Szomszédháború

Amikor a probléma házhoz jön

43. Olvasói levél: Rettenetes család

2017. július 30. 12:27 - Captain Admin

boritekuj2_1.jpgA mai olvasói levélből kiviláglik a kő kemény mai magyar valóság, egy igazi társas házi szomszédháború, annak minden nyomasztó, és kilátástalannak tűnő helyzetével, kisebb nagyobb konfliktusaival.

Szép napot! Következő a történet, nem tudom ilyenkor mit lehet/kellene tenni..? Egy közepes méretű csodás társasházban lakom, egy földszinti lakásban. Körfolyosó, szép füvesített belső kert virágokkal, körben járdával. Nagyon jó kis közösség, locsoljuk egymás növényeit, a többség évtizedek óta lakik itt, ismerjük egymás családjait stb. Sajnos néhány éve ideköltözött egy rettenetes család, ahol az apa imádja a konfliktust és mindenki kerüli őt. Az előző társasházból azért kellett elköltözzenek, mert pereskedtek sok lakóval és miután eljöttek pezsgőt bontott a lakóközösség. (a mi házunkban perről még nem is hallottam. Elég nyugisak vagyunk).
Ennek a pasinak van 3 gyereke akik közül kettő már majdnem iskolás korú. Minden áldott nap mennek nyilván valahova játszótérre oviba stb, és kivétel nélkül a gyerekek torkuk szakadtából fejhangon visítva ordítva sikítozva közlekednek, normál beszéd hangjuk sincs, ezt a lépcsőházban és a közös kertben is előadják a többi lakó ajtaja előtt. A kerti növényeket rongálják, leszedik, az ajtók előtti járdán -ami amúgy sem túl széles- bicikliznek stb. Az apjuknak többször szóltam szóltunk jeleztük közgyűlésen is, hogy kicsit vissza kellene venni, ez egy lakóház nem játszótér. de semmi, sőt legutóbb megfenyegetett, hogy leszedi a növényeimet vagy elrakja az ajtóm mellől, mert neki meg az nem tetszik. (?!?!)
Kérdésem ilyenkor rá nem vonatkozik valami szabályzat? Ez nem csendháborítás? Köz és magántulajdon rongálás? (Az ajtómnál lévő növények magántulajdonok) Ráadásul amióta szólni mertem, még rátesz egy lapáttal és ahányszor átmennek a kerten még ő noszogatja a gyerekeket, hogy menjenek még 5 kört a biciklivel nyugodtan. (Korábban mindig ő is alig várta, hogy felérjenek a lakásba) Ez azt jelenti hogy naponta kb 4x 15 percet ezt hallgatjuk. Ordítás, visítás, hisztérikus sírás kizárólag teljes hangerővel, betonon lábbal hajtós biciklizés (baromi hangos az is). Szomszédomban 6 hónapos kisfiúval az anyuka vért izzad néha, hogy elaltassa a gyereket, de nem akar konfliktust nem szól. Az apa konkrétan megfenyegetett és azóta még rosszabb, mert szándékosan nem szól a gyerekekre, sőt tüntetőleg ott áll, hogy mindenki lássa ő is hallja de nem fog szólni.
 
-Mit tudok én tenni, mint itt lakó lakástulajdonos? A többi lakó idősebb, nekem panaszkodnak, de nem tesznek semmit.
-Van valami rendelkezés erre (csendháborítás)? 
-Hol? 
-Feljelentés nélkül hogyan tudok eljárni?
-A közös járdán való biciklizés megengedett? Zavarja a közlekedést, és meghosszabbítja a csendháborítás idejét.
-Van joga hozzányúlni a cserepeimhez, virágládáimhoz, mondván szerinte az zavarja a közlekedést. (eddig senkit soha nem zavart a többi lakótól kapom az újakat és tőlem is kérnek töveket, mert nekem vannak a legszebb leandereim a házban :D. De ezt a barmot most hirtelen zavarja, hogy legyen valami konfliktus).
-Közös területen rongálhatja a magántulajdonom, és a köztulajdont?
Rendőrt nem tudok hívni, hiszen mire kiérnek jó eséllyel mar nincsenek a kertben. 
Előre is köszönöm az ötleteket!! Az, hogy be kellene verni az orrát nem segít, a házban nincs egy tökös srác sem, csak családok, vagy idősebbek, vagy nők vagyunk....sajnos. :D
Köszönet előre is!! Bocs a sok kérdésért.
:)
egy lakó

Amennyiben Ön is érintett, kérem írja meg történetét, vagy jelentse itt a Szomszédháború blognak!

Elolvastam, de mi ez a blog?   Még több levél itt!   Elméleti bejegyzések itt!

Amennyiben tetszett a bejegyzés, kérem ossza meg ismerőseivel is!

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szomszedhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr4812701147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2017.07.30. 20:28:54

Kedves Levélíró!

