Szomszédháború

Amikor a probléma házhoz jön

59. Olvasói levél: Bolond család fölöttünk

2018. január 13. 07:00 - Captain Admin

Az alábbi levélben arról írt egy olvasó, hogy miként élik meg azt a gyakorlatban, amikor egy komplett lakásfelújítás után szembesülnek a ténnyel, hogy felettük egy olyan család lakik, akik az együttélést szándékosan teszik kellemetlenné.

Kedves Szomszédháború blog!

Az alábbi történet kapcsán szeretnék konkrét tanácsot kérni tőled: Nemrég gyerekeink úgy döntöttek, hogy Magyarországon szeretnének érettségizni. Az ok nem annyira fontos, elég annyi, hogy mi Erdélyben lakunk egy gyönyörű kertes házban (medence, szauna, hatalmas kert, stb) csendes helyen, a szomszédaink mind jó barátaink.Amikor véglegessé vált a döntés a sulival kapcsolatban, gondoltuk keresünk nekik egy panellakást közel az iskolához, mivel nem akartuk, hogy albérletbe kerüljenek. Találtunk is megfelelőt (teljesen felújított 1+ 2 félszoba), gyorsan le is rendeztük a vásárlást, majd gondoltuk a kezdetekben velük maradunk pár hónapig, amíg sikerül beilleszkedniük az új környezetbe.

És ekkor ért a meglepetés, ami úgy néz ki teljesen áthúzta a számításainkat. A fölöttünk lakó lakásban ugyanis él egy furcsa család akik bezárva tartják egyetlen 5-6 éves gyereküket. Mint kiderült a gyereknek valamilyen viselkedési problémája van, konkrétat nem tudunk csak annyit hogy a napköziben évet kellett ismételjen mivel az anyja szerint nem akar kommunikálni a környezetével. Valószínűleg ez az oka annak, hogy SOHA nem engedik ki a lakásból, a gyerek pedig gyakorlatilag folyamatosan tombol és ordibál fölöttünk.

Folyamatosan körbe-körbe szaladgál a lakásban, miközben mindenre próbál felmászni és leugrálni.

Sokszor megüti magát és utána ordibálás és sírás hallatszik, de valahogy nem tanul belőle, mert pár perc után folytatódik a műsor. Az apja külön él a szomszédos lakásban, csak ritkán jár át, ezt onnan tudjuk, hogy amikor átjön ő is ugrál egy párat, csak hogy érezzük a szeretetet. Erősen túlsúlyos, szerintem az alattunk lévő szomszéd is hallja a produkcióját.

boy-2719641_1280.jpg

Mi persze felmentünk és próbáltunk kommunikálni velük ezzel kapcsolatban, de süket fülekre találtunk. Mi több, ellenségesen viselkedtek a lakás felújításával kapcsolatos zajok miatt, és kicsit sem érdekelte őket, hogy mi akkor 800 kilométerre voltunk a helyszíntől és semmi közünk nem volt még a lakáshoz. Később a közös képviselőt és a rendőrséget is bevontuk a dologba, de a helyzet csak rosszabbodik, most már rendszeresen a szülők is ugrálnak, csak hogy bosszantsanak minket. Agyrém ami fölöttünk folyik.

Felmerült már, hogy elköltözünk, találtunk is hasonló, jó állapotban lévő lakást a közelben, de azért még szeretnék egy esélyt adni magunknak, mivel a költözés az adók miatt 3 millió forintunkba kerül, plusz bukjuk a légkondikat is (minden szobába telepítettünk). 

Olvastam, hogy Neked zenével sikerült kezelned a helyzetet, ebben szeretnék tanácsot kérni. Konkrétan az érdekelne, hogy mi volt a probléma, és technikailag hogyan kezelted, hova szerelted a hangfalakat, hogy a többi szomszédot ne zavarja, stb.

Előre is köszönöm válaszod, üdvözlettel,

UI. Boldog Újévet!

Update:

Kedves Szomszédháború blog! 

Köszönöm válaszát!

Időközben megtudtuk, hogy az illető nem tudta fizetni a banki részleteit, ezért a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt átvette a lakást és így a szomszéd csak mint bérlő van jelen. További fejlemény, hogy az alattunk élő szomszédnak is elfogyott a türelme és megkeresett minket, hogy közösen indítsunk birtokvédelmi eljárást. Így felvettük a kapcsolatot egy ügyvéddel és nemsokára elindul az eljárás. 

