Szomszédháború

Amikor a probléma házhoz jön

Támadó stratégia

2015. november 21. 06:00 - Captain Admin

Az előző elméleti bejegyzésben a védekező stratégiáról olvashattunk, a mai bejegyzésben pedig a következő szomszédharcászati stratégia kerül ismertetésre, a támadó stratégia a rossz szomszédi viszony vonatkozásában.

Azt, hogy miért kell stratégiát alkalmaznunk, és azt hogyan, milyen lépésekkel kell kidolgoznunk, ebben a korábbi elméleti bejegyzésben került ismertetésre. Támadó stratégiát akkor érdemes alkalmaznunk, ha olyan élethelyzetbe kerülünk, amikor a szomszédunk az életvitelébe beleilleszkedő tevékenysége minket zavar, életkörülményeinkre negatív hatással van, és ennek elhúzódását szeretnénk megakadályozni, illetve megelőzni a további kellemetlenségektől magunkat.

Magyarán, ha szeretnénk elvenni a kedvét a szomszédunknak attól, hogy amit épp csinál azt sokáig csinálja, és a jövőben sem legyen majd kedve gyakran az ismétléshez. Ehhez erőt kell mutatnunk, mert a szép szó gyakran semmit sem ér, és pl egy lakásfelújítás esetén ha szépen szólunk, ha nem, a fúrás zajjal fog járni. A célunk ilyen esetben azt elérni, hogy ne húzza el a munkálatokat, és emberi időpontokban végezze azt.

rpg.jpgA támadó stratégia alkalmazásának feltétele, hogy mi legyünk az agresszorok. Ettől függetlenül még lehetünk mi a szenvedő felek, mert pl bár normális hangerővel, de olyan időpontokban hallgat valaki Zámbó Jimmyt, amivel megkeseríti az életünket. Ilyenkor a leggyorsabb eredményre a támadás vezet.

Természetesen mindenkinek világos lesz, hogy támadunk (amennyiben azt megfelelően kivitelezzük), jelen esetben a zenei stílus, a hangerő és az időpont megfelelő megválasztásával. A célunk ezzel az, hogy egyértelmű üzenetet küldjünk az ellenségnek, hogy amennyiben nem változtat, tőlünk erre számíthat. A továbbiak rajta állnak.

1. fázis: A támadó stratégia első fázisának azt tekinthetjük, amikor minket nem szándékos támadás, hanem pusztán kellemetlenség ér a szomszédunk egy számunkra rossz szokása miatt. Ha nem cselekszünk, akkor ezek a hatások összeadódnak, és egy jelentéktelennek tűnő kellemetlenség a későbbiekben már komolyan megkeserítheti az egész életünket. Ki akarna pl minden este Jimmyt hallgatni?

2. fázis: Már eldöntöttük, hogy tenni akarunk valamit, és támadunk. A stratégia megfelelő kidolgozása és végrehajtása kulcsfontosságú, amihez a korábbi elméleti bejegyzések nagyszerű támpontot adnak.

A stratégia lényege: a támadó stratégiát alkalmazó fél ismertetőjele az, hogy ő kezdeményezi az akciót, vagyis aktív félként vesz részt a viszályban, esetleg ő indítja el azt. Alkalmazásával egyértelműen kinyilvánítjuk nemtetszésünket a rossz szomszédunk minket zavaró tevékenysége miatt, és egyértelműen jelezzük, hogy az ő tevékenysége minket zavar, és készek vagyunk őt ebben meggátolni, akadályozni. Ezért erőfeszítéseket is hajlandóak vagyunk tenni,  készek vagyunk konfrontálódni. (Pl szomszéd este Jimmyt hallgat normál hangerővel, mi pedig reggel sokkal hangosabban az ő ízlésének nem megfelelő zenetartalommal, akusztikus támadással válaszolunk.)

Mikor alkalmazzuk: a különböző szomszédharcászati stratégiák alkalmazására legtöbbször a korábbi eredménytelen szóbeli problémamegoldási kísérlet után van szükség, ha javítani akarunk az életkörülményeinken. A támadást személy szerint azért tartom jobb megoldásnak a szóbeli megkeresésnél, mert az esetek nagy többségében a szóbeli megkeresést a szomszéd már eleve támadásként, kötözködésként fogja értelmezni. A támadó stratégiával szerencsés esetben akkor kell foglalkoznunk, amikor mi akarunk támadni. Kevésbé szerencsés esetben pedig azt észleljük, hogy minket támadnak. Támadó stratégiai elemeket akkor célszerű alkalmazni, amikor a szomszédot még könnyen és gyorsan jobb belátásra bírhatjuk, általunk egyértelmű üzenet küldésével. Hiszen a legjobb védekezés a támadás! A végső cél a megelőzés kell legyen!

