Szomszédháború

Amikor a probléma házhoz jön

Az 5 leggyakoribb szomszédi konfliktus

2018. február 07. 07:00 - Captain Admin

letoltes.jpgMég a szerencsésebbek is kerülhettek már olyan élethelyzetbe, amikor megtapasztalhatták egy szomszédjuk által előidézett tevékenység kellemetlen hatását. A kevésbé szerencsések akár naponta tapasztalhatnak hasonlót. A kiválasztottak pedig hosszabb ideje elhúzódó, rossz szomszédi viszonyban tengetik a mindennapjaikat. Ők már biztosan tudják, a legjobb szomszéd az, amikor nincs szomszéd, mert a probléma gyakran magától jön a házhoz.

A szomszédháború blog már két és fél éve működik, és a több száz beérkezett panaszos levél alapján le lehet vonni érdekes következtetéseket. Ennek megfelelően a mai bejegyzésben az 5 leggyakoribb szomszédi konfliktusforrást ismertetem, kezdve a csak ötödik leggyakoribbal, és a legtöbb lakóközösségben élőt bosszantóval végezve.

Az 5. leggyakoribb szomszédi konfliktusforrás: SZAG. 

Ez annyiféle lehet, hogy már csak olvasva is az orrában érzi az ember a hozzá köszönés nélkül bekúszó sütőolaj, macskapisi, pörkölt, húsleves, hajlakk, dezodor, wc szagtalanító, olcsó kávé, dohos penész vagy csak egyszerűen a szomszéd szagot. Tenni ellene nem lehet. Kivételt jelent talán a lépcsőházba szellőztető szomszéd, mert ellene egy jól szigetelő bejárati ajtó stabil védelmet nyújt, egészen addig, amíg el nem akarjuk hagyni a lakásunkat.

A 4. leggyakoribb szomszédi konfliktusforrás: ZAJ.

A szaghoz hasonlóan ez is többféle lehet, közös jellemzőjük ugyanaz, a szomszédtól jön. Szintén mindenki tapasztalta már, aki nem egy kietlen puszta kellős közepén él tök egyedül, hogy milyen üdítő élmény hallgatni a szomszéd kedvenc zenéjét, házimozi rendszerét, húsklopfolását, kiabálását, szeretkezését, fürdőkádba szellentését, pohártörését, porszívózását. Társasházban kivédhetetlen, igazi életminőség gyilkos. Csendháborítás? Ugyan...

zaj.png

A 3. leggyakoribb szomszédi konfliktusforrás: GYEREK

A dobogó 2. és 3. helyezettje között szomszédbosszantási szempontból minimális a különbség, de a demográfiai adatokat ismerve, rövid időn belül nem lesz változás a sorrendben. A konfliktus forrása legtöbbször maga a gyerek, de a konfliktust kiváltó okok egyértelműen a szülőkre vezethetők vissza, akik alkalmatlanok, de legalábbis nem felkészültek a gyerekneveléssel járó feladatokra. Így jönnek létre azok a fogalmak, mint a csóró koporsó.

bendeguz.jpg

Az eseti kellemetlenségek szót sem érdemelnek, ami ennek a konfliktusforrásnak a legfőbb jellemzője az az, hogy tartósan fennáll. Más gyerekének a nevelésébe beleszólni, esetleg azt kritizálni főbenjáró bűn. Bármiféle változás elérése teljesen lehetetlen küldetés, kár belekezdeni is. A probléma lényege abban áll legtöbbször, hogy a gyerek másokat zavaró tevékenységét a szülő nem érzékeli problémának. Innentől kezdve pedig semmilyen további kommunikációnak nincs értelme.

A 2. leggyakoribb szomszédi konfliktusforrás: KUTYA

Gyakorlatilag nincs lépcsőház az országban, és nincs 2 egymás melletti családi ház, ahol ne lenne legalább egy kutya. Szerencsés esetben csak egy kutya van a szomszédban, és annak sincs hangja, vagy ha van, akkor sem használja. Kevésbé szerencsés körülmények között több kutyát is tart a szomszéd, lehetőleg egy kicsit és egy nagyot, garantálva így a nagy kutya mellett magát biztonságban érző kisebb kutyuli 0-24-ben történő magabiztos ugatását. Családi házas környezetben indok mindig van az ugatásra, vagy a postás, vagy egy kóbor kutya, vagy egy épp lehulló falevél érdemli meg a törődést ilyen szempontból.

