Szomszédháború

Amikor a probléma házhoz jön

63. Olvasói levél: nem tudunk pihenni

2018. február 20. 19:14 - Captain Admin

Anita arról ír a levelében, hogy miként lehetetleníti el az otthoni pihenést a fölső szomszédja minden lehetséges zajkeltő módon. Leveléből sajnos jól látható, hogy a passzív hozzáállás mennyire helytelen ilyen esetben, és a hatóságok aktív segítségnyújtásában is feleslegesen reménykedünk.

Szép napot!

 

Már akinek szép... Vasárnap van... Van akinek csendes és nyugodt.. Nekünk nem…

A felettünk lévő szomszéd egyszerűen nem normális, folyamatos a menetelés, mintha elefántok laknának fölöttünk. Nem tudom elképzelni, hogy mit csinálhat, de nem is akarom. A tárgyak mozgatása csak csapkodással és dobálással működik nála. Az órát nem ismeri, ezt csinálja a nap bármely szakában, ami azt jeleni, hogy ha lefekszik aludni akkor van nekünk is esélyünk a pihenésre.

zaj.jpg

A vizet úgy zárja el, hogy nyekken nyikorog az egész rendszer. Van egy kutyám, aki az asztal alá menekül, vagy a nyakamba mászik mert úgy fél. Már többször hívtunk rendőrt, többször szóltunk, volt hogy szépen volt hogy csúnyán. Több órás dübörgés után az embernek elborul az agya. Bementem a rendőrségre hogy feljelentést tegyek, azt mondta a rendőr, hogy neki is volt ilyen ügye, sajnos nem tudnak segíteni csak akkor, ha buli vagy zenehallgatás van. Viszont azt ajánlotta, hogy a jegyzőnél tegyek panaszt, ő is ezt tette.

 

A jegyzőnél időpontot kell kérni, ezért telefonáltam hogy ezt megtegyem. Megkérdezték, hogy mióta tart ez, mert ha több mint egy éve akkor az már nem ide tartozik. Több... Akkor a kormányablaknál kell bejelentést tenni. Oda majd csak szerdán jutok el, mert akkor lesz estig tartó ügyfélfogadás. Nem bírom.. Szétszakad a fejem... Ha tudtok bármilyen plusz megoldást.. Esetleg polgári peres eljárásban mit tehetnék? Az alvás, pihenés és nyugodtság nélküli órák megszámolhatatlanok.

 

Köszönöm: Anita

Amennyiben Ön is érintett, kérem írja meg történetét, vagy jelezze ezen az űrlapon a Szomszédháború blognak!

Elolvastam, de mi ez a blog?   Még több levél itt!   Elméleti bejegyzések itt!

Amennyiben tetszett a bejegyzés, kérem ossza meg ismerőseivel is!

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szomszedhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr3313685556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nouby 2018.02.21. 09:54:59

Elhiszem hogy szar de biztos hogy a szomszéd hibája ez?

Ha a parketta és csempe szarul lett letéve a hangokat jobban hallod mint ő. Saját lakásában lopakodni meg senki sem fog.

boundary 2018.02.21. 10:10:12

@Nouby: A kultúrált életvitel nem egyenlő a lopakodással.

Captain Admin · http://kopottkupak.blog.hu 2018.02.21. 11:04:51

Kedves Anita!

Sajnos a csap nyitogatásával, járkálással, pakolászással, szekrényajtó csapkodással, ajtócsapkodással járó hangok ellen nem tudsz mit tenni, ezek ilyen épületekben áthallatszanak. Sokkal nagyobb gond az, hogy a szomszédod valószínűleg ezt nem véletlenül csinálja. Ha csak nála hallatszik a vízvezeték rendszer nyikorgása, akkor ezt szándékosan csinálja így, ez nem kérdés. Innentől pedig már könnyű elképzelni, hogy valószínűleg a többi zajt is mások bosszantása miatt kelti.

A hatóságok teljesen tehetetlenek lesznek, ezen az úton ebben az esetben szerintem felesleges elindulni is. Két választás maradt. Vagy beszáll a háborúba, vagy elköltözik. Sajnos mivel itt is felső lakóról van szó, ezért eleve hátrányban indul egy esetleges szomszédháborúban. Érdemes lehet összefogni a szomszédja feletti lakóval, vagy egyedül ráébreszteni a őt arra, hogy mostantól más világ lesz, neki sem lesz nyugta. Ez egy egész embert igénylő feladat, a leírásodból ítélve én a költözést javaslom. Nincs az az anyagi áldozat, amit ne érne meg a nyugodtabb otthon.

Gariv 2018.02.21. 22:07:25

Szia!
Az előző lakásunk alatt lakó néniről szeretnék pár szót ide fűzni. Állandóan verte a falat, feljött óbégatni, kiállt az erkélyre szidni a kurva anyánkat. Alig voltunk otthon napközben dolgoztunk, a gyerekek bölcsibe oviba. Jó kisfiúk este is mesét néztek, autóztak, nem kergetőztek, 8 kor fekvés. Tehát kb5-8ig kellett "elviselni" minket. Szőnyegeket raktunk le, a székek lábára filcet én meg a gyerekeket nyomasztottam, hogy csissegtem egyfolytában. Ugyan ez ment: miért fürdünk, hangos a porszívó és én direkt zavarászom körbe a gyerekeket. Még most is görcsbe rándul a gyomrom, ha elhajtok a ház előtt. Meghallgatnám a másik oldalt is szívesen.

