Szomszédháború

Amikor a probléma házhoz jön

45. Olvasói levél: Új lakás, új étterem

2017. augusztus 12. 19:27 - Captain Admin

boritekuj2.jpgA mai bejegyzésből megtudhatjuk, hogy a gyakorlatban milyenek a mindennapok egy üzemelő étterem szomszédságában. Bizonyára sok kérdés és még több kellemetlenség felmerülhet így elsőre belegondolva, a levélből kiderülnek a konkrétumok. 

Hello

Röviden a történetünk: Friss házasként felújítottunk egy társasházi lakást. Megyeszékhely, keskeny úttal, két oldalán emeletes téglaépületek. Három hétig élveztük az új lakást. Azt ugyan láttuk, hogy szemben is felújítás van, hírét is hallottuk, hogy étterem lesz, de nem gondoltunk semmi rosszra. Majd megnyitott és minden este bömbölt a zene. Gyakran voltak élő koncertek is (Los Andinos és társai), melyek hangját a szűk utcán csak felerősítették az épületek. A nyitott étteremajtó és ablakok már nem sokat tudtak rontani a helyzeten.
Kértük őket szépen, halkítsanak, jöjjenek át, hallgassák meg nálunk mi van, aludni sem tudunk. Nem tettek semmit. Volt, hogy kismamaként inkább kimentem kocsival a város szélére és ott aludtam, mert nem bírtam a zajt. Egyszer rendőrt is hívtunk. Reménykedve figyeltük az ablakból, mi történik. Aztán kijött a két rendőr az étteremből, hatalmas tálca rántott volt a kezükben. (Én meg sajnáltam, hogy nagy naivan nem oda készítve a fényképezőgép.) Gyűjtöttünk aláírásokat is, bár a házban sok volt az idős ember, ők tartanak az ilyesmitől, egy részük süket is. Van, amikor be kell látni, hiába nincs igaza a másiknak, ő az erősebb. Végül elköltöztünk.

Amennyiben Ön is érintett, kérem írja meg történetét a Szomszédháború blognak!

Elolvastam, de mi ez a blog?   Még több levél itt!   Elméleti bejegyzések itt!

Amennyiben tetszett a bejegyzés, kérem ossza meg ismerőseivel is!

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szomszedhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr6812742052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Laciii 2017.08.12. 21:11:57

Kell jó hangrendszer. Még panelban próbálkoztak mulatóssal este 11kor, kaptak egy kis scootert teljes hangerőn, 1 perc múlva én is lekapcsoltam.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2017.08.12. 21:31:17

Azt sose fogjuk megtudni rántott mivel lehet lekenyerezni a rendőröket... :(

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2017.08.12. 21:38:53

Jó lett volna, ha leírja a levélíró, hogy lényegében mennyi idő után látták úgy, hogy jobb lesz elköltözni. Végső soron ez a megoldás marad, a költözés, de "illett" volna próbálkozni is. Egy étterem nem tud működni vendégkör nélkül, ebben látnám a gyenge pontot, persze csak miután feltérképeztük a tulajdonosi kört, mert ma kis hazánkban könnyen bele lehet szaladni olyan szituációba, hogy nagyon rossz emberek tyúkszemére lépünk. Ha nem járt nagy értékvesztéssel és esély sem látszódott arra, hogy az étterem rövid időn belül bezár, akkor nem gondolom rossz döntésnek a nagyobb konfliktusokat elkerülve az elköltözést.

ebella 2017.08.13. 05:12:24

Pedig normális városokban (kerületekben) a rendőrség igen is intézkedik. Tapasztalat. Nem szabad belenyugodni, ha a rendőrség korrupt!

Sir Galahad 2017.08.13. 08:56:55

Ha jól értem a posztot, a szomszédságban már azelőtt is vendéglő volt, hogy a szerző odaköltözött volna, csak akkoriban épp felújították. Vannak csöndesebb éttermek is, de a szomszédokat azért körbe lehet kérdezni, hogy ez ilyen-e, vagy hagyományosan egy zenés-táncos szórakozóhely. Ha az utóbbi, nem lehet elvárni, hogy egy új lakó kedvéért most profilt váltson. A szerző nyilván elmulasztotta az informálódást, úgyhogy rajtavesztett.

dartonita 2017.08.13. 09:01:49

Minden hangos estén ki kell rájuk hívni a rendőrséget. Előbb-utóbb igencsak zsebbevágó lesz nekik a rendőrök lerántottozása.

János Kovács 1 2017.08.13. 09:34:10

@ebella: És hol van manapság Magyarországon "normálius város"?

Haveravera 2017.08.13. 12:48:37

Előre kérem a kedves kommenttársakat, hogy ne basszanak le. Az lenne a naiv kérdésem, hogy egy esti zenés szórakozóhelyen miért kell állat módjára bömböltetni a zenét? A legtöbb ilyen helyen úgy üvölt a rossz ízléssel válogatott fos zene, hogy beszélgetni nem lehet, azt sem lehet érteni, hogy mit mond a pincér, az se érti, hogy mit rendeltem, megy....menne a vita, de azt sem értjük.
Tehát a zenével alapvetően nincs bajom. A kérdésem az, hogy miért kell B Ő G E T N I azt a kibaszott zenegépet???