Őszintén, én nem bízok abban hogy ennek lesz bármilyen eredménye a kidobott pénzen kívül, de lehet hogy majd jól fog jönni a jövőben ha lesz nyoma annak, hogy megpróbáltuk törvényesen rendezni a dolgot. 

Majd tájékoztatom az ügy fejleményéről, ha kikerül az ügyünk a blogra. 

Még egyszer köszönöm válaszát, üdvözlettel,

Amennyiben Ön is érintett, kérem írja meg történetét a Szomszédháború blognak!

Elolvastam, de mi ez a blog?   Még több levél itt!   Elméleti bejegyzések itt!

Amennyiben tetszett a bejegyzés, kérem ossza meg ismerőseivel is!

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szomszedhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr8513558181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

funivia 2018.01.13. 14:54:57

Itt a probléma forrása a szülők magatartása nem is az alattuk lakó felé elsősorban, hanem a gyerek felé. Nem akarom látatlanban diagnosztizálni a gyereket, de abból amit a levélíró megosztott a gyerekkel kapcsolatban, abból úgy tűnik, hogy a gyerek valamilyen magatartás zavarban szenved, talán hiperaktív és/vagy figyelemzavaros.
A szülőknek kezdeményezniük kellene /együtt ugrálás helyett/, a gyerekük magatartásával kapcsolatos pontos diagnózis felállítását. A diagnózist követően pedig viselkedésterápiára hordani a gyereket, és szülőtréningre járni a szülőknek, megtanulni hogyan kell kezelni a gyereküket, hogy javuljon ez az állapota, amiben képtelennek tűnik társas érintkezésre, ami az emberek életének az alapköve.
5-6 éves korban ez már szinte az utolsó pillanatban van, de talán szakemberek tudnának javítani a jelenlegi helyzeten.
boundary javaslata logikus, hiszen a szülők veszélyeztetik a gyereküket azzal, hogy a nem megfelelő viselkedésére azzal reagálnak, hogy bezárják őt a lakásba.
Itt nem a szomszéd visszabosszantása /pld. zenével/, de nem is az évekig húzódó bírósági herce-hurca hozna eredményt, hanem a kapcsolat felvétele a területi védőnővel, aki /jó esetben/ megteszi a megfelelő lépéseket a gyerekkel, és a szülőkkel kapcsolatban.

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2018.01.13. 15:23:35

Tisztelt levélíró!

A szülők ugrálásával önök megkapták a hadüzenetet, háborúban állnak. Az önök fölött lakó szomszédok szándéka egyértelmű, az önök életének megkeserítése. A megoldás már csak attól függ, hogy önöknek mennyire fontos a saját és a gyerekeik normális körülmények közötti lakhatása. Az ingatlan teljes felújításának tényéből arra következtetek, hogy nagyon.

A helyzet azonban koránt sem reménytelen. Ha az eszközkezelővel kooperálnak a kedves szomszédai, ezt a legvalószínűbben nem szórakozásból teszik, hanem mert az anyagi helyzetük kifejezetten rossz. Ez előny az önök szempontjából, hiszen egy esetleges jogi úton történő támadás komoly fejtörést fog okozni nekik, tekintettel az ügyvédi és egyéb az eljárásokkal kapcsolatos költségekre.

Azonban az éremnek két oldala van. Egy ilyen adósságcsapdába került és az otthonát féltő "családnál" plusz egy beteg gyerekkel könnyen elképzelhető, hogy ők már pszichésen annyira megviseltek, hogy a leírtak az ő normális viselkedésüket jelenti. Kérdés számomra, hogy a családfő miért él külön? Ha két lakásuk is van, az jó hír, mert ebben az esetben van veszíteni valójuk, másfelől rossz hír, mert lehet, hogy rafinált emberekről lévén szó, szándékosan nem fizették a hitelüket, a lakhatásuk sincs veszélyben két ingatlant birtokolva. Ismerni kellene a részleteket, az ellenség pontos körülményeit.

szomszedhaboru.blog.hu/2015/10/21/a_szomszedhaboru_lefolyasa

Egy biztos. A gyerekük nem 100-as. Az is biztos, hogy nem megfelelően nevelik. Én mindent félretéve már első körben megpróbálnám elérni azt, hogy a gyereket emeljék ki abból a környezetből az illetékes hatóságok. Ha ez megtörténne, azzal megszűnne a problémájuk. Örök tanulság most már önöknek is, hogy amennyiben van rá lehetőség, el kell kerülni, hogy fölső szomszédunk legyen. Szinte behozhatatlan hátrányt jelent egy ilyen konfliktusban a tény, hogy önök fölött laknak.

