Szomszédháború

Amikor a probléma házhoz jön

14. Olvasói levél: Parkolás a garázs elé

2015. október 24. 06:00 - Captain Admin

A mai bejegyzboritekuj2.jpgésben olvasónk arról ír, hogy gyakorlatilag nem parkolhat oda szabályosan, ahova akar.

Tisztelt Szomszédháború blog!

Egy zsákutcában lakom, ahol az utcában emeletes házak vannak, és az utca végén az utca hosszában tovább  pedig garázssorok vannak. Az utcában estefelé amikor már hazaérek nincs hely, és ahova parkolni szoktam legtöbbször már foglalt vagyok, akkor kénytelen vagyok a garázssorral párhuzamosan valamelyik garázs elé parkolni.  Ugyanígy mint bárki más is teszi itt.

Parkolásomnál itt a fő szempont, hogy könnyen rá is lássak, de legalább rálássak.

Egyszer csak észre vettem,hogy amikor valamelyik garázs elé álltam, akkor reggelre össze volt köpdösve a jobb oldali első ablak, de jó tartalmasan. Világos, hogy valaki aki tőlem korábban ment a garázsába, útba ejtette a kocsimat, hogy leköphesse. Nem foglalkoztam vele, de tizedik alkalommal már kezdett zavarni, aztán a következő alkalommal már menet közben vettem észre,h lapos az egyik hátsó kerék. A gumisnál kiderült, hogy nem lyukas, valaki leeresztette. Ez is megtörtént párszor. Volt alkalmam megfigyelni, hogy pontosan melyik garázs előtt állva történtek ezek, így nagy valószínűséggel annak tulaja volt a hunyó. De bizonyítani nem lehetett.

Oda már nem akartam parkolni, hogy megelőzzem a konfliktust, ezért másik helyre parkoltam, másik garázs elé, amikor nem volt máshol hely. Itt már első éjszaka után megkeresett a tulaj, és megkért, hogy ugyan hagy álljon már ő a saját garázsa elé. Lementünk a  helyszínre, elmagyaráztam az érveim, hogy nincs máshol hely, csak ahol már nem látok rá a kocsira. A garázsától az autómig ha elé parkolok, akkor 11m távolság van, ez bőven elég, az a terület már nem az övé. Az ő érve pedig az volt, hogy az igaz, hogy az a terület már ne az övé, de nem tud kitolatni a kocsijával.

Ez természetesen azért sem igaz, mert a két autója közül az egyik szokott a garázsban pihenni, míg a másik kint előtte, mégis megoldja a kitolatást mindig. Csak így nem az ő 2. autója áll a saját garázsa előtt, hanem kénytelen ő is a mögötte lévő garázs elé az én autóm mögé leparkolni, ilyenkor pontosan 1 cm van a két autó lökhárítója körül.

Én is hibásnak érzem magam, mert ha nem állok oda, akkor nincs miről beszélni sem, de szabályosan és nem bosszantásból állok oda, hanem mert egyszerűen nincs ott már este olyan szabad terület, ahol rá is látok otthonról a kocsimra. És ezt el is mondtam.


Zoli

Amennyiben Ön is érintett, kérem írja meg történetét, vagy javaslatait!

Elolvastam, de mi ez a blog?   Még több levél itt!   Elméleti bejegyzések itt!

Amennyiben tetszett a bejegyzés, kérem ossza meg ismerőseivel is!

81 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szomszedhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr988015641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

WildBear 2015.10.25. 09:27:21

Más garázsbejárata elé nem parkolhatsz.
Az senkit nem érdekel, hogy mikor érsz haza, és hogy szeretnél rálátni az autódra.

Kowalski76 2015.10.25. 09:40:01

Ezt hívják birtokháborításnak.

Captain Admin · http://kopottkupak.blog.hu 2015.10.25. 09:59:44

Van két idevágó jogszabály is:
KRESZ 41. § (2) bekezdés c) pontja:
ahol a jármű az út menti ingatlanra való behajtást vagy az onnan történő kihajtást – az ingatlannal rendelkezni jogosult hozzájárulása nélkül – akadályozza;”

253/1997.(XII.20.) Korm. Rendelet 42. § (9)
Felszíni gépjármű-várakozóhely (parkoló), rakodóhely és autóbusz megálló
a) huzamos tartózkodás céljára szolgáló földszinti helyiség homlokzati nyílászárójához - a saját tulajdonú gépjármű kivételével - 5,0 m-nél,
b) nevelési-oktatási, gyógykezelés, regenerálódás célját szolgáló helyiségek nyílászáróihoz - 20 gépjárműnél nagyobb befogadóképesség esetén - 10,0 m-nél
közelebb nem lehet.

A levélíró leírta,h mások is így parkolnak arrafelé, illetve 11m a távolság a garázs és az "előtte" parkoló autó előtt, ami bőven elég kell legyen és szabályos is. Bosszantónak bosszantó lehet, de az is az, amikor egy nagyáruház mélygarázsában nincs hely. Ott vagy a legtöbb utcán sincs 11m távolság. ahol mindkét oldalt lehet parkolni. Én a levélírónak adok igazat, de valami megoldást kell találni.
A mi utcánkban régebben állítólag egy faszinak akinek több autója is volt, mind amerikai, egyszer az egyik kigyulladt véletlenül, egy jó nagy, valaki megunta,h foglalja a sok parkolóhelyet.

Netuddki. 2015.10.25. 10:03:44

Vazzeg! Na, ezért van még mindig hatalmon az orbán és bandája.

Aki nem értené, hogy kerül ez a megjegyzés ide, a levélíró értelmi képességére akartam célozni...

Babette anyó húsdarálója 2015.10.25. 10:05:02

Próbálj meg éjjel aludni. Ha nem az autódat lesed állandóan, hanem helyette kipihened magad akkor nem firkálsz baromságokat és nem csinálsz hülyét magadból.

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2015.10.25. 10:07:04

Koss a kocsira cascot, akkor nem kell ralatnod az autodra allandoan. Az enyemen is van, pedig jovore mar 13 eves lesz.

Bmw 2015.10.25. 10:07:36

Na most, a másik oldalra oda parkolhatok úgy hogy ö kitudjon állni.

