Szomszédháború

Amikor a probléma házhoz jön

Gyakorlati SZHB-s eszközök 6. : a boldog élet

2016. április 09. 06:00 - Captain Admin

A mai bejegyzéssel, a gyakorlatban alkalmazható szomszédháborús eszközöket bemutató sorozat végső részéhez érkeztünk. Ennek megfelelően, a mai szomszédstratégiai elem a legütősebb. Ötvözi a korábbi 5 szomszédharcászati eszköz fő tulajdonságait, és egyesíti azok előnyeit, legyőzhetetlenné téve minket a szomszédi konfliktusokban. Ma a boldog élet előnyeit ismertetem, szomszédháborús szemszögből.

Ha problémás szomszédja van, jelentse itt a Szomszédháború blognak! 

A korábban ismertetett gyakorlati eszközöket ismertető bejegyzések linkjei:

1. fúrás   2. szex   3. zene   4. az autó   5. a gyerek

A boldogság mindenkinek mást jelent, ezért sincs a bejegyzés elején egy boldogságot jól szimbolizáló kép, mert lehet, hogy sokan arról a képről nem a boldogságra következtetnének. Valakinek több kell a boldogsághoz, van akinek kevesebb, de vannak dolgok, amik egyértelműen növelik szinte minden ember boldogságérzetét. Egy elhúzódó szomszédi konfliktusban nekünk ilyen dolgokat kell magunkénak tudnunk, és azokat látványosan élveznünk. Ez azért fontos, mert mint már ebben a bejegyzésben leírtam, a legtöbb konfliktus oka az irigységre vezethető vissza. Ha ennek a kulcsfontosságú információnak a birtokában vagyunk, akkor máris fontos stratégiai előnyre tettünk szert, mert tudjuk, hogy mi a gyenge pont, és ennek megfelelően támadhatunk.

Az stratégiai eszköz megfelelő alkalmazása

A valódi vagy látszólagos boldog élet, egy univerzális és szinte mindenki számára elérhető stratégiai eszköz, életkortól, családi állapottól és anyagi helyzettől függetlenül. Hiába, hogy az ellenségünk legfőbb motivációja az irigység, aminek kiváltó okát -az esetek nagy százalékában- az általunk birtokolt anyagi javak jelentik, de ezek hiányában is könnyen lehetünk nagyon boldogok. Ha máshogy nem, hát látszólag! Ezt a nehezebb utat csak végképp kiszolgáltatott helyzetben válasszuk, amúgy pedig mindent meg kell tennünk a minél magasabb életszínvonal, a minél nagyobb jólét eléréséhez. Ennek, a szomszéd felé történő megfelelő kommunikálására, legalább annyi energiát fordítsunk, mint amennyit az életszínvonalunk elérésébe fektetünk!

A boldog élet stratégia lényege, hogy a különböző, az életünket és pillanatnyi közérzetünket befolyásoló tényezőktől teljes mértékben függetlenítjük magunkat, és egy, a szomszédunkétól jelentősen kiegyensúlyozottabb, teljesebb, boldogabb életet prezentálunk, irigységet generálva. Ezzel a célunk,  az ellenség egyensúlyi állapotból történő kizökkentése támadás esetén. Védekezés esetén pedig az elbizonytalanítása. Azt kell üzennünk, hogy az ő szomszédháborús eszközei ránk teljesen hatástalanok, történhet bármi, mi akkor is boldogok leszünk!

Itt érkeztünk el a stratégia gyenge pontjához, ami abban áll, hogy nem mindenki alkalmas az alkalmazására. Egyrészt egy bizonyos anyagi szint fölött, és a szomszédunk harci erejétől függően, fontos szerepet kap az anyagi lehetőségeink mértéke, valamint a színészi képességeink, ami a családtagjaink esetében sem mellékes. Ha úgy érezzük, hogy nem fogjuk tudni hatékonyan alkalmazni a boldog élet prezentálását a szomszéd előtt, akkor is érdemes próbálkozni, mert a hatástöbbszörözés elve szerint, a kis részsikerek is hozhatnak hosszabb távon jelentős eredményt. Ehhez nyújt segítséget a mai bejegyzés is. ;)

Előnye: Ha megfelelően alkalmazzuk, akkor olyan veszteségeket érhetünk el az ellenségünknél, amivel behozhatatlan előnyre teszünk szert. Gondoljunk csak bele, hogy ha pl egy új autót vásárolunk, mert megtehetjük, ezzel mennyi álmatlan éjszakát fogunk okozni az akár ugyanolyan lehetőségekkel rendelkező, de spórolósabb szomszédunknak. Ha igazán irigy, akkor olyan állapotba kényszeríthetjük, amiben képtelen lesz optimális döntést hozni a harcban. Nem mellékes, hogy amennyiben boldog életet mutatunk a külvilág felé, valóban jobban fogjuk magunkat érezni, egyrészt a sikerélmény miatt, másrészt mert a boldog emberre jellemző cselekedeteink következtében valahogy elhisszük, hogy tényleg azok vagyunk.

