Szomszédháború

Amikor a probléma házhoz jön

Gyakorlati SZHB-s eszközök 3. : A zene

2016. február 20. 13:37 - Captain Admin

A mai bejegyzéssel a gyakorlatban alkalmazható szomszédháborús eszközöket bemutató sorozat következő részéhez érkeztünk, ami egy sokaknak elérhető, könnyen használható kétélű fegyver. Aki élt már többlakásos lakóközösségben, annak biztosan ismerős a jelenség, de nem ritka családi házas lakókörnyezetben sem. Most mint szomszédharcászati eszköz kerül ismertetésre, a zene.

Ha problémás szomszédja van, jelentse itt a Szomszédháború blognak!

szhzaj.jpgZenét hallgatni otthon szinte mindenki szokott, mégis inkább a fiatalabb korosztályra jellemző. Csak ritkábban az idősebb generációra, bár saját tapasztalatom szerint is ők inkább a rádiót hallgatják. Van egy szinte már világraszóló nyilvánosságot kapott ilyen eset, amiről már biztosan hallott mindenki. A párkányi Kossuth utcai zenélő ház. Az elkövető egy külön blogot is készített a saját szomszédháborújáról. Link.

Ezt a szomszédi konfliktust egy későbbi esettanulmány blogbejegyzésben majd külön kitárgyaljuk, de az jól látszik, hogy ha a rádió is ilyen hihetetlen erejű szomszédharcászati eszköz lehet ha azt megfelelően alkalmazzák, akkor a célirányosan megválogatott "zenével" és egy megfelelő technikai eszközzel már talán az egyik legjobb szomszédharcászati fegyverrel rendelkezünk. A zenéből a maximumot szomszédharcászati eszközként természetesen egy zenész tudja kihozni. Az ideális az, ha hozzá még énekel is. Meglátásom szerint ha egy zenész otthon mások számára jól hallhatóan gyakorol rendszeresen, (pl zongora, gitár, éneklés stb), ennek semmi más célja nincs, mint magára irányítani a figyelmet. Gyakorlatilag ő támad mindenkit akit ér. Szerencsére ezzel a jelenséggel ritkábban találkozhatunk, ezért ebben a bejegyzésben a bárki számára könnyen kivitelezhető zene hallgatást és hallgattatást részletezem.

A zenehallgatásról:

A zenehallgatásra jellemző, hogy ha a szomszédunk ezt a fegyvert alkalmazza, akkor ez gyakran még akkor is zavaró, ha olyan zenét hallgat, ami a mi zenei ízlésünknek megfelel. Fordított esetben viszont könnyen elképzelhető az, hogy amikor mi hallgatunk zenét az otthonunkban, csak akkor értesülünk arról, hogy ezt a szomszédunk támadásnak vette, amikor ezt ő már valahogyan a tudtunkra adta. A legtöbbször a konfliktus itt is a generációs különbségekből adódik, és a leggyakrabban az idősebb generáció a szenvedő fél. A másik leggyakrabban előforduló konfliktusforrás pedig az eltérő életvitelből ered. (Pl nyári szünetben egy fiatal otthon a zenét hallgatja hangosan, az alatta lakó pedig azonos időben próbálná kipihenni az éjszakás műszakot.)

Mikor jogos szórakozás, és mikortól szándékos szomszédbosszantás a zenehallgatás?

A zenehallgatásnál a határvonalat egyértelműen meg lehet húzni. Az egyik szempont a hangerő, a másik pedig az időpont. A hangerőnél gyakorlatilag könnyen megállapítható, hogy mi az a mérték ami már biztosan zavarhatja a szomszédokat, viszont logikusan belátható, hogy napközben teljesen más mértékű hangerő lesz zavaró, mint éjjel. Jogszabályban a csendháborításra vonatkozó részben nincs meghatározva konkrét decibel, bejelentés esetén a kiérkező szerv érzékszervi észleléses módszerrel állapít meg, vagy nem állapít meg szabálysértést. Csendháborítás a gyakorlatban.

