Szomszédháború

Amikor a probléma házhoz jön

58. Olvasói levél: Ráfáztunk, felülről beázunk.

2018. január 06. 07:00 - Captain Admin

Az alábbi levélben arról ír a levélíró, hogy többszöri felszólítás ellenére sem tesz a fölső szomszédja semmit annak érdekében, hogy a beázás okát megszüntesse.

Tisztelt  Szomszédháború!

 

A felettem lakóval már lassan 1 éve vannak gondjaim, rendszeresen beázunk tőlük. Tavaly  fél évig havonta áztattak el (fürdő és wc területe). Sokszori kérésre és a közös képviselő bevonásával eljutottunk oda, hogy végre hívtak vízvezeték szerelőt. Megállapította, hogy lyukas a zuhanytálcájuk, onnan ázunk. Ideiglenes megoldásnak sziloplaszttal zárta le a lyukat, és elmondta nekik, hogy ki kell cserélni a zuhanytálcát. (Mindezeket akkor mondta el, amikor megnézte nálam a beázást).

 

zuhany.jpg

Ezt természetesen a mai napig sem tették meg, és az ideiglenes javítás eddig bírta. Szóltam, hogy ismét ázunk… A tulajdonos fia is otthon volt, közölte, hogy őt nem érdekli…   Mivel mondtam, hogy  a közös képviselőnek jeleztem a gondot, 5 perc múlva már el is ment itthonról. A tulajdonos nő demens, 1 óra alatt már el is felejti, mi volt, gyógyszereit nem szedi, alkoholt iszik.

  

Ezek után a nő lányának írtam sms-t, hogy intézkedjen, visszaírta, hogy  ő dolgozik majd jön haza az öccse (aki persze nem intéz semmit) és beszélni sem nagyon lehet vele, mert agresszív. Tavaly is fenyegetőzött hogy megüt, amikor szólni merészeltem. A nő nem képes intézni semmit, a két gyereke meg nem hajlandó.

Teljesen tanácstalan vagyok, mit tehetnék?

Köszönöm.

Amennyiben Ön is érintett, kérem írja meg történetét a Szomszédháború blognak!

Elolvastam, de mi ez a blog?   Még több levél itt!   Elméleti bejegyzések itt!

Amennyiben tetszett a bejegyzés, kérem ossza meg ismerőseivel is!

40 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szomszedhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr7913552171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bandiras2 2018.01.06. 07:35:18

Ki kell használni hogy demens. Valaki bekopog, bemegy, kitépi és összegyűri a zuhanytálcát, átad egy üveg vodkát a kedves szomszédnak, majd távozik. Egy óra mulva már nem fog emlékezni hogy valaki egyáltalán volt nála. Probléma megoldva.

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2018.01.06. 08:19:57

Kedves Levélíró!
A helyzetébe képzelve magam, számomra nem kérdéses a megoldás, ami azonban lehet, hogy önnek első olvasatra meglepőnek fog tűnni. Ha külső szemlélőként és objektív szempontokat figyelembe véve tekintene a saját helyzetére (ez nem könnyű ilyen esetben, amikor az embernek a saját magánéletéről van szó), akkor belátná, hogy a probléma megoldását a leggyorsabban és legegyszerűbben az jelenti, ha ön a saját pénzén vesz egy új zuhanytálcát a szomszédjának, ami 20-30 ezer forintos beruházást jelent. Az nem kérdés, hogy a szomszéd ezt el fogja fogadni, és az sem, hogy ennyi pénzt bőven megér az ön nyugalma, és vélhetőleg egy fürdőszoba felújítást/festést is megspórol, ami jóval többe kerülhet ettől.

Nem szabad hiúsági kérdést csinálni ebből, mert végső soron a saját zsebére megy így is úgy is. Így legalább a költség korlátozva van, valamint megspórolja az egyéb egészségi károsodást, amit a folyamatos feszültség okoz. Háborúzni nincs értelme, mivel a fölső lakó eleve nagy helyzeti előnyben van a gravitáció miatt. Ha birtokvédelmi eljárást kezdeményez, akkor semmi sem garantálja, hogy bármiféle eredményre is fog vezetni, mert nincs az a hatóság, aki meg tudná akadályozni, hogy akár napi rendszerességgel eláztassa önt a felső szomszédja, ha neki olyan kedve van. Én ezért sem laknék soha olyan emeleten, ahol nem én lakok legfölül.

boundary 2018.01.06. 08:47:12

@bandiras2: Hehe. Igazad van.
Ha még egy kis kp-t is adna, talán megengedné békével a cserét.