Hatásossága: A támadó stratégia hatásossága nagy mértékben függ az agresszor eszközmegválasztásától, és fellépésétől. Általánosan elmondható, hogy a megfelelően kivitelezett támadó stratégia a jelenleginél vagy sokkal jobb, vagy sokkal rosszabb eredményre vezet. Ez leginkább a szomszédunk vérmérsékletétől függ. Ha nincs szerencsénk, akkor egy komoly harci erővel rendelkező szomszédot támadtunk meg, ennek előzetes felméréséhez nyújt segítséget ez a bejegyzés.  A különböző szomszédbosszantó típusokról pedig itt olvashatunk. 

Példa a visszatámadó stratégia alkalmazására, egy gyakran előforduló szomszédi konfliktust alapul véve:

Alaphelyzet: Új szomszéd költözik alánk, aki már a sokadik este Jimmyt hallgat. Nem egyértelműen zavaró hangerővel és nem késő estig, de pont kellemetlen pl tévénézés közben.

Támadás: Szóban megkérjük, hogy ne tegye ezt velünk, vagy ne ilyen gyakran, fülhallgatóval stb. Hogy erőt is mutassunk, másnap reggel Prodigy-vel ébresztjük. Célszerű ilyenkor többszörös, akár túlzott erőt alkalmaznunk, egyértelműen jelezve, hogy készek vagyunk felvállalni a konfliktust. 

A támadó stratégiára jellemző gyakorlati eszközöket egy későbbi bejegyzésben fogom bemutatni, valamint a harmadik és egyben a leghatásosabb szomszédharcászati stratégiát is.

Amennyiben Ön is érintett, kérem írja meg történetét, vagy javaslatát!

Elolvastam, de mi ez a blog?  Olvasói levelek itt!   Még több elmélet itt!

Amennyiben tetszett a bejegyzés, kérem ossza meg ismerőseivel is!

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szomszedhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr657690064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kalocsai Tamás 2015.11.22. 10:22:27

A CSP blogon jobb kommenteket írsz, mint amilyen bejegyzés ez volt :(

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2015.11.22. 10:26:43

@Kalocsai Tamás: Lehet,h túl száraznak tűnik, de éles helyzetben nagyon jól hasznosítható tudást tartalmaz! :)
Érdemes felkészülni, már csak azért is, mert online vizsga is lesz! :D

stim 2015.11.22. 12:09:40

mnanapság a telefonokon van diktafgon funkció, nyomatékosításhoz jól jön ha rendszeres és tűrhetetlen a helyzet. Én azonban úgy gondolom, hogy nem letámadni kella másikat hanem kommunikálni vele. A támadás ellenségességet szül így a rossz szomszédi viszony tartós kialakulásához vezet, Nem szerencsés. Döntsd el, hogy akikkel évekig együtt szeretnél élni azokkal milyen viszonyt szeretnél tartani?

Szerintem ahogy a tömegközlekedésen sem először letámad valakit az ember mint egy szociopata hanem alőször verbálisan közelít úgy illik olyan embereknél használni ezt a lehetőséget akikkel utána még egy fedél alatt akarok élni. Véleményem szerint a lényeg a következetesség.

Első lépés: szóban. Emberek vagyunk, a szóbeli figyelmeztetés az első lépcső. Attól függően veszik támadásnak, hogy ki hogyan adja elő a mondanivalóját. Udvariasan de határozottan.

Második lépés: írásbeli emlékeztetés. A legtöbb ember nem rosszindulatú viszont feledékeny, főleg ah nem neki fontos. Ha többször fordul elő valami és valóban kellemetlen neked vedd föl telefonra.
Hagyj neki a postaládájában üzenetet, hogy felvetted, tudd, hogy amit kérsz az jogos és emlékeztesd, hogy ha nem tartja be a házirendet akkor birtokháborításért a rendőrökkel fogsz bekopogtatni és az 30ezer forintba fog kerülni. Hidd el ez hat.

Ha mégsem hatna, nos, akor tedd meg amit megígértél különben segget csinálsz a szádból és nem lesz hiteled és tudja, hogy magasról le lehet téged sajnálni.