kutyik.png

Társasházi környezetben a kutya igazi konfliktus forrás, amiért leginkább a gazdája okolható. Nem esik jól gyakran sétálni vinni, ezért a kutya vagy egyedül nyüszít otthon amíg haza nem ér hozzá valaki, vagy ha le is viszik, akkor is ritkábban mint kellene, ezért már a lépcsőházat végig pisili. Idegbeteg kutya itt is ugat, ha kell ha nem, és természetesen fajtától függetlenül mind körbeszarja a környéket. Ha egy nem kutyatartó lakótárs szóvá tesz valamit a kutyás lakótársnak, az azonnal személyes támadásként éli meg, függetlenül a tényektől. A viták legtöbbször a "kutyás = jó ember, a nem kutyás pedig kutyagyűlölő" ténymegállapításban végződnek.

Az előzményektől és a tényektől függetlenül általánosan elmondható, hogy bármilyen kutyás vs nem kutyás vitában a kutyások mindig és automatikusan a másik kutyás pártjára állnak. Ezért is majdnem a leggyakoribb szomszédi konfliktusforrás a kutya, és mert a kivédése/elhárítása állatbarát módon szinte lehetetlen, egy kutyatartóval pedig nem kutyatartóként közös nevezőre jutni szintén lehetetlen küldetés.

A leggyakoribb szomszédi konfliktusforrás: DOHÁNYZÁS

Nincs egy olyan társasház az országban, ahol ne zavarna valakit egy szomszédja dohányzása következményeként a cigarettafüst. A kutyás szomszéd és a neveletlen gyerek szüleihez hasonlóan a dohányzó szomszéddal sem lehet közös nevezőre jutni a kommunikációban. Ők sem érzékelik problémának a más lakótársakat zavaró tevékenységüket. Ennek az oka többnyire az, hogy a tevékenységük már teljesen az életük része, de az sem ritka, hogy konkrétan nem foglalkoznak azzal, ha mást zavarnak a cigarettájuk füstjével.

cigi.jpg

Ami miatt a leggyakoribb és a legbosszantóbb tényező a cigarettafüst, az a teljes kivédhetetlensége, mert egy dohányzó az esetek többségében még akkor sem tudja abbahagyni (leszokni a dohányzásról) ezt a másokat zavaró tevékenységét, ha azt valóban akarná. De általában nem akarnak sem leszokni, sem változtatni a szokásukon annak érdekében, hogy másokat ne zavarjanak.

Az utóbbi pár évben érzékelni némi javulást, de a legtöbb épületben rendszeresen áll a füst a lépcsőházban, beszivárog a szellőzőnyílásokon és az ablakokon a lakásba. Egyre inkább nem trendi a dohányzás, de sajnos akkora tömeget érint, hogy még generációknak kell belehalnia a passzív dohányzás következményeként kialakult betegségekbe, mire lekerül a dohányzás a Szomszédháború blog Top 5-ös szomszédbosszantási listájának a második helyére.

Amennyiben Ön is érintett, kérem írja meg történetét, vagy jelezze ezen az űrlapon a Szomszédháború blognak!

Elolvastam, de mi ez a blog?   Még több levél itt!   Elméleti bejegyzések itt!

Amennyiben tetszett a bejegyzés, kérem ossza meg ismerőseivel is!

41 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szomszedhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr1013639596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maradokapénzemnél 2018.02.07. 15:30:13

Nálunk a Szomszed macskák okoznak gondot. Valószínűleg a környék macska randi epicentrumában fekszik a házunk, ezért látok 2 macskát az udvaron, bármikor ki nézek. Amikor epítkeztunk, a fűrész porba szartak állandóan. Vagy a kukából szednek ki valamit. A kocsit kitakaritottam, ajtók nyitva hogy szaradjon. Persze hogy arra mentem vissza, hogy osszejarkálták. Tudom, mikroszkópikus problémák ezek a világ nagy dolgaihoz....