HgGina 2018.01.06. 11:49:58

A jogi út érvényesíthetetlen. A mi esetünkben 17 éve megy a huzavona, a közös képviselő (egyébként egy társasház-kezelésre specializálódott, kb. 20-céges csaló, sikkasztó cégháló, amiben résztulajdonos a társasházkezelők országos akármilyen szervezetének az elnöke/főtitkára) semmit nem tesz, sőt, a PKKB több bírójával, egyik elnökhelyettesével és egy még feljebbi állami senkiházival egyértelműen valamilyen korrupciós kapcsolatban van.
A pereskedésnek semmi értelme. Az egyetlen célravezető megoldás, hogy az alsó lakó az alkotmányos jogát érvényesíti, a saját tulajdonának további károsodását megelőzi, és egyszerűen a lakásán átmenő felszálló vezetéket (strang) elvágja.
A felső lakónak ezzel megszűnik a vízszolgáltatása, és a társasháznak kell gondoskodnia vízvételi lehetőségről. Pl. az alagsorban készíttet az osztatlan közös részen egy csapot, ahonnan a tulajdonosok vizet vehetnek.
Egy héten belül meg lesz oldva a dolog, a felső lakó pedig úgy fog a következőkben pattogni, ahogy azt kell.

anauta 2018.01.06. 11:53:50

@HgGina: Ezt szerintem nem teheti, mert szándékos rongálás, büntethető... és ha esetleg még felette több elemet van, akkor szerez magának még több rosszakaraót...

anauta 2018.01.06. 12:02:36

Lehet, hogy az ajándék zuhanytálca ötlet jó... de nem mindenki teheti meg, hogy 30 ezres ajándékot adjon... nem tudhatjuk másnak milyen az anyagi lehetősége...

Meister · https://www.facebook.com/Meister1977 2018.01.06. 12:02:39

@anauta: ez nyilván csa akkor járható, ha felette már csak a demens lakik. De mindenkinek kötelessége a további kár megakadályozása, gyakorlatilag ő ezzel a szerkezeti károsodását előzi meg a társasháznak.
Egyébként tényleg nem tudom, hogy itt mi a jogi megoldás? Birtokvédelem? Mire megy vele, ha felszólítják a javításra a felső lakót? Vagy ha megbüntetik?

2018.01.06. 12:12:10

@Meister: a birtokvédelmi eljárást marpedig meg kell indítani. Nem azért, mert annak lehetne bármilyen pozitív hatása, hanem hogy nyoma legyen annak, hogy jogi úton próbálta érdekét érvényesíteni a szomszéd.

Az ajándék zuhanytálca aranyos húzás, de sajnos ilyen ajándékot nem sokan engedhetnek meg maguknak. A bolond meg el se fogadja majd, mert csakazértse.

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2018.01.06. 12:14:59

@HgGina: A lépcsőházunkban egy trógernek, akinek az apja országgyűlési képviselő volt, ugyanígy elvágattuk az alatta lévő emeleten a vízvezetéket, a lakását kikerülték egy másikkal. Azonnal eladta a lakást és abból levonták tőle a többmilliós közös költséget. Az én ötletem volt, nagyon büszke voltam. :D Bár ez egy régi történet.

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2018.01.06. 12:15:31

@anauta: Szerintem bőven többe kerül folyamatosan felújítani a fűrdőt és ezen stresszelni mint egyszer kifizetni egy 30-ast. Az a pénz így is úgy is el lesz költve. A kérdés az, hogy csak ennyi vagy több is?

élhetetlen 2018.01.06. 13:00:26

@bandiras2: Nem jó. (Viccnek persze jó). Hazajön valamelyik gyerek, kihívják a rendőrséget, percek alatt kiderül, hogy kinek állt érdekében, és elég nehéz lesz bebizonyítani, hogy semmi közük az esethez.
@Admin Kapitány: Nem hiszem, hogy működne, a hozzáállásuk alapján. Nekik semmi bajuk, tőlük lefolyik a víz, náluk ne csináljanak felfordulást, ennyi.
A megoldás szerintem a közös képviselő kezében van, őt kell nyaggatni. Ugyanis nem csak az alsó lakó ázik, hanem a két lakás között a födém is, ami a társasház tulajdona. És, amig az alatta lakót nem köteles beengedni a lakásba, a ház szerelőjét igen. (Másodszor lyukad ki valami a stangban (vagy hogy hívják) alattam, és úgy dönt a ház, hogy teljes stang felújítás, hiába nem érint, köteles vagyok elviselni a bontást, rumlit, falazást). Az már más kérdés, hogy leszigetelik a fürdőszobája alját, és nem tudja többet használni, vagy ezzel a gondolattal ráveszik, hogy vegyen új zuhanytálcát, vagy a ház vesz egyet neki, de mindenképpen köteles lesz tűrni a javítást.