Lényeges a napszak, valamint a zenehallgatás időtartama, illetve annak gyakorisága. A normális mérték mindenkinek mást jelent. Egy az iskolából délután hazaérkező fiatal teljesen normálisnak veszi, hogy amíg a szülők hazaérnek, addig bömbölteti a zenéit. De egy nyugdíjas korú nénike is normálisnak tartja, hogy amíg a konyhakertben tevékenykedik, addig az udvaron hallgatja a rádiót. Azok a szerencsésebb élethelyzetek, amikor az eltérő életviteli sajátosságok miatt, nem tartózkodnak abban a napszakban otthon a szomszédok, amikor a zenehallgatás általában történik. Ezt továbbgondolva a baj és a konfliktus akkor van inkább, amikor a zenehallgatás időpontja megegyezik a másik szomszéd pihenőidejével.

Fontos kideríteni, hogy a szomszédunk csak szórakozás jelleggel hallgat zenét, vagy szándékos támadást intézett ellenünk. A legkönnyebb ezt akkor megállapítani, amikor a szomszéd nem zenét hallgat, hanem inkább speciális hangeffekteket egymásutánban. Ekkor a szándéka egyértelmű, ehhez mérten kell megválasztanunk az ellentámadás eszközeit nekünk is. Támadó félként pedig nekünk is erre kell törekednünk, lehetőleg a szomszédot minél inkább az őrületbe kergető hangefektek sorozatos egymásutáni ismétlésével. Ha ehhez nem rendelkezünk hanganyaggal, akkor az ilyen akusztikus élményhez leginkább hasonlító zeneszámokkal kell harcolnunk.

Hogyan alkalmazzuk támadó félként?

Először is fontos az ellenség megismerése. A fegyverünk sajátosságait és a szomszédunk jellemzőit figyelembevéve az ellenség számára a legkellemetlenebb időpontban kell a számára már el nem viselhető hangerővel, a lehetőség szerint a leghosszabb ideig támadnunk. Terápiás szomszédkezelés esetén mindezt rendszeresen, a megfelelő eredmény elérése érdekében. 2016-ban a technika már sok lehetőséget rejt a számunkra, amennyiben a szomszédháborúnkban a zenehallgatást alkalmazzuk fegyverként. Az egyik ilyen a Youtube végtelenített lejátszás funkciója

Hogyan alkalmazzuk védekező félként?

Ha védekezésre kényszerülünk és a zenebonát alkalmazzuk fegyverként, akkor ugyanazok érvényesek ebben az esetben is, mint amikor támadó félként lépünk fel. Tehát az ellenfél kielemzése, és úgy és ott és akkor támadni, ahol neki a leginkább fáj!

Milyen technikai eszközöket alkalmazhatunk?

Belépő szint

Ebbe a kategóriába olyan eszközök tartoznak, amelyek gyakorlatilag bármelyik háztartásban fellelhetőek. Egy egyszerű TV (inkább nagyobb mint kisebb), egy átlagos egyszerű rádió. Kicsi a bors de erős alapon ezekből az eszközökből is ki kell hoznunk a maximumot ha eredményt akarunk, illetve ilyen eszközökkel nagyobb hangsúlyt kap a jól kidolgozott stratégia, és annak kivitelezése. Pl nagyobb eredményre vezet ha a TV-t nem nappal, hanem inkább késő éjjel nézzük nagyobb hangerővel, mert olyankor az alacsonyabb háttérzaj miatt jobban érvényesülnek azok a hanghullámok, amelyeket az ellenfelünknek szánunk. Elsöprő győzelmet az ilyen eszközöktől nem remélhetünk.