Treff7 2018.01.14. 12:16:15

A gyermek lehet súlyosan autista pl. ezért a korrekt eljárás az én javaslatom, mind emberiességi megfontolások, mind a ti érdeketekben. Képzeld el mikor az fb-n híre megy, hogy zaklattok egy súlyos betegséggel küzdő családot... Ki lesz a gci? A végletes megoldások csak a legvégső megoldásként jöhetnek szóba szvsz. Sajnálom, hogy így alakult!

registerz 2018.01.14. 12:41:03

Régen a dilinyósok a bolondok házában voltak. Na, oda kell valahogy bejuttatni a kölköt!

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2018.01.14. 12:41:13

@Treff7: Ha beteg a gyerek ha nem, ez nem állapot, amit a levélíró leírt.

Mancilla Pectoralis 2018.01.14. 13:38:49

A gyerek jó eséllyel SNI pozitív,lehet autista,szenzoros,esetleg több tünet együttesen..A hiperaktív -figyelemzavaros(vagy-vagy esetleg mindkettő)simán végigugrálja a kanapét,rohangászik mint pók a falon.Elhiszem,hogy idegesítő,de azon kívül,hogy olyan szőnyeget(vagy valami hanggátló alátétet)próbálnak beszerelni nem nagyon tudnak mást csinálni. .Ne kriminalizáljuk amíg nem ismerjük a hátteret(az ilyen-olyan tartozásokba sem nehéz belecsúszni..).Ez olyan mint a párkapcsolat,kimarad a beszélgetés máris megy az egymásra mutogatás(esetleg a másik iránti érdeklődés jó irányba vinné a dolgot,hogy mégis mit csinál a gyerek,miért csinálja).Ezekután megoldást keresni közösen,és máris kész a jó szomszédi viszony.

Rébusz 2018.01.14. 14:32:57

Nekem a történet sántít. 5-6 éves gyerek milyen napközibe jár? Esetleg speciális óvodába, ott viszont éppen az ilyen gyerekekkel foglalkoznak, tehát nem hiszem, hogy kizárják onnan. Magyarországon jogszabályok vannak arra vonatkozóan, hogy a különböző életkorú gyeremekek milyen intézménybe járnak. Egy 5-6 éves óvodába jár és nem napközibe, de valahol biztosan kell lennie napközben. Ha a gyermek autista, akkor nem lehet abból sem kiindulni, hogy egy egész napos tornatermi foglalkoztatás után ne csinálná ugyanezt a lakásban. Sajnos a szülők anyagi helyzete sokat nyom a latba, mert egy beteg gyermek, ráadásul egy tartósan beteg gyermek ellátása sokba kerül. A történetben van azért egy pár részlet, ami nekem furcsa.

Zsuzsi25 2018.01.14. 14:40:16

@Mancilla Pectoralis: Ez mind nagyon érdekes. De ettöl még kurva zavaro egy ilyen szomszéd...
Neküni is volt ilyen. Szerencsére utcára kerültek, a gyereket kiemelték....
Semmilyen modon nem lehet velük sajnos harcoéni. Javaslom a költözést

funivia 2018.01.14. 15:33:54

@Rébusz:

Családi napközi? /CsaNa, ahogy közismert/.
Hogy a szülők kicsit lekapcsolódhassanak a gyerekkel való állandó nyűgökről.

Bár ott az "évismétlés", mint olyan nem létezik...

Visceroid 2018.01.14. 15:44:50

"amiben képtelennek tűnik társas érintkezésre, ami az emberek életének az alapköve."

Dehogy alapköve! A gyerekből sikeres államtitkár lesz, ha felnő.

Ramil Safarov. 2018.01.14. 15:53:49

A gyereket a szulokkel egyuitt dilihazba kell jutatni, es kenyszerzubonyban addig elektrosokkolni, amig abba nem hagyjak a degeneralt viselkedest.