1000R 2015.10.25. 10:11:21

Ha a parkolás nem szabálytalan, akkor nincs miről beszélni. Ez esetben minden ilyen jellegű megkeresés minősülhet zaklatásnak is. De! Azért azt már nehezen hiszem el, hogy egész éjszaka az ablakban lóg és figyelgeti az autót...Persze, ha éppen akkor babrálják, amikor kinéz, ki tud kiabálni, ennyi előnye ugyan van, de kérdés, hogy minden esetben úgy éli az életét, hogy rálásson a kocsira?

andravor 2015.10.25. 10:12:27

Minek akarsz rálátni a kocsidra?Most rálátsz mégse veszed észre ha minden nap összeköpködik vagy leengedik a gumit!

vague.bale (törölt) 2015.10.25. 10:31:01

Én voltam teljesen hasonló helyzetben, annyira szűk volt a garázs ajtó, hogy csak befordított tükrökkel lehetett bemenni, így pontosan egyenesen kellett állni az autónak, mielőtt be tudott slisszanni. Ha nem állt senki a garázzsal szembeni fal mellett, akkor ráfordulás, 1 tolatás, hogy egyenesbe álljon, és már be is lehetett állni. Ha állt ott egy autó, akkor 1 tolatás után még mindig kb. 30 fokban állt az autó a merőlegeshez képest, úgyhogy tilitolizni kellett még kettőt. Hiába tettem ki bazinagy megállni tilos táblát az ajtóra, leszarták. Egyszer nem sikerült kicentizni a garázsajtót, és nekimentem a keretnek. Lehorzsolta a lökhárítót, ami azóta is az egyetlen sérülés az autón. Ezt akkor viszonoztam is a kedves autóstársnak, kapott egy másfél méteres kulcs általi csíkot a kocsijára...

j311 2015.10.25. 10:34:14

11 méter a garázs és az autód közt? Hát menjen az anyjába aki ennyi helyen nem tud kiállni a garázsából.

lajcsi1975 2015.10.25. 10:36:14

Ezért van nekem motorom. :-)

asebes 2015.10.25. 10:37:14

@1000R: A garázs elé parkolni viszont szabálytalan! És ha a tulaj egyszer nem őt várja meg, hanem szól a rendőrségnek, akkor talán majd a posztoló is meg fogja érteni.

egysmás 2015.10.25. 10:44:08

Mé' akarsz rálátni, ha úgysem veszed észre, hogy ki köpködi le, meg ki ereszti le a kerekét,

Banyek, ez a rálátás-fétis...

@vague.bale: saját balfaszságodért bosszút állsz.

alprazolam 2015.10.25. 10:47:16

egy migránsnak magyarázzátok már el ezt a problémát.

Thomas Dantes 2015.10.25. 10:52:56

Érdekesen vannak bekötve az emberek, gyakorlatilag fordítva. Amikor a levélírónak nincs igaza, jogtalanul háborog, mindenki kiáll mellette, sőt a legtöbb hozzászóló még kimondottan olyan tettekre buzdíjta ami szabályellenes, törvényssértés, de legalábbis szimplán nagy bunkóság.

Még most, a levélíró a hibás...miért is? Az idevonatkozó jogszabályt betartja? Be. Ennyi. Otthon lehet utálni bármelyik szomszédot a négy fal között, de emiatt beszólni kocsiját leköpdösni, kerekét leengedni kurvára nem jogos.
Meg kellene talán érteni: vannak szabályok, amik mindenkire vonatkoznak,. attól hogy valaki nekem nem tetszik, de a jogszabályt betartja...ez van. El kell fogadni.

asebes 2015.10.25. 10:55:58

Mindazonáltal - nem szorosan a poszthoz, inkább a parkoláshoz kapcsolódó megjegyzés. Ma Magyarországon a hatóságok kényük-kedvük szerint büntethetik/büntethetnék a parkoló autókat, teljes jogszabályi háttérrel felfegyverkezve. Mivel - bár 40 éves a jogsim, de tavaly egy motoros kategóriával bővítettem, és újra KRESZ vizsgát kellett tennem, részt kellett vennem egy gyorsított KRESZ tanfolyamon. Az alábbiakat kivétel nélkül megerősítette az oktató.

1. A KRESZ - teljesen értelmetlenül - tiltja a menetiránnyal szemben történő parkolást. Mint kiderült, időtlen idők óta, ám a közterület-felügyelet Budapesten erre csak a közelmúltban figyelt fel. És jelentéktelen mellékutcában reggel az egyébként szabályos helyen parkoló autón ott a kerékbilincs!
Nyilvánvaló, hogy a körúton senki nem fog szemben parkolni. De lakótelepeken, kis mellékutcákban az ember megy parkolóhelyet keresve, és ha éppen a bal oldalon lát egyet, hát oda áll be. És akkor már lehet büntetni. Mellesleg a kis utcában meg se tudsz fordulni...

MEGOLDÁS lehetne, ha a KRESZ csak a főútvonalakon tiltaná a forgalommal szemben történő megállást.

2. Járdán parkolás. A jelenleg érvényes KRESZ tiltja a járdán történő parkolás minden formáját - kivéve, ha ezt tábla engedélyezi - akkor azonban kötelező (2 vagy 4 kerékkel) a járdán parkolni. Számos kis utcában spontán úgy alakult, hogy a kocsik fél kerékkel a járdán parkolnak, tábla hiányában kivétel nélkül szabálytalanul. Kertvárosokban - Zuglóban, pl., a házak előtt sok helyen 4-6 m széles járda van, ahol a tényleges aszfaltozott gyalogjáró az úttesttől 3-4 méterre van. A gyalogjáró és az úttest közötti terület többnyire földes, elhanyagolt, esetleg sóderrel van felszórva. Az ott lakók tipikusan ott parkolnak, és ez járdán történő parkolásnak minősül, amibe a közterületesek bármikor beleköthetnek. A járda a KRESZ szerint - vagy annak bizonyos értelmezése szerint - nem az aszfaltozott gyalogjáró, hanem az egész terület az úttest és a kerítések/házak között. És mert ott tábla nem engedélyezi/rendeli a járdán történő parkolást, a gyakorlat szabálytalan.