Hátránya: Ha a szomszédunkat le akarjuk hagyni a versenyben, sokszor kell jelentős, nem tervezett anyagi áldozatokat vállalnunk. Ha már úgy érezzük, hogy jelentős mértékben túllépjük a lehetőségeinket, akkor törekedjünk arra, hogy a szomszédunkkal ellentétben mi legyünk a kezdeményezők, így olyan dolgokra költsük a pénzünket, amire nekünk talán valóban szükségünk van. A szomszédunk csak lekövetni tud minket, és az alkalmazkodás mindig energiaigényesebb mint a kezdeményezés. Az autós példánál maradva, ha mi új autót veszünk, ő pedig eddig több járművel rendelkezett, akkor nem lesz más választása, bármennyire is felesleges és nem fér bele a költségvetésébe, neki is be kell újítania még egyet.

A másik hátránya a stratégiának, hogy megfelelő színészi képességekkel kell rendelkeznünk. Ha ilyennel nem rendelkezünk, akkor vagy a harcra fordított pénzmennyiség növelésével kell kompenzálnunk, vagy a színészi képességeinket kell fejlesztenünk. Ehhez komoly segítséget nyújthat az alkohol. Ha az alkoholt válasszuk megoldásnak, akkor akár még hitelesebben is alakíthatunk egy jó hangulatú hétvégi kerti partit, mint ha az amúgy hiányzó színészi képességeinket használnánk. 

A megfelelő alkalmazáshoz fontos a kezdeményezés, a kitartás, a stratégiánk és az eszközeink következetes alkalmazása. Rendszeres újítások, kreativitás, innovatív megoldások. Érdemes az életvitelünket úgy kialakítani, hogy azok kellemes és mások számára irigylésre méltó momentumairól, mindig tudhasson a szomszédunk. Fényűző jólét (akár látszólagosan is), látványos költséges hobbik, hangos szexuális élet, (megbotránkoztató, szokatlan verziókban is), neveletlen hangos gyerekek, sok barát, könnyű de jól jövedelmező munka, zajos életvitel. Ezekkel párhuzamosan, az életünk kevésbé irigylésre méltó részleteit gondosan leplezzük! 

Belépő szint

Átlagos, mondhatni hétköznapi életet élünk, átlagosnak mondható lakókörnyezetben. Ennek megfelelően a szomszédunk is hasonszőrű. Már biztosan tapasztaltuk, hogy ebben a társadalmi közegben minden merészebb lépés elsöprő erővel hat. Ilyen megoldásokat kell alkalmaznunk! Mindent tegyünk meg, hogy a környezetünkből jelentősen kitűnő, a lehetőségeinken magasan túlmutató autónk, ingatlanunk legyen! Ez azért hatásos, mert rajtunk kívül egyik szomszédunk sem lesz akkora hülye, hogy a pénzügyi öngyilkossággal egyenlő megoldással megpróbálja túlszárnyalni az eredményeinket, vagyis nagyobbat virítson. Ennek megfelelően az ellenség ugyanezt a gondolkodást fogja feltételezni rólunk is, de a tények magukért beszélnek Mi valóban boldog életet élünk, az alakításunk hiteles. Könyveljük el a győzelmet, és élvezzük a boldog életet, amíg a finanszírozóink engedik.

gardenparti.JPGMivel ilyen közegben több a boldogtalan ember, ezért a színészi képességeink jelentősebb szerepet kapnak. Munkába menet csak mosolyogva induljunk, mert nem szabad elfelejteni, hogy egy panelrengetegben mindig lát valaki. Abban is biztosak lehetünk, hogy az ellenséges szomszédunk már rég kifigyelte a szokásainkat, és árgus szemekkel figyel a reggeli induláskor, vagy a hazaérkezéskor. Természetesen nem azért aggódik, hogy nehogy elkéssünk, hanem azt a napot várja, amikor már nem kell munkába mennünk.

