Szomszédháború

Amikor a probléma házhoz jön

47. Olvasói levél: Szomszédrokon

2017. augusztus 26. 12:41 - Captain Admin

boritekuj2.jpg
A mai bejegyzésben olyan élethelyzetet ír le a levélíró, amikor a problémát lényegében önként vállalták magukra, mivel a szomszéd aki a bosszúságokat okozza, rokon. Ezúttal bővítem is a szomszédhatározót az új fogalommal, ami nem más mint a szomszédrokon.

vonal.jpgÜdv!

Én magam egy éve tapasztalom a saját bőrömön, hogy a kedvesnek vélt szomszédok milyen jelemmel is bírnak, akik ráadásul még a párom rokonai is. Párom banki hitellel vásárolta meg az ingatlanát. Az időtájt a testvérének nem volt megoldott a lakhatása, így ajánlatot tett számára, hogy ha szeretné, a törlesztőrészlet és rezsi felének fizetése mellett beköltözhet a házba, az egyformán leválasztott külön bejáratú kis lakrész egyikébe. Tehát egy ingatlanról, kertes házról van szó, melyben két család lakik, közös udvarral, telekkel. Ők elől kaptak helyet, mi hátul.
20170819_120902.jpg
vonal.jpgA problémát az jelenti, hogy hagyják pusztulni az ingatlan rájuk eső részét. Párom többször megkérte őket, hogy tegyék rendbe a lakást, mert szégyellnivaló jelen, félkész állapotában. Szigetelőanyag utcafrontra néz, tele döglött rovarokkal. Ők fennhangon, fenyegetőzve léptek fel ellenünk, amiért igenis szóltunk, hogy tartsanak rendet, nyírják a füvet a részükön. Ez is probléma, mert mi jogon tesszük ezt, semmi közünk hozzá, holott ott a kapubejáró és a mérőórák is ott vannak kiépítve. Mára sem a vízóra akna, sem a gázóra nem megközelíthető, akkora gaz lepte be az általuk bekerített ház előtti részt, hogy az az ablakon benyúlik.
vonal.jpg
nevtelen.jpg
2 hétre nyaralni mentek úgy, hogy bekapcsolva hagyták a lakásukban a laptopot, ventilátort, házimozi rendszert. Ez is úgy derült ki a számunkra, hogy párom engedte be oda a villanyóra leolvasót. Ez a mérőóra is az ő részükön van. Szemetelnek az udvaron, a kukát nem rakják ki szemétszállítás idején, inkább köré pakolják a szemetüket. A kerti bútoraikat direkt az útban, a kapu elé rakják, ezzel is akadályozva a közlekedésünket babakocsival. Volt, hogy a lányom egy, az udvarra kidobott Tesco-s nagy kést hozott be a szomszéd karkötőjével. De olyan is előfordult, hogy az udvarra kidobott háztartási kukájukat kellett visszarúgni a területükre. Röviden összefoglalva így élünk, ilyen körülmények közepette két kiskorú gyermekkel.
 
Jómagam az illetékes nép egészségügyi hivatalnál tettem bejelentést. Igazából nem tudom kihez lehetne fordulni ilyen esetben. Bízom benne, hogy kijönnek körbenézni. A telek is nagyon necces. Párom az őt ért támadások miatt, hosszában lefelezte a kertet, de ők mondani sem kell nem foglalkoznak semmivel. Ott is csak az ég felé szökik a gaz, ami ráadásul parlagfüves is. Csatolok pár képet a problémás házrészről. Ha esetleg tudna jó tanáccsal szolgálni, azt szívesen fogadom. 
Üdvözlettel

Amennyiben Ön is érintett, kérem írja meg történetét a Szomszédháború blognak!

Elolvastam, de mi ez a blog?   Még több levél itt!   Elméleti bejegyzések itt!

Amennyiben tetszett a bejegyzés, kérem ossza meg ismerőseivel is!

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szomszedhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr912780422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2017.08.26. 13:00:06

Kedves Levélíró!

A helyzetük akár még szomszéd vita is lehetne, de akárhogy is nézzük, ezt bizony családon belül kell megoldani. A rokonok jogosan mondhatják, hogy Önöknek semmi közük ahhoz, hogy ők hogyan élnek és mit csinálnak, amíg rendesen fizetik a költségeiket, és a lakhatásért vállalt törlesztőrészlet rájuk eső részét. Az már más kérdés, hogy amennyiben Önöknek nem lesz szüksége erre az anyagi támogatásra, akkor hogyan fogják módosítani az ingatlanon belüli létszámot. Már ha megtehetik!