3. Sok helyen az üzletek, boltok parkolót alakítanak ki előttük, a fentiekhez hasonló "járdán". Tábla nem jelzi a parkolót se, a járdán parkolást se - tehát elvileg szabálytalan ott parkolni. Számtalan Thököly úti társasház előtt közvetlenül parkolnak autók - ott mintegy 8-10 méter széles a "járda", az aszfaltozott gyalogjáró és a ház között egy kg. 6 méter széles sáv van. Nos, akik ott parkolnak, szintén szabálytalanok.

asebes 2015.10.25. 10:59:11

@Thomas Dantes: Bocsi, kocsibehajtó előtt, garázs előtt parkolni TILOS. Tehát jelen esetben NEM a levélíró tartja be a szabályokat, és marhára nincs igaza. Én is jártam már úgy , hogy az utcán kiabálva kerestem annak az autónak a gazdáját, amelyik a kicsibejárómra parkolt. Amikor hazajöttem, még "csak" beállni nem tudtam. DE volt olyan, hogy munkába menet kihajtani nem tudtam valamelyik baromarcú miatt.

asebes 2015.10.25. 11:03:29

@SZHBadmin: Magad igazolod az első idézettel, hogy szabálytalanul parkol a levélíról. A második idézet NEM garázsokra és garázskapukra vonatkozik.

szombi 2015.10.25. 11:05:19

Elég hüle lehet a poszt-toló, azt írja hogy szabályosan akar parkolni más garázsa elé és akkor még hőbörög. Örüljön hogy nem szúrták ki a kerekét vagy karcolták végig slusszkulccsal! Nálunk ez a menő...

Ha ennyire "igényes" akkor miért nem vesz vagy bérel ki ő is egy garázst? Biztos lenne pár "lelkes" jelentkező, főleg azok közül akiknek rendszeresen a garázsa elé állnak és nem tud kitolatni, akkor már egyszerűbb havi tízesért kirakni a Ladát a csillaggarázsba...

egysmás 2015.10.25. 11:08:06

@asebes: Mi az az elvárható gépjárműkezelői szint, amit figyelembe kell venni akkor, amikor a "nem akadályozza" megvalósul?

Mert 11 méteres hely a beálláshoz nem kevés, gyanítom oda utánfutóval is be tudnék tolatni.

Arcade Macho 2015.10.25. 11:18:06

milyen uriemberek a szomszedok, hogy nem tortek meg be a szelvedot, vagy tettek valami komolyabb kart
parkolni ott kell ahol szabalyos es mast nem zavarsz, az hogy mas hogy teszi az lenyegtelen, es az hogy kozel (11 meter) legyen az sem erv, azaz erv, hat alljal bele masszivan hajra, aztan majd ha szelvedot kell cserelni akkor majd belatod hogy nem erdemes patkanynak lenni
en amugy 300 meterre tudom neha ledobni az autot, pedig lerakhatnam a lepcsohaz ele is csak ott akkro nem tudnak kiallni

asebes 2015.10.25. 11:19:11

@egysmás: Nincs szerintem semmilyen szint. Ahol a járdaszegély megszűnik, és helyette lehajtó van, oda tilos parkolni. Ennyi a szabály. Ahogy olyan helyeken, ahol árok van, a behajtás céljára szolgáló "hidak" elé se szabad állni.

Primátor 2015.10.25. 11:20:34

Egyszer leköpik a kocsiját, de még odaáll 10-szer. Ostoba állat.

Spiritmonger 2015.10.25. 11:41:19

Igazi fasszopó a levélíró. Túl lehet élni, ha nem lát rá az autójára, ez nem lehet oka annak, hogy szabálytalanul parkoljon és ezel mást akadályozzon.

Hajdú Peter 2015.10.25. 11:52:19

Amelett, hogy undorito, hogy az autosok azt szeretnek, hogy az egesz vilag, egy kibaszott nagy parkolo legyen, teljesen erthetetlen, miert akarja valaki egesz nap az elavult szakadt roncsat bamulni, az ablakbol. Ez elmebetegseg.
Kurvara bekene tiltani az autok utcai tarolasat. Az utcan hagyott autokat, mint a SZEMETET osszekene szedni, es bezuzatni.

Captain Admin · http://kopottkupak.blog.hu 2015.10.25. 11:53:32

@asebes: "Magad igazolod az első idézettel, hogy szabálytalanul parkol a levélíról. A második idézet NEM garázsokra és garázskapukra vonatkozik."
Szövegértés! Akadályozni nem szabad a garázsból való kihajtást. 11m távolságot hagyva egyáltalán nem akadályozza semmiben a garázstulajt. Lehet,h nem tud egy ívben kikanyarodni, ennyi.
A zavarást nem szabad összetéveszteni az akadályozással.

Captain Admin · http://kopottkupak.blog.hu 2015.10.25. 12:01:34

@Arcade Macho: Azért jobb vigyázni az ilyen háborúval, mert a garázstulaj is könnyen rá tud fázni. Ha pl az én autómmal történne valami komolyabb hasonló okból, akkor első körben telenyomnám a zárat ragasztóval a garázsajtóban. Aki látott már ilyet, az tudja mivel jár kibontani a zárat az ajtóból.

Itt nem arról van szó,h akadályozza a garázsba történő ki vagy behajtást, hanem neki nem nézik el valamiért. Gondolom mert neki nincs garázsa, vagy nem bandatag stb. Lehet,h csak túl jó a verda és irigylik. :) Ha 5m-en belül lenne, akkor oké, de 11 méter basszus, nincs az a pláza, ahol a garázsban ekkora hely lenne a parkolóban a parkolásra.
Érdekes szitu, de az tény,h a kellemetlenséget a levélíró okozza első körben valamivel, amit semmi nem tilt, ráadásul ugyanaz a dolog (a parkoló autó) nem zavarja ha a saját kocsija áll ott. Na, ebben van minden. :D

egysmás 2015.10.25. 12:19:36

@asebes: 11 méter hely nincs egy kétsávos út két széle között, tehát maga az útpadka akadályoz minden esetben, amikor ki akarsz állni valahonnan.

Arcade Macho 2015.10.25. 12:50:51

@SZHBadmin: ja tenyleg....
akkor viszont nem ertem hogy a garazs tulaja miert nem tud eleve a sajat garazsa ele beallni, hat ez van...
mindenesetre nekem van az ugy hogy 300 metert kell gyalogolnom megsem gondolok arra hogy az itteni nyugdijasnak lekevernek egypar sallert mert eppen jobb kondicioban vagyok...

Babette anyó húsdarálója 2015.10.25. 13:55:22

"akkor viszont nem ertem hogy a garazs tulaja miert nem tud eleve a sajat garazsa ele beallni, hat ez van..."

