Szomszédháború

Amikor a probléma házhoz jön

Visszatámadó stratégia

2015. december 19. 06:00 - Captain Admin

A mai bejegyzéssel elérkeztünk a harmadik és egyben az utolsó szomszédharcászati stratégiát bemutató bejegyzéshez. Ma a visszatámadó stratégia kerül ismertetésre. A visszatámadó stratégia lényege, hogy egyértelműen éreztessük a velünk szemben álló féllel, hogy a konfliktusok eredményeként ő is könnyen, nagyon komoly veszteségeket könyvelhet majd el.

A stratégia fontosságáról itt, a védekező stratégiáról itt, a támadó stratégiáról pedig ebben a korábbi bejegyzésben olvashatunk. A visszatámadó stratégia alkalmazása szerint alapvetően kétféle módozatot különböztetünk meg. Az egyik az azonnali válasszal járó, a másik pedig a késleltetett válasszal járó visszatámadás.

Reply: Azonnali válasz. Egyfajta védekezési stratégia is lehetne, de a lényeg abban áll, hogy amíg védekezésnél csak kivédeni, elhárítani próbáljuk a minket érő támadásokat, addig ebben az esetben legalább a minket érő támadással megegyező csapáserőt képviselő visszatámadást hajtunk végre. Akkor ideális és eredményre vezető ez a stratégia, ha az ellenfél támadóerejétől nagyobb erővel válaszolunk, így felkínálva neki a kompromisszumos megoldás lehetőségét.

szhzaj.jpgAltatás: A késleltetett válasz. Ez a stratégia -véleményem szerint- a leghatásosabb és a legeredményesebb szomszédharcászati stratégiai elem, amit törvényes keretek között alkalmazni lehet! A stratégiát három fő fázisra kell bontani:

1. Az első fázis lényege, hogy miután az ellenség ránk támadt, mi azt a látszatot keltjük benne,hogy tartósan védekezésre rendezkedtünk be. Miközben akár hosszabb ideig csak védekezünk, az ellenség pedig támad, könnyen belátható, hogy mivel a támadás sokkal erőforrás igényesebb műveleteket igényel, idővel a támadó fél gyengül, kifárad. Az egyoldalú szomszédháborúra jellemző, hogy amíg mi folyamatosan csak védekezünk, az ellenfél a támadások erejét és intenzitását változtathatja, de a tendenciák legtöbbször gyorsan kiismerhetőek. A stratégia ismerete mellett az is a mi malmunkra hajtja a vizet, hogy az ellenfél könnyen túlértékeli az erejét, a látszólagos fölénye miatt.

2. A második fázis lényege, hogy amíg csak védekezünk, ez idő alatt van lehetőségünk felkészülni a visszatámadásra. Ha megfelelő mértékben tudjuk hárítani a támadásokat, és az eltelt időt később a javunkra tudjuk fordítani, akkor minél tovább tart ez a fázis, annál jobb, az idő nekünk dolgozik!

3. A harmadik és egyben a végső fázis pedig maga a visszatámadás. A legfontosabb, hogy a visszatámadás mértéke elsöprő legyen, vagy legalább elsöprő erejűnek tűnjön! Ki kell használnunk, hogy az ellenfél már részben meggyengült, az elbizakodottsága miatt váratlanul érik a megváltozott körülmények, és zavarodottságában nem tud hatékonyan fellépni az őt érő támadással szemben. Teljes offenzívát kell alkalmaznunk, a "Csak egy maradhat!" elvet követve! 

Példa a visszatámadó stratégia alkalmazására, egy gyakran előforduló szomszédi konfliktust alapul véve:

Az alaphelyzet:

Abban a szerencsétlen (vagy szerencsés) helyzetben vagyunk, hogy az alattunk lakó kedves szomszéd mindenbe beleköt, bármilyen zajra azonnal reagálva bottal veri a fűtéscsövet, ordít stb.

Reply:

Amint valamit túlreagálva támad a szomszéd (veri a fütéscsövet), mi azonnal válaszolunk, de a 3 csapás elvét követve, legalább háromszoros erővel, és legalább háromszor hosszabb ideig. Például a szomszéd ízlésének egyáltalán nem megfelelő, de a legjobb egyből valami irritáló zene maximális hangerővel történő bömböltetése. A reakcióival ne foglalkozzunk, hagyjuk el a csatateret, ez a gépek háborúja!