A társasház az bizony érzékeny történet ahol úgy laknak együtt emberek, hogy nem ismerik egymást, sokszor nem is találékoznak. Ha valaki beköltözik illik bemutatkozni a már ott lakóknak. Jó viszonyt kialakítani éppen azért, hogyha valamit szóban kérsz akkor ne egy idegen támadásának érezze hanem egy ismerős arc jogos kérésének. Bajod van vele? Hívd meg egy kávéra, egy teára, egy sörre. Nem leharapni kell a másik fejét elsőre ami persze nem egyszerű ha éppen sérelem ér. De ő mondhat nemet az invitálásra te pedig utána még mindig előadhatod kutúrált formában a bajodat.

Engem is keltettek fel rendszeresen reggelente és begyógyult, csipás szemekkel mentem fel és figyeltem rá, hogy ne harapjam le a fejét. Hidd el, megéri. Az emberek alapvetően nem bunkók csak néha kijön belőleük:) Ezért kell először türelemmel közelítzeni aztán ha nem mert tényleg egy bunkót találtunk akkor a javasolt három lépést érdemes folytatni. De a jószomszédi viszony fenntartása kellemesebb otthoni légkört teremt. Neki is, nekem is. Nem cél az, hogy az ember a saját otthonában ahová pihenni jár haza még feszültségeket teremtsen a környezetével. Szerintem.

A szomszédokkal nem harcolni kell hanem megismerni őket. Pontosan addig ameddig az ember be akarja őket engedni az életébe.

stim 2015.11.22. 12:19:38

ja, még valami. Kerüld el a " baszd meg az ásódat nyuszika" effektust:). Ha valaki fél a konfrontációtól és rendszeresen elszenvedi a birtokháborítást egy idő után felgyűlhetnek benne a dolgok és elég dühösen támadhat a másikra aki nem is biztos, hogy tudja, hogy neked kellemetlenséget okoz.

Ezért vagy időben szólj és higgadtan vagy saját gyávaságod teljes tudatában ne a szomszédot gyűlöld hanem légy őszinte magadhoz, hogy gyáva voltál szólni és magadnak köszönheted, hogy elszenveded ahelyett, hogy szólnál valamiért.

stim 2015.11.22. 12:26:04

és hogy miért érdemes megismerni a szomszédaidat?

12 évig laktam egy kecóban és az elköltözés előtt nem sokkal derült ki, hogy aki fölöttem lakik hölgy annak a szakmának oszlopos tagja és évtizedek óta műveli amiben én is érdekelt vagyok. Sokkal több minőségi időt tölthettünk volna el együtt. A másik mellettem lakó szomszédasszony igazi nagydumás, élerevaló öreglány volt. Nagyon bírtam. Jó ismeretségekre tettem szert és sajnálom, hogy amikor elköltöztem akkor velük sem találkozom többet. Nem tudhatod a szomszédaid mennyire értékes emberek csak ha megismered őket.

udvaros · https://udvar.wordpress.com 2015.11.22. 14:43:58

Egyszer még a legmulyább emberben is felgyülemlik akkora feszültség, ami robbanhat, mert legalább akkora átok egy rossz szomszéd, mint amekkora áldás egy jó. Nem kifejezetten a végletesen eldurvult szomszédi viszonyok rendbetétele kapcsán gondolkodtam el, amikor leírtam néhány gondolatot - alapvetően a védekezéshez. A legjobbhoz...
udvar.wordpress.com/2015/11/12/oszinte

Netuddki. 2015.11.22. 15:57:15

@stim: Neked kéne ilyen blogokat írnod, nem olyannak aki inkább egymásnak ugrasztaná a népeket. :)

upho 2015.11.22. 19:23:08

@SZHBadmin

A kerékpáros és ez után a postod után végleg tudatosult bennem, hogy te egy nagyon szörnyű ember vagy. Igazán sajnállak emiatt. Mindemellett nagyon várom már, hogy az emberedre akadj, és helyre tegyen végre valaki.

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2015.11.23. 08:50:19

@upho: Ha érdekel a téma, akkor ugorj neki guglizni szomszédviszály, szomszédi konfliktusok témában, és válassz ki random 10 cikket/történetet, és nézd meg, hogy a 10-ből hány esetben vezetett megoldásra a passzív mentalitás, illetve a határozottabb, konfrontálódóbb hozzáállás.