A posztoló hisztipanka miatt, mert az odaáll.

@asebes:

"1. A KRESZ - teljesen értelmetlenül - tiltja a menetiránnyal szemben történő parkolást. "

Nagyon is értelmes. Szembe beállva szinte semmit nem látsz az érkező forgalomból ha ki akarsz állni.
Beáll egy furgon teljesen szabályosan eléd, mit látsz tőle a kiállás közben. Kamikaze módra tolod ki az orrod a forgalomba.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.10.25. 14:28:36

@egysmás: nade ha mindenki ra akar ;atmi es az egesz garazssor ele beallnak, akkor se ki se be senkinek...
ezt a ralatast nem ertem, ahhoz qrwa nagy mazli kell, hogy eppen akkor nezzen ki, mikor matatnak a kocsijan, szar lehet ugy elni, hogy rettegek, ha nem latom a kocsimat
a kopkodes gumileeresztes meg szimpla tahosag, a kulcskarcolas meg annal is tobb, rongalas, garazdasag

tegyen ra egy papirt, hogy kerem ne alljon ide, mert akadalyoz
bar a posztolot lathatoan nem lehet meggyozni
javaslom aludjon a kocsijaban, de olyan helyen ahol ralat a lakasara

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.10.25. 14:32:15

@SZHBadmin: ha a sajat kocsdimmal allok a sajat garazsam ele, akkor valoszinuleg el is tudok onnan allni es a 11 m OK de mint emlitettem, mi van ha mindenki a garazsak ele fog allni, mert ugyis van 11 m?

asebes 2015.10.25. 14:41:06

@Babette anyó húsdarálója: Én lakónegyedekről beszéltem, kis mellékutcákról, nem főútvonalról. Mellesleg az Angliából hazatelepült nagybátyám jobbkormányos autót használ, tehát ő pont így nem lát ki...

Továbbá - ellenérv - egyirányú utcában lehet a bal oldalon parkolni, pedig ott is jöhet adott esetben még szemből is kerékpáros - akár szabályosan is.

Nem tudom, hol laksz, de hidd el, vannak olyan övezetek, ahol értelmetlen. Mondom, kertváros, esetleg lakótelep, stb.

Babette anyó húsdarálója 2015.10.25. 15:14:55

@asebes:

A KRESZ megemlékezik az eltérésekről. Ha valami alól van kivétel, akkor jelzi, ha nem jelzi akkor nincs mellébeszélés, szabálytalan. Ez független attól, hogy hol laksz, élsz, parkolsz.

A szemben érkező kerékpárosnak ebben az esetben min. odafigyelési kötelezettsége van. Ha ész nélkül megy, akkor annyi. De ha jól tudom pont ezért találták ki a táblát amivel jelzik az autósoknak, és így kénytelen az autós is megfelelő körültekintéssel kiállni.
A szitu azért nem ugyanaz mint a kétirányú utca, mert ha kitolod az orrod a bringásnak még van esélye megállni, egy szabályosan 50-el érkező autó viszont lazán beleránthatja magát a szembejövőbe mert te tolod ki magad ész nélkül. Nem véletlenül vannak ezek a szabályok, nem megkérdőjelezned kell, hanem betartani.

Családi ház, csak kitolatni tudok az utcára, néha a frász kerülget nem csak a 80-al húzó agyhalottaktól, hanem azoktól az agyhalott gyalogosoktól is akik főleg a külvárosi övezetekben valamiért nem tudnak a méter széles tükörsima, aszfaltos járdán kóvályogni, hanem megy az agyhalott barma az út szélén.

Remélem nem ott lakom ahol te, a 40 év jogsid ellenére jobb kerülni azt a környéket ahol a szabályok láthatóan teljes leszarásával megszokásból közlekedsz.

igazi hős 2015.10.25. 15:55:23

@asebes: "A KRESZ - teljesen értelmetlenül - tiltja a menetiránnyal szemben történő parkolást." A KRESZ teljesen logikusan tiltja a menetiránnyal szemben parkolást. Tépd szét a jogsid, mielőtt elcsapsz egy holtteredben szabályosan szembe jövő bringást.

kewcheg 2015.10.25. 17:00:14

@Hajdú Peter: maximálisan igaz.
Márcsak azért is, mert a legtöbb településen az önkormányzat ingatlanadó címén a garázsokat sújtja, tehát kvázi bünteti azt, aki tárolja az autóját,és nem bünteti azt, aki leszarja az autója tárolását.
Egyébként meg aki új autót vesz,és az utcán tárolja, az közgazdasági nobel-díjat érdemel,aki viszont a roncsát tárolja ott, úgy hogy másokat zavar az meg egyszerűen bazmeg migráns...

1000R 2015.10.25. 17:04:56

@asebes: Elolvas, értelmez. Azt írja, hogy 11 méterre van a garázstól, ami barátok közt sem mondható a garázs elé állásnak. A jogszabály, ami egy másik hozzászólónál be van másolva, 5 métert ír. Vagyis, ha már mezei közterületen áll az ember, és bőven 5 méteren túl, akkor nem áll a garázs előtt. :-)
Ha a 11 méterrel állás garázs elé állás lenne, ami ugye nem csak a garázsra, hanem az összes kapubejáróra is vonatkozik, akkor kimegyek, és a szemközti szomszédra kihívom a rendőrt, mert biza az út másik oldalán lévő háza előtt parkoló autója az én kapubeállóm előtt is áll... Nyilván, mi?

dukeekud 2015.10.25. 17:20:17

Hatha a 11 meter keves, akkor megis mennyi az eleg ? Mi az ami nem szamit garazs ele parkolasnak. 50 meter 500 meter, mennyi vedeotavolasg ?

fda 2015.10.25. 18:13:59

Most tényleg ezért ragadott billentyűzetet a cikkíró, hogy leírja, tudatosan beparkol más garázsa elé? Aztán még csodálkozik, hogy ez bosszantja a garázs használóját?

