Szomszédháború

Amikor a probléma házhoz jön

56. Olvasói levél: Csend-őr rendőr

2017. december 16. 07:00 - Captain Admin

A mai levélben ismét belekóstolhat az olvasó az ízig vérig szomszédháború ízébe, és az olvasás közben csak reménykedhet, hogy soha nem fog hasonló helyzetbe kerülni. Pont idegesítő lehet így élni, és pont megoldhatatlan a helyzet. Vagy mégis van kiút?

 

Tisztelt Szerkesztőség!

 

Elnézésüket kérem, hogy Önökhöz fordulok segítségadás céljából. A tényállást az alábbiakban szándékozom ismertetni.

Egy 101 lakásos 5 lépcsőházas 7 emeletes társasház 5. emeletén  lakom tulajdonosként. A társasház 6.emeletén közvetlen a lakásom felett egy 63m2-res lakásban változó létszámban 3-6 fő albérlő lakik akik a rendőrség hivatásos állományába tartoznak, és közülük egy-két személy lehet aki 20 óra, és éjjel 1 óra 30 perc között változó időpontban a lakásból történő távozásuk, illetve érkezésük időpontjaiban a hangoskodással és a vagdalkozással teszik álmatlanná az éjszakáimat, tehát nem  folyamatos, hanem  időszakos zajt, illetve zörgést okoznak.

 

rendorok.jpg

 

Az elmúlt évek során az éjszakai csendháborítás megszüntetése érdekében már több alkalommal hívtam a rendőrséget segítségadás céljából, akik a helyszínen ugyan megjelentek, a csendháborító kollegáikkal barátságosan elbeszélgettek, és akik közölték velük, hogy Ők nem is hangoskodtak, majd  miután azok eltávoztak, olyan eset is volt, hogy egy éjszaka kétszer is ki kellett hívnom a rendőrséget hozzájuk.

 

Az igazsághoz azonban az is hozzá tartozik, mi szerint előfordul, hogy egy-két napig csend van, majd azt követően ismételten az éjszakáim álmatlanná vállnak. A lakásaink elhelyezkedése következtében, sajnos nem áll módomban tanukkal bizonyítani az igazam, mivel a felettük lakó tulajdonos nem érzékeli a zörgésüket, továbbá az egyik odalukon középület van, a másik oldalon a szemétledobó található, melyek következtében tanúim abban az esetben lennének, amennyiben valakit befogadnék a lakásomba egy bizonyos időre.

 

A fentiekben Önöknek is elpanaszoltam a nyugdíjas éveimet megkeserítő problémámat.

Üdvözlettel

Amennyiben Ön is érintett, kérem írja meg történetét a Szomszédháború blognak!

Elolvastam, de mi ez a blog?   Még több levél itt!   Elméleti bejegyzések itt!

Amennyiben tetszett a bejegyzés, kérem ossza meg ismerőseivel is!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szomszedhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr3513500623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2017.12.17. 12:48:12

Tisztelt Levélíró!

A helyzete nem reményt keltő, mert az ilyen jellegű csendháborítás jogi úton történő rendezésének megkísérlése, mindig a rendőrség általi jegyzőkönyvben történő tényállások rögzítésével kezdődik. Ez után lehet már némi bizonyítékkal az illetékes hatósághoz fordulni. Ebben sajnos, mivel a hangoskodó lakók maguk is rendőrök, nem számíthat a kiérkező rendőrök együttműködésére. Eleve nem szeretnek plusz ügyet csinálni, mert sok adminisztrációval jár nekik, ezért általában inkább csak figyelmeztetni szoktak. Amennyiben mégis eljut eddig, akkor is a hatóság segítségével önnek kell bizonyítania a csendháborítás tényét. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy pont akkor kell kiérkezzen a hatóság megbízásában eljáró személy, amikor a felső szomszédjai pont zajonganak. Magyarul ez szinte lehetetlen, pont ezért felesleges ilyen jellegű csendháborítás esetében a hatóságok segítségében reménykedni. Ők csak akkor tesznek valamit, amikor könnyű a bizonyítás, pl ha egy közeli üzemben állandó jelleggel hangos tevékenységet végeznek.