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2018.02.07. 15:34:08

@maradokapénzemnél: a macska is gyakori probléma lakóközössegekben, de jóval ritkábban találkozhatunk velük már csak azért is, mert nem hordják őket sétálni. Leginkább olyan lakásban gond a macskatartás, ahol nem almozzák őket rendesen, mindent összepisilnek, és ömlik ki a szag a lépcsőházba.

maradokapénzemnél 2018.02.07. 15:43:23

@Admin Kapitány: kertes övezetben vagy családi házaknál szerintem a macska viszi a prímet, lakótelepeken, társasházak ott tényleg a kutya. Hozzáteszem nem az állatok a hibásak, hanem a gazdáik

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2018.02.07. 15:47:06

@maradokapénzemnél: Mivel többen élnek városokban így jóval gyakoribb probléma a nem megfelelő kutyatartás, mint a macskák. Vidéken is falvakban inkább a kutyák lehetnek zavarók. Ha egy kóbor kutya végig megy egy falun, az összes kutya majd szét szaggatja a kerítést úgy megugatják. A macskákat észre sem veszik, plusz azokat el is gázolják gyakran. Na és persze nem ugatnak. :D

H?P? 2018.02.07. 15:49:04

Egyetertek a listaval, de mindenkepp a ZAJ-t tennem az elso helyre, mert az a legnehezebben kivedheto.
A kaja szag vagy cigi, legrosszabb esetben egy elszivoval kezelheto, de a zaj csak tobb millios beruhazassal, es a kutyaval leginkabb a zajszennyezes a problema.

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2018.02.07. 16:43:39

@H?P?: Az a baj a felvetéseddel, hogy a zaj majdhogynem megszokható, plusz nem annyira zavaró mint pl a kutya. Egy kutya vonyítása egész nap amikor egyedül hagyják otthon, az nem normális, azt a hangot kivédeni szerintem egy építész sem tervezi be. Plusz az átlag életviteli zajok tompán jutnak el a lakásunkba zárt ablakoknál, de pl a kutyával a lépcsőházban is összefuthatunk, az ház körül is, még otthon is ugat, a lépcsőházban még visszhangzik is és még meg is haraphat, mindent ellep a kutyagumi stb.

Az is szempont, hogy mennyire tudjuk kivédeni, megelőzni az adott zavaró tényezőt. Amikor lakást vásárolsz előtte megnézed. Fel tudod mérni, hogy tudsz e majd ott élni a közeli szögverő zajának ellenére. De a kutya ma még ott sincs, holnap vesznek egyet és a következő évekre meg is van az esetleges probléma. Nem tudod kivédeni.

Almandin 2018.02.07. 16:44:03

@H?P?: A normál életvitelből származó szagok általában nem jelentenek gondot. A baj akkor van, ha pl. kényszeres gyűjtögető él a szomszédban, aki esetleg rothadó dolgokat halmoz fel. Akkor a penetráns bűz akár több emelettel arrébb (családi házas környéken több házzal arrébb) is érződik, ráadásul állandóan. A patkányok, csótányok is elszaporodhatnak. Az tényleg súlyos probléma tud lenni.

Nem leszünk gyarmat ! 2018.02.07. 17:10:09

A fürdőkádba történő fingás, csak nagyon ritkán szokott áthallani a szomszédba :) Ezért nyugodtan eresszük el magunkat e tekintetben :)

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2018.02.07. 17:34:45

@Nem leszünk gyarmat !: a legtöbb panelban egymás alatt helyezkednek el a fürdő szobák. Ezt komolyan gondoltad? :D Sajnos én tapasztaltam ezt kiskoromban évekig. :D

Terézágyú 2018.02.07. 17:42:58

Szerintem is a zaj a legneuralgikusabb pont.

@Admin Kapitány:
"a legtöbb panelban egymás alatt helyezkednek el a fürdő szobák."

Az semmi, de láttam már olyat, hogy nempanelben, régi építésű házban eltérő beosztásúak a lakások, és a fürdőszoba éppen az alatta lakó hálószobája felett van... :-(

Burgermeister 2018.02.07. 17:54:55

Amikor panyelban laktam anno akkor a felettem lako fiatal picsa ezerel nyomatta a skypot. Nem ertette meg a pont agyaval hogy a skypot/kihangositast hogyan kell hasznalni. Random nyomta, volt ugyis hogy este hattol ejfelig. Amikor mar a huvelyfolyasa volt a tema akkor lett elegem. Kiirtam a lepcsohazi hirdetotablara a aztorit h a huvelyfolyasara a fszom se kivancsi amit vmi diszkojancsitol kajalt be. Na onnantol kussba lett.

