Szomszédháború

Amikor a probléma házhoz jön

42. Olvasói levél: Kötözködő új lakók

2017. július 22. 10:02 - Captain Admin

boritekuj2.jpg

A mai levélben arról olvashatunk, hogy hogyan néz ki a gyakorlatban az, amikor egy támadó szellemű új lakó, nem sokat vár a hadüzenettel.

A kedves alsó szomszédaim 1 hete költöztek be az alattunk lévő lakásba, egy idős házaspár és 3 napja, hogy zaklatnak minket, pl. verik az ajtónkat, hosszasan nyomja a csengőnket, felragasztgat mindenféle papírt az ajtónkra csak azért, mert hallják ahogy járkálunk a lakásban és ahogy a gyerek játszik, mászkál.

Nem régiben feljött a szomszéd  és a gyerekemet ócsárolta hogy nem hiszi el milyen rossz, csináljak vele valamit ,hogy délután 4 órától ne hallják a gyereket. Ma találtunk megint egy cetlit. Mivel zavarjuk őket feljelentést tesznek a jegyzőnél, a gyámhivatalnál és a család segítőnél, mert szerintük a 2 éves kisgyerek hiperaktív.

Kérdésem hogy ilyenkor mit tehetek ez ügyben? Esetleg van félni valóm?
Köszönöm
Üdv

Amennyiben Ön is érintett, kérem írja meg történetét, vagy jelentse itt a Szomszédháború blognak!

Elolvastam, de mi ez a blog?   Még több levél itt!   Elméleti bejegyzések itt!

Amennyiben tetszett a bejegyzés, kérem ossza meg ismerőseivel is!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szomszedhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr4512680063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MEDVE1978 2017.08.07. 13:54:38

Sziasztok!

Hasonló helyzetben vagyok. Két rossz gyerekem van és enyhe fokon bolond alsó szomszéd. Alsó szomszéd már kezdetben is bolond volt, persze a lakásvásárláskor ezt nem említették. Már korábban is szólogatott (pl: ne locsold a virágodat, hangos a légkondid stb.). De akkoriban letudtuk egy bolond szomszédként, nem nagyon érdekelt minket. A gáz kb. akkor volt, amikor a nagyobbik gyerekünk úgy három éves lett. Elkezdett folyamatosan felcsöngetni, hogy őt nagyon zavarja az, hogy a gyerek rohangál a lakásban. Kezdetben behívtuk, elbeszélgettünk vele stb. Kiderült, hogy melyik területen hallja a legjobban a gyereket, oda a jószomszédság keretében vettünk két szőnyeget. De nem segített, továbbra is folyamatosan jött fel és közölte, hogy nem lehet létezni attól, hogy a gyerek dobog.
Kb. fél év múlva jutottam el odáig, hogy nagyon elegem lett. Akkor már a fia is folyamatosan jött a nőnek és csöngetett.
Nem értettem, mi a francot akar tőlem: letettem a szőnyegeket, minden alkalommal kérem a gyereket, hogy ne rohangáljon. Ezt kb. 15-ször mondtam neki el szóban, de ettől függetlenül folyamatosan jött fel, valamint írogatott e-maileket. A végén rácsaptam az ajtót, illetve írtam neki, hogy többet ne keressen az ügyben, ha tetszik pereljen be. De akkor csak rosszabb lesz a helyzet, hiszen én is "futtathatom még" este egy kicsit a gyereket, amikor ő már pihenni szeretne. Azóta néha ordítozik, de leszarom. Fel nem jött csöngőt nyomni, mert tudja, hogy nincs értelme, megmondtam neki, hogy kiszereltetem.

A jogi szituációt illetően a lényeg:
1. Feljelenthet a jegyzőnél csendháborításért vagy kihívhatja a rendőrt stb. (utóbbi valószínűleg kiröhögi, miután közli, hogy azért mert hangos a gyerek). Ha bármire megbírságolnának (15 vagy 30 ezer) az összeg, valószínűleg előtte kijönnek meghallgatni a dolgot. Ha akkor a gyerek csendben van, csak ki fogják röhögni.
2. Egyébként ellent kell mondani neki, pert indíthat. A perben neki kell bizonyítania, ami általában hivatalos zajmérés kell, hogy legyen. Ez nem két fillér.
3. Az egyetlen ítélet, amit hasonló ügyben ismerek egy vidéki bíróé, aki kimondta, hogy a gyereknek joga az, hogy hangoskodjon és rohangáljon, ezért gyerek.
4. El lehet képzelni, hogy hány bíró vállalná be, hogy ezzel ellentétes ítéletet hozzon, még ha az a gyerek szinte maga az ördög is. Ha eljutnék idáig a szomszéddal, biztos elvinném a médiáig a dolgot.

Sajnos a tapasztalataim azt mondják, hogy ez pókerjátszma. Ha el tudod adni a hülye szomszédnak, hogy nálad vannak a lapok, nyertél. Én felvettem azt a szerepet, hogy "kapd be és perelj be". Ez mondjuk havi 2 átlagos ordítozásra csökkenti a szomszéd zavaró potenciálját.
A másik, hogy ne vitatkozz hülyével, mert összetévesztenek vele. Mérd fel, hogy milyen emberek. Sokakkal lehet értelmesen beszélni, de van, akivel nem, ezt tudomásul kell venni. A szomszéddal például hiába beszéltem meg kb. 15-ször, hogy oké, szólok a gyereknek, letettem két szőnyeget, igen a gyerek megy játszótérre stb. , ugyanazzal a nyavajgással jött másnap. Ilyenkor meg kell szakítani a kapcsolatot, nem beszélni vele. Ezt lehet udvariasan is, nem kell bunkónak lenni. Én megírtam neki: ne keress az ügyben. Azóta írt még, nem válaszolok a leveleire. Ha találkozunk a lépcsőházban, köszönök (ő nem, mert egy bunkó), ennyi.

Gyámhivatal és egyebek. Ugyanmár nem fog szólni nekik. Ha kijön a hivataltól valaki, leülteted, megmutatod neki, hogy a gyerek jó körülmények között él, látja védőnő, orvos, lehet, hogy bölcsibe jár (ebbe vagy abba). Nem tudhatod mit hazudott össze a szomszéd neki, ezért elmondod, hogy mindent igyekszel megadni a gyerek fejlődéséhez, de a gonosz és bolond szomszéd pokollá teszi az életeteket.

A cetliket, amiket irkál, ki kell dobni a kukába tök egyszerűen. Utána ízlés és erőviszony felmérés kérdése, hogy te megtorolsz-e. (például egy jó sprint a szomszéd alvóidejében szabálytalan időközökben tökéletes módszer).

Artad 2017.09.04. 15:50:16

hangolskodjon a gyerek, meg legyen "rossz" és eleven, csak mondjuk szerintem az már nem fér bele, hogy másokat zavar, főleg, ha társasházban lévő szomszédokról van szó...
én is egész életemben elevenkedtem és rohangáltam, főleg lent a játszótéren, nem a lakásban....