Szomszédháború

Amikor a probléma házhoz jön

13. Olvasói levél: Csendháborítás a gyakorlatban

2015. október 17. 06:00 - Captain Admin

boritekuj2.jpgA mai bejegyzésben egy kedves olvasó írta meg a blognak, hogy hogyan is néz ki a gyakorlatban a hivatalos eljárás csendháborítás esetén.

Tisztelt Szomszédháború blog!

Mi történik, ha a szomszédok elviselhetetlenül zajonganak és a feljelentést teszünk csendháborítás miatt? Leírom.


Nálunk rendszeresen kiabáltak, dobálóztak az egyik lakásban. Amikor már elegem volt (napszaktól függetlenül) kihívtam a rendőrt. A rendőrök kijöttek, és mielőtt bekopogtak megállapították, hogy valóban szűrődik-e ki zaj a szomszédtól, és utána csöngettek be hozzájuk és elmondták, hogy mi a szitu, megvalósították a csendháborítás szabálysértését és felajánlották a helyszíni bírságot. Elfogatták.

Ezután kicsit utánajártamricsaj.jpg én is, hogy milyen egyéb kimenetele szokott lenni a dolognak, amikor nem ennyire közreműködőek a csendháborítók. Ilyenkor vagy befizetik, vagy nem, vagy elismerik, vagy nem. Ha nem fizetik be a hb-t az eljárás alá vont személyek, akkor a rendőrség készít egy feljelentést, amit elküld a járási hivatalnak.

A hivatalban pedig szabálysértési eljárás indul az elkövetők ellen. Önmagában a feljelentésben szereplő adatok elegendőek ahhoz, hogy az illető ellen meghozzák a szabálysértési határozatot.

Ilyenkor vagy figyelmeztetést kapnak, vagy rosszabb esetben pénzbírságot. Figyelmeztetést olyankor adnak, ha látszik, hogy az eljárás alá vont személy alapvetően együttműködő volt a hatóságokkal, illetve 2 éven belül nem volt neki szabálysértés miatti jogerős felelősségre vo
nása.

A pénzbírság 5-150 ezer forint között mozoghat. Az ügyintéző az eset összes körülményeit mérlegeli, mielőtt kiszabja a bírságot. Ha pl. látja, hogy kéthetente feljelentik az illetőt, akkor nem fogja megúszni ötezer forinttal. A bírságot utána vagy befizeti, vagy nem. Ha nem fizeti be, közérdekű munkával megválthatja. Ha semmit nem csinál, akkor előbb-utóbb a bíróságtól fog levelet kapni, hogy akkor pár nap elzárásra ítélik, ahol leüli a bírság összegét napi 5000.- forintjával, és ott végiggondolhatja, megérte-e az éjszaka közepén ordítozni.

Amennyiben a feljelentés nem fogalmaz elég konkrétan, esetleg az elkövető tagadja a szabálysértés megtörténtét, akkor a tényállás tisztázása érdekében behívják tanúmeghallgatásra, esetleges szembesítésre az érintetteket. Amikor viszont csak a rendőr is csak többedik csöngetésre jár sikerrel, mert mondjuk annyira hangosan szól a zene, ott nem marad nyitott kérdés.

A szabálysértési feljelentéshez nem kell illetéket fizetni, a feljelentő kérheti az adatai zártan kezelését is, azonban a neve valószínűleg így is kiderülhet, és valószínűleg nem olyan nehéz összeraknia az illetőnek, hogy valamelyik szomszédja jelentette fel.

Az egyéb zajok, pl. egy panelben, ahol a sóhajtás is hallatszik, sajnos az emberek türelmére vannak bízva, de amióta hozzánk kijöttek a rendőrök jelentősen visszább vettek.

Egy Olvasó.

Amennyiben Ön is érintett, kérem írja meg történetét, vagy javaslatait!

Elolvastam, de mi ez a blog?   Még több levél itt!   Elméleti bejegyzések itt!

Amennyiben tetszett a bejegyzés, kérem ossza meg ismerőseivel is!

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szomszedhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr987862112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Santer 2015.10.17. 11:42:51

Szabálysértési feljelentést pontosan hol lehet tenni, ha nincs rendőrség belekeverve?