Sir Galahad 2018.01.14. 16:48:48

A gyereknek nyilván valamilyen mentális betegsége van, ami már a szülőket is tönkre tette. Ez valószínűleg pozitív irányba változni már nem fog. Nekem az a véleményem, hogy egy ilyen családnak semmi keresni valója egy társasházban. Cseréljék el a lakásukat magánházra, lehet, hogy ebben az eszközkezelő is tud segíteni, ez esetben el tudják kerülni a háborúskodást.

sárga nyúl 2018.01.14. 18:11:05

@Sir Galahad: Logikus, hogy ha bebukták a lakást, akkor majd vesz nekik egy családi házat az eszközkezelő. :D

Arcade Macho 2018.01.14. 19:01:35

@Admin Kapitány: szep ez az elmelet, csak az a gond hogy feltetelezi, hogy a haborus felek pl. csak zajonganak, mi van ha a haborus fel ugy gondolja, hogy lelok a lepcson, akkor majd "altatod a temat" es kerekesszekkel atruccansz 2 ev mulva amikor osszekapartak?

MEDVE1978 2018.01.14. 21:34:38

Elég gáz helyzet. Van a történetben néhány érdekes rész:
1. A lakók a felújításkor 800 km-re voltak. Oké, ez érthető, de a szomszéd végülis kinek panaszkodjon ebben az esetben? (Szinte lefogadnám, hogy egyébként ez a felújítás érv akkor jött velük elő, amikor panaszkodtak, hogy zajong a gyerek, egyfajta visszavágásként).
2. Honnan tudják, hogy ezé a családé a másik lakás is. Az apán nyilván látszik, hogy túlsúlyos, de honnan tudják, hogy ő is ugrál?

Nekem is vannak gyerekeim és nekünk is vannak problémáink az alsó szomszéddal, bár nem panelban. Ezen a blogon már egyszer le is írtam, hogy mi "nem beszélünk" az alsó szomszéddal, mert nincs miről beszélni (összesen legfeljebb napi 10-20 perc zaj miatt rinyál a legrosszabb napokon, egyébként átlag 5 perc és messze ez sem minden nap). Annyi, hogy a gyerekek van, amikor futva közlekednek. Ő meg van győződve arról, hogy a gyerekeim kibírhatatlanok és azért vagyunk itt, hogy pokollá tegyük az életét. Volt majdnem két év, amíg próbáltuk kommunikációval megoldani a helyzetet, nem sikerült. Udvarias voltam, hasztalanul, zaklattak. Sokáig tartott megértenem, hogy nincs értelme és váltottam bunkóba / megszüntettem a kommunikációt.

A helyzet valószínűleg jogilag a következő:
1. Lehet persze birtokvédelmet kérni, de úgy tudom, hogy bizonyítani kell a határérték túllépést és azt, hogy ezt hosszú időn keresztül teszik. Ezt zajszint méréssel lehet megtenni, amit persze a feljelentő fizet. (nem biztos, hogy ez az első lépés, lehet, hogy a jegyző tesz valamit, felszólít stb.). Innentől kezdve az kell, hogy a zaj akkor legyen, amikor a zajszintet mérő szakember ott van. Ha a mérés meg is van, akkor is csak bírság, bírságok jönnek (amit úgy sem fog kifizetni az illető).
2. Meg lehet próbálni a gyámhivatalt, de ezzel nagyon kell vigyázni. Ha nálam ezzel próbálkozna az alsó szomszéd, akkor vélhetően nagyon kihúzná a gyufát (lényegtelen kinek van igaza, ezzel a családjára támad egy külső szereplő). Ha már most annyira elborult a felső szomszéd, hogy ő is ugrál néhányat, akkor egy ilyen lépés kihozhatja belőle a teljes állatot, aminek valóban tettlegesség lehet a vége vagy mondjuk az, hogy ezentúl ő ugrál és éjjelenként.

Előremutató tanácsot nagyon nehéz adni. Ha kommunikációval nem megy, akkor marad a költözés valószínűleg.

Kunhallmi Agnes 2018.01.14. 22:18:45

@MEDVE1978: "Annyi, hogy a gyerekek van, amikor futva közlekednek. "

Egyszer kene csak eltorni a gyerek labat ilyen futkarozas utan, es megtanulna, hogy nem terrorizaljuk a szomszedokat.