Normál kategória

hangfal.jpgJelentős a különbség harci erőben a belépő szintet jelentő eszközökhöz képest. Ide sorolhatjuk az egyszerűbb hifi tornyokat, vagy a számítógépekhez kifejlesztett asztali 2.1-es aktív hangfalakat. Én személy szerint a másodikra voksolok, mert egy számítógéppel használva, nagyon hatékony és sokoldalú akusztikus harci eszközt kapunk.

Elérhető ára miatt egy kis kreativitással gyakorlatilag bárkinek megfelelő eszköz lehet. Az, hogy sikerre is vezet az alkalmazása, az már az ellenfélen is múlik, de egy valamire való szomszédharcászati stratégának ezzel már eredményeket kell felmutatnia. Nekem sikerült. ;)

 Haladó szint

hazimozi.jpgIde sorolom a különböző házimozi rendszereket, lehetőleg minél nagyobb teljesítménnyel és minél több hangfallal. Hatalmas előnye, hogy saját szórakozásunkat köthetjük össze a szomszéd elleni csatározásunkkal. Gyakorlatilag két legyet ütünk egy csapásra! Ár érték arányban a normál kategóriás 2.1-es aktív hangfalak jobbak (szomszédharcászati szempontból), viszont itt a nagyobb teljesítmény miatt már egy felsőbb szintről beszélhetünk, amit természetesen a szomszédunk is érzékelni fog minden alkalommal, amikor filmet nézünk, vagy zenét hallgatunk. Mondani sem kell, hogy koncertfelvételek és háborús filmek jöhetnek szóba leginkább, szemérmetlenebb katonák manga pornóval is harcba szállhatnak.

 

Elit kategória

Ha a lehetőségeink megengedik és hajlandóak vagyunk elég időt és energiát rááldozni, akkor egy olyan fegyvert kell alkalmaznunk, amivel egyértelműen a tudtára adjuk az ellenfélnek, hogy ebben a háborúban csak ő veszíthet. Egy olyan eszközre van szükség, ami magában foglalja az alacsonyabb szintű kategóriák eszközeinek minden előnyét, mindezt azok együttes erejével, kiegészítve a hatékony stratégia megfelelő alkalhangfalak.jpgmazásával, és mindezt egy értő kézbe adva. Ez pedig nem más, mint az otthoni DJ pult!

cdj2000djm2000rmx1000.png 

 

 

 

 

Szaktudás + nagy hangfalak + elviselhetetlen hangeffektek = GYŐZELEM!

Komolyabb anyagi áldozatot igényel, valamint némi szaktudást is, de ha ezzel nem rendelkezünk az sem baj, amíg a szükséges gyakorlatot megszerezzük, addig is a szomszédunkat boldogítjuk. Ha a szomszédunkkal már idáig fajult a háború, hogy elit kategóriás fegyvert kell alkalmaznunk, akkor már nincs visszaút, ha belekezdtünk csináljuk végig, vagy ő vagy mi! Meg sem forduljon a fejünkben 1-2 feljelentés és pár csendháborítási bírság csekk postára adása után visszakozni, mert így csak a felesleges anyagi ráfordításunkat realizáljuk. A befektetésünk akkor térül meg, ha győzünk! Máskülönben bukunk, mégpedig hatalmasat!

Az igazi veszteség az, ha eláruljuk magunkról azt a fontos stratégiai információt, hogy képesek vagyunk visszavonulni, ez pedig a legnagyobb hiba, amit szomszédháborúban elkövethetünk. Erre nem szabad, hogy sor kerüljön! Ha megfelelően választottuk meg a zenéléshez az eszközünket, és azt merjük is kellő képen alkalmazni, akkor a győzelem sem várat sokáig magára.

Amennyiben Ön is érintett, kérem írja meg történetét, vagy javaslatát!

Elolvastam, de mi ez a blog?  Olvasói levelek itt!   Még több elmélet itt!

Amennyiben tetszett a bejegyzés, kérem ossza meg ismerőseivel is!