Jottó 2018.01.06. 13:36:17

süssön egy tálca sütit ,vegyen új zuhanytálcát vigye fel, rakja le, közben terelje el a sütivel a demens lakó figyelmét, vegye ki a demens lakó pénztárcájából v a lakásból szedje össze az összeget amibe a zuhanytálca került

lutria 2018.01.06. 13:58:56

Azért szerintem nem olyan egyszerű hogy nesze itt egy új zuhanytálca és a probléma meg van oldva,a régi zuhanyfalat le kell szerelni a régi tálcáról,a tálcát levenni az alapról amire rá van valamilyen kötőanyaggal rögzítve,az új tálcának nem biztos hogy ugyanott van a csatornakifolyója stb.úgyhogy lehet hogy kellene egy szakember a csatornaszereléshez,esetleg az alap átépítéséhez stb.-azután még kiderülhet hogy kellene egy új zuhanyfal mert a régit már nem lehet visszaszerelni a műanyagok elöregedése miatt.
Úgyhogy jó pár órai munka lenne a fél fürdőszoba átépítése és nem ingyen,az agresszív gyerek meg valszeg úgysem engedné...

HgGina 2018.01.06. 14:16:09

@Meister: nem birtokvédelem. Állampolgári alapjog a magántulajdon sérthetetlensége. Az abban való (szándékos vagy gondatlan) károkozás megelőzése alapjog.
Megteheti. És teljesen érdektelen, hogy még hányan laknak fölötte. A közös csappal az alapszolgáltatást a társasház köteles biztosítani. Célszerű egy ügyvéddel kiküldetni a tájékoztató levelet a többieknek, hogy XY hanyagsága miatt kénytelen a magántulajdonárt megvédeni, és ennek az egyetlen törvényes lehetősége a műszaki megelőzés (strang elzárása). A megszüntetés pedig a tulajdonostárs és/vagy a közös képviselő törvényi kötelezettsége.
Ha ezt ügyvéd küldi ki, a többiek sem az alsó lakónak panaszkodhatnak, hanem az alsó lakó ilyenkor csak mondja bármelyik panaszkodónak, hogy az forduljon bizalommal a fentihez, a közös képviselőhöz vagy az ügyvédhez. Egyszerűen el kell hajtani őket nagy-nagy, csodálkozó bociszemekkel, sajnálkozva.

HgGina 2018.01.06. 14:20:52

@Admin Kapitány: simán nem kerülheti ki a társasház. Ha megteszi, akkor ez, mivel a törvényi kötelezettség nem teljesítése, és a szükségesnél és indokoltnál többe kerül, simán sikkasztás és hűtlen kezelés miatt a közös képviselő perelhető.
Épp pár hónapja a vas megyei ügyészség ilyen miatt vádat emelt egy közös képviselő ellen, és el is ítélték, mert közvádas (Btk.) bűncselekmény. Ha jól emlékszem, olyan nagyságú indokolatlan költés, túlszámlázás volt, hogy minősített eset lett belőle.

HgGina 2018.01.06. 14:25:31

@élhetetlen: Így igaz. Tűrési kötelezettségnek nevezik, hogy a tulajdonos a társasház közös tulajdonának karbantartása, javítása céljából köteles beengedni a szerelőket. Ilyen esetben balasetveszély megelőzése esetén (pl. vizesedett plafon leszakadása) akár hatósági védelmet is lehet kérni a bejutáshoz. Egyébként csak bírósági jogerős végzés alapján lenne lehetséges, de a bíróságok tetű lassúak, dilettánsok, és a bírók nagy része korrupcióban van nyakig a közös képviselőkkel karöltve. Legalább is a PKKB-n igen.

Meister · https://www.facebook.com/Meister1977 2018.01.06. 14:33:50

@HgGina: ok, értem. Köszi.
A mi házinkban egy lakó a kan macskáját tartja a lépcsőházban, minden tiszta húgy. Lehet, hogy itt sem a birtokvédelem lenne a megoldás?
Csak ugye itt egy élő álatról van szó, nyilván a csapda és a méreg nem jöhet szóba....