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2018.02.07. 18:25:18

@Burgermeister: nekem jelenleg egy youtube vlogger szomszédom van, volt amikor egész délután a beköszönést gyakorolta. Szerencsére keveset van itthon...

Kepan 2018.02.07. 22:42:07

10 éve költöztünk ki BP belvárosból agglomerációba, semmi luxus, csak nyugis helyet akartunk. Első fél évben minden éjjel felébredtem a szomszéd kutya ugatására, mert épp megmozdult egy fűszál. És persze mindig az ablakomhoz legközelebbi helyen csinálta, nem a saját házuk túloldalán. Ez elmúlt, megszoktam, meg azóta új kutyák vannak mindenfelé, idősebb is lettem, és jobban el is fáradok estére.
Azt mondjuk a mai napig nem értem, hogy a kb 500 méterre lévő iskola konyhájából hogy terjedhet el minden reggel idáig a hagymaszag. Nem zavaró, csak szimplán rejtély.
Na meg a közeli kocsma remek dolog. Ha üzemel, akkor hallgathatom a dübörgést, mert annak mennie kell, anélkül nem lehet lerészegedni.

Szerencsére a szomszédokkal nincs rossz viszony, már csak az hiányzik. :)

Terézágyú 2018.02.08. 10:26:15

@Kepan:
"Na meg a közeli kocsma remek dolog. Ha üzemel, akkor hallgathatom a dübörgést, mert annak mennie kell, anélkül nem lehet lerészegedni."

Ma már kocsma se kell, bárkinek lehet olyan cucca, hogy 2-3 házzal arrébb is hallható. Még úgy is, hogy az illető pl. tévét néz...

Úgyhogy sajnos olyan, hogy "csendes környék" szinte nem is létezik...

De vannak fokozatok.

2018.02.08. 10:43:46

A dohányzás csak annak áll első helyen aki nem dohányzik. Egy dohányosnak ez és úgy általában a szagok (dohányosok többsége nem érzékeli normálisan a szagokat) huszadrangú kérdés, sőt dohányos pont telibeszarja, hogy téged zavar a füstje, a lakásban miért ne...

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2018.02.08. 11:09:21

@BRF915: a dohányosokat is zavarja ez a dolog, mert mindig van aki rosszallóan néz rá az igénytelensége miatt, vagy szólnak nekik, vagy egy tüdőrákos kép emlékezteti a dobozról, hogy nem biztos, hogy jó ez neki amit csinál stb stb.

commentes nikk 2018.02.08. 11:14:54

@Kepan: mi egy éve költöztünk ki ugyanígy, nálunk azonnal minden stimmelt, van pár kutya az utcában, ugatnak is olykor, de abszolút nem zavaró, van néha egy kis flexelést, fúrás-faragás, de az se gond, főleg, hogy én is szoktam nyomatni a flexet, fúrót, mondjuk én ügyelek rá, hogy semleges időpontban csináljam. Nekünk parádésan bejött a kvázi vidéki élet (Bp vonattal 25, autóval 40 perc), ráadásul az utcánk T-ben végződik, így átmenő forgalom is alig van, napi 15 autó ha elmegy előttünk, pazar. Előtte 12 évet húztam le a belvárosban több helyen, voltak hajmeresztő sztorik :)

commentes nikk 2018.02.08. 11:16:58

@Terézágyú: "olyan, hogy "csendes környék" szinte nem is létezik" - nagyban függ ez az ember toleranciájától is. Van aki őrjöng, ha a szomszéd kertben kettőt vakkant a kutya délután kettőkor, van aki meg legyint, ha a hátsó szomszéd szombat reggel hatkor úgy dönt, hogy szétflexel pár tucat fémcsövet darabokra. Én szerencsére utóbbi vagyok.

blasiusii 2018.02.08. 11:21:05

"egyre inkább nem trendi a dohányzás"?? elképesztően kicsi a társadalmi elutasítottsága, mivel rengetegen űzik (talán 40%-a a felnőtt lakosságnak, ha jól emlékszem a legutóbbi számokra), és a legerősebb legális drog.... Gondoljatok csak bele, mennyivel "gázabb" mondjuk, a munkatársadhoz odamenni ÓRÁNKÉNT, hogy "Egy cigi?" mintsem hogy "Egy csoki?" vagy "Egy kétcentet nyomunk?" A cigi sajnos egyáltalán nem számít proli dolognak, még ha mi, nemdohányzók úgy is látjuk.