Altatás:

Amint valamit túlreagálva támad a szomszéd (veri a fütéscsövet), mi ne reagáljunk, a gyanítható kiváltó okot próbáljuk meg mérsékelni, megszüntetni. Mindezt annak a látszatnak az előidézése és fenntartása miatt, hogy az ellenségben kialakuljon és berögzüljön rólunk az a téves elképzelés, hogy hatalma van felettünk, tőlünk ellenállásra nem, csak alkalmazkodásra számíthat!

Azért, hogy a 3. fázisban a visszatámadás minél hatékonyabb legyen, érdemes hosszabb ideig kivárni. Ez esetleg nagyon nehéz lesz, de higgyük el,hogy megéri! A kivárás azzal is jár, hogy a támadások egyre sűrűbben fognak érkezni, mindig újabb és újabb állítólagos indokkal. Az ellenség támadásain egyértelműen érezni lehet majd,hogy provokálni próbál, mert irritálja őt,hogy semmiféle emberi reakciót nem tud belőlünk kicsikarni. Amikor pedig úgy ítéljük meg, hogy elérkezett a megfelelő pillanat, (pl az alsó szomszédunkhoz számára fontos vendégek érkeztek), akkor indítsunk elsöprő erejű offenzívát, gyakorlatilag mindent vessünk be egyszerre, amire már korábban felkészültünk!

Üvöltessük az elviselhetetlen zenét, fúrjuk át ütvefúróval a vendégek feletti szobában a födémet, valamint alsó szomszédnak kiadva magunkat nyomjuk a csengőt, ököllel verjük vagy rugdossuk az ajtót állat módjára, mindenféle kitalált indok sürgős megbeszélése ürügyén! A családból az erre alkalmas személy pedig, ellentmondást nem tűrve próbálja meg elfogadtatni az igazát a szomszéddal, akár ordítva fenyegetőzve is, a tisztelet megadásának minimális jelét sem mutatva. Közben pedig további kellemetlenségeket is helyezzünk kilátásba, amennyiben nem változtat. A lényeg, hogy a támadások egy időben induljanak, a meglepetés erejével hassanak, elrettentő erejűek legyenek, és örök emlék maradjon a szomszédnak.

Amennyiben Ön is érintett, kérem írja meg történetét, vagy javaslatát!

Elolvastam, de mi ez a blog?  Olvasói levelek itt!   Még több elmélet itt!

Amennyiben tetszett a bejegyzés, kérem ossza meg ismerőseivel is!

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szomszedhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr737690068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2015.12.20. 14:30:21

Milyen ostoba tanacsok ezek? Egy gyenge no aki egyedul neveli a gyerekeit, mit tehet egy ostoba agressziv szomszed ellen? En eleteros ferfi leuvoltom a fejet a szomszednak de volt olyan, hogy annyire ostoba kibaszott 98 eves szomszedom volt akire semmi nem hatott. Ha atkopogtam a falon, hogy ne uvoltesse a Dallast reggel 8kor,,kihivta a rendoroket. Vagy tucatszor. Aztan amikor megkertem a zsarukat, hogy szoljanak neki! Hogy hasznaljon hallokeszuleket es ne zavarjon, kihivta a detektiveket azzal az uruggyel, hogy biztos megvesztegettem a zsarukat... Vannak tolerans emberek es vannak idiotak, akikre semmi nem hat. Amikor holland techont nyomtam bosszubol az egesz haz ellenem fordult de a suket oreg szomszed alig erzekelt valamit az egeszbol. Koltozes a megoldas.

Netuddki. 2015.12.20. 16:14:43

A blogíró nem fideszes véletlenül?

quisum 2015.12.20. 20:18:42

@Chaoyang: Egy 98 éves szomszéd könnyen leesik a lépcsőn.

2015.12.20. 20:49:29

Az említett példával az a baj, hogy nem a válaszcsapás nem olyan természetű, mint a csapás.

Pl. ha a szomszéd üvölteti a zenét, akkor valóban a helyes megoldás ezen stratégia alkalmazása esetében, hogy vagy azonnal, vagy késleltetve mi is zajt csapunk, hogy megtapasztalja azt, milyen az, amit művel.

Ellenben egy túlérzékeny szomszéd esetében, aki minden apró zajra átdörömböl (pl. mert miért zuhanyzol este 10-kor, vagy miért beszélgetsz tökátlagos hangerőn, stb., stb.) szintén úgy kell lecsapni, ahogy a szomszéd támadott. Átdörömbölni akkor, amikor ő is tök átlagos, élettel járó apró zajokat csinál.

Beer Monster 2015.12.20. 21:22:29

Nem egyszerűbb vidékre költözni? És kényelmesebb... ?