Szomszédháború

Amikor a probléma házhoz jön

Esettanulmány: Kutya a szomszéd kertjében

2016. február 27. 06:00 - Captain Admin

A héten újabb kutyát lőttek le egy szomszédi konfliktusban, a mai esettanulmányban erről lesz szó. A sajtó minden fórumán értesülhettünk a héten történt esetről, amikor egy rendőr a saját kertjében, a szomszédjától már sokadszorra átszökött kutyát lelőtt egy számszeríjjal.

Index cikk itt.

Mik a tények?
Adott egy családi házas övezetben élő két szomszéd, akik közül az egyiknek a kertjébe átszökött a szomszéd kutyája, azt pedig ő lelőtte egy számszeríjjal. Hasonló képen, mint a korábbi esettanulmányban ismertetett esetben, de itt azért másabb a szitu, mert itt az állat lelövése nem a kutya saját kertjében történt, hanem a lövöldöző saját kertjében lőtt le egy oda beszökő kutyát.

Mi történhetett?

Az elérhető információk01764.jpg szerint a szomszédtól már többször is átszökött a kutya, ami a kutyát lelövő rendőr szerint korábban már többször is megtörtént, ráadásul az rendszeresen megette a saját kutyájának odakészített ételt, és most az utolsó alkalommal támadólag is lépett föl a kutya vele szemben, és mindezt a saját kertjében. Ami a korábbi esethez képest szintén jelentős különbség, hogy a rendőr állítólag korábban már többször szólt a kutya gazdájának annak érdekében, hogy az ne szökhessen át többet, mégsem történt változás. A kutya gazdája nem akadályozta meg, hogy a kutyája átszökhessen a szomszédai kertjébe.

A rendőrnek a szomszéd kutyája problémát okozott, azzal pedig, hogy támadólag (ha csak védekezésképpen is) lépett fel ellene, így már nem is kicsit. Az életben a problémát igyekszik az ember a lehetőségekhez képest megoldani. Mivel a problémát itt egy állat jelentette, elvárható ilyen esetben a humánus (vagyis inkább animális) kezelése a kialakult helyzetnek. Viszont mit tehet az ember, ha ez nem vezet eredményre, és a probléma továbbra is fennáll? Imádkozik és reménykedik, hogy magától megoldódik majd? Nyilván nem. A hatóságokhoz fordul? Ismerve a hazai viszonyokat, a bizonyíthatóság nehézségét, az esetleges szankció betartásának ellenőrizhetetlenségét, semmi értelme. Megoldás pedig most kell, mert a kutya MOST van itt, most zabálja az én kutyám ételét, és simán benne van, hogy akár meg is harap. Mindezt a saját kertemben. Ideje pontot tenni az ügy végére, a pont pedig ott lógott egy karnyújtásnyira a falon. Valahogy így gondolkozhatott a rendőr.

Ki a felelős?

Amit meg lehetett tenni a probléma megoldására a kutya bántalmazása nélkül, azt a rendőr megtette. Szólt a kutya gazdájának, de az nem foglalkozott vele, vagy nem vette komolyan. Ha az első alkalommal lőtte volna le a kutyát, az már egy kicsit neccesebb lenne, de így, hogy szólt is és többször, akár rendszeresen átszökött a kutya, én így azt mondom, hogy a rendőr jogosan védte saját magát, és jogosan lőtte le a kutyát. Egy kutyáért a saját gazdája felel, az ő felelőssége az, hogy a kutya hol kivel és mit csinál. Jelen esetben is a kutya gazdáját terhelné a felelősség, mert azt ő nem a megfelelő körülmények között tartotta, nem akadályozta meg, hogy az a saját életét veszélyeztető helyzetbe kerüljön. Ha egy teherautó gázolja el a település utcáján, mert a kutya a kertből kiszökve ott kóborol, akkor is a gazdája a felelős érte. Ha az ilyen esetekben komolyabb pénzbírsággal sújtanák a gazdát, akkor teljesen más viszonyok uralkodnának a háziállat tartással kapcsolatban az országban, és nem tartana kutyát mindenki akinek hirtelen eszébe jut, és akiknek a nagy része erre teljesen alkalmatlan. Ebből kifolyólag pedig sokkal kevesebb kóbor kutya sínylődne.

Mit hibázott a rendőr?

