Szomszédháború

Amikor a probléma házhoz jön

28. Olvasói levél: Folyosón dohányzó szomszéd

2016. május 14. 06:00 - Captain Admin

boritekuj2_1.jpgEbben az olvasói levelet tartalmazó bejegyzésben, ismét a dohányfüst a főszereplő. Egy kismama olvasó leveléből megtudhatjuk, hogy milyen kellemetlenségekkel kell szembenézniük a hétköznapokban egy dohányzó lakótárs miatt.

Tisztelt Szomszédháború blog!

 

Tanácskéréssel szeretnék Önökhöz fordulni. Panellakás legfelső emeletén lakunk. A lépcsőházban tilos a dohányzás, ezt a belső bejáratra kiragasztott egyezményes jel is mutatja. Kb. fél éve a liftbe kamerát szereltek fel és oda is kikerült a dohányzást tiltó jel és felírat.

 

A szomszédunk rendszeresen a lépcsőházban dohányzik, egy fél emelettel feljebb a lépcsőn. Többször kértük már, hogy ezt ne tegye, mert tilos és minket zavar a dohányfüst, amikor a lépcsőházba kilépünk. Sőt a lakásunk folyosójára is beszivárog a dohányfüst. Jelenleg 35 hetes kismama vagyok és nem szeretném, hogy amikor megszületik a kisbabánk rendszeresen a füstös lépcsőházba kelljen felhoznom.

 

Erre is felhívtuk a figyelmét, mire közölte, hogy az utcán is dohányoznak az emberek. Ez igaz, de ott odébb tudok állni és nem zárt a tér, hogy megrekedjen a dohányfüst. Kimehetne a tetőre elszívni a cigarettát, ezt a közös képviseleten javasolták. Mert már ott is többször jeleztük a problémát, de annál többet Ők nem hajlandóak tenni, hogy a tiltó feliratokat elhelyezték a lépcsőházban.

 

A saját lakásásban úgy dohányozna, ahogy szeretne, de a közös, zárt térségben nagyon zavaró. Amiatt nem dohányzik a lakásban, mert náluk laknak az unokáik. Hozzánk is jönnek dohányzó vendégek, és kimennek az erkélyre. Ismerőseink, akik nem erkélyes lakásban laknak az ablakban dohányoznak és a lakásban nem is érződik a füst. Az alsó szomszédunk is dohányzik az erkélyén, olyankor ha éppen szellőztetek becsukom az ablakot és később újra kinyitom. Ha megfelelő módon és kulturáltan dohányoznak a szomszédok, az emberek abban nemdohányzóként sem találok kivetni valót.

 

Milyen lépéseket lehetne tenni a szomszéd ellen? Ő és a férje tiltott helyen, a zárt lépcsőházban dohányzik és a dohányfüst a folyosónkra is bejön, a lakásnak azon részére, ahol a gyerekszoba is lesz. A lakásszövetkezet a homokba dugja a fejét. December óta folyamatosan kérjük a szomszédot, hogy vagy menjen fel a tetőajtóba, vagy szívja a lakása ablakában, de tőlünk még a szemétledobóban is elszívhatja a cigarettáját, csak ezt ne a zárt lépcsőházi folyosón, illetve a lépcsőn tegye.

 

Ez a probléma azóta áll fenn, amióta az unokái náluk laknak. Eddig igyekeztem megértő lenni, hogy nem szeretne a gyerekek felett dohányozni, de úgy vélem nem az a megoldás, hogy a közös lépcsőházba jár ki dohányozni. Megköszönöm, ha bármilyen hasznos tanáccsal tudnak nekünk segíteni. Most már a feljelentésen gondolkozunk, csak nem tudjuk hol tehetnénk ezt meg.

Üdvözlettel,

Anita

 

Amennyiben Ön is érintett, kérem írja meg történetét a Szomszédháború blognak!

Elolvastam, de mi ez a blog?   Még több levél itt!   Elméleti bejegyzések itt!

Amennyiben tetszett a bejegyzés, kérem ossza meg ismerőseivel is!

14 komment
Címkék: levél

A bejegyzés trackback címe:

https://szomszedhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr718697444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2016.05.14. 12:33:34

Bele tudok érezni a problémádba. Amikor mi is ideköltöztünk, és mi is a legfelső 4. emeletre, akkor utána meg is született a kisbabánk. A bejárati ajtó alatti fél centis résen pedig folyamatosan jött be a cigifüst a lakásba. Én eleve utálom, a kisbaba miatt pedig még jobban zavart. Egy 70+ rákos öregasszony szívta a nagyon büdös cigijeit láncdohányosként a lépcsőházban, gyakorlatilag meg tudtam volna ölni!

Amit tennetek kell:
-Venni egy új bejárati biztonsági ajtót, amin sem a hang sem a szagok és semmi más sem megy be.

-Ami nagyon fontos,hogy te ne konfrontálódj a szomszéddal, de a párod napi szinten zargassa őket. Én a helyetekben ügyelnék rá,h az ablakok a folyosón állandóan ki legyenek nyitva, hogy legyen szellőzés. Ha ez valakit zavar, akkor én még az ablaküveget is kiszedném belőle ez ügyben. Majd ha már másokat is zavarni fog az ablak hiánya, akkor lehet ők is elkezdik jobb belátásra bírni a folyosón dohányzót. Azt viszont tudnod kell, amit én már a saját példámból tudok,hogy a lakók hajlamosak nem a fiatalok mellé állni, mert nyilván irigyek rátok, és majd mondják,h de felvitte az isten a dolgotokat, mert már a füstöt sem bírjátok ki stb.

