Szomszédháború

Amikor a probléma házhoz jön

Gyakorlati SZHB-s eszközök 4.: az autó

2016. március 12. 06:00 - Captain Admin

A mai bejegauto.jpgyzéssel a gyakorlatban alkalmazható szomszédháborús eszközöket bemutató sorozat következő részéhez érkeztünk. Akinek vannak szomszédjai és Magyarországon él,  annak már biztosan vannak tapasztalatai az irigység leggyakoribb tárgyával kapcsolatban. Mint szomszédharcászati eszköz kerül ismertetésre, az autó.

Ha problémás szomszédja van, jelentse itt a Szomszédháború blognak!

Az autó egy olyan földön közlekedő, kerekeken guruló jármű, amely képes önálló mozgásra, nem egy másik jármű vagy állat mozgatja. Hétköznapi jelentésében az autó a gépkocsi, egy kerekeken guruló, saját motorja által hajtott jármű. Magyarán az autó egy hétköznapi használati tárgy, amely arra szolgál, hogy eljuttasson A pontból B-be.

Mégis, hogyan kapcsolódik ez a szomszédháború témához?

Úgy, hogy mint szinte az egész világon, így itthon is az emberek fejében az autó jóval több annál mint ami valójában. Az autó státusszimbólum! Vagyis az autó (az emberek fejében) egy olyan vagyontárgy vagy tulajdon, amellyel birtokosa a kiemelkedő anyagi, illetve a társadalomban, vagy szűkebb társaságban betöltött előkelőbb helyzetét igyekszik nyilvánvalóvá tenni. Tehát az autó ideális eszköz arra, hogy többnek mutassa magát a tulajdonosa, mint ami. Ezt sosem értettem, de valami olyan gondolatmenet lehet a háttérben az ilyen embereknél (a többségnél), hogy ha már nem sikerül ott tartanom az életben ahol már a társadalmi elvárásoknak, vagy a környezetemben élőknek, vagy a saját elvárásomnak megfelelve tartanom kellene, akkor legalább a látszata legyen meg annak, mint ha már tényleg ott tartanék, és így hosszabb vagy rövidebb ideig élvezhessem ennek az előnyeit. 

Az autó ehhez ideális eszköz, mivel jól látható és valóban nagymértékben megkönnyíti és kényelmesebbé teheti a használója életét. Gyakran képezi irigység tárgyát, és nagyon ideális eszköz irigység generálásra is, hiszen egy drágább autót nem csak megvenni kell, hanem rengeteg egyéb plusz költséggel jár annak fenntartása, ami már megkövetel egy adott jövedelmi helyzetet. Persze a valóság sokszor egészen más, de a lényeg a látszat! És itt jönnek képbe a szomszédok.

Hogyan használjuk az autót szomszédháborúban?

madmaxcar.jpgEzt a témát ketté kell választanunk. Egy autót használhatunk gyakorlati kellemetlenség okozó eszközként, valamint pszichológiai fegyverként is. A megfelelő stratégia alkalmazását a szomszédi konfliktusunkban részt vevők tulajdonságaitól, az életkörülményeinktől, valamint a konfliktusunk elmérgesedésének mértékétől kell függővé tenni.

Egy szomszédi konfliktusban az autó védekező eszközként azért nem használható, mert ha az egy támadás célpontja lesz, akkor az valószínűleg anyagi kárral is jár. Így ha van egy kis eszünk, megpróbáljuk megóvni azt, pl azzal, hogy garázsban tartjuk. Viszont támadó eszközként nagyon ideális, akár direkt, akár indirekt módon alkalmazzuk. A blogbejegyzésben a továbbiakban ezt részletezem.