Sir Galahad 2018.01.15. 10:48:21

@sárga nyúl: Mondjuk én arra gondoltam, hogy ha az eszközkezelőnek van üresen álló városszéli lepusztult magánháza,. akkor költöztesse át őket oda. Az, hogy "bebukták a lakást", lényegtelen körülmény: hiába csak bérlők, mivel gyerek is van a családban, nem tehetik őket utcára addig, amíg nincs megoldva az elhelyezése, tehát ez patthelyzet.

Terézágyú 2018.01.15. 10:59:46

@MEDVE1978:
"Nekem is vannak gyerekeim és nekünk is vannak problémáink az alsó szomszéddal"

A szemetek!!!!
Igaz, hogy még azt is hallják alattad, ha egy széket arrébbtolsz...

MEDVE1978 2018.01.16. 21:13:25

@Terézágyú: A megoldás természetesen bizonyos mértékig a tolerancia. Felettem is laknak. Amikor egy éves volt a gyerek, fél évig egy olyan házaspárnak adták ki a lakást, akik kiültek az erkélyre, masszívan piáltak és cigiztek, este meg ordítoztak úgy, hogy bejött az ablakon a zaj. Aztán jött a három bulis fiatal külföldi, este azt hittem, hogy a gyerek sír vagy nyávog, aztán rájöttem, hogy az egyik bassza ezerrel a barátnőjét és az visítozott. Sokszor már drukkoltunk neki. Összesen egyszer mentem fel szólni, amikor 20 emberes házibulit tartottak és kértem meg udvariasan éjjel kettőkor őket, hogy kicsit szíveskedjenek halkabban, mert a gyerek már kétszer felébredt. Utána halkabbak is voltak, legalább annyira, hogy a gyerek nem ébredt fel többet - ettől függetlenül lehetett őket jól hallani.

Most háromgyerekes család van felettünk, ennek megfelelő rohangálással. Egyáltalán nem kibírhatatlan, bár néha rohangálnak és visítoznak, de gyerekek. Persze ebből is van abnormális, de az, hogy egy gyerek 5 percig rohan egy nap, az nem "kibírhatatlan". Ezt kéne felfogni az alsó szomszédoknak.

Terézágyú 2018.01.17. 16:54:40

@MEDVE1978:
"hogy egy gyerek 5 percig rohan egy nap, az nem "kibírhatatlan""

??? Ezt úgy érted, hogy szó szerint csupán öt percig rohangál, és utána csend van???
Bár így történne. Akár egy óra hosszáig is rohangálhatna - ha tudná az ember, hogy utána csend lesz.

Csakhogy ez nem így történik.

Éppen arról van szó, hogy BÁRMIKOR lehet zaj.

És nem csak gyerekek, de bárki kelthet zajt. Ahogy írtam: sok esetben egy szék arrébb tolása is lehallatszik...

MEDVE1978 2018.01.17. 21:11:44

"Ezt úgy érted, hogy szó szerint csupán öt percig rohangál, és utána csend van"

Nálunk nyilván nem egyfolytában rohangál öt percet, hanem összesen. Ma összeszámoltam, 10-12 szer rohant (kb. 2 perc, ha egyfolytában számolnánk).

A társasház - és itt mindegy, hogy panel, tégla vagy bármi más - arról szól, hogy más is lakik a házban. Mindennek van optimuma, de a társasházban jobb, ha az ember hozzászokik, hogy ott lakik más is, aki zajt csinál. Én is hallom, hogy a felső szomszéd fürdik, a gyereke rohangál, használja a WC-t stb. De elviselem ezt, mert úgy gondolom normális mértéket ér el.

Terézágyú 2018.01.18. 12:09:59

@MEDVE1978:
"Én is hallom, hogy a felső szomszéd fürdik, a gyereke rohangál, használja a WC-t stb. "

Miközben az ágyadban fekszel és éppen próbálsz elaludni..?????

" De elviselem ezt, mert úgy gondolom normális mértéket ér el."

Más meg nem viseli el, mert szerintük meghaladja a normális mértéket.

"a társasházban jobb, ha az ember hozzászokik, hogy ott lakik más is"

Na, hát akkor ezt beírhatod a szomszedhaboru.blog.hu minden egyes posztjához. Sőt, talán a posztok sem kellenének, csak ez a mondat :)))

Egyébként mi a helyzet azokkal a zajokkal, amelyek a szomszéd (társas)házból jönnek? :)
Faluhelyen, a két számmal odébb lévő házból...? :)