Szomszédháború

Amikor a probléma házhoz jön

Hétköznapi szituációk 2.: Ablak, erkély, terasz, udvar

2016. október 23. 11:54 - Captain Admin

Ezzel a bejegyzéssel a korábban megkezdett (Hétköznapi Szomszédháborús Szituációk) sorozatot folytatom. A második rész az ablakban, erkélyen vagy teraszokon, udvarokon, a szomszédi konfliktusokban leggyakrabban előforduló szituációkat ismerteti.

Ha problémás szomszédja van, jelentse itt a Szomszédháború blognak!

A helyszín jellemzői

Társasházi és családi házas övezetben is egyaránt fontos szerep jut ezeknek a helyszíneknek, de két alapvető különbség mégis van. Az egyik az, hogy a társasházakban (a terasz/erkély hiánya miatt) gyakrabban zajlanak a szomszédharcászati cselekmények az ablakokban, valamint a családiházas lakókörnyezetekben a z egyes családok közötti szellősebb elhelyezkedés miatt, és a több tér miatt itt inkább a teraszokon, udvarokon zajlanak a cselekmények.

Konfliktusforrások

Ezeken a helyszíneken a szomszédi konfliktusok mindig a lakók valamilyen, ezeken a helyszíneken végzett, vagy ezekkel a helyszínekkel kapcsolatba hozható tevékenységek következményeként alakulnak ki. ezek nem feltétlen kell, hogy kifejezetten a szomszéd bosszantása miatt tevékenységek legyenek, bőven elég, ha a szomszédunk csak "simán" éli a hétköznapjaira jellemző életét, használja az ablakot, a teraszt, az erkélyt, az udvart arra amire szerinte való. És itt a lényeg, hogy a szomszédok általában másra használják a saját ablakukat, erkélyüket, udvarukat mint a szomszédjai, vagy rosszabb esetben mint bárki más értelmes ember.

sutogetes.jpg

A helyszín szomszédharcászati alkalmassága

Mivel a legtöbbször ehhez minden joguk megvan, illetve a korlátozásuk vagy a megakadályozásuk ebben a tevékenységük végzésében gyakorlatilag és jogi úton is szinte lehetetlen, ezért ezek a helyszínek tökéletes szomszédharcászati helyszínek, amennyiben támadó vagy visszatámadó félként vagyunk jelen a konfliktusban. Ha a védekező stratégia alkalmazására kényszerülünk ezeken a helyszíneken, az ilyen esetekben egyenlő a teljes bezártsággal, életünk ellehetetlenülésével a saját otthonunkban.

Kommunikáció

Társasházi lakókörnyezetben az ablakok és az erkély is tökéletesen alkalmas egymás anyjának szidására a kommunikációra, ami a résztvevőktől és egyéb környezeti tényezőktől függően, nagyon változatos formákban is megjelenhet. Elég ha csak az egymás elleni zenebömböltetésre, avarégetésre, egyéb füstjelekre, dögök átdobálására, különböző szagok szándékos átjuttatására és egyéb rejtjeles üzenetekre gondolunk.

A kommunikáció formáit tekintve 3 különböző csoportot különböztethetünk meg ezekben az esetekben:

  1. Az üzenetet mi saját magunk, a saját hangunkon juttatjuk el a címzettet jelentő szomszédhoz.
  2. Az üzenetet nem közvetlenül mi, hanem általunk felhasznált eszközök segítségével, vagy általunk előidézett folyamatok elindításával és fenntartásával juttatjuk el a megcélzott szomszédhoz. Ezt leggyakrabban akkor lehet tapasztalni, amikor valami miatt fontos az üzenetet külső szomszédnak annak a látszatnak a fenntartása, hogy ő igazából semmi olyat nem akart csinálni, amivel nekünk vagy bármelyik másik szomszédnak, akár egy kicsi bosszúságot is okozna.
  3. Az üzenetet más személy segítségével, közvetítő segítségével juttatjuk el a címzetthez.

Első számú szabály, hogy amennyiben úgy érezzük, hogy a szomszédunk a tevékenységével valamit üzenni akar nekünk, akkor ez valóban minden esetben helytálló megállapítás! Második alapvető szabály a kommunikációt illetően ilyen esetekben, hogy a kommunikáció céljából felhasznált eszközök, az információ hordozásra különböző mértékben alkalmas módszerek által sugallt erő mindig sokkal nagyobb mértékű erőt mutat a valósnál. Pl a "Mi bajod van k.cs.g, átmegyek megb.szlak anyád hátán is?!"  üzenetben kilátásba helyezett cselekmény az esetek 99%-ában sosem fog megvalósulni.

Ezt alapul véve, amennyiben a kommunikációs inzultusra hasonló eszközökkel akarunk válaszolni, akkor nekünk is muszály -védekezésképpen- a jelenlegi valós képességeinket meghaladó szintű ellenfelet sugallnunk. Ennek értelmében nyílván itt sosem fog érvényesülni a "Ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel!" elv, hanem sokkal szórakoztatóbb eredményre vezetőbb lesz olyan cselekmények kilátásba helyezése, amit még mi magunk sem hiszünk el.

Gyakori szituációk, és azok helyes megoldása

A szomszédból átáramló szagok/füst.  Például a szomszéd az ablakban kikönyökölve dohányzik, aminek következtében a füst átáramlik a mi lakásunkba az ablakunkon keresztül. Megoldás lehet ha védekezésképpen bezárkózunk, de ez kevésbé hatásos más, visszatámadó módszerektől. Ilyenkor hatalmas előnyt jelent ha mi vagyunk fölül, és az alsó szomszédunk a dohányos, mert ebben az esetben a gravitáció segítségével sokféle megoldás eszünkbe juthat. Családi házas övezetben a széljárás megfordulásában, majd az azt követő ellentámadás hatásosságában bízhatunk.

A szomszédból átterjedő hangok. Például zenehallgatás nyitott ablakokkal vagy az udvaron. Ez leginkább egy szemben lévő épület esetében tud nagyon zavaró lenni, mert gyakorlatilag akadálytalanul terjed a hang a mi lakásunk irányába is. Az sem könnyű eset, amikor valaki az udvaron végzi a tevékenységét, és mivel nem akar zene nélkül maradni, kirakja a magnóját az udvarra, vagy nyitott ajtóval és ablakokkal teszi lehetővé a hanghullámok megfelelő terjedését az udvarára, illetve a szomszédok udvara irányába is. Technikailag szinte (elektromos kábel levágása) kivédhetetlen a dolog, a civilizált megoldást a megfelelő stratégia kialakítása és alkalmazása jelenti.

Amennyiben Ön is érintett, kérem írja meg történetét, vagy jelentse itt a Szomszédháború blognak!

Elolvastam, de mi ez a blog?  Olvasói levelek itt!   Még több elmélet itt!

Amennyiben tetszett a bejegyzés, kérem ossza meg ismerőseivel is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szomszedhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr2411831341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.