Szomszédháború

Amikor a probléma házhoz jön

53. Olvasói levél: Lépcsőházi konfliktus

2017. november 27. 20:42 - Captain Admin

boritekuj2.jpgAz alábbi terjedelmesebb olvasói levélből megtudhatjuk, hogy milyen az a gyakorlatban, amikor olyan szomszédoknak kell egy lakóközösségben élniük, akik eltérő elképzelésekkel rendelkeznek a társasházi életről.

T. Szomszédháború!

Én is tanácsot szeretnék kérni. Közel 30 éve lakunk egy 4 emeletes társasházban vidéken a 4. emeleten. Szintenként 3 lakás van. Középső lakás a miénk. Évtizedekig békésen éltünk, alattunk egy alkoholista, éjjel-nappal dohányzó házaspárral, akiknél néha elszabadult ugyan a pokol viselkedésileg, zenélgettek az egész utcának, verekedtek, de mára már ők is öregedtek a házzal együtt, tehát a helyzet konszolidálódott valamelyest de ugye egy vagy két hülye szomszéd minden lépcsőházban van... ezt csak azért említem meg, hogy érzékeltessem, a lépcsőház már megélt ezt-azt, tehát a tolerancia szint nem 100 %-os. De azért alapjaiban itt normális, kulturált, békés emberek laknak.

Panelprogramban 11 éve felújítottuk a házat, új műanyag ablakokat, ajtókat és friss festést kapott ez a régi panelház. Vigyázunk rá, amennyire lehet. Pár éve mellénk költözött egy igazi nagyképű bunkó család 3 gyerekkel. Eleinte nem volt gond, barátságosan mosolyogtunk, köszöntünk, mindenki élte szépen munka mellett a nyugodt, békés, vidéki életét. A tizenéves fiuk egyik napról a másikra elkezdett DJ-nek tanulni és a ma nagyon divatos, gépies, tuc-tuc zenével, a keverési kísérleteivel a közvetlen környezetét is előszeretettel szórakoztatni. Szóltunk 1x, 2x, 5x. hogy mi pihenni szeretnénk munka után és kapcsolja le, vagy fülhallgatóval hallgassa ezeket a dübörgő zenéket. Megkérdőjelezték, hogy annyira azért biztosan nem volt hangos. Megsértődtek. Nem kicsit. Bejárati ajtót cseréltünk mert innen kezdve a turmix gépünk is zavarta őket merthogy két bejárati ajtón keresztül hozzájuk szerintük behallatszik... a helyzet nem lett jobb. Csak csendesebb. Szép lassan aztán jöttek a reakciók.

lepcsohaz_1.jpg

A fiúk anyukája elkezdte a cipőiket kipakolni az ajtajuk elé. Szemetét mű.a. szemeteszsákban órákra kipakolja mielőtt levinné. Szétöntözte a virágokat a lépcsőfordulóban, tehát már egy sincs. Reggelente tisztán hagyjuk az ajtónk előtt a lábtörlőnket, mire hazaérünk, rászórja a cipőikről az utcai port, koszt, döglött bogarakat dobál rá.

A mi két bejárati ajtónk felett van a tetőfeljáró, oda lehet létrát beakasztani ha a tetőn bármilyen tennivaló van/kábeltévé, galambok távol tartása, tűz esetén az egyetlen menekülési útvonal. Lépcsőház ablakokat kitárja, a lépcsőház ezáltal zajosabb, koszosabb, eső miatt beázik. Akárhogy is de károkat okoz ezzel.

Közös képviselőnk többször felhívta a figyelmüket a katasztrófavédelem bejárásaira, a közlekedési, menekülési útvonal szabadon hagyási kötelezettségére, a cipőire, a szemeteszsákokra, a büntetés lehetőségeire, továbbra sem hajlandó semmire. Azt mondta, ha büntetnek, majd ő kifizeti. Cipők, szemét kinn, lépcsőház ablakok kitárva, bukó helyzetben kellene szellőztetni, mostanában már a bejárati ajtaját is kitámasztja egy cipővel és kifelé szellőztet. Mit lehet ebben az esetben tenni egy ilyen bunkó szomszéddal, aki bár a kezdeti konfliktusforrást megszüntette de minden lehető módon szembe megy az előforduló összes elvárással? Még legalább 3,5 évig itt fogunk lakni és elköltözni addig nem tudunk, csak szeretnénk kulturált körülmények között élni mint régen. Tényleg fel kell jelenteni a katasztrófavédelemnél vagy a jegyzőnél és az SZMSZ-be belevenni az ilyen egyértelmű dolgokat hogy visszafogja magát végre?