Csokis · http://csokis.blog.hu 2018.01.06. 15:40:02

@Meister: Az élve befogó csapda miért nem? (Nem konrétan az ő macskájára mész, csak úgy általában "valamire, amitől húgyszag van".

2018.01.06. 15:53:33

@Meister: "Csak ugye itt egy élő álatról van szó..."

Márpedig élő "álat" ellen a méreg elég hatásos, így lesz belőle halott "álat".
Illetve ha nincs kamera a lépcsőházban, akkor egy jól irányzott rúgás is segíthet megoldani az ügyet.

Vafy pedig lehet készíteni nagymamám házi receptje alapján macskariasztó oldatot. Forró vízben feloldasz két csapott evőkanál szódabikarbónát és egy pohár ecetet, majd a még forrásban lévő oldattal leöntöd a macskát, lehetőleg testszerte. Ezt a macskák nem szeretik és elmúlnak tőle. Végleg.

András Horkay 2018.01.06. 16:57:46

@HgGina: A víz biztosítása még akkor is kötelezettség ha nem is fizeti ki a vízfogyasztás díját. Legfeljebb leszűkíti neki a Vízművek de az csak nagy tartozás esetében következik ve. Ezekkel a közmű szolgáltatásokkal kapcsolatos szabályozások nevetségesek, annyi hiba van bennünk hogy számolgathatod évekig. Csak hasonló dolgokkal lehet rábeszélni a lakót hogy tartsa be az együttélési szabályokat és ez elég kockázatos. Rendőrség, jegyző, bíróság , ügyvéd stb csak a költségeket növeli és évek telhetnek el, eredmény meg nulla. "Barátságosan" el lehet beszélgetni a lakóval és esetleg tényleg ki kell cserélni közös költségen a zuhanytálcát, majd az adósságért beperelni, az már ráérős. A bosszantásos háborús helyzet is szórakoztató tud lenni, de attól nem oldódik meg semmi. Sok éve laktam 13 lakásos házban ott is volt egy két furcsa ember, aki bosszantotta a lakókat (pld Wágner csodálatos művei hatalmas hangerővel éjszaka , szemét kiöntve a kuka mellé, folyosó elbarikádozása lomokkal, stb. Az egyik kreativ kölyök megoldotta, minden reggel amikor elment dolgozni, telenyomta az ajtózárat valami keményedő ragasztóval, így este mikor hazajött - naponta kellett hívnia a lakatost aki kivéste az egész zárat az ajtóból. Megunta és fehérzászlóval megadta magát a sorsnak. A tettes persze ismeretlen volt.

okleveles naiv 2018.01.06. 17:52:55

@Admin Kapitány: Félmegoldásnak is kevés, ui be is kellene épít(t)e(t)ni azt a zuhanytálcát. Ha a delikvens erre a két kis kacsójával nem képes és szakit hív, akkor a 30 ezres tálca beépítése még 130 ezer kőkemény ungarische forintocska (v amennyivel több), ami viszont már nem pálya. Jah, és ha a szaki McElek, akkor beépítés után jöhet az ismételt beázás... :D
Nem szép dolog, de @András Horkay kreativ kölyök megoldása hamarabb hozza el a kívánt világbékát.

Semper Fidelis 2018.01.06. 18:42:28

Kíváncsi lennék a szavazásos kutricában ki nyomott arra, hogy a levélíró a bosszantó....

funivia 2018.01.06. 18:43:53

@lutria:
Az a kérdés, hogy szeretne-e a fölső lakóval egy légtérben lakni, miután idővel leszakad a plafon, és átszakad a födém?
Annak a kijavításához meg ki kell költöznie a lakásából, vagy egy építési területen, egy használhatatlan lakásban lakik jó sokáig, annak minden örömével / és napközben a munkásokkal/.
A várható kimenetelben a bútorai és egyéb berendezési tárgyai is károsodnak, azokat is cserélni kell.