Én is szeretek a házhoz közel állni, és szeretem ha az ablakból rálátni az autóra, de soha a büdös életben nem parkoltam úgy hogy azzal mást zavarjak. Ha ott nem megoldható, el kell költözni egy olyan helyre, ahol adottak az autótartás feltételei. Ha nem adottak, nem kell autót tartani. Ezen okból nincs helikopterem és elefántom sem, mindkettő tök jó lenne, de nincs hova tenni.

prunoki 2015.10.25. 19:12:58

Jó lenne legalább egy streetview-n megnézni, hogy miről szól a vita.

asebes 2015.10.25. 19:26:54

@1000R: Elolvas, értelmez. A jogszabály nem ír elő 11 m-t és más távolságot sem. Nem akadályozhatja. Így szól a szabály. Az biztos, hogy a kihajtó FELÖLI OLDALRA nem lehet parkolni, akkor se, ha 30 méterre van a kapubejáró (pl. nyeles telkeknél!). Ha keskeny az utca, akkor adott esetben a túloldalra se lehet parkolni. Persze látni kellene a helyszínt.

asebes 2015.10.25. 19:34:39

@Babette anyó húsdarálója: Nagyon értetlen vagy, és durvább jelzőt csak a jó neveltetésem miatt nem írok. Én nem személyeskedtem. Mindenesetre ez a tiltás nem csak a 30 km-es lakóövezetekre, hanem a balatonfenyvesi nyaralóövezet kis utcácskáira is érvényes! Képzelj el egy 8-10 m széles utcát, aminek a közepén van egy 2,5 méter széles aszfaltozott rész. Elvben ott is csak jobbra állhatsz oda. Mert ott sincs semmilyen tábla kitéve. Ezt próbáltam elmagyarázni. És egy szóval nem írtam, hogy én meg szoktam szegni ezt a szabályt. De a környékünkön majd' mindenki. Hasonló a helyzet az 5- 10 méter széles járdákkal is. Ha nem parkolnának fél kerékkel a járdán, nem férne el két autó egymással szemben. De a hülye KRESZ szerint ez szabálytalan.
Mielőtt kötekedsz, gondolkozz.

asebes 2015.10.25. 19:38:21

@igazi hős: Rád is vonatkozik, hogy kár személyeskedni. Tépd szét te a josidat... Nagyon értetlen vagy, és durvább jelzőt csak a jó neveltetésem miatt nem írok. Én nem személyeskedtem. Mindenesetre ez a tiltás nem csak a 30 km-es lakóövezetekre, hanem a balatonfenyvesi nyaralóövezet kis utcácskáira is érvényes! Képzelj el egy 8-10 m széles utcát, aminek a közepén van egy 2,5 méter széles aszfaltozott rész. Elvben ott is csak jobbra állhatsz oda. Mert ott sincs semmilyen tábla kitéve. Ezt próbáltam elmagyarázni. És egy szóval nem írtam, hogy én meg szoktam szegni ezt a szabályt. De a környékünkön majd' mindenki. Hasonló a helyzet az 5- 10 méter széles járdákkal is. Ha nem parkolnának fél kerékkel a járdán, nem férne el két autó egymással szemben. De a hülye KRESZ szerint ez szabálytalan.
Mielőtt kötekedsz, gondolkozz.

Babette anyó húsdarálója 2015.10.25. 19:43:44

@asebes:

Látom elsőre sok volt. Fuss neki újból: A KRESZ-t nem kell felülírnod, be kell tartanod. Ez ennyire egyszerű. A lőtéri kutyát nem érdekli, hogy te az vagy aki az utcában az egyetlen aki nem parkol szembe, de ezt erősen üti az, hogy hisztériázol ellene.
Újból: A KRESZ nem helyfüggő, hogy a külvárosban, teleknél, Balatonnál nem kell betartani. Mindenhol azonos az ereje, bármennyire is nem tetszik ez neked, és ez nem személyeskedés, hanem törvény amit neked is be kell(ene) tartani.

egysmás 2015.10.25. 20:03:06

@Babette anyó húsdarálója: a szabály agyatlan. Arra pont nem való, amivel indoklod.

Babette anyó húsdarálója 2015.10.25. 20:21:12

@egysmás:

Pedig többen leírtuk miért jó a szabály. Láthatóan nem érted meg, és láthatóan nem is akarod megérteni. Sok ez neked, ne küzdj, állj be ahogy akarsz, de ha megbüntetnek vagy lecsuknak mert kinyírsz valakit akkor ne sírj hanem viseld a butaságod és a makacsságod következményeit.

Addig meg próbáld felfogni még ha nehéz is, hogy a szabályosan eléd parkolótól a kertvárosban is csak úgy tudsz kiállni, ha minimum egy métert kitoltál már az útra az autódból úgy, hogy semmit nem látsz a feléd érkezőkből.

A szabály jó, és nem az a baj ha nem érted, hanem az, hogy így még vezetsz is és nagy ívben tojsz másokra.

egysmás 2015.10.25. 20:30:46

@Babette anyó húsdarálója: ha a kresz úgy szólna, hogy csak úgy szabad parkolni, hogy az autó kormánya az út közepe felé essen, akkor igazad lenne, ám mivel a menetiránnyal szemben történő parkolást tiltják, egyszerűen csak racionalizálni akarsz egy értelmetlen szabályt.
A biciklisvédelemnek ugyanis nincs és nem is lehet semmi köze ahhoz, hogy nem szabad menetirányal szemben megállni.

Babette anyó húsdarálója 2015.10.25. 20:44:22

@egysmás:

Láthatóan lövésed nincs a KRESZ-ről.
A KRESZ valóban nem tiltja a bal oldalon parkolást. Az oda való eljutást tiltja. Ha így találnak az autóddal, akkor bizony megszegtél néhány szabályt. Nem mondom meg melyiket, ajánlom a teljes könyvet olvasd újra, láthatóan fogalmad nincs az abban leírtakról. Mint mondtam, a nagy baj az, hogy ennek ellenére vezetsz. Téged nem sajnállak, előbb-utóbb ülni fogsz, megérdemled, azért kár aki a tudatlanságod miatt a temetőbe vagy kerekesszékbe kerül.

Ne erőlködj, folyamatosan bebizonyítod, hogy lövésed nincs a KRESZ szabályairól, ne dicsekedj vele, csak még nagyobb hülyét csinálsz magadból ezzel a vén fejjel, amit tisztelni nem lehet mivel üres belül.

