Szomszédháború

Amikor a probléma házhoz jön

54. Olvasói levél.: A fantom beázó

2017. december 03. 19:33 - Captain Admin

boritekuj2.jpgA mai bejegyzésben arról ír a levélíró, hogy miként sikerült önálló életet kezdenie az általa vásárolt lakásban. Az önálló élet önálló problémamegoldást igényel, pláne ha szomszédháborúról van szó.

Kedves Szomszédháború blog!

 

Az alábbi történetben szeretném az észrevételeket meghallgatni:

 

Nemrég vettem egy klasszikus körgangos házban egy másfél szobás kis lakást magamnak, hogy ott elkezdjem a saját életemet. Az előző lakók kiköltözése előtt, volt egy fűtéscső repedés, melyet orvosoltak is, mielőtt én beköltöztem volna. Sajnos a csőrepedés az én beköltözésem után is megismétlődött, mivel ugyanazt a hibát elkövettem, mint az előző tulajdonosok- szögelve tettük fel a szegélylécet. (igen, a fűtéscső nagyon alacsonyan és nagyon közel a falhoz helyezkedik el)

 

Lépjünk túl ezen, a repedés második alakalommal is, a szomszéd jelzése után 2 nappal ismét helyreállításra került. Kibontották a falat, kicserélték az egészet, visszafalazták, lefestették. Mindkét eset nyáron történt. A sajátom kapcsán tudok arról beszámolni, hogy a csőrepedésnek nálam is látható jelei voltak- ázott szag, foltok a falon, 0 nyomás a kazánban. Azóta az alsó szomszédom rendszeresen (eddig havonta egyszer, mostanában hetente) jelzi, hogy megint csőtörés van. 

csovek.jpgAz első két alkalommal, annak ellenére, hogy én ennek semmi  jelét nem tapasztaltam és szöget sem vertem a falba, kihívtam a szerelőt, hogy nézzen rá. Természetesen nem volt gond nálam. A második alkalommal nála is jártunk lent a szerelővel együtt, aki felmászott az érintett leázott területhez, ami csont száraz volt- tehát az előző leázás nyomai látszódhattak még.

 

A harmadik jelzése alkalmával, már nem hívtam egyből a szerelőt, hanem édesapámmal együtt lementünk a szomszédhoz, megnéztük az "új leázást", ami a korábbiakhoz hasonlóan, nem volt valós. Negyedik alkalommal, mivel előtte háromszor csőbe húzott, már le sem mentem hozzá, nem is léptem semmit az ügyben, mert nincs energiám, pénzem és kedvem amit ezekre a felesleges rágalmak orvoslására szeretnék felhasználni.

 

A stílust, amiben beszél velem és ahogyan veri az ajtómat, kopogás helyett, nem minősíteném. Valószínűleg én is ideges lennék, ha velem történne hasonló, de ha látom, hogy a probléma megoldásra került, nem szórakoznék tovább azzal, hogy az új lakót háborgassam magányomban. Többször megfenyegetett azzal, hogy feljelent a jegyzőnél, ami azóta sem történt még, ez is talán azt igazolhatja, hogy nincsen igaza. Valamint az is, hogy a fűtés- melegvíz nyár óta tökéletesen üzemel, ami törött csővel nem lenne lehetséges.

 

(Ez egy picit off topic, de előző hétvégén, amikor barátnőm a kislányaival nálam járt, szintén kétszer felhívott, majd ismét verte az ajtót, hogy hangosan futkároznak a lányok- ez délután 3-kor volt, összesen 2 darab órát töltöttek nálam, először azóta, hogy ott lakom- itt megint feljelentéssel fenyegetőzött és a bal szomszédomat kérte meg tanúnak, aki természetesen nemet mondott, hiszen ő a topogását nem hallja, valamint semmilyen panasza nincsen rám) + (valamelyik nap, mikor éppen dolgoztam, felhívott, hogy ne fúrjak a lakásomban, mert megint le fogom őt áztatni-  amikor mondtam, hogy otthon sem vagyok, akkor mondta, hogy az jó, mert ő egy újabb leázást már nem visel el....)

 

Kérdésem, hogy mit tehetnék az alsó szomszéddal? Minden látogatásom után látom, hogy elszégyelli magát, bocsánatot kér, ezért eddig nem is haragudtam rá, de így, hogy nagyobb fokozatra váltott és minden héten megtalál valamivel, kezdem elveszíteni az amúgy birka türelmem. A közös képviselő kiszállt azzal, hogy megadta a nőnek a számom és ránk bízta az intézkedést. Amikor nem talál  otthon a nő és nem veszem fel a telefonom, akkor a szomszédaimnak hagy üzenetet, amit át kell nekem adniuk.