-A helyi önkormányzatnál a jegyzőnél kell birtokvédelmi eljárást kezdeményezned, ha elmondjátok nekik a problémátokat részletesen, akkor fognak l van igazából,h a problémád akkor fog megszűnni teljesen, ha a szomszédod nem cigizne többet. Nálunk szerencsére meghalt az öregasszony, aminek nagyon örültem! Ha felmegy a tetőteraszra cigizni, akkor a széljárástól függően, lehet,h állandóan az ablakon fog beszivárogni a füst a lakásotokba. Így meg a folyosón lesz rossz közlekedni. Szóval nem egyszerű helyzet ez, és igazából annak nagyon rossz aki benne van, másnak amikor meséled pedig nem veszik komolyan.

Capt. Hindsight 2016.05.15. 10:41:20

A cigifüsttől csak erősödik a csecsemő immunrendszere. Noooormááális?

vbn 2016.05.15. 10:52:46

Venni kell egy porral (vagy habbal?) oltót és leközelebb eloltani a cigijüket! :-)

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2016.05.15. 11:01:00

Amikor épp bagózik az álattya odamegy a férjed és lepisálja.

murray 2016.05.15. 11:22:33

mig panelban laktam nálunk is volt egy paraszt aki a hatodikról gyalog ment le végig bagózva.
volt hogy a liftet is telefújta füsttel. egyszer rosszkedvem volt és szembejövet elküldtem a JBQA-ba.
az asszony szerint ilyenkor "idegbeteg nagydarab állat vagyok" :-)

onnantól cigi leó.

nu pagagyí 2016.05.15. 12:57:36

Kissé aránytalan lett a nemdohányzók "védelme". Kialakítottak egy feltételes reflexet az emberek zömében: ha cigi szagot éreznek, rögtön a rákról fantáziáljanak. Az a gyanúm áltudományos hergelés áldozatai vagyunk, amit az államok terjesztenek mindenféle hiszékeny, ezotérikus hajlamú civil háta mögé bújva. Így nem kell magyarázkodni miért lesz a 100 forintos cigi mondjuk 1300 forintos luxustermék a pofátlan adók hatására.

Magentax 2016.05.15. 13:07:35

@nu pagagyí: Nagyon tévedsz! Nem az a baj, hogy a cigifüsttől rákos leszek, hanem ott a probléma, hogy dől be a bagófüst a lakásba. Én is a legfelső emeleten lakom és amikor alattam bagóznak, olyan szag van az én lakásomban, hogy nem lehet kibírni. A kedves dohányzó szomszédnak a kurvaanyját, füstölje tele a saját lakását, ne másét!

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2016.05.15. 13:27:52

@Magentax: Az sem megoldás, ha a saját lakásában cigizik valaki, mert egy emeletes házban a szellőzőjáratokon felszivárog a fölötte lévő lakásokba, és a wc-ben, fürdőszobában pedig bejön a lakásba. Ritka gusztustalan élethelyzet lehet az ilyen. Viszont senki és semmi nem tilthatja meg,h a saját lakásában cigizzen valaki, ezért én a megoldást abban látom,h az otthon dohányzó lakót így vagy úgy, de rá kell venni arra,h pl a lépcsőházon kívül, a ház előtt dohányozzon. Sok helyen így csinálják az igényesebb dohányzók, mert sem a saját lakásukat, sem a lépcsőházat nem akarják összefüstölni. Isten ments olyan szomszédtól aki full igénytelen, és a saját lakásában belül is dohányzik!

Rahman 2016.05.15. 13:39:42

Azt mondják, hogy az erőszak nem megoldás. Néha viszont az. Persze nem azt mondom, hogy bántani kell az öreget, mert én sem tennék ilyet, de vannak, akik nem értenek másból. Kérhetsz birtokvédelemet, könyöröghetsz a közös képviselőnek is, hivatkozhatsz szabályokra, kihívhatod a zsarukat is. Ezek akkor is ott lesznek és csinálják amit akarnak. Ezek a házon belüli szabályok lóf*szt sem érnek, hiszen ez nem törvény, csak egy "ajánlás", amit a kedves és rendes lakók betartanak, a többiek meg leszarják. Betartatni senki nem tudja őket. Amíg csak téged zavar, addig a többiek is lesz*rják a bajodat. Itt csak a bunkó trükközgetések vezetnek megoldásra, viszont csak óvatosan, mert sok ilyen esetben visszafordul a dolog és te szívsz.

sixx egy ostoba faszfej 2016.05.15. 23:42:47

@nu pagagyí:
Gondolom, te sem lennél boldog, ha mindennap 10-15 alkalommal bedobnának egy darab szart a lakásodba.

2016.05.17. 16:27:21

@nu pagagyí:
Mióta aránytalan, hogy a lépcsőházban nem lehet? Normális dohányosnak előtte sem jutott eszébe ott cigizni, csak a mindenkire szarunk típusű prolik bagóztak ott, a cikk alapján a legpofátlanabbak azóta is.

scavengario 2016.08.14. 11:10:05

@Capt. Hindsight: Látom amíg gyerek voltál, melletted is cigiztek. Úgy felerősödött az immunrendszered, hogY felzabálta az agyad.

scavengario 2016.08.14. 11:12:46

@nu pagagyí: cigizek. De másokra odafigyelve. És engemm is zavar, ha büdös a lépcsőház, vagy lift. Cigizzen úgy, hogy ne zavarjon másokat. Nem kötelező cigizni.

Capt. Hindsight 2016.08.14. 21:51:01

@scavengario: Mi van idióta kretén, birkózószart reggeliztél? Tanulj meg írni frusztrált marha! A hogy szót nem nagy y-nal írjuk!