Vegyél bérletet, veszélyes vagy már a társadalomra. Nem való neked az autó.

egysmás 2015.10.25. 20:50:18

@Babette anyó húsdarálója: hol tiltja a kreszben bármi azt, hogy átmenjen valaki az út túloldalára?
Szerinted előzni, meg balra kanyarodni sem szabad?

asebes 2015.10.25. 20:51:42

@Babette anyó húsdarálója: Attól, hogy valami szabály, még nem biztos, hogy jó. Az is szabály volt, hogy az autót eredetvizsgálatra kellett vinni vizsgához, akkor is, ha első tulaj voltál. Aztán valaki rájött, hogy ez hülye szabály, és megváltoztatták. Ha ezt nem vagy képes felfogni, akkor sajnálom. A KRESZt ismerem és be is tartom, de attól még lehetne módosítani rajta, de ezt te úgyse érted.

Én eddig nem személyeskedtem, de látom, te egy kötözködő troll vagy. Ne válaszolj, nem érdekelsz.
Hülye köcsög.

Babette anyó húsdarálója 2015.10.25. 21:00:51

@egysmás:
@asebes:

Na, már két hülye van. A szabályok sajnos azért vannak, hogy betartsák őket. Mint mondtam, nem kötelező csak viselni kell a következményeket ha kárt okoztál, ha életet vettél el.

Agyhalottkám, pont ott tiltja a KRESZ, amit írtál. Ismételjétek alaposán át a kikerülés, előzés szabályait, ez az amit nem értettetek meg, és nem fogtatok fel. Ha sikerült, akkor jó lenne ha hoznád a KRESZ azon pontját, amelyik engedélyezi kétirányú utcában a szembeforgalommal való parkolást. Köcsögözés helyett inkább ebben brillírozzatok, hozzátok a szabályt róla, akkor nem csináltok még nagyobb hülyét magatokból.
Sajnos másokat veszélyeztettek a tudatlanságotokkal, és erre még büszkék is vagytok. Két agyhalott.

Babette anyó húsdarálója 2015.10.25. 21:05:59

@egysmás:

"meg balra kanyarodni sem szabad?"

Ez különösen nagy idiótizmusra vall. Átméssz a szembejövő sávba, ha balra kanyarodsz? Csak áthaladsz rajta. Még a szavakkal sem vagytok tisztában. Segítek, a túloldalon parkolásról volt szó, nem kanyarodásról, teljesen feleslegesen keverted ide, hogy védd a hülyeségedet.

egysmás 2015.10.25. 21:10:03

@Babette anyó húsdarálója: te állítod, hogy szabályosan nem juthat el az autós az út túloldalára.

Noh, aki állít, azon van a bizonyítás kényszere.

Muta már, hol van a kreszben az, hogy ahol nincs külön tiltva, ott sem lépheti át a felezővonalat az autó!

Babette anyó húsdarálója 2015.10.25. 21:35:37

@egysmás:

Ezt te állítottad és megpróbáltad félremagyarázni. Nem fogtad fel a két mondat tartalmát, idézem, hátha most menni fog:

"A KRESZ valóban nem tiltja a bal oldalon parkolást. Az oda való eljutást tiltja. "

Bal oldalon szembeparkolásról van szó. Nem előzésről, nem balra kanyarodásról, nem visszakanyarodásról, nem a többiről amit még lehet. Mivel nem tudod igazolni semmivel, hogy szabad kétirányú utcában a szembejövő oldalon parkolni, így megpróbálod félremagyarázni.

Az tetszik, hogy átlag fél évente kerül elő a szembeparkolás valamivel kapcsolatban, és mindig akad néhány agyhalott barom aki szerint szabad. Bizonyítsátok, a megfelelő KRESZ szabályt idézve, utána tovább lehet lépni, addig meg ha kérhetném arról beszéljetek amiről szó volt, mert ezzel a szösszeneteddel ismét csak azt bizonyítottad, hogy nem értetted meg azt amit olvastál csak kötözködsz, és ha elfogytak az érveid akkor te is meg a másik barom is hisztizni kezdtek.

Nekem tetszik, mindketten hülyét csináltok magatokból és láthatóan élvezitek.

Babette anyó húsdarálója 2015.10.25. 21:39:40

@egysmás:

"Muta már, hol van a kreszben az, hogy ahol nincs külön tiltva, ott sem lépheti át a felezővonalat az autó! "

Ezt a részt a kötelező jobbratartás környékén keresgéld. Ott találod meg. Láthatóan ezzel sem vagy tisztában.
Az átlépést meg megtalálod az előzés, kikerülés között. Balra kanyarodást se feledd ki, ott is vannak szabályok, azt is át kéne ismételned.

Iszonyat, hogy ilyen tudatlanul autóba mertek ülni, és még hirdetitek is, hogy lövésetek nincs a legalapvetőbb KRESZ szabályokról.

guttentager 2015.10.25. 21:50:32

állj a nappalidba, ott nézegessed a kocsidat, Brunyó. Fél karomat adnám ha nekem is ez lehetne a legnagyobb problémám.

egysmás 2015.10.25. 22:01:11

@Babette anyó húsdarálója: te állítod, hogy a kresz nem tiltja a forgalommal szemhen való parkolást, csak az odajutást, és én keressem meg, hogy hol?

A jobbratartás nem az a rész, annyit segítek, ugyanis az a haladás közben előírt cucc, így annak nincs köze a parkoláshoz.s

egysmás 2015.10.25. 22:03:33

@Babette anyó húsdarálója: szerinted, ahol nincs külön tiltva, ott sem lépheti át az autó a felezővonalat?

Bazeg, te tényleg hülye vagy.
Ez nem személyeskedés, tényállítás.

asebes 2015.10.25. 23:00:15

@egysmás: Ez egy idióta, kötözködő fasz, kár vele vitatkozni. Én nem azt mondtam, hogy ezt LEHET, én azt, hogy hiba, hogy egyformán tiltják főúton és a falusi mellékutcában. De agyhalott barátunk mint egy imamalom mondja a hülyeségeit. Ezt hívják trollkodásnak. Egy barom, szórakozzon magával. Ne pazarold rá az idődet.

asebes 2015.10.25. 23:04:42

:@egysmás: Egyébként mindenütt MEG LEHET FORDULNI, ahol ezt külön nem tiltják, és nincs záróvonal. Az általam említett utcákban SEMMILYEN VONAL, felfestés nincs. Ezek lakótelepi vagy lakóövezeti kis utcák...

2015.10.26. 00:22:17

@egysmás: "Banyek, ez a rálátás-fétis..."