Amikor mi áztunk a fölöttünk lakó vécéjétől, és a konyhaasztalunkra potyogott előbb a festék a plafonról, aztán a vakolat, és csepegett a födémen átszűrt szennyvíz, ahányszor lehúzta a vécéjét, mi sem sokáig próbálkoztunk azzal, hogy megkérjük a fölöttünk lakó alkesz, és csóró nőt, hogy javíttassa már meg a vécé csatornáját. A strang lezárása szóba sem jöhetett, mert fölötte volt még két emelet.
A várható fejleményeket felmérve csak azt kérdeztem a nőtől, hogy milyen színű járólapot szeretne a vécéjébe, és mikor ér rá, hogy felújítsák a vécéjét, mikor jöhetnek a munkások.
Kiválasztotta a színt, megmondta az időpontot, én hívtam egy vízszerelőt, aki kicserélte a vécétől az ejtőig a szennycsatornát a felettünk lakónál, aztán egy burkolót, aki újra burkolta az az egy négyzetmétert a kiválasztott járólappal. A munkálatokat személyesen felügyeltem, és mindent én fizettem. Még mindig ez volt az olcsóbb megoldás, mint hagyni, hogy tönkremenjen a lakásom, évekig pereskedni, és viselni a sok kárt ami az alatt keletkezik.
Mindig az a kérdés, hogy mi a kisebb szívás?

SarahConnor 2018.01.06. 19:11:52

Társasházban lakunk a földszinten és ehhez kísértetiesen hasonló gondunk volt egy 2. emeleti lakóval. A fürdőszobájában törött volt a falban függőlegesen futó szennyvízcső, mely a trutyit így a gravitációnak hála az első emeletire és ránk nyomta. Nála a falon már nem volt csempe és állandó szennyszag terjengett, nálunk a mennyezeten nem volt vakolat, de csakazértis alapon nem egyezett bele abba, hogy a társasház megtakarításából (tehát nem saját zsebből!) elkezdődjön a cső kicserélése és minden oké legyen. Márpedig erre minden lakónak vétójoga volt. Ő élt is vele, hadd szopjon a többi!
A kk több alkalommal megkereste, és papírokat íratott vele alá, amiben a hiba jellegét írták le - ez bizonyította azt később, hogy tudott a gondról és a megoldásról is. Ezekről azt mondta neki, hogy ahhoz kellenek, hogy legalább egy kis pénzt kapjon mindenki a biztosítótól, hogy legalább a csempét és a vakolatot helyre lehessen állítani, amíg nincs a cső kicserélve. Igen, ennyire hülye volt szegény, el is hitte, aláírt mindent, mert a pénz, na az kellett volna. Csakhogy ezeket a papírokat arra használták fel, hogy a biztosító mellett azt is bizonyítani lehessen, hogy tudatosan gátolja a ház struktúrájára veszélyes folyamatok elhárítását, és egészségre káros körülmények megszüntetését.
Megvonták a vétójogát az ügyben és erőszakkal kicseréltették az ő falszakaszában is a csövet, ennek 7 éve. Nem hiszem el, mert nem akarom elhinni, hogy nem élvezi, hogy nincs szennyszag a lakásában és csempe van a fürdőjében. Mindent a ház megtakarításából álltak.

Az ügyről ennél több részletet nem tudok, mert akkor külföldön tanultam, és a bátyám volt a lakásban a góré, de ha szükséges, akkor utána tudok kérdezni.

lyken 2018.01.06. 20:03:39

Meg kell csináltatni a beázásokat, majd a kapott számla alapján felszólítani, hogy fizessen. Ha nem fizet, akkor fizetési meghagyás közjegyzőnél. Egy helyreállítás bőven többe kerül mint egy zuhanytálca csere. Ha nem fizet, akkor sincs gond, végrehajtás alá kerül a lakás.
Pár éve ugyanez ment nálunk, bár egy aránylag normálisabb faszi lakott felettünk a családjával. Hónapokig kértük őket újra meg újra, hogy csinálják már meg, hogy ne ázzunk. Mikor 3 hónappal később leszakadt a plafonról a vakolat, meginvitáltuk, hogy ugyan nézze már meg. Kb. tíz másodperc alatt felfogta, hogy a történtek után a plafonleszakadás már btk hatálya alá eshet ha nagyon akarjuk. Egy napon belül meg lett csinálva az addig szivárgó lefolyójuk, és a plafonunk is. Onnantól kezdve marha udvarias volt mindig, értékelte, hogy nem hívtunk rendőrt és foglaltuk írásba, hogy mi lenne a hivatalos tényállás.

Almandin 2018.01.06. 20:15:17

@karandash: Elég döbbenetes, hogy macskagyilkossági módszereket reklámozol. Ez is mutatja, mennyire empátiahiányos vagy. Tudnál tiszta lelkiismerettel élni, bele se gondolsz, hogy valaki a szeretett állatát veszíti el. A cicák amúgy rendkívül aranyos, bársonyos, kecses kis lények.
Bár mit várjak attól, aki szerint a kutyák meg "a Sátán méhéből jöttek a világra" (ezen a szófordulaton napokig röhögtem egyébként, miután olvastam).

netrunner71 2018.01.06. 20:53:11

@András Horkay: Hát, ezzel a megoldással csak egy baj van. Ugye, azt szokták mondani, hogy a kibaszósdi az társas játék.
Most arra gondolok, hogy mi van akkor ha ellencsapásként egy este a ház összes lakása telefolyik valamilyen ragasztóval.