Bármit kiír a közös képviselő, letépik. Lakógyűlésre nem járnak, mostanra már a köszönő viszony is megszűnt kettőnk között. Állítólag árulják a lakást de a vevő nem érkezik. A lépcsőházban mindenki egyébként inkább érdektelen mint közreműködő, kifizetik amit kell de nem érdekli őket ha van szintenként bárkinek bárkivel ilyen személyes problémája. A másik szomszédunk egy nagyon fiatal házaspár pici gyerekkel, szinte még ők maguk is gyerekek, ők nem nyilvánítanak véleményt sőt most már ők is kint hagyják a cipőjüket mert azt látják, más megteszi akkor ez nem gond. A kupleráj csak kuplerájt vonz...

Amennyiben Ön is érintett, kérem írja meg történetét a Szomszédháború blognak!

Elolvastam, de mi ez a blog?   Még több levél itt!   Elméleti bejegyzések itt!

Amennyiben tetszett a bejegyzés, kérem ossza meg ismerőseivel is!

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szomszedhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr1613398981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

papierusz 2017.11.28. 10:50:41

Nekem is volt egy ilyen albérlő szomszédom, egy rendőr gyerek, meg a csaja. Elüldöztem őket a vérbe.

Terézágyú 2017.11.28. 11:10:00

"Megkérdőjelezték, hogy annyira azért biztosan nem volt hangos."

Nagyon helyes. Szellentsünk a buszon jó nagyokat, hangosakat, büdöseket, és ha valaki szóvá teszi, mondjuk neki, hogy "annyira azért biztosan nem volt hangos"...

Dr. Trejo 2017.11.28. 11:20:03

Csövesszar a kirakott cipőbe volt már? Éjszakai pentagramma festés disznóvérrel a bejárati ajtóra?
Ha elfajul a helyzet emelni kell a tétet, persze a törvényesség keretein belül.

Kelly és a szexi dög 2017.11.28. 11:54:35

bele ne szarjon valaki a cipőbe...

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2017.11.28. 11:58:08

Kedves Levélíró!

Mint tapasztalja, ez már egy előrehaladott, eszkalálódott állapot. Sajnos kifogott egy, a konfliktusokba beleálló szomszédot, ellenfelet. Vagy felveszik a kesztyűt és "harcba" szállnak, vagy bíznak a csodában. Egy valami most már biztosan nem fog működni, ez pedig a szép szóval meggyőzés. Mint azt már korábbi elméleti bejegyzésekben kifejtettem, az ilyen fajta konfliktusok kezelésének csak az az egy módja hatásos, amikor valamilyen módon belátja az ellenfél is, hogy akkora veszteségeket (életminőség romlás) nem ér a további hadi állapot fenntartása, mint amivel ez járna a gyakorlatban. Ehhez viszont harcolni kell.

Kérdés, hogy megéri e még jobban embertelenné tenni a körülményeket, vagy esetleg kivárásra játszani türelemmel, bízni az elköltözésükben.

szomszedhaboru.blog.hu/2015/08/24/a_szomszedbosszanto_harci_erejenek_meghatarozasa

szomszedhaboru.blog.hu/2015/10/21/a_szomszedhaboru_lefolyasa

szomszedhaboru.blog.hu/2015/10/28/strategiak_962

szomszedhaboru.blog.hu/2015/11/07/vedekezo_strategia

szomszedhaboru.blog.hu/2015/11/21/tamado_strategia

szomszedhaboru.blog.hu/2017/11/28/visszatamado_strategia

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2017.11.28. 11:59:09

@Dr. Trejo: "Ha elfajul a helyzet emelni kell a tétet, persze a törvényesség keretein belül."

Ennyi a lényeg.