 

Mi lehetne a megoldás? Én tényleg egy nagyon békés, nyugodt ember vagyok, aki igyekszik stresszmentesen élni az életét, de a nő folyamatos háborgatása miatt, én magam sem tudom nyugodtan élni a hétköznapjaimat, főleg, hogy sosem tudhatom mire számítsak tőle.

Köszönettel,

Zsófi 

Amennyiben Ön is érintett, kérem írja meg történetét a Szomszédháború blognak!

Elolvastam, de mi ez a blog?   Még több levél itt!   Elméleti bejegyzések itt!

Amennyiben tetszett a bejegyzés, kérem ossza meg ismerőseivel is!

16 komment
Címkék: levél beázás

A bejegyzés trackback címe:

https://szomszedhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr2513415803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SarahConnor 2017.12.04. 06:25:46

Azt lenne érdemes megkérdezni az előző lakótól, akitől a lakást vetted, hogy őket is állandóan háborgatta-e a szomszéd. Akkor legalább annyi kiderülne, hogy személyedet tartja egy könnyű célpontnak, vagy szimplán képtelen a társasházi léttel járó hétköznapi jelenségek elviselésére.
Mondd meg neki, de csupaszív mosollyal az arcodon, hogy innentől kezdve se a telefont nem veszed fel neki, se az ajtót nem nyitod ki, se üzenetecskéket nem olvasol sehol. Ha baja van, legyen szíves kk-n vagy valamilyen hatóságon keresztül tértivevényes levélben megkeresni.
És ehhez tartsd is magad! Mivel ez csak rapli, semmilyen hatóság, testület nem fog foglalkozni vele, és elunja. Ne rendeld alá az életed egy ilyen idiótának.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.04. 07:47:14

Ráüvöltesz, s lenyugszik.

Nekem volt ilyen esetem a VII. kerületben, egy bérház. 2 elmebeteg szomszéd rögeszméje az volt, hogy az én kutyáim piszkolják a házat.

Az egyik botránynál kirohantam, majd üvölteni kezdtem (előtte begyakoroltam tükör előtt), majd a falhoz vágtam egy vízzel teli vödröt, aztán vonyítottam, mint egy veszett farkas. Aztán kiküldtem a feleségemet a szomszédokhoz, aki elmondta nekik, már voltam emberölésért börtönben, s jelenleg meg kezelés alatt állok.

Mintha isteni csoda történt volna! Vége lett minden botránynak. A 2 elmebeteg gyorsan talált magánk mást, akivel baszakodhatnak, egy kevésbé veszélyes alakot.

Doryyka 2017.12.04. 07:51:18

Nekem az mondta egyszer, hogy tologatom a bútorokat, aki nem is alattunk lakik (csak az idióta haverja), összeillenek :(
Az egyetlen, amit egyáltalán tologatni tudtam volna, a kihúzható kanapénk (vastag szőnyegen, havonta 2x), meg a porszívó, de az nem bútor :)

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2017.12.04. 08:04:09

Kedves Zsófi!

Bár a levélből nem derül ki, de minden arra utal, hogy az alsó szomszédja egy egész nap otthon unatkozó nyugdíjas. Semmi más teendő nincs, mint az, hogy nem kell vele foglalkozni egyáltalán. Erre kétféleképpen reagálhat. Az egyik változat az, hogy megpróbál mégis valami figyelmet kiprovokálni, majd rövid időn belül megunja, vagy a másik lehetséges forgatókönyv az az, ha nem unja meg, és egyre bátrabb akciókkal próbál figyelmet kicsikarni az irányába.