Haveravera 2017.08.13. 12:50:39

@Mónika Bódi: A rántott izével távozó sündőröket pedig fel kell jelenteni. Oszt jónapot.

zZZz 2017.08.13. 12:51:16

Ez egy beszari ember tortenete. Igy is lehet , de erdemes?

CoolKoon 2017.08.13. 13:30:50

Már nem azért, de én is csatlakozok azokhoz, akik szerint a történet főhőse tipikus áldozat típus. Lekenyerezik a rendőröket?! Kihívni őket legközelebb is, fénykép, aztán feljelentés ismeretlen tettes ellen hivatali jogkörrel való visszaélés címén. Ezen kívül kromofág, só- és kénsav, meg persze egy kis amatőr "villanyszerelés" (a villanyóra előtt kell elvágni a vezetéket, mert ahhoz nem nyúlhatnak, még ha villanszerelőt hívnak, akkor se, kis szerencsével 1-2 napig ki se nyitnak). Elköltözni?! Szinte borítékolható, hogy az új helyen is akad majd egy szarjankó, aki ugyanúgy azt fogja képzelni magáról, hogy mindent megtehet (és igaza is lesz, mert történetünk főhőse hagyni fogja magát). Sajnos vannak férgek (sőt, nagyon sok van belőlük), akik csak a pofonból értenek.

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2017.08.13. 13:40:02

@CoolKoon: Igen, csak ehhez meg összefogás és egyetértés kell a lakók között. Ha ez nincs meg, nem jön össze, akkor nem lesz változás. A vezeték elvágása meg egyszerűen rongálás bűntette lenne, erre nem biztatnék senkit. Lehet úgy is, békésen is tiltakozni, hogy például egy péntek este összefog a szomszédság, beül az összes asztalhoz, az összes székre, és 3 órán át ott ül, és nem rendel semmit. Na, akkor majd el lehet kezdeni az egyezkedést a tulajjal, mert azt a napját már bukja, és ez neki sem okés.

amado 2017.08.13. 13:51:49

Ez a levél kamuszagú, és nyilván nem a magyar rendőrök feddhetetlensége miatt. Gondoljatok már bele, hogyan csomagolják be az ételt az éttermekben, ha elvitelre kéritek: kaja a dobozba, doboz a zacskóba. A rendőrök kezébe meg csak úgy odatenni a megrakott tálcát, ami ezek szerint le sem volt takarva, mivel a kukkoló posztoló pontosan látta, mi volt rajta. Ez nem csak azért balesetveszélyes, mert egy esetleges üldözésnél a (rántott) karfiol begurul a fékpedál alá, hanem azért is, mert könnyen bekerülhetnek valami idióta posztba.

CoolKoon 2017.08.13. 14:54:55

@fovarosi.blog.hu: "Igen, csak ehhez meg összefogás és egyetértés kell a lakók között. Ha ez nincs meg, nem jön össze, akkor nem lesz változás. (...) Lehet úgy is, békésen is tiltakozni, hogy például egy péntek este összefog a szomszédság, beül az összes asztalhoz..." - Ha olvastad volna a levelet, tudnád, hogy nem lehet. A sok múmia még egy nyomorult fecnit se volt hajlandó aláírni (mert mi lesz, ha eljön értük a fekete autó?!?!?!). Gondolod, hogy hajlandóak lennének odatolni a képüket az étterembe (ami SOKKAL nagyobb megerőltetést és lelkierőt kíván)? Hát nagyon nem.

"A vezeték elvágása meg egyszerűen rongálás bűntette lenne, erre nem biztatnék senkit." - Rongálás?? Bűncselekmééény?! Tényleg?! Természetesen én se biztatok semmire senkit, minden felnőtt ember a saját felelősségére cselekszik. Ez viszont egyike a lehetőségeknek olyan esetre, amikor már TÉNYLEG nincs más lehetőség (az összefogás se, ami a fenti levélből ki is derül). És fentebb már írtam, hogy a pondró csürhe másból nem ért, pláne a szép szóból nem.

datam 2017.08.13. 15:26:48

@CoolKoon: Vágd csak el óra előtt a vezetéket. Aztán a szénné sült hulládat majd kis legyezővel takaros kis hamukupaccá alakítják. Jó, tudom, nyilván képzett villanyász vagy, aki FAM vizsgás, és pontosan tudja, hogyan kell matatni feszültség alatti hálózaton, és minden szerszámmal rendelkezel, ami ahoz kell, hogy ne basszon agyon az áram. Tudod, károkozás nélkül, mindenféle rombolás nélkül is lehet eredményt elérni. pl leülsz az étteremben és néhány laboregeret elengedsz. Azért laboregeret, mert azok nem szopják be a csapdát, mint a háziegér. Aztán egy óra múlva kihívod a Nébih embereit, akik minimum egérszarral szembesülnek. 3-4 ilyen alkalom után nem fog újra kinyitni. Te sem sültél ropogósra, kuss is lesz és egy pár egér is jobban ellesz amíg cirmos gyomrában nem végzik.