Azt írtad, hogy egy csodálatos közösségben éltek, de ez nem igaz. Attól, mert az unatkozó nyugdíjas lakók meglocsolják a ház körüli növényeket, ettől még nem beszélhetünk közösségről. Ha közösséget alkotnátok, akkor már rég lerendeztétek volna valamilyen módon az említett családfőt. A lakközösségetek sokkal inkább egy birkanyáj, akik közé bekeveredett egy farkas, akinek ráadásul még kölykei is vannak, ami a ti szempontotokból időzített bombaként ketyeg.

Fontos lett volna megemlíteni, hogy "csak" albérletben laknak az épületben, vagy meg is vásárolták a lakást. Ha az utóbbi, akkor azt javaslom, hogy költözz el, még addig, amíg van értéke a lakásnak, és el bírod adni, mert ha egy ilyen család terebélyesedik, még jobban átveszi a hatalmat az épületben, akkor már eladni sem lesz egyszerű a lakást. A leírásod alapján nem látom esélyét, hogy eredményeket érj el, ehhez egy adott embertípus kell. Te nem ilyen vagy, ez már abból is kiderül, hogy évek alatt jogszerű lépések megtételéig sem jutottál el. A talán eredményre is vezető fél legális megoldások pedig biztosan távol állnak a megvalósíthatóságtól, egy ilyen lakóközösségben.

A feljelentgetés stb csak olaj lenne a tűzre, a leírás alapján pedig valószínűleg a rutinosabb, edzettebb, konfliktus tűrőbb mentalitású szomszéd jönne ki jobban a dologból. A hatóságokra ilyen téren sajnos ebben az országban nem nagyon lehet számítani, persze vannak kivételek, de erre alapozni nem lehet, sokkal eredményre vezetőbbek az egyéni megoldások.

Burgermeister 2017.07.31. 05:34:21

Ennyi a probléma? Elárulom, hogy ez a legtöbb gangos t.házban megvan. Meg a kisebbség állandó dajdajozása.

paveway 2017.07.31. 22:38:29

Tenni ellen hivatalosan semmit nem lehet. Társasház, bukta. Én is kurvára meguntam a sok idiótát, akik nem hajlandóak közösségben élni, elkoltoztunk.

levin 2017.07.31. 23:20:36

Szedj össze 50 rugót lakásonként. Ha megér annyit neked, te is fizetheted az egészet. Add át a pénzt, ezután a csávót a kölykeivel együtt a küszöb alól kell előkaparni, ha meglátnak bárkit, aki nem ők, és a házban lakik. Érdekes lehet a sztori?

MEDVE1978 2017.08.07. 12:15:01

Úgy látom nagyon rossz a pozíciód.

"-Mit tudok én tenni, mint itt lakó lakástulajdonos? A többi lakó idősebb, nekem panaszkodnak, de nem tesznek semmit.-" Ha összefogtok, akkor a stressz szintjét tudjátok növelni apukának. Ez sok esetben célra vezethet, de ha őrült / konfliktuspárti.

"-Van valami rendelkezés erre (csendháborítás)?
-Hol? "

Elméletben van, törvényes is és lehet, hogy önkormányzati rendelet is. A jegyzőnek lehet jelezni.

"-Feljelentés nélkül hogyan tudok eljárni?" Jegyző, akut probléma esetében rendőrség. De egyik se kecsegtet túl nagy lehetőséggel.

"-A közös járdán való biciklizés megengedett? Zavarja a közlekedést, és meghosszabbítja a csendháborítás idejét." Persze, hogy lehet, gondolj bele a normál használatba.

-Van joga hozzányúlni a cserepeimhez, virágládáimhoz, mondván szerinte az zavarja a közlekedést. (eddig senkit soha nem zavart a többi lakótól kapom az újakat és tőlem is kérnek töveket, mert nekem vannak a legszebb leandereim a házban :D. De ezt a barmot most hirtelen zavarja, hogy legyen valami konfliktus)."
-Közös területen rongálhatja a magántulajdonom, és a köztulajdont?"

Természetesen egyik sem, de nagyon nehéz rábizonyítani + ha megteszed, lehet, hogy hülyét kap és bosszúból nyomja.

Az egyetlen választásod ebben az esetben a folyamatos terror, az, hogy állandóan kellemetlen vagy: rászólsz a gyerekekre, felkopogsz stb. Ennek természetesen az lehet az ára, hogy tönkreteszik a virágaidat stb.

Niki0214 2017.08.07. 12:25:39

Lehet névtelen bejelentést,jelzést tenni a területi gyermekvédelmi hatóságnál,levélben,telefonon,email-ben amit megadnak,ki fognak menni megnézni,mi a helyzet,lehet,hogy gondok vannak amúgy is a családban,lakással,fizetéssel stb...és lesz valami előre lépés,következmény,költözés...Egy próbát megér.