2015.10.17. 13:01:51

@Santer: Önkormányzat, birtokvédelmi osztály (birtokháborítás, nemtom a pontos nevét

2015.10.17. 13:04:05

Tudomásom szerint 3000 Ft illetéket kell fizetni a bejelentéssel együtt. Ez alól felmentést kaphat az aki indokolja anyagi helyzete alapján hogy ezen összeget nem képes kifizetni (nem én találtam ki, olvastam itt: www.bpxv.hu/index.php?page=ugyleirasok&id=27

dedunoka 2015.10.17. 20:30:41

Én továbbra is a rendőrséget javaslom elsősorban mert ő hatósági tanú is egyben hiszen este is szolgálatban van és akkor hallja hogy hangos az illető mielőtt becsenget és a helyszínen már bírságolhat is. A Polgármesteri Hivatal birtokvédelmi ügyintézője bizonyítékokat kérhet. Ő már tanút is meghallgat egy másik szomszédnál stb, azaz bonyolítja az ügyet. A 3000 Ft illeték pedig tényleg kötelező és csak a rászorulóknak van mentesség mert a nyugdíjminimum kétszeresét per fő nem éri el a háztartás akkor mentesülhet valaki ezt pedig bizonyítani kell. Az adatok zártan kezelése is valóban jó ötlet de az esetek 99%-ban ha én vagyok aki mindig szólok a szomszédnak hogy legyen már csendben akkor tuti hogy rám gondol ha "valaki" fel is jelenti.

Viszont nem kötözködésképpen, inkább felhívva a figyelmet mert sokan keverik a köztudatban:
az Önkormányzat és a Polgármesteri Hivatal nem egy és ugyanaz!

Az Önkormányzat maga a képviselő testület tagjai élén a polgármesterrel. Ők csak tanácskoznak és rendelkeznek a vagyonnal és megmondják hogy mit csináljon a másik szervezet azaz a
a Polgármesteri Hivatal.
A Polgármesteri Hivatal élén a jegyzővel egy külön álló szervezet (külön adószám, külön bankszámlaszám stb. ). Na itt folyik a hatósági munka (Adó, Birtokvédelmi, közigazgatási, Beruházási csoport stb.) A Hivatal dolgozói az Önkormányzattal nem is szabad hogy közvetlenül kommunikáljanak így ha valamire kíváncsiak a képviselők akkor csak a jegyzőt kérdezhetik meg, aki válaszol a Hivatal nevében.
Elég ha megjegyezzük, hogy

a birtokvédelmi ügyintézőt kell keresni a Hivatalban

mert ahány hivatal annyi féle elnevezésű osztályon belül vannak. Nálunk pl a Közigazgatási és népjóléti csoportunkon belülre tették, szóval nem csoda ha nem tudni hogy mi a neve az osztályoknak.

2015.10.17. 21:30:16

Köszönöm a tájékoztatást. Arra lennék kíváncsi, hogy a szabálysértési feljelentés más okból is lehet-e megoldás. Arra gondolok, hogy ha a szomszédban naphosszat ugat és vonyít a kutya, mert egyedül hagyták, az ugyancsak csendháborítás, csak éppen nem feltekert zenével. Vagy élhetek-e ezzel a lehetőséggel, ha a szomszéd banya kimossa a büdös kukáját valami vegyszeres keverékkel, majd a masszát a kerítés alatt beönti az udvarunkra? Egyáltalán van-e a rendőrségnek olyan lehetősége, hogy az illetőt elmeorvosi vizsgálatra kötelezzék, ha a viselkedése ezt indokolttá teszi?

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.10.18. 00:36:48

@kutyás majmok:

Y cuál es tu problema, hijo de puta madre? ;) He?

2015.10.18. 02:47:57

@atiz_3: Jogos, Polgármesteri hivatal akart lenni :-)

2015.10.18. 02:51:25

@kutyás majmok: Az állattartás ugyanaz a kategória, már ha valami nem stimmel. Az öreg mama elmeorvosi vizsgálata nem OK, csak ha ön és közveszélyes, akkor hajlandók ebbe belemenni a hivatalok. Amit csinál az szintén az előző szabálysértéskörbe tartozik.

Kolondrum369 2015.10.18. 04:27:42

Annak számít az is ha reggel fél 6-kor ahogy amúgy ma is elindulok a munkába és a motorom amit ezzel teszek 1-1.5km-rol hallható? Csak mert néha pesten járok és érdekes fejeket láttam, pedig csak du 5 volt.