Használat indirekt támadó eszközként:

Ez lényegében nem jelent mást, mint irigység generálást! A megfelelő hatás elérése érdekében, jól átgondolt stratégiát kell alkalmaznunk, vagyis mindenféle egyéb szempontot (pénzügy, használhatóság, környezetvédelem) figyelmen kívül hagyva, eleve az autó vásárlását és a további használatát is a szomszédharcászati szempontjainkat figyelembe véve kell végrehajtanunk. Nagyon fontos, hogy ismerjük a lakókörnyezetünkben élőket, azok életkörülményeit, gépkocsi használati lehetőségeiket és szokásait.caddy.jpg

Az autóvásárlásnál a legtöbben ésszerű döntést próbálnak hozni, de mégis sokan engednek a csábításnak, és kisebb vagy nagyobb mértékben eltérnek az optimális (racionális) döntéstől, és végül érzelmi alapon választanak. Ha szomszédharcászati eszköznek választunk autót, akkor semmilyen féket vagy gátat ne támasszunk az érzelmeinknek, általában az első ami eszünkbe jut, az lesz a megfelelő. A fő szempont az legyen, hogy minél nagyobb kontrasztot mutasson a környezetünkben élők autójához vagy autó használati szokásaihoz képest a sajátunk.

Ha lepukkant vagy átlagos lakókörnyezetben élünk, akkor a választott darabnak egyértelműen jeleznie kell a szomszéd felé, hogy mi már most ott tartunk, ahol ő soha nem fog! És olyan életvitelt engedhetünk meg magunknak, amit ő a saját anyagi lehetőségeiből maximum fél napig tudna biztosítani. Ha színvonalasabb, előkelőbb környéken élünk, akkor is jó megoldás lehet, ha az autónkat több szinttel a racionális lehetőségeinken túlmutatóan választjuk ki.

Mégis, talán egy fokkal eredményesebb, ha jóval a lehetőségeinket alulmúlva, valami olyan gépezetet választunk, amiről elhiszik, hogy az a mi szenvedélyünk, és csak kedvtelésből tartjuk. Ideális választás lehet egy fillérekért kapható régi dízel autó, ami okádja magából a koromfelhőket, és mivel ez a szívünk csücske, senki sem szólhat egy szót sem, ha naphosszat fel le autókázunk az utcánkban, szürkésre festve a kék eget. Mint sok másban, itt is a méret a lényeg, és a több az jobb! Általánosan elmondható, hogy a nagyobb autó már a mérete miatt is irritálja az irigy szomszédot.

Ideális választás lehet lakótelepi környezetben az amerikai gyártmányú pickup-ok valamelyike, lehetőség szerint olyat válasszunk, ami legalább két autó parkolóhelyét elfoglalja, valamint a hossza miatt legalább az egyik sávot elfoglalja az utcánkban. A korlátozott számú parkolóhelyeket autóparkunk folyamatos bővítésével is terhelhetjük. Hatásos fegyver a forgalomból kivont régi roncsunk parkolóhelyen történő huzamosabb tárolása.

Különösen nagy szomszédirritációs faktorral rendelkezik a  céges autó. Ha ilyennel nem rendelkezünk, akkor is sok mindent tehetünk annak érdekében, hogy elhitessük a szomszédunkkal, hogy céges autónk van. Ha meg van ez a lehetőségünk, akkor ügyeljünk rá, hogy a megjelenése ne legyen nevetséges, ne legyen túlmatricázva mint egy cirkuszi autó, de a napi használatnál jól érzékeltessük a szomszédunk irányába, hogy mivel ezt mi ingyen kaptuk, így megtehetjük, hogy ennek megfelelően bánunk vele. 