Azt, hogy az esetet próbálta eltitkolni, és a kutyát egy zsákba rakta és próbálta eltüntetni. Ha ezt nem tette volna, hanem azonnal rendőrt hív miután lelőtte a kutyát ami rá támadt, akkor erről lenne egy jegyzőkönyve, aminek hasznát vehetné majd később, ha esetleg bíróságra kerül az ügy, valamint tanút is meg kellett volna jelölnie, és így nem lenne mitől tartania. Így viszont könnyen lehet, hogy felelni fog, mert azzal, hogy próbálta eltitkolni az esetet, és próbálta eltüntetni a nyomokat, a szándékos állatkínzás látszatát kelti. Így már nehéz lesz bizonyítani a védekezés miatti lelövést.

Mit hibázott a kutya gazdája?

Az ő vétkessége egyértelmű a Szomszédháború ítélőszéke előtt, nem megfelelő körülmények között tartotta a saját kutyáját, ezzel veszélyeztetve annak életét. Mindezen akkor sem változtatott, amikor már szóban is jelezte a szomszédja a problémát. Mivel megkötni már nem lehet a kutyákat, ezért a kerítést kellett volna úgy módosítani, hogy az megfelelően ellássa a funkcióját. Ez elmaradt, a következmények viszont most sem.

Mi lehet az elvárható ilyen esetben?

Ha egy átlagos szomszédi viszonyt feltételezünk két, egy kerítéssel elválasztott egymás mellett élő szomszéd esetében, akkor ilyen esetben elvárható a probléma szóban történő jelzése. Ennek stílusa és hangneme már az adott szomszédi viszonytól függ. Ha nem történik javulás a problémát illetően, akkor én azt mondom, hogy jogos a saját birtokunk, a saját háziállatunk, pláne a saját vagy családtagjaink testi épségének védelme. Nem várható el, hogy ne védje meg valaki a saját testi épségét az adott pillanatban elérhető eszközökkel, mert a támadó csak egy állat, vagy mert az CSAK enni akar, vagy az csak saját magát védi.

Külön téma és külön blogot is megérne a kérdés, hogy miként védje meg magát egy ember egy kutya ellen? Múlt heti eset, ami Nádasladányban történt, amikor egy kutya a kertből kiszökve megölt egy idős nőt. Az esélyek jól láthatóak. Egy közepes termetű kutya és egy átlagos képességű és termetű ember esetében, inkább a kutya javára billenti az esélyeket, ha csak egy maradhat kettejük közül. Én ha ilyen helyzetbe kerülnék mint a mai esetben a rendőr, akkor először szólok a gazdának, majd a következő alkalommal gondolkodás nélkül lelövöm a kutyát, de nem raknám zsákba, és nem is próbálnám eltitkolni.

Amennyiben Ön is érintett, kérem írja meg történetét, vagy jelezze ezen az űrlapon a Szomszédháború blognak!

Elolvastam, de mi ez a blog?  Olvasói levelek itt!   Még több elmélet itt!

Amennyiben tetszett a bejegyzés, kérem ossza meg ismerőseivel is!

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szomszedhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr168417766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lángharcos 2016.03.05. 17:50:58

1.) a kerítés közös volt, a rendőr is javíthatott volna a részein, lehet az ő kutyája is átjárt a szomszédba, csak a szomszédja nem rendőr, esetleg nem komplett seggfej, ezért nem lő le kutyákat.

1a.) Lehet, hogy a szomszéd elbarikádozta a lyukakat a kerítés alatt és a kutyák mindig ástak egy újat, falusi kutyáknál ez elég "megszokott" viselkedés.

2.) A drága vadász-rendőr úr megpróbálta kitessékelni a kutyát, mire az megtámadta, és ekkor ő előkapta a zsebéből a számszeríjat, volt ideje beélesíteni és lelőni az őt veszélyeztető fenevadat.
Hihető jelenet.

pengusz 2016.03.06. 10:05:10

@Lángharcos: Te mit csinálnál, ha a gyereked játszik kint, a másik ablakon kinézve egy idegen kutyát látsz a kertedben felé közeledni?
Ugye nem kertes házban laksz,mert akkor tudnád,hogy nincs "közös" kerítés.

Peter100 2018.03.03. 22:41:32

Az ember fontosabb a kutyánál. Pont.

zsebacsi 2018.03.04. 08:02:59

"a másik ablakon kinézve egy idegen kutyát látsz a kertedben felé közeledni?"
Kimennek es megsimogatnam. Miert? mert ismerem a szomszedaim, ismerem a kutyaikat. Ha a szomszedom kutyaja/macskaja bajba kerul - kiszokik, beszorul, barmi - akkor segitek rajta. Mondjuk ugyanigy teszek az idegen allatokkal is. 1 biztos, le nem lovom, csak ha a tamadast maskepp nem tudom megakadalyozni. 40 ev alatt ilyen meg nem volt. Lehet rosszul csinalom.