A nemdohányosokat persze, hogy idegesíti, mert rohadt büdös : D És természetesen épp akkor jön ki az alattad lakó láncdohányos, amikor Te is épp szellőztetnél, magyarul VÉGIG TE ALKALMAZKODSZ HOZZÁ. 100-ból egy dohányost érdekel a másik, de annak vsz. egyébként is lelkiismeret-furdalása van. A non plus ultra, hogy gyakorlatilag a birtokháborítást is kimeríthetné ugyanez a szomszéd, hiszen egyszerűen nem normális, hogy nyáron hajnali 5-kor arra ébredünk a nyitott ablaknál, hogy alattunk füstölnek. Vagy mehetne a szomszédnak a légkondi ára és annak villanyszámlája is... Tehát megakadályoz abban, hogy a birtokomat úgy használjam, ahogy szeretném, és megint én alkalmazkodok őhozzá. De megint itt lép a színre a teljes társadalmi hátszél, elfogadottság körülménye, királyság. Na meg vagány lassú leépülés, büdös emberek melletted a buszon, mindenfelé csikkek, reggeli köhögés-fulladozás (egyébként ez meg zaj). Támogassuk tovább a leggázabb, legerősebb legális drogot, hajrá.

commentes nikk 2018.02.08. 11:26:51

@blasiusii: valamiről lemaradtál, a dohányzás egyre kevésbé trendi, és egyre többen szoknak le. Persze a falusi sarki kocsma előtt mindenki füstöl, de az rossz mintavétel, ahogy az is, hogy a te alsó szomszédod dohányos. Én a munkahelyemen is le tudom mérni, 5-6-7 éve még a bő 30-ból a szűk fele dohányzott, ma hárman vannak a cigisek, három éve már én sem dohányzom. Nagy szerepe van ebben a kocsmai, éttermi dohányzás betiltásának, az egy remek kezdeményezés volt.

Duplaxiii 2018.02.08. 11:54:32

Jó lista, de kár, hogy csak 5 általános dolog lett lejegyezve, ráadásul az ok-okozat hiányzik!
Például kutya... Hol? Bérház? családi házak?
Milyen kutya? Egy nagylógép, egy mindent összeszaró, hugyozó vagy egy veszélyes "pitbull" a bérház lakásában?
A zaj. Mi a zaj? Hangos zene? Családi veszekedések? Vagy a felül lakó narkós néger egyetemisták táncolása, amitől leomlik a te megyezeted?
Szóval inkább beleszőném a kiváltó dolgokat is, sőt az "elkövetőket" is!!!
.
Nem szerepel a listában, de írok egyet, ami több pontot is lefed.
Bérház, az emeleten a baloldali lakásban egy soktagú cigánycsalád, ahol egyedül a férj dolgozik, a két gyerek és az anya sem. A srácok narkóznak és az egyiknek meg ott az említett "pitbull", azaz a többi lakó sokszor félve tud csak hazajutni. A családban rendszeres a hangos vita és veszekedés.
Jobbra a második lakásban kedves független nő.
Én középen "rendes" független férfi.
Összeszűrnénk a levet, de nem lehet!
Mert a cigánycsalád egyik gyereke betegesen szerelmes a nőbe, napi szinten zaklatja, követi, rágalmazza stb.
Tehát nem lehet, mert nem akarok kést a hátamba!
Na? Mi a megoldás? Mégsem mehetünk panziókba titokba és nem élhetünk rejtőzködve, miközben csak a hatóságoknak kellene megfelelően lépniük!
Szóval ezek hogyan illeszkednek a szomszédi viszonyokba?

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2018.02.08. 12:09:59

@Duplaxiii: a fenti top 5 egy összesítő lista. Ígérhetem, hogy mindegyik alaposan ki lesz elemezve a jövőben külön külön bejegyzésekben. Ha gondolod, írd meg az élethelyzeted egy levélben, kielemezzük azt is, fogsz használható tanácsot kapni.

Almandin 2018.02.08. 12:26:55

@Duplaxiii: Tehetséges szappanopera-forgatókönyv-író lenne belőled.

Terézágyú 2018.02.08. 12:56:43

@commentes nikk:
"nagyban függ ez az ember toleranciájától is"

Ez kétségkívül így van.