Hazaérkezéskor ugyanígy boldogan, kipihenten, frissen, a boltból mindig telepakolt szatyrokkal érkezzünk, különösen hónap végén. Az ellenséggel összefutva mosolyogva köszönjünk, a kétely se merülhessen fel benne, hogy nem jó napunk volt. Ha sportolni megyünk, tudjon róla a szomszéd, célszerű szokatlan, nagy költségigényű sportot választani. Ügyeljünk rá, hogy az otthon töltött idő tartalmasan teljen, legyenek rendszeresek a gyerekzsúrok, házibulik, hangos baráti összejövetelek, az akár eljátszott üzleti tárgyalások. Nincs annál elviselhetetlenebb egy irigy ember számára, ha az ellensége egzisztenciális kitörésre utaló jeleket mutat. Folyamatosan éreztessük a közvetlen szomszédainkkal, hogy mi felsőbbrendűek vagyunk, olyan szokásokat engedhetünk meg magunknak, amit ő csak komoly áldozatok árán tehetne meg!

Szükséges képességek: Jelentős kockázatvállalási képesség az irracionális autó és ingatlanválasztás miatt. Jó színészi képességek, minimális alvásigény, a sport szeretete. Erős stressztűrő képesség a hitelcsapda miatt. Nem utolsó sorban fontos a jó stílusérzék, a lakókörnyezetünkben élőktől elütő, minőségibb megjelenést biztosító ruhadarabok, autó, hobbi/sport eszközök, vagy ingatlan kiválasztásához.  

Szükséges erőforrások: Reális lehetőségeinkhez képest, jelentős anyagi áldozatokat kell mozgósítanunk. A cél szentesítse az eszközt, ne féljünk a végső győzelem szempontjából érdektelen dolgokat beáldozni, pl a gyerekünk taníttatása, megtakarítások képzése stb.

Hatékonyság: Ha igazán bátrak vagyunk, és merünk merészet lépni, akkor a fentebb leírt módszerekkel a győzelem szinte garantált! Első olvasatra az életszínvonal különbség prezentálása tűnhet nagyobb falatnak, de ez nem így van, mert a kiegyensúlyozott boldog ember látszatának 0-24-ben történő mutatása, az anyagilag túlvállalt életvitelünkkel rengeteg energiát felemészt, amit nem szabad kimutatnunk. Erre csak kevesen képesek tartós egészségkárosodás nélkül, de akik igen, azoknál a módszer eredményessége 90% fölötti.

A haladó és elit szintű boldog élet prezentálásának részleteit, a következő elméleti bejegyzés fogja ismertetni. 

Ha problémás szomszédja van, jelentse itt a Szomszédháború blognak! 

Amennyiben Ön is érintett, kérem írja meg történetét, vagy javaslatát!

Elolvastam, de mi ez a blog?  Olvasói levelek itt!   Még több elmélet itt!

Amennyiben tetszett a bejegyzés, kérem ossza meg ismerőseivel is!

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szomszedhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr538282418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szalay Miklós 2016.04.09. 13:36:53

Némi alapos kis olvasnivaló arról, hogy az emberek egymással mérik magukat:

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid059

(A legfelső sor a kép tetején, "Emberi relativitás". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2016.04.09. 14:29:33

@Szalay Miklós: Köszönöm, hogy megosztotta. Már hallottam erről, hogy hasznos lenne elolvasni, de még nem került rá sor sajnos. :)

gabbacsi · www.ruhatisztito.blog.hu 2016.04.09. 15:50:28

Kedves SZHB blog! Jajj de jól szórakoztam ezen! Köszönöm a bejegyzést, ez nagyon megnevettetett!

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2016.04.09. 15:54:52

@gabbacsi: Örülök ha jól szórakozott, ez is a cél! :D Néha közben én is eléggé jókedvű vagyok amikor írom. :) Ajánlom figyelmébe a többi bejegyzést is, vannak viccesebbek, pl az egyel előző. :D
szomszedhaboru.blog.hu/2016/03/26/gyakorlati_szhb-s_eszkozok_5_a_gyerek

csentecsa 2016.04.10. 11:41:37

Végül: még idejében költözzünk el, nehogy a szomszéd kéjelegve nézhesse végig, ahogy a végrehajtók behatolnak otthonunkba..