Szomszédháború

Amikor a probléma házhoz jön

A szomszédháború lefolyása

2015. október 21. 06:00 - Captain Admin

Ha úgy alakult az életünk, hogy a szomszédháború előreláthatólag már elkerülhetetlen, akkor a tisztánlátás miatt, valamint a győzelmi esélyeink jelentős növelése érdekében, jobb előre látni,hogy mire számíthatunk. Ehhez ad némi segítséget a mai bejegyzés.

lovag.jpgAzt, hogy mikor beszélhetünk már szomszédháborúról, ebben a bejegyzésben kifejtettem. Most pedig megnézzük, hogy milyen stádiumai vannak, miként zajlik le egy szomszédháború. Fontos megjegyezni, hogy egy háború több összecsapásból áll!  Ahol a két fél között eddig csak egy összecsapás történt, az még nem háború, kivéve ha az megsemmisítő erejű volt a vesztes félre nézve. Nem túl gyakori, de villám szomszédháború is előfordulhat időnként.

A szomszédháborút mindig megelőzik a szomszédviszályok, aminek a kialakulását ez, az érintetteket pedig ez a korábbi bejegyzés ismerteti. Innen fejlődik tovább a konfliktus szomszédháborúvá, gyakorlatilag konkrét összecsapásokkal, és különböző szomszédharcászati eszközök igénybevételével. Egy szomszédháború legfontosabb jellemzőit a háború elhúzódási idejének a mértéke, valamint a harcban álló felek magatartása határozzák meg.

A főbb szempontok, amelyekkel egy szomszédháborút jellemezni lehet:

 • időtartamának mértékehb1.jpg
 • a résztvevő felek magatartása
 • az erőviszonyok megoszlása

1. A szomszédháború időtartamának mértéke szerint lehet:

 • gyors lefolyású
 • normál ideig tartó
 • elhúzódó szomszédháború.

2. A résztvevő felek magatartása szerint a háború kétféleképpen alakulhat:

 • a felek állandó stratégiát alkalmaznak
 • a felek váltogatják a stratégiájukathbvaltakozo.jpg

a.) Tehát a harcban álló felek végig vagy csak offenzív, vagy csak defenzív, tehát állandó stratégiát alkalmaznak. Teszik ezt a saját mentalitásuktól, vérmérsékletüktől, valamint a rendelkezésre álló erőforrások és eszközök függvényében. Ebben az esetben a háború időrendbeli lefolyása a fenti három lehetőség közül bármelyik lehet.

 • ha A erősebb és támad, akkor B hiába védekezik jól, hamar vesztes lesz
 • ha A gyengébb és támad, akkor hamar elveszíti a csatát, mert a védekező félnek eleve stratégiai előnye van
 • ha az erőviszonyok nagyjából egyenlőek, akkor hiába támad A folyamatosan, ha B folyamatosan megfelelően védekezik.hbegyenlo.jpg

b.) A különböző felek a lehetőségeik és erőviszonyaiktól függően váltogatják az offenzív illetve a defenzív stratégiát. Ebben az esetben legtöbbször elhúzódó háborúra lehet számítani, egészen addig, amíg valamilyen külső tényező hatására, valamelyik irányba jelentősen el nem billen a mérleg nyelve valamelyik fél javára.

A váltakozó stratégiájú szomszédháborúban a támadások iránya szerint 3 különböző állapotot lehet megkülönböztetni:

 • egyirányú (A támadja B-t)
 • kétirányú (A is és B is egy időben támadja a másikat)
 • váltakozó irányú (az egyik támad és közben a másik csak védekezik, mahbegyenlotlen.jpgjd pedig fordítva)

3. A szomszédháborúban az erőviszony-ok megoszlása lehet egyenlő (vagy közel egyenlő), illetve egyenlőtlen. Az erő-viszonyok megoszlása viszont nem mindig áll összefüggésben azzal, hogy az adott felek melyik stratégiát alkalmazzák. Tehát ugyanúgy lehet támadó fél a gyengébb is és az erősebb is.

Egyenlő harci erő megoszlásnál elhúzódó, az egyenlőtlen erőmegoszlású szomszédháborúknál pedig gyors lefolyásra lehet számítani.

Amennyiben Ön is érintett, kérem írja meg történetét, vagy javaslatát!

Elolvastam, de mi ez a blog?   Olvasói levelek itt!   Még több elmélet itt!

Amennyiben tetszett a bejegyzés, kérem ossza meg ismerőseivel is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szomszedhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr697737706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.