CoolKoon 2017.08.13. 16:11:21

@datam: "Aztán a szénné sült hulládat majd kis legyezővel takaros kis hamukupaccá alakítják." - Szerintem kevered a gizikét a gőzekével. Egy étterembe ugyanis nem nagyfeszültséget szoktak bevezetni, hanem simán csak a "kettőhúszat", mégpedig akkora keresztmetszetű vezetékkel, amiket az odavezető biztosíték elbír (ami általában fázisonként 25 amper). Abból pedig ropogósra sütés nem igazán lesz, legfeljebb egy nagyobb szikra (kissé vakító, de nem veszélyes).

"Jó, tudom, nyilván képzett villanyász vagy, aki FAM vizsgás" - FAM vizsgám mondjuk nincs....

"pl leülsz az étteremben és néhány laboregeret elengedsz" - Igen, ez amúgy aztán nekem is eszembe jutott (bár én csótányokat javasoltam), de elsőre az áram ugrott be. Tudod, szakmai ártalom...

Az egeres trükkel viszont az a baj, hogy (a vezeték vagdosásával ellentétben) azt nem igazán lehet az "éj leple" alatt csinálni. Rohadékék pedig gyorsan rájönnének, hogy honnan fúj a szél (esetleg még kamerára is vennék), és hiába kismama, akkor is szarrá vernék. Úgyhogy ezt azért tényleg nem tudnám nyugodt szívvel javasolni egy kismamának.

ebella 2017.08.13. 16:44:05

@János Kovács 1: Budapesten. Amit én ismerek kerületet, még elő is állítják, aki nem hajlandó a szomszédokat zavaró hangkeltést abbahagyni és minimum ötvenezerre megbírságolják. Ez van. Pár perc alatt ki is érnek az esetek legttöbbjében.

Azokban a kerületekben, ahol éltem (vagy ahol közei haverjaim élnek) és ilyen problémám, problémájuk volt midnenhol ez volt a rend. Hogy valaki nem mer rendőri intézkedést kérni ( fél a bosszútól?), ha a szép szó nem használ, vagy nem meri megpanaszolni, ha nem járnak el, vagy megvesztegetik őket, az nem az én problémám. Az tűrjön és viselje el, hogy nem tud pihenni! (Igaz a bulinegyedekben soha nem laktam.)

ebella 2017.08.13. 16:45:18

@Mónika Bódi: Ahogy mondod. Aki fél intézkedést kérni, az tűrjön csendben!

a távoli rokon 2017.08.13. 18:08:09

Vendéglátó közelében lakni nagy tréség - vendéglátóztam egy rövid ideig. Este 9-10-től hajnali 2-3-ig folyamatosan jöttek-mentek az autók, ajtócsapkodás, vihogás, kiabálás az utcafronton. Nem összeegyeztethető a lakó-pihenő életmóddal. (Kertváros, de műk. engedély, besorolás még a 80-as évekből.) Mondom ezt úgy, hogy ebből éltem egy darabig.

dr. mesterséges színezék 2017.08.13. 19:35:17

@ebella: "Nem szabad belenyugodni, ha a rendőrség korrupt!"

Ha a szomszéd rántott valamivel támad, mi grillezzük az a valamit, számítva a savtúltengéses és reformétkező rendőrökre!

efi 2017.08.13. 20:10:42

@Haveravera:
Na végre másnak is feltűnt.
Kiegészíteném még, hogy ezen kívül ordít még a zene: falunapon, utcabálon koncerten, lakodalomban. Egy szóval: mindenhol. Egyiknél sem lehet beszélgetni. Én sem értettem sose, mire jó ez. Talán azért lehet, mert a tisztelt úri közönség már süket, mint az ágyú az ilyen helyek látogatása miatt.

kbarni89 2017.08.20. 11:15:08

Vélhetően a helyi csendrendeletet is sértik, illetve ha még az az által engedett idősávban is vannak, a hangerő sem mindegy, ezt a környezeti zaj- és rezgésterhelési határértékek megállapításáról szóló 27/2008. (XII.3.) KvVM-EüM együttes rendelet részletezi. Így ha a megengedett időben ugyan, de túl hangosan szól a zene, az is szabálysértés. Polgári jogi oldalról pedig ez a klasszikus területe a szomszédjogi generálklauzulának: Ptk. 5:23. §: "A tulajdonos a dolog használata során köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen a szomszédokat szükségtelenül zavarná, vagy amellyel jogaik gyakorlását veszélyeztetné." Ez alapján lehet mindenkivel szemben fellépni, aki szükségtelen bűzhatást, zajhatást, napfény-, levegő-, panoráma-elvonást stb. stb. okoz a szomszédainak. Tipikus esete a bömbölő zene.

Artad 2017.09.04. 15:57:07

Mi volt rántva? A tálca? Vagy a rendőr?