Tehát a jogi úton történő megoldást szinte lehetetlennek tartom az ön esetében. Más, alternatív megoldási javaslataim lennének. Ebben a korábbi bejegyzésben a csendháborítás gyakorlati ügyintézéséről írt egy olvasó.
szomszedhaboru.blog.hu/2015/10/17/13_olvasoi_level

Az eljárás menete nagy vonalakban:
A kérelem beérkezését követően a kérelem tartalmi elemeinek áttekintése és hiánytalanságának ellenőrzése, szükség esetén a hiányosságok pótlásáról történő intézkedés.
A kérelmezett (ellenérdekű) ügyfél értesítése a birtokvédelmi eljárás megindításáról, valamint ezzel egyidejűleg részére a birtokvédelmi eljárás iránti kérelem másolatának megküldése.
A birtokvédelmi kérelemben foglaltaknak megfelelően a tényállás tisztázása érdekében bizonyítási eljárás lefolytatása (helyszíni szemle kitűzése, tárgyalás tartása, tanúk, ügyfelek személyes meghallgatása stb.).
Az eljárás során egyezség létrehozásának megkísérlése a felek között.
Döntés meghozatala, mely lehet:
egyezséget jóváhagyó,
a kérelemnek helyt adó,
a kérelmet elutasító határozat vagy
az eljárás megszüntetéséről szóló végzés.
Döntésében a jegyző a birtokháborító felet az eredeti birtokállapot helyreállítására vagy a zavarás megszüntetésére kötelezheti, illetőleg eltilthatja a további birtoksértő magatartástól. A jegyző határozatát három napon belül végre kell hajtani.
Döntés megküldése az érintettek részére.
Amennyiben a döntés valamelyik fél számára kötelezettséget ír elő és azt a kötelezett fél nem teljesíti, a jogosult fél a határozat meghozatalától számított 5 éven belül kérheti a határozatban foglalt kötelezettségek végrehajtását.
A határozat végrehajtásáról a jegyző gondoskodik.
Az ügyintézési határidő: 22 munkanap.

Duplaxiii 2017.12.17. 13:31:37

Semmi esélye a levélírónak, még akkor sem lenne, ha a zajosak nem zsaruk lennének.
Egy társasházban az alapszabályokat nem tartják be a lakók, miért pont az egyik legfontosabb esetében tennék ezt.
Nálunk a felettem lévő albérletben egy évig színesbőrű egyetemista élt 2 csajával. EGÉSZ NAP, amikor otthon voltak, ment a táncoás! Éjjel 2-3 körül is. És a plafon komplett leomlott az egyik helységemben, biztosító stb., de semmit nem lehetett tenni. Aztán jött három román lény négy kutyával... Ők a kutyákkal játszadoztak. Meg nem lehetett maradni, közben a lépcsőház összepisáltatva. Elkaptuk őket, elnézést kértem, majd a kapun kívül, azonnal a kapulajba pisáltatták a kutyáikat.
Volt egy érdekes házaspár, azonál sokszor volt buli, hétköznap is, hajnali 2-3 körül is, és ugye a tűsarkúban a táncolás, a zenebona éjjel elég zavaró.
Nekik kicsit keményebben szólta, volt hatása.
Szóval semmi esélye a panaszkodónak, mert egyszerűen a magyar ember nincs képben alapvető dolgokban! Vajon ha valaki munkanélküli, az miért is bömbölteti nyitott ablakoknál a cigánytechnót?
A zajrendelet nem csak arról szól, hogy x óra után!
A zaj ugyanolyan illetéktelen behatolás, zaklatás stb. mint ha fizikailag teszel ilyet, hiszen mindenkinek, minden pillanatban joga van a élethez, hogy ne zaklassák, hogy élhesse normális életét a saját ingatlanjában.
A rendőrök azonban akkor sem jönnek, ha embert ölnek.
Ma egy pici esély van még, néhány gárdista ismerős... Kutyákkal...
Vagy drágán felszerelsz megfigyelőrendszereket, ügyvéddel leigazolod, majd hónapokig bizonyítékokat készítesz.

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2017.12.17. 13:59:35

@Duplaxiii: Azért ez ebben a formában nem igaz, hogy semmi esélye nincs a levélírónak. A "normális" megoldás, ami a hivatalos verziót jelenti, ez szinte esélytelen valóban. De egy problémának nem csak hivatalos megoldása létezik általában, vannak alternatív megoldások is, még a jogszerű verziók között is, de ez egy másfajta, gyakorlatiasabb gondolkodásmódot igényel. Aki már küzdött nagyon kellemetlen szomszéddal, és rendszeresen olvassa a blogot, az tudja jól, hogyan lehet az ilyen helyzeteket kezelni. :)