Én ma reggel láttam a metrón, hogy valami tinédzserek bagóztak a peronon (a Blahán) - és senkit nem zavart, még a két lépéssel előbb sétáló biztőröket sem...

Terézágyú 2018.02.08. 12:59:02

@commentes nikk:
"valamiről lemaradtál, a dohányzás egyre kevésbé trendi, és egyre többen szoknak le. "

Remélem igazad van - bár én sem tapasztalom annyira...

commentes nikk 2018.02.08. 13:12:58

@Terézágyú: ez a példa sehogyan sem kapcsolódik ahhoz, amit én írtam. Kicsit sem.

Terézágyú 2018.02.08. 13:28:08

@commentes nikk:
Elfogadtam azt a tételedet, hogy "nagyban függ ez az ember toleranciájától is" a szomszédok összeveszése, vagyis bizonyos embereket zavar egy dolog, bizonyos embereket meg nem.

És a legfrissebb (általam tapasztalt) példát hoztam fel rá, hogy a mennyi minden nem zavarhatja az átlagembert.

commentes nikk 2018.02.08. 13:35:31

@Terézágyú: megállóban dohányozni szabályszegés, ha ugat a szomszédban a kutya, vagy visonganak a gyerekek a szomszéd kertjében, az tök más. A megállóban dohányzás nem tolerancia kérdése, mert egyszerűen nem szabad, ahogy az autópályán 220-al elhúzó autós megtűrése sem tolerancia kérdése, mert azt sem szabad, csak ugye mit tudsz tenni vele? Semmit. A konkrét példádnál maradva, de, szerintem a döntő többséget zavarta, csak senki nem érezte magát önkéntes rendőrnek, hogy odamenjen, kiüsse a szájukból a cigit, plusz lezavarjon egy sallert, amiért egyébként majd ő szorulna egy eljárásban. Nem tolerálták a viselkedést, hanem nem tudtak mit tenni ellene.

Terézágyú 2018.02.08. 13:41:43

@commentes nikk:
"A konkrét példádnál maradva, de, szerintem a döntő többséget zavarta, csak senki nem érezte magát önkéntes rendőrnek, hogy odamenjen, kiüsse a szájukból a cigit, plusz lezavarjon egy sallert, amiért egyébként majd ő szorulna egy eljárásban. Nem tolerálták a viselkedést, hanem nem tudtak mit tenni ellene."
Akkor én vagyok a hülye, hogy már szóltam ilyesmiért. Igaz, nem történt semmi - de hát amikor a szomszédnak szólok, hogy zajos, akkor sem történik semmi...
Szóval ez megint hasonlóság az ilyen esetek között...

commentes nikk 2018.02.08. 13:48:10

@Terézágyú: jól teszed ha szólsz, csak gyenge a hatásfoka, és még mindig nem a toleranciáról beszélünk. Tolerancia, ha nem szólok a szomszédnak, hogy a gyerekei hangosan játszanak kint, mert elviselem, és belátom, hogy a gyerekek hangosan játszanak, és azt gondolom, hadd csinálják, plusz egyébként se tiltja semmi, hogy hangosan fogócskázzanak a kertjükben. A peronon cigizőknek azért nem szólok, mert nem vagyok hatóság, és mert nem akarok belemenni egy esetleg fizikai konfliktusba kifutó dologba, nem pedig azért, mert tolerálom a viselkedésüket. Ha büntetlenül megtehetném (és nem mellesleg, ha drabális, lapátkezű állat lennék :), akkora tockost adnék nekik, hogy egy hétig szédelegnének.

Terézágyú 2018.02.08. 13:59:03

@commentes nikk:
"Tolerancia, ha nem szólok a szomszédnak, hogy a gyerekei hangosan játszanak kint, mert elviselem, és belátom, hogy a gyerekek hangosan játszanak, és azt gondolom, hadd csinálják, plusz egyébként se tiltja semmi, hogy hangosan fogócskázzanak a kertjükben."

Az a baj, hogy te is másról beszélsz, mert a legtöbb esetben nem ilyenek miatt vannak a szomszédháborúk, hanem igenis konkrét olyan esetekben, amikor valóban megvalósul a szabálysértés...

commentes nikk 2018.02.08. 14:27:40

@Terézágyú: nem, én beszéltem valamiről, és te hoztál arra egy irreleváns példát.

nem várt fordulat 2018.02.08. 14:39:49

Felettem anyuka két gyerekkel. Naponta kétszer szétpakolják a lakást (panel), húzzák el a bútorokat és 2 órán keresztül fociznak a gyerekek. Dübög, pattog, csörömpöl.