Psychopeti2 2015.10.18. 06:08:05

T. Kolondrum369!
Az ilyen nyitott kipufogós barmok motorja a mutyiműszakik erexménye. Légy büszke magadra, amíg valaki le nem rugdos a kibaszott motorodról.

pannonfunk 2015.10.18. 07:44:29

Az én szomszédom is teljesen őrült. Múltkor is éjjel háromkor habzó szájjal ordibált a folyosón, és a lábával rugdosta a bejárati ajtót! Hát, én úgy megijedtem, hogy majdnem kiesett az ütvefúró a kezemből...

Az igazi Trebics 2015.10.18. 10:37:26

Ne keverjük a fogalmakat!

A Csendháborítás szabálysértés, napszaktól független, itt olvasható, hogy pontosan ki követi el:
www.complex.hu/kzldat/t1200002.htm/t1200002_19.htm
Emiatt ingyenesen feljelentést lehet tenni a járási hivatalnál (elvileg foglalkozniuk kell személyesen is az emberrel, de a levelet javaslom) akik jogosultak lefolytatni a szabálysértési eljárást. Lehet rendőrt is hívni, ő a helyszínen bírságolhat is, és ugyanúgy feljelentést is tehet.

A birtokvédelem egy polgári jogi kategória, amit a szabálysértési eljárástól függetlenül vagy azzal együtt is kezdeményezhetünk, az önkormányzat jegyzője folytatja le az eljárást, és illetékköteles. Ennek akkor van értelme, ha a szabálysértés nem állapítható meg, például indokolt a zajkeltés, egy üzem vagy cég, nem magánszemély kelti a zajt. stb.

Vogon75 2015.10.18. 10:42:55

Valakinek nincs ilyen infója angliáról?:) Én hetente kétszer cirkuszolok egy szomszédommal mert gyakorlatilag ordítanak este 11től fél 4-5ig.

átlátó 2015.10.18. 11:34:41

A rendőrség kivonuló állománya Tolna városában olyan 4 év alatt és olyan 68 és fél megjelenés sem tudta a problémát megoldani...a harmadik figyelmeztetésük után, ami úgy szólt, hogy : "Ha legközelebb jönnünk kell akkor följelentünk." ( és ezt így KÖLCSÖNÖSEN tegeződve a cigánygyerekkel, eszembe is jutott a Prónay Pali ) a cigánygyerek egészen megszokta ezt a mondatot...született néhány jegyzői határozat is birtokháborítás címszó alatt, a kivonuló rendőrségi paprikajancsik ezek után sem tudtam megoldást találni a cigánygyerek állandósult jókedvének halkabbra vételére...rendszeresen arra hivatkozott, pláne, amikor ismeretlen eredetű kémiai anyagot is nyelt, hogy csak kipróbálja a volume gomb működését...aztán egyszer meguntam és a kapuja előtt egy fegyvernek látszó izével kétszer rádurrantottam a felsőteste magasságában...a kivonuló paprikajancsik a tárgyat lefoglalták, rabosítás után elengedtek, majd többszöri fellebbezés és az évek óta húzódó problémácska megoldójaként kaptam egy figyelmeztetést...a munkát márpedig én végeztem el és nem a paprikajancsik, vagy a gyászhuszárok...most gondoljunk mindannyian a rendőrökre.

2015.10.18. 13:41:23

@Az igazi Trebics: "a a szabálysértés nem állapítható meg, például indokolt a zajkeltés, egy üzem vagy cég, nem magánszemély kelti a zajt."

A polgármesteri hivatal/önkormányzat ezt nem mindenhol így tudja. Pont a magánszemély viselkedése miatt javasolják a birtokvédelmi eljárást. Valakik nagyon nem tudják akkor mi micsoda. Velem együtt. Csendháborításért még soha nem láttam hogy bírságoltak volna pedig volt már pár eset amikor láttam. A rendőrök is a polgármesteri hivatal birtokvédelmi osztályát javasolták az ügy folytatásaként. Igaz hogy a történeteim többévesek, legalább 7.

boundary 2015.10.19. 08:34:52

@Psychopeti2: Én ilyenkor nagyon csúnyát és rondát kívánok nekik. Hogy ebben mit élveznek?

Krisz101 2015.11.22. 18:22:51

@Kolondrum369: gecire imádhatnak a szomszédok, nálunk is van egy ilyen fasz ezzel a repsol hondával, először hiába üvöltöttem neki át reggel 7kor melegítés közben mert annyira hangos a motorja, h a saját szavát se hallja. faszkalapok vagytok az ilyen motorok versenypályára valók nem egy lakóközösségbe.