogy akkor a 3 hónapos (vagy 1 hónapos) bérleti szerződés felmondási határideje életbe lépett. Verheted a sejhajod a földhöz, de jogosan megteheti.
Szóval, ne azon siránkozz, hogy milyen majom a tulaj (no, mondd már, legfeljebb nem lesztek világi haverok), hanem keress új lakást, és nemcsak az "álomkerületedben". A gyerek nincs a sulihoz láncolva, bármikor átíradhatod egy másik iskolába, ti meg tudtuk tömegközlekedni, akár az agglomerációból is. Sőt, talán a kutya miatt, jobb lenne ott szétnézni. Talán a gyereknek és nektek is jobbat tenne, ha bár ő más suliba kerül, ti meg fél órával többet közlekedtek, de normális körülmények közé, nyugodt környezetbe érkezhettek haza, ahol pihenni és feltöltődni tudtok.

2015.10.12. 11:37:11

Az öngerjesztés tipikus esete a posztoló részéről, kombinálva egy önként vállalt mártír szereppel. Ha nem így lenne, már rég elköltözött volna, hisz nem is tulaj, hanem bérlő.

Nika7007 2015.10.12. 18:11:41

@nagybalfasz: Már a neved is elárulja nemes énedet :-) Látható, hogy te egy "okostojás" vagy, aki szereti nagy színben feltüntetni magát jelentéktelen írásával, közben pedig a béka hátsóját sem éri el ;) Ha ennyire ész vagy és szerinted már rég elköltözhettem volna és még mártírkodom is, akkor hajrá, kutass fel hipp-hopp a fent leírt paraméterekkel rendelkező családnak - mert ugye olvastad, micsoda hátráltató tényezők vannak jelen kis családomban, de hát szerinted rém egyszerű költözni - egy bútorozott és gépiesített lakást, fixáld is le - mert persze követed is az ingatlanhelyzetet és biztos tudod és tisztában vagy azzal is, hogy micsoda versenyeztetés folyik , tovább megyek, mennyire nem veszik fel a tulajok a telefont, vagy email-ra nem válaszolnak - és feltétlen jelezd már kérlek a tulajdonosnak, hogy nem fizetek irreális három hónap kauciót, de hosszú távban gondolkodom. Gyerekkel és kutyával ;)

Nika7007 2015.10.12. 18:16:38

@atiz_3: Sok mindenben igazad van. Viszont ahogy a 10 éves gyerekemet sem passzolom át senkire, -egyébként sincsenek nagyszülők , csak magunkra számíthatunk - úgy a teljes értékű családtaggá vált kutyánkat sem. Tudom, hogy nehéz így lakást találni, de mint írtam is, nem adom fel. Nem fog széthullani a család, csak mert ilyen gusztustalan szabályokkal ellátott világot élünk. Lesz megoldás, mert az mindig van, csak ki kell várni :-) És minek után a tulajdonos még be sem jelentette, hogy eladja a lakást, mert ehhez is gyáva - és nem is érdekel, mire vár - addig biztos helyünk van és kereshetem a megfelelő lakást immár gőzerővel.

2015.10.14. 22:46:44

@Nika7007:
Mármint a nagy színben, azt úgy érted, hogy nagy balfasznak tüntetem fel magamat? :-)

Én nem azt mondom, hogy egyszerű, de az tény, hogy volt rá 3 évetek, és a bosszantó szomszéd ellenére nem léptetek.

Pink Petsch 2015.10.14. 22:54:29

@Nika7007: Figyelj, keress meg privátban, ha tényleg költözni akarsz. Én július végén, az új egyetemisták rohamának kellős közepén kerestem albérletet.és egy normális ingatlanossal találtam alig 2 nap alatt. Persze, én 1 szobás kecót kerestem, nem családit, de rohadt gyors volt az ingatlanos, és a Belvárosban szerzett lakást 85 ezerért, szóval a piaci áron.