Felettük meg egy kutyás, aki a lakásban dobálja a kutyának a teniszlabdád.

Komolyan, mint ha tankok mennének felettem.

Such as life, ha az ember nyugalmat akar, kertesházba kell költözni az erdőbe.

Terézágyú 2018.02.08. 14:42:02

@commentes nikk:

Nem, ÉN beszéltem valamiről, és TE hoztál arra egy irreleváns példát.

:))))

Nézd, szerintem ezek összefüggnek.

Az emberek megszegik még a nyilvánvaló szabályokat is, pl. hogy bagóznak ott ahol tilos, és leszarják, hogy ki szól érte. Hát még mennyire megszegik azokat a szabályokat, amelyek nincsenek egyértelműen lefektetve (és szubjektív a megítélésük), és még inkább leszarják, ha valaki szól érte: pl. amikor egy szomszéd felszól, hogy éjfélkor nem kéne a bútorokat tologatni odafenn ("Nem is tologatjuk, de különben is nem is hallható, de ha hallható is, ne foglalkozz másokkal, törődj a magad dolgával - vagy szétverem a képed.")

Szóval ez általában egy össztársadalmi "betegség", hogy nem kell odafigyelni arra, amikor a másik ember "beszól nekünk", vagy éppen szemrehányást tesz nekünk - még akkor sem, ha egyértelmű a szabálysértés, ahogy mondtam, hát még akkor, amikor nem egyértelmű.

És ebből a szempontból mellékes, hogy a szomszédodhoz oda MERSZ-E menni szólni, míg a buszmegállóban bagózóhoz nem... pláne, hogy gyakran a szomszédod a "kétesebb alak", míg esetleg a tilos helyeken bagózó egy jól szituált valaki, akiből nem néznéd ki, hogy rögtön tettlegességhez folyamodik...

H?P? 2018.02.08. 15:25:32

@nem várt fordulat: Hangszigetelest kell csinaltatni, aztan peres uton behajtani rajtuk a hangszigeteles arat. Esetleg elotte ugyveden keresztul tajekoztatni oket, hogy a hangszigeteles X millioba fog kerulni.

2018.02.08. 15:47:20

@Admin Kapitány: nehogy azt hidd :) mikor 2 macska verekszik a kocsi tetején, aztán 2 párosodik rajta, utána 1 még rász*rik az üvegtetőre, egy másik a fényezésre. Bónuszként az elszabadult szomszéd kutyája próbálja elkapni a macskát a kocsi tetején. Na ilyenkor simán összeszedsz több tízezres kárt, amit senki se fog kifizetni neked. Arról nem is beszélve, hogy a macskák az énekesmadarakat kiirtották a környéken, 10 éve még lehetett madárcsicsergésre ébredni, ma macskanyávogás van éjjel kettőkor amikor egymást tépik.

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2018.02.08. 15:50:58

@okostojas007: oké, borzalom lehet ez is, de jóval ritkábbak a macskás problémák mint pl a kutyásak. Legalábbis a levelekből ítélve. De temába vágó fórumokon sincsenek benne a leggyakoribb 5-ben a macsekok.

nem várt fordulat 2018.02.08. 16:31:33

@H?P?: nem megoldás, mert nem zaj van, hanem dübörög az egész padló. az ellen a hangszigetelés nem véd.

Burgermeister 2018.02.08. 17:37:19

Fekszem a korhazban. Mellettem levo eros bagos. Ablakot kibassza es pofekel, orvosok noverek szarnak bele. Szoltak ra tobbszor. Tipikus faszfej.

H?P? 2018.02.08. 20:41:08

@nem várt fordulat: A duborges az zaj. Van ra technologia, amivel az ilyen mely hangokat is meglehet fogni. Csak hat ez szobankent kb 2 millio forint.
www.phonestar-hangszigeteles.hu/haloszoba_mennyezeti_hangszigeteles_2011_oktober

Garay Klára 2018.02.11. 08:45:20

@Admin Kapitány: De azért a fél éjszaka zongorázó, az éjjel nappal, hét végén bulizó albérlő se kispályás!