Használat direkt szomszédharcászati eszközként:

Nyugodtan parkoljunk a szomszédunk garázsa vagy kapubejárója elé. Az autónkban legyen az elérhető lehető legnagyobb teljesítményű hangtechnika, és ne szégyelljük azt használni, szigorúan álló autóból, a szomszédunk ablaka alatt, vagy a háza előtt. Akkor is szereljük az autónkat, túráztassuk a motort, ha erre semmi szükség, természetesen a szomszédunknak a legkevésbé sem ideális időpontokban és helyszíneken. Itt is nagy előny a régi dízel konstrukció. A hangtechnikán kívül elengedhetetlen tartozék a sportkipufogó rendszer, szerényebb anyagi lehetőségekkel rendelkezők esetében a szétrohadt kipufogódobbal történő autóhasználat.

mosas.jpgHa amúgy is örömmel csináljuk, akkor minden lehetséges alkalommal mossuk az autónkat, ügyelve arra, hogy a szomszédunknak se jusson kevesebb hab és vegyszeres víz, mint nekünk. Ha a szomszédunk olyan életvitelt folytat, hogy még hétvégén is dolgoznia kell az életben maradáshoz, akkor ebben az időszakban mi látványosan örömmel végezzük a kedvtelésünkre szolgáló autó takarítást, csinosítgatást. Ehhez leginkább megfelelő egy hobbi célokra fenntartott veterán vagy szabadidő autó, például egy cabrió.

Rengeteg lehetőséget rejt magában egy jól kiválasztott, és jól beszerelt autóriasztó. Ha magától nem indulna be random időpontokban, akkor tegyünk róla, hogy az éjszaka csöndjét rendszeresen, de mégis kiszámíthatatlan időpontokban törje meg a visításával. Legegyszerűbb ha bezárunk egy nagyobb rovart az utastérbe, ami a mozgásával el fogja érni a kívánt hatást. Lakótelepi környezetben úgy használjuk az autóriasztót, hogy az autónkat az épület túloldalán hagyjuk, így ha a riasztó beriaszt, az minket ne zavarhasson.

A legideálisabb ha hobbi autóversenyzők vagyunk, mert a fentebb felsorolt technikákat könnyen ötvözhetjük, ráadásul ez jól álcázva történik. Hiszen mi kivetnivaló van abban, ha a versenyautónkat állandóan szereljük és tuningoljuk csinosítgatjuk, szüntelenül rójuk a tesztköröket? Mindenki tudja, hogy ezt a fokozott igénybevétel megköveteli. Hasonló univerzális megoldás lehet egy haszongépjármű beszerzése is.

Amennyiben Ön is érintett, kérem írja meg történetét, vagy javaslatát!

Elolvastam, de mi ez a blog?  Olvasói levelek itt!   Még több elmélet itt!

Amennyiben tetszett a bejegyzés, kérem ossza meg ismerőseivel is!

 

2 komment
Címkék: autó elmélet

A bejegyzés trackback címe:

https://szomszedhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr658383750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

boundary 2016.03.16. 11:53:30

"A legideálisabb ha hobbi autóversenyzők vagyunk"

De még ideálisabb, ha autószerelők vagyunk, és illegális műhelyt működtetünk.

dedunoka 2016.03.20. 14:01:05

:Erről eszembe jutott egy autós story: 4 fős cégünk beköltözött egy társasházba. Az elkerített közös udvarba addig senki nem parkolt, csak ha költözött vagy pakolt. Főnököm gondolt egyet és a céges Hondáját a lépcső elé parkolta mindig le, mondván Ő megteheti. A lakókat dühítette, mert alig tudtak kijönni a lépcsőházból, a virágágyást taposták miatta, no meg addig tényleg senki nem állt be a kapun belülre. Amikor szóvá tette egyikük a főnökömnek Ő közölte, hogy Ő egy VEZÉRIGAZGATÓ (mondom 3-a dolgozunk neki....) Ő ott parkol ahol kedve tartja és mivel az utcán félti a méregdrága CÉGES autót ezért be fog ezentúl is parkolni az udvarra Punk TUM.

Másnap délután a motorháztetőre egy méteres V betűt vésett valaki olyan mélyen hogy azon a fényezés sem segített. (V mint Vezérigazgató)

Ezek után az utcán parkolt, mert ott nagyobb biztonságban érezte a kocsit....:-))