Szeretném ennek a pszichológiáját elsőkézből megmagyarázni: Amikor már sokadjára rámolják ki a kocsidat, és már rendőrségi feljelentést sem teszel, (mert a korábbi tapasztalatok alapján, nagyjából semmi értelme), akkor egyrészt paranoiddá válsz, és sehol nem mered halló-látó távolon kívül hagyni a gépet, másrészt reménykedsz, hogyha megtörténik ismét a dolog, rajtakaphasd, és jól fültövön b*szhasd egy kemény tárggyal a delikvenst, de tiszta erőből.

Babette anyó húsdarálója 2015.10.26. 08:44:23

@egysmás:

Egyre jobb vagy. Tör fel belőled a negatív IQ.
Te nagyon okos. Ha nem haladsz, akkor hogyan jutsz el a parkolásig?

Amit se te, se a másik agyhalott negatív IQ-s nem tud felfogni a KRESZ-ből, az az, hogy pont a hozzátok hasonló hülyék miatt egyszerre van benne tiltás és megengedés. Mivel a megalkotásánál tisztában voltak a felfogási képességeitekkel, kénytelenek voltak egyes törvényeknél nem a tiltást megfogalmazni, hanem egyszerűbben azt leírni, hogy mit szabad. A felezővonal átlépése pontosan ez a szitu, ott nem pontosítják, hogy egysmás és asebes agyhalottak hol és hogyan léphetik át, nem sorolják fel a tiltások tömkelegét, hanem meghatározzák azt, hogy a felezővonalat mikor lépheted át. És ennyi. Előzhetsz, kikerülhetsz, oszt jónapot. Más indokkal nem hajthatsz rajta keresztül. Balra kanyarodás megint más tészta, azt is külön szabályozzák, arra is a megfelelő passzusokat kell alkalmazni, de itt sem találod meg a parkolást.

Csináljátok még, mulattat az a sötétség ami dől belőletek.

Babette anyó húsdarálója 2015.10.26. 08:58:28

@egysmás:

A törvény, amiket nem ismertek:

25. § Haladás az úton

(1) Jármûvel a forgalmi, az idõjárási és látási viszonyoknak, továbbá az útviszonyoknak (az út vonalvezetésének, az útburkolat minõségének és állapotának) megfelelõen kell közlekedni; figyelemmel kell lenni a jármû sajátosságaira, az utasokra és a rakományra.

(2) *****Jármûvel az úttesten - az elõzés és kikerülés esetét kivéve - annak menetirány szerinti jobb oldalán, ******
az út- és forgalmi viszonyok szerint lehetséges mértékben jobbra tartva kell közlekedni. Lassú jármûvel, állati erõvel vont jármûvel, kézi kocsival, hajtott (vezetett) állattal, valamint lassan haladó jármûvel - ha az út- és forgalmi viszonyok lehetõvé teszik - szorosan az úttest jobb széléhez húzódva kell haladni. Párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten a jobbra tartásra a külön szabályok (36. §) az irányadók.

"36. § Párhuzamos közlekedés

(1) Olyan úttesten, amelyen az azonos irányú forgalom számára két vagy több forgalmi sáv van (párhuzamos közlekedésre alkalmas úttest) - a (2)-(4) bekezdésben említett eseteket kivéve - a külső (jobb szélső) forgalmi sávban kell közlekedni.

**** Más forgalmi sávra ráhajtani csak előzés, balra bekanyarodás, illetőleg megfordulás céljából szabad. ****

Az autóbusz öbölt, az autóbusz forgalmi sávot, a kapaszkodósávot, a gyorsító- és a lassítósávot, valamint a kerékpársávot a párhuzamos közlekedés szempontjából figyelmen kívül kell hagyni."

A csillagok között találod meg azt, amit eddig nem tudtál.

Örülök, hogy taníthattalak. Ettől ugyan még hülyén halsz meg.

asebes 2015.10.26. 10:59:26

@Babette anyó húsdarálója: Te meg hülyén élsz, értetlen, szőrszálhasogató balfasz!

Babette anyó húsdarálója 2015.10.26. 18:02:27

@asebes:

Jelen szituációban ti vagytok a hülyék. Ha nem így lenne már rég bepakoltátok volna a bal oldali parkolás lehetőségének a bizonyítékait. Jelenleg csak én hoztam bizonyítékot az igazamra, tőletek a "hülye köcsög" és a "hülyén élsz" a témával kapcsolatosan a legfőbb érv.

Hajrá, leszel még ennél hülyébb is, én neked drukkolok.

asebes 2015.10.26. 20:12:55

@Babette anyó húsdarálója: Te tényleg kapitális nagy barom vagy. Ha ismernéd a magyar nyelvet, akkor sehol sem olvastad volna tőlem azt, hogy LEHET így parkolni. Olyat olvashattál volna, hogy bizonyos esetekben NEM KELLENE TILTANI. Szó szerint ezt írtam: "A KRESZ - teljesen értelmetlenül - tiltja a menetiránnyal szemben történő parkolást."
De te egy okoskodó hülye troll vagy, aki képtelen összeolvasni a betűket, pláne megérteni. A mondat egy állítás - hogy ti. tiltja, és egy VÉLEMÉNY, hogy szerintem ez túlzott.
Te meg itt erőlködsz bebizonyítani azt, hogy tiltja. Bazmeg, tudom.

Arcade Macho 2015.10.26. 22:46:24

@igazi hős: "A KRESZ teljesen logikusan tiltja a menetiránnyal szemben parkolást. Tépd szét a jogsid, mielőtt elcsapsz egy holtteredben szabályosan szembe jövő bringást."

ha te nem vagy kepes egy indexelo es eppen kiallo auto elott lefekezni akkor hagyd abba a bicozast

Arcade Macho 2015.10.26. 22:57:24

@Babette anyó húsdarálója: "Addig meg próbáld felfogni még ha nehéz is, hogy a szabályosan eléd parkolótól a kertvárosban is csak úgy tudsz kiállni, ha minimum egy métert kitoltál már az útra az autódból úgy, hogy semmit nem látsz a feléd érkezőkből."