Ha ez utóbbi forgatókönyv valósul meg, akkor sajnos nincs más megoldás, mint fel kell venni a kesztyűt. Ennek módjairól az elméleti bejegyzések között talál nagyon hatékony leírásokat. ;) De az első két kommentelő is -azt hiszem- használható megoldási javaslatot írt. :D

halaloszto 2017.12.04. 09:16:59

@Admin Kapitány: nekem is volt ilyenem. nem volt nyugdíjas, egyszerűen beteg. Nem kell foglalkozni vele, bátorítani kell hogy terelje hivatalos útra a dolgot (közös képviselő, rendőrség, jegyző, stb) A másik módszer, hogy meggyőzöd róla, hogy Te még lököttebb vagy mint ő, még messzebb hajlandó vagy elmenni. De ez veszélyes.

vanRob 2017.12.04. 09:25:03

Kilátásba kell helyezni, hogy a folyamatos zaklatásai miatt fel fogod jelenteni.
Nem tudom , hogy van-e lakógyűlés (elvileg évente 1 minimum kötelező), de a többiek előtti nyilvános kérdőre vonás (=megszégyenítés) is működhet. Kell hozzá bátorság, de alapigazság, hogy azt baszogatják, aki hagyja magát. Ne hagyd magad!

fifibá55 2017.12.04. 10:17:20

Nem kell reagálni rá semmit. Néhai szomszédasszonyunk kihívta a rendőrséget, mondván, hogy egész éjszaka mosunk és centrifugázunk. Azok sajnos nem tudtak velünk beszélni, mert külföldön voltunk.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2017.12.04. 10:46:17

"mert ő egy újabb leázást már nem visel el...." - szerintem áztasd el most az egyszer tényleg, aztán hátha megszűnik a gond.

radnaughty 2017.12.04. 12:06:46

kell neki szólni, hogy vegye be a gyógyszerét!:-)
de komolyan.
nálunk is lakik egy néni, aki szokott néha kiabálni, képzel ezt-azt szegény. ilyenkor kihívja valamelyik lakó a rendőrséget, akik ráveszik, hogy ugyan vegye már be a gyógyszerét...

lyken 2017.12.04. 12:13:19

"Én tényleg egy nagyon békés, nyugodt ember vagyok,"
Meg is van a probléma oka. Legközelebb el kell mondani kissé aggresszívebben, hogy oké, hívsz igazságügyi szakértőt, ahányszor szivárgást vél észlelni, a szakértő díja 200.000 ft (exhas), de ha az a konklúzió, hogy nincs szivárgás, akkor ő fizeti. Ha óhajtja, akkor írja alá a papírokat és tegye le ügyvédi letétbe a pénzt, mert az alőző 3 alkalommal vaklárma volt. Egyéb esetben kénytelen leszel jelezni a rendőrségnél a zaklatás tényét.

Gubler.Sz 2017.12.04. 12:43:14

Süss valami finomat, hívd át egy kávéra meg egy kis sütire. Beszélgess vele, tudd meg van e valamilyen szellemi leépülés nála. Ez egy beszélgetésből kiderül. Sokszor nem biztos, hogy az a megoldás ha leüvöltöd a fejét.

Kicknick 2017.12.04. 13:50:05

beszoptad, kötözés vagy fizikai/lelki retorzió, mindenféle formában de úgy hogy rád ne lehessen bizonyítani. csak van ilyen ismerősöd... lehet választani, a normális hangnemet elfelejtheted

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2017.12.04. 14:02:27

@Medve1978: Tanulságos a kommented, egy külön bejegyzésben leközlöm, itt csak elkallódik. ;)

Venesz 2017.12.04. 14:08:56

Régi alsó szomszédom rendszeresen este 10-kor jött fel, és reklamálta, hogy a feleségem zajt okoz. Én nem voltam sosem itthon, mert akkor még délutánonként dolgoztam, viszont 3 kiskorú gyermekünk ebben az időpontban értelemszerűen aludt, ami eleve kizárta a hangoskodást. Szép szóval nem mentem semmire, mert mindig részeg volt, így aztán írtam neki egy levelet, melynek másolata a rendőrségen landolt. Na, itt lett vége a zaklatásnak, aztán nem sokára el is költözött, mert sok volt a tartozása a közművek felé, elvégre inkább italra költött. Új alsó szomszédom van, azóta nincs gond.

Terézágyú 2017.12.04. 15:10:17

@Doryyka:
"Nekem az mondta egyszer, hogy tologatom a bútorokat, aki nem is alattunk lakik (csak az idióta haverja), összeillenek :(
Az egyetlen, amit egyáltalán tologatni tudtam volna, a kihúzható kanapénk (vastag szőnyegen, havonta 2x), meg a porszívó, de az nem bútor :)"

Lazán elfeledkeztél a székekről, fotelekről...

Terézágyú 2017.12.04. 15:37:35

@Doryyka:
Sőt, kisebb asztalt is simán el lehet tolni. Akár csak pár centivel is... És akkor alul hallják.