LENKICE 2018.02.21. 23:51:50

Az önkormányzatnál kell feljelenteni. Pénzbüntetést fog kapni. Ha a csendháborítás továbbra is folytatódik, újabb, magasabb pénzbüntetés adható...előbb-utóbb megunják, anyagilag nem éri meg...tanúkat érdemes szerezni, akik hajlandóak szintén tanúskodni az eljárás során.

Terézágyú 2018.02.22. 08:14:50

@Admin Kapitány:
"vagy elköltözik"

Ilyenkor felmerül viszont, hogy mennyire tudja eladni ezt a lakást - egy ilyen lakást... Nyilván ha jön egy potenciális vevő megnézni, akkor az első nyekkenés hallatán elmenekül... :(

Terézágyú 2018.02.22. 08:17:28

@Gariv:
"Még most is görcsbe rándul a gyomrom, ha elhajtok a ház előtt. Meghallgatnám a másik oldalt is szívesen."

Hát most elmondtad a másik oldal véleményét...

"Szőnyegeket raktunk le, a székek lábára filcet"

Ha tényleg megtetted, és tényleg segített a dolgon, akkor a szándék feltétlenül értékelendő.
Sajnos a legtöbb esetben eleve szándék sincs...

MEDVE1978 2018.02.24. 10:27:28

@LENKICE: Akkor kap csak pénzbüntetést, ha nem mond ellent. Egyébként bíróság és ha nem tudja bizonyítani az alsószomszéd, akkor bukó + perköltség.
Nekünk is problémánk van az alsó szomszéddal (gyerekek miatt), ha a jegyzőt rámuszítaná, akkor biztosan ellentmondanék / perelnék. Ilyet nem két fillér bizonyítani (zajszakértő stb.).

funivia 2018.03.01. 00:31:11

@Gariv: Ilyen nénink nekünk is volt, amikor a gyerek kicsi volt. Folyton feljárkált, mert a gyerek délelőtt tízkor végig szaladt a szobán, vagy kisautókat tolt a szőnyegen. Vagy csak megmozdult.
Esküszöm semmit nem csinált, csak azt hallgatta, hogy valami kis zaj legyen, és már jött föl balhézni.
Egy darabig szépen mondtam neki, hogy ne erre figyeljen. Nem tudom megkötözni a gyereket. Napi 12 órát alszik, 3 órát a szabadban vagyunk, eszik, fürdik, mesét hallgat, néhány órát van napközben, hogy valami kis zaj van miatta. Kapcsolja be a tévét, rádiót, hallgasson egy kis zenét, ne a gyerekre figyeljen folyton.
Szépen, udvariasan kértem, magyaráztam. Az egész lakást beszőnyegeztük, a gyerek puha mamuszban járt, hiába volt minden. Már görcsbe volt a gyomrom, ha csak felállt a gyerek.
Aztán amikor egyszer azért jött fel balhézni, mert a gyerek véletlenül leejtett valamit, elszakadt nálam a cérna, és ráüvöltöttem, hogyha még egyszer fényes nappal feljön balhézni a gyerek miatt, úgy levágom a harmadikról, hogy kiskanállal sem kaparják össze. Soha többet nem jött föl. Még pár évig laktunk ott, aztán léptünk. Van aki nem ért a szép szóból, csak a gorombaság hatásos.

2018.04.06. 14:23:54

@Terézágyú: Ilyenkor felmerül viszont, hogy mennyire tudja eladni ezt a lakást - egy ilyen lakást... Nyilván ha jön egy potenciális vevő megnézni, akkor az első nyekkenés hallatán elmenekül... :(

Csak halkan megjegyzem,hogy ha elhallgatja az eladó a lakás ilyesmi kellemetlenségét, illetve bármilyen egyéb hibáját , akkor a vevő rommá perelheti emiatt és meg is nyeri a pert, amennyiben bebizonyosodik ,hogy az eladó tudott a lakás hibájáról, csak nem mondta el.

Lady Scarlett 2018.06.17. 08:02:58

@Terézágyú: ilyenkor van az hogy a kedves eladó orbitálisat hazudik a vevőnek, csak hogy megszabaduljon a lakástól és végre elmehessen onnan. Beköltözik az új lakó és kezdődik minden előről.

Lady Scarlett 2018.06.17. 08:04:35

@Diorella Queen: Ebben nem vagyok biztos. Kinek van manapság erre a perre ideje, pénze, idegrendszere? Nem 100 milliós ingatlanokrol van szó csak panellakasokrol.

rozsomák 2018.06.17. 13:38:14

@Captain Admin:
"Ha csak nála hallatszik a vízvezeték rendszer nyikorgása, akkor ezt szándékosan csinálja így,"

Ez azért nem egészen így van. Nyomáskülönbség vagy egyéb okok miatt - pl. rossz illesztés -, ugyanazon vezetékrendszer különböző csapjanak nyitása/zárása másfajta zajt hallatnak..Van amelyik csapot nem is hallod, van amelyik