10 komment
Címkék: zene elmélet

A bejegyzés trackback címe:

https://szomszedhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr188282400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Santer 2016.02.20. 19:22:08

Ha én vagyok a célszemély, akkor igen hatékony, de ha a suttyó proli szomszédom, akkor nem, mert meg se kottyan neki.

G.Foyle 2016.02.21. 19:39:04

Én úgy tapasztaltam, hogy Venetian Snares munkássága tökéletesen alkalmas a szomszédok kiidegelésére, szinte bármilyen eszközzel. :D

Pacák 2016.02.21. 19:40:47

Két szinttel alattunk anno elég vegyes zenei ízléssel összeválogatott kavalkáddal szórakoztatta a szomszédokat két fiatal. A probléma az volt ezzel, hogy a három éves gyermekünk szobájában is ugyanolyan hangerővel lehetett élvezni a zenét, mint odalent. Több felszólításra sem hagyták abba, még este 11 felé sem.
Az első csengetésre még kinyitották az ajtót, egy picit halkítottak is rajta, de a következő számnál megint felcsavarták a hangerőt - volt benne kakaó, ha nálunk is mozgott a polcon minden.
Másodszor már ajtót sem nyitottak. - Itt lenyomtam a kismegszakítójukat és megvártam amíg kijönnek.
Párszor még eljátszottuk ezt a mókát nevelő célzattal. Erre már párszor ismét kijött a nagyobbik, akkor már próbálta védeni az óraszekrényt tőlem - egy fejjel nagyobb volt nálam, ennek ellenére kevés sikerrel - mert akkor sem hátráltam meg. - Valamiért nem akarta elvinni verekedésig az ügyet, itt végre feladták és örökre vége lett az ingyen koncertnek.
Amúgy még beszélgettünk párszor, rendes gyerekek voltak, csak hiányzott nekik a párjuk és így élték ki magukat, nem kifejezetten a szomszédbosszantás volt a céljuk.

Figy L M 1 ideYEeeah 2016.02.21. 20:59:46

A kutyaugatás, főleg éjszaka, bosszantóbb tud lenni bármilyen zenénél.

Köldök_szösz 2016.02.21. 21:36:06

Kéne egy olyan EMP puska mint amit Batman használt aztán falon keresztül ki lehetne sütni az összes faszalátét mindenféle kurva műszerét ha randalírozik

Mikiapó 2016.02.21. 21:59:15

P. Mobil összest hallgattak a "kedves" szomszédaim panelban, 110 W-al, mélynyomóval szilveszterkor, hajnali 3 órás kezdéssel. :-) :-) :-) Egy héttel később költöztünk kertes házba, előre tervezetten, elbúcsúztam a f@szparasztoktól...

Void Bunkoid 2016.02.22. 08:21:04

@Mikiapó: és most már nem háromkor kelsz, csak négykor, ha be akarsz érni Kukutyinból a belvárosi munkahelyedre időben.

Hétvégén meg ötkor, mert a szomszéd van olyan rendes, hogy addig hagy aludni, mielőtt nekiállna kukoricát darálni/füvet nyírni/flexelni.

Burgermeister 2016.02.22. 18:47:30

Anno jó sok éve a felső szomszéd nyomatta a zámbócsimmit, meg mindenféle borzalmas zenét. Aztán jöttek az unokák...rohangásztak, dübögtek, zajongtak este 10kor is. Lemnetem az alsó lakóhoz, hogy fura hangok lesznek nálam, no para. Hétvége, csatazaj, unokák mint az állat, nagyszülők szintén, na én erre a legdurvább visitós, üvöltős, hörgős pornót beraktam, csutka hangerő...ez ment kb. 1 órán át...aztán kuss lett, csend, nyugalom.

Mikiapó 2016.02.22. 21:08:42

@Void Bunkoid: Nem akarok a belvárosba beérni, helyben dolgozom, a ház más akusztikai szigeteléssel rendelkezik, mint egy panel. Asszem Te kóstolgatsz...