Arról nem írt sajnos, hogy a megállapodásuk csak szóbeli, vagy esetleg valamilyen írásos megállapodásra is sor került, mert ebben az esetben a konfliktusuk egy újabb szintre fog emelkedni, ha egyszer csak a rokonok elkezdenek nem fizetni. Ha csak szóbeli megállapodásuk van, akkor javaslom a rokonok kipaterolását, és új bérlőnek kiadni az ingatlannak azt a részét, de csak hivatalosan, szerződéssel!

Netuddki. 2017.08.28. 08:27:45

Ezt inkább a CS & P-nek kellett volna küldeni.

A levélíró szintje mélyen a "párja" alatt van. Az ingyenalbi miatt még a tapló rokonságot is felvállalja. Csak azt lehet javasolni a levélírónak, hogy tipli, és nem a műanyag pohárban kapható. :P

devilstrueface 2017.08.28. 12:50:52

lehetne mondjuk lakórészt cserélni illetve az igazi szomszédot, a kerítésen túlról, rájuk ereszteni a gazosság miatt :) nem tudom, önkormányzatnál talán lehet bejelentést tenni ilyenre

amúgy ja, a legjobb persze kirakni őket, ha semmi kötelezettség és megoldható, akkor ezen gondolkodni se kéne.

devilstrueface 2017.08.28. 12:53:07

@devilstrueface: ja persze a kérdés a bejelentés esetében is, hogy van az egyezség. ha nincs semmi csak a szó, akkor nehéz, mert bejelenteni csak azt lehet (gondolom) akinek a nevén van az ingatlan, illetve, ha bérlő akkor szerződés alapján ugye ő felelőssége a rendben tartás.

Peetee 2017.08.28. 13:46:09

Kis házat keresek kerttel hetek-hónapok óta. Saját magamtól is van (volt) annyi eszem, hogy az osztatlan közös tulajdonú kerttel-telekkel megáldott kínálatokat nem néztem meg, mert egy hatéves nagycsoportos is tudja, hogy közös lónak túros a háta!!! Ébresztő, megint van a 100 közül 1 palimadár, aki testvéri- és hazaszeretetből odavesz magához egy másik családot, de aztán amikor nem úgy táncolnak ahogy ő füttyent (kicsi túlzás, tudom) akkor aztán mindenki hülye, csak ő nem. Gondolkodni kellett volna, és papírozni, hogy kinek-mi a feladata és kötelessége.... f@szér' nem lehet egy problémás történetet úgy előadni, hogy "hibát követtem el, mi lehet a megoldás" Miért imádja ennyire a magyar emberfia a fő-fő áldozat szerepében való tetszelgést?

CoolKoon 2017.08.28. 19:30:46

@Peetee: Mondjuk a képek alapján a posztoló rokonsága tényleg idiótákból áll. Felmerül a kérdés, hogy nem putrisak-e véletlenül....

Arcade Macho 2017.08.28. 21:24:58

az nem parlagfu, hanem fekete urom
kaszaval lecsapni cca 2 perc, de a kuka visszarugdosasabol gondolom, hogy az asszonka tulzottan onerzetes ezen a teren, igy nem hajlik a kompromisszumos megoldasra (== lecsapja a tulajdonos kaszaval gyorsan)

Arcade Macho 2017.08.28. 21:27:32

@devilstrueface: "rájuk ereszteni a gazosság miatt :) nem tudom, önkormányzatnál talán lehet bejelentést tenni ilyenre"

hazmester tempo, meg amugy is menjel ki a budapesti kulteruletekre es lathatod, hogy ott szantofold meretben all a parlagfu, na most ha azzal nem tudnak / akarnak mit kezdeni szerinted par negyzetmeterrel hogy is lesz?
amugy meg a tulajdonose a felelosseg, elo a kaszat es csapja le, en ennyi ido alatt kivegeztem volna azt a kis f.szomnyi gazt, ami alatt ezt a posztot elolvastam

The G 2017.08.29. 00:08:05

Ő hívta, ő küldi el. Nem kell túlkomplikálni...

Venesz 2017.08.29. 08:19:23

Közös lónak túros a háta, még akkor is, ha csak a használat közös és nem tulajdon.

Zoltanius 2017.09.04. 10:01:24

Emberi intelligencia kérdése a szomszédok közötti viszony. Vannak bizonyos korlátok és szabályok, amelyek betartásával megelőzhetők , vagy kezelhetők ezek a problémák. Társasházban fokozottan igaz ez, mivel a legtöbb esetben valóban sok minden áthallatszik. Ugyanakkor családi házban is kaphatsz olyan szomszédot, aki valamivel megkeseríti az életedet.

Artad 2017.09.04. 15:46:29

...eleve kiazist*nf*szának jutott anno eszébe a közös telken közös ház két külön családdal...bár ez még talán érthető valamilyen szemszögből, van két purgyém és kap mindegyik egy házat a közös telken....akkor nagyon jó, ha ki akarok b*szni a gyerekeimmel....:D