Black_Lady 2017.11.28. 12:25:58

Nálunk is volt szemét a lépcsőházban. Nevezetesen a "kedves" otthonülő anyukának derogált elmenni a szemétledobóig, és az ajtó elé, illetve a mienk mellé tette ki a kölyke szaros pelenkáit tartalmazó szemeteszsákot....úgy fél óra, óra múlva már volt egy fajta ájer...Szóltam 1X, 2X, 3.-ra mikor ajtót nyitott, konkrétan a nyakába borítottam a zsákját...Használt a nevelés, vagy a kölyke lett szobatiszta, nem tudom, de nincs több szemeteszsák és bűz a lépcsőházban.

vanRob 2017.11.28. 12:27:25

Kint hagyott cipőiket összeszedni és kihajítani az általuk kinyitott ablakon. Aztán ártatlanul nézni, hogy hát ti biztosan nem, hiszen otthon sem voltatok.
Egyszer, csak egyszer hagyott bosszúból bekapcsolva a szomszéd egy magnót. Mert korábban jeleztem neki, hogy éjjel fél kettőkor rohadtul nem egy társasházban kell karaokezni. Szóval egész éjjelre tervezte, nagy hangerővel, ő meg elmegy bulizni. Hát, 11-kor lementünk két szomszéddal a villanyóra helyiségbe, és lekapcsoltuk a villanyóráját. Gondolom reggelre volt meglepetés, kifagyott router, reszetelt TV, leolvadt hűtő... Volt még egy komolyabb elbeszélgetés, kicsit vérmesebb szomszéd emelt hangon vonta kérdőre. Elhangzott ez-az, de a lényeg, aki nem képes alkalmazkodni, azt csak a saját eszközeivel lehet betörni.

Májkül 2017.11.28. 14:27:45

A szemeteszsák lépcsôházba történô kihelyezésével nálunk is bepróbálkoztak páran. Nagyszerû ötlet: nem kell a lakásban kerülgetni a teli szemeteszsákokat és szagolgatni sem kell a rohadó ételmaradékokat. Kerülgesse és szagolja a többi lakó. Aztán tixo-val felragasztottam a kihelyezett zsákokra egy udvarias üzenetet jó nagy betûkkel, amiben elmagyaráztam röviden és tömören, hogy miért nem a közös lépcsôházban kell tárolni a privát szemetet. Müködött. Azóta senki nem meri kirakni a lépcsôházba a szemetét, mert fél, hogy üzenetet kap rá.

Jottó 2017.11.28. 16:16:51

kirakja a cipőjét az ajtó elé? nálunk rögtön elvinnék a csövesek...
mondjuk egy kirakott cipő v kukazsák biztos nem olyan büdös, mint az, ami nálunk van, miszerint a szomszéd a lépcsőházba jár ki dohányozni (mert odabent nem engedi neki az asszony) mire a cigifüst nálunk bejön az ajtó alatt, kimegyek, kinyitom a lépcsőházi ablakot (ja, mert zárt ablaknál cigizik), mire ő közli hogy fázik, és visszacsukja.. mindezt a "lépcsőházban tilos a dohányzás" táblától 10 centire
a másik kedvencem a felettünk lakó aki hajnal 5kor viszi le a tacskót sétáltatni és 3 méterről bassza be a liftajtót, amire 4 lakásban ébrednek fel az emberek.. már mindenféléket irogattunk ki neki, de semmi se használ, valószínűleg élvezi amit csinál

Publikus Team 2017.11.28. 17:13:08

Oldalunkat is érdekli a téma, ill. érkezett ilyen megkeresés. Érdekes lehet a felvetés, hogy az embereknek miért nem jobb a közös megegyezés?! Valami olyan módon el vannak folytva a szükségleteink, hogy ha a saját életterünkben is alkalmazkodni kellene, az már nem fér bele?
Kaptunk olyan levelet, ami úgy kezdődött, hogy a szomszédot megkérték szépen, hogy mi zavaró, már az első alkalommal a jogi lépéseket kérte, mert ő nem fog alkalmazkodni... és gyönyörűen elfajult a viszály!
Mi lehet vajon az az indok, h ezek a típusú emberek a minimális kompromisszumra sem hajlandóak?

lovand 2017.11.28. 20:42:12

Nekem az exemnél mindig kint kellett hagynom a cipőmet az ajtó előtt, ahogy mindenki másnak is, aki jött hozzá. A sajátját is csak úgy vitte be, ha egyből ment megtakarítani a talpát. Nem akart koszt behordani. Viszont a lépcsőházban sem hagyott koszt. Nem tűnt el soha cipő, senki se szólt be neki érte. Én sem értem, a cipők kint hagyása miért ekkora probléma, bár én magamtól nem tárolnám kint, és a saját lakásomban nem is teszem. De ezen ennyire kiakadni szerintem nevetséges. A szemét kint tárolása és a lépcsőház tönkre vágása már más kérdés.