András Horkay 2018.01.06. 21:04:27

@netrunner71: Ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, akkor kitör a háború mint egy ablak. Van persze jog is de nem túl eredményes opció, mert ott lehet hazudozni évekig. Az minimum 3 év ha elég ügyes. lehet fizetni előre mindent stb. Az is szép. Aztán kezdi előlről. Egy USA biztonsági cég jelmondata: "Neked nem mondta a mamád ? -hogy vannak dolgok amelyeket csak erőszakkal lehet elintézni? " Mindig tárgyalni kell, és háromszor felszólítani, és utána meglepetésnek kell következnie mint amikor jön a Télapu. Vannak emberek akiknek a jog csak egy lehetőség hogy kicsesszenek mindenkivel, mert mindenkit utálnak, irigyelnek, vagy csak úgy. Aki meg szereti ha felmossák vele a padlót, az élvezze.

cattaneo 2018.01.06. 21:34:01

@lyken: Én is ezt a megoldást javasoltam volna.

sunabajnok 2018.01.06. 22:49:48

Gyanítom,hogy a demens mama a nyugdíj miatt lakik otthon. Demény ember már meghaladja a napi 4 órás ellátást,így intézményi elhelyezés szükséges. Erre kiválóan jó a jelzőrendszer. A probléma megoldva,mert a lakás tuti a mamáé, ha demens átiratni csak gyámmal lehet. ÍGy tehát átkerülhet a megoldás a közös képviselő kezébe.
Szerintem....

Parajpuding 2018.01.06. 23:10:06

Meg kell csináltatni a leázott részeket, ha kell 2 hetente, masszív számlával igazolni Felszólítani a károkozót, hogy fizessen (formaság), utána fizetési meghagyást kérni a közjegyzőnél. Valszeg ahhoz hülye a szomszéd, hogy ellentmondással éljen, de ha megteszi, csak magának csinál még több költséget. Szóval akár jogerős fizetési meghagyással, akár jogerős bírósági végzéssel végrehajtatni (fizetésen, ingóságon stb.). Sokszorosan többe fog fájni a parasztnak, mintha megcsináltatná.

2018.01.07. 00:20:01

@Parajpuding: nem hiszem hogy ilyen esetre lehet fizetési meghagyást kérni. Ez egy kárkötelem. Nem egy elismert követelés. Valaki majd kijavít, ha tévedek, de erre van a kártérítés, ami rendes per. Persze azt is meg kell indítani, csak az kicsit hosszabb ügy, mint egy fizetési meghagyásos eljárás. De más út nincs.

@Almandin: "valaki a szeretett állatát veszíti el." - ha annyira szeretné a macskáját, akkor nem szaratná, hugyoztatná mindenhova, hanem a saját lakásában tartaná és lenne egy macskaalommal teli ládája, ahova az állat szarhat-hugyozhat.
Nemrég bemászott hozzám egy kóbor macska, megijesztett, nem bántottam, békésen kitessékeltem. Meg van egy másik macska, aki az utcában lakik egy zöldségárus macskája, nyakörvvel, minden reggel, amikor kiengedik, megjelenik nálam is, bejárja a környéket, mindenhova benéz, de nem szarik sehova, mert gondolom otthon van neki almosládája. Az ilyenekkel nincs is bajom.
De vannak esetek, amik drasztikus megoldásért kiáltanak.

Stohl András 2018.01.07. 03:34:48

@SarahConnor: Nem lett volna egyszerubb szolni a robot haverodnak, hogy intezkedjen ?

SarahConnor 2018.01.07. 22:23:13

@Stohl András: mint mondtam, külföldön voltam, robot haverommal együtt :)

2018.02.07. 12:28:48

"mert agresszív. Tavaly is fenyegetőzött hogy megüt"

teljesen jól csinálja, te vagy a gyáva, neked kéne rátenni egy lapáttal pl. azt mondani "dikke he má te, rájadbaszok egyet há kiharapod a szputnyikot e!"

a konfliktuskezelésnek ugye megvan ez a sajátos nyelvezete