ez ugy ahogy van butasag
nalunk a 90 fokos beallasnal szoktak az amator delikvensek szopni hogy nem kepesek tolatva beallni, es kepzeld el ok kepesek es adott esetben a kiallasnal !!! 2 !!! metert ugy tolatnak hogy total nem latnak semmit maguk mogott!!!
es a KRESZ az nem rendelkezik errol, hogy elorefele nem lehet beallni 90 fokosnal
ergo egy vedhetetlen hulyeseget probalsz meg vedeni ezzel a szembe nem lehet beparkolni dumaval

Arcade Macho 2015.10.26. 23:06:02

@Babette anyó húsdarálója: "A KRESZ valóban nem tiltja a bal oldalon parkolást. Az oda való eljutást tiltja."

hat te tenyleg nagyon sotet vagy
BAL oldalra ugy is eljuthatok ha eppen kikerulok egy jobb oldalt varakozo jarmuvet, ugymond "megelozom" vagy kikerulom, lecci

Arcade Macho 2015.10.26. 23:10:04

@asebes: "Én nem azt mondtam, hogy ezt LEHET, én azt, hogy hiba, hogy egyformán tiltják főúton és a falusi mellékutcában."

ja koszi...
Balcsira lementunk ott allt a sok auto total szabalytalanul en meg aki a Romai furdonel rettegve alltam be a kempingbe mert koztudomasu hogy az ottani smasszerek elkapnak, nos en fostam szabalytalanul megallni, pedig ahogy nezegettem, total szabalytalan volt az autosok harmada
tehat igenis kellene kulonbseget tenni...

asebes 2015.10.26. 23:14:54

@Arcade Macho: Viszont te azonnal megértetted, miről van szó :-) - ami nem mondható el minden itt kommentezőről :-)

Arcade Macho 2015.10.27. 00:35:28

@asebes: tenyleg nem vagyok kepes felfogni
mondom 90 fokos beallas, es akkor orral elore bedobja az autot, es ha eppen mellejeall egy furgon akkor kvazi 3 meter hosszan tolja ki a hatuljat...
KRESZ meg koszoni szepen jol erzi magat...

egysmás 2015.10.27. 05:34:17

@Babette anyó húsdarálója: Az úton való _haladásról_ szóló szövegnek mi a fasz köze van a témához?
Az szerint mellesleg nem szabad balra kanyarodni...

A másik szöveg:
**** Más forgalmi sávra ráhajtani csak előzés, balra bekanyarodás, illetőleg megfordulás céljából szabad. ****

Ezek szerint kikerülni sem lehet szabályosan semmit?

2015.10.28. 08:53:40

Én a 10. emeleten lakom. A legritkább esetben látok rá a kocsira. Van amikor 2-3 kört is teszünk hogy parkolót találjunk. A dolog még véletlenül sem arról szól a mi esetünkben hogy hova szeretnénk parkolni hanem hol van szabad hely. Miután nem zsákutca, nincs is lehetőség a másik elé parkolni mert az út mindkét oldalán parkoló van, ha közé állna valaki, megállna a közlekedés. Mondjuk azt a 11 m-t elég nehéz elképzelnem, de bizonyára a zsákutca helyzete miatt alakul ki ez a "nagy" hely. Én a posztoló helyében 2-3 lakóval megegyeznék hogy adott esetben vita nélkül odaparkolhasson. Miután nem vezetek, a szabályokat nem ismerem annyira, de egy sok emeletes, sok lépcsőházas helyen kizárt hogy mindenki oda parkolhasson, ahonnan rálát az autóra.

dedunoka 2015.10.30. 17:32:13

Érdekes ahogy a levélíró írt arról amit csinál:
"Parkolásomnál itt a fő szempont, hogy könnyen rá is lássak, de legalább rálássak." vagyis nem érdekli hogy a mást akadályoz-e.Fontosabb a rálátás.

"Világos, hogy valaki aki tőlem korábban ment a garázsába." Vagyis érthetetlenül áll a tény előtt hogy az emberek nem csak abban az időpontban járnak ki be a garázsukból, vagy otthonról amikor ő.
Csak jelzem hogy én van amikor 6-szor állok ki be a garázsból egy nap. Van hogy óránként el kell mennem és visszajönnöm. Tehát ilyen is van! Nekem a szomszédaim rendszeresen a garázsom elé állnak vagy a vendégeit szerelői oda parkoltatják a saját garázsuk helyett és "JAJJ azt hittem ma már nem mész el!" felkiáltással állnak odébb miközben én időre mennék és ő volt a 12-dik akihez becsengettem!!!!!!

"Én is hibásnak érzem magam, mert ha nem állok oda, akkor nincs miről beszélni sem." Akkor mégis csak van vaj a fül mögött ?

A 11 méter nem mindegy milyen útviszonyoknál vagy szituban annyi és az sem mindegy ki a sofőr!
Nekem egyszer rám állt úgy szomszédom, hogy nem akart odébb állni mondván ki lehet ott férni. Én meg mondtam hogy okés, de ugye nem baj ha nem csak az én kocsimat töröm össze, hanem a tiedet is. Tudod nőből vagyok!!!!
Sok embernek idegesítő a tilitolizás és van akinek nem is megy. Erre is gondolnia kellene a levélírónak.

Kérem a TANULSÁGOT LEVONNI az írónak:
Bebizonyosodott, hogy a rálátás nem hogy előny, hanem hátránnyá vált az utcában. Egyre több baja lesz így a kocsijával mintha távolabb parkolt volna és nem látna rá.

egysmás 2015.10.30. 19:23:16

@atiz_3: 11 méter olyan sok, hogy aki azon nem fér ki, az a kapja be kategória.

Az olyan ember nem tud kiállni a saját kapujából, nem találja el az utat az útkereszteződésben, úgyhogy jobb is, ha otthon marad.

2015.11.11. 09:22:32

@asebes:
Meddig minősül valami garázs elé parkolásnak? 11 m még igen? Ha 100 m-es préri van a garázs előtt, és utána áll meg, akkor mi van? Ha csak 20 m-re áll?

2015.11.11. 09:34:36

@atiz_3:
Tőled is kérdem, mennyi akkor az annyi? 20 m már elég? Vagy a garázsod kapuja előtt minden a tiéd, amíg falba nem ütközik? Csak mert sok helyen eleve van 7-8 m, ha 11 m-en nem tudsz beállni, mit csinálnál ott? Vagy hogyan parkolsz, ha idegen helyen kell leparkolnod?

dedunoka 2015.11.11. 17:27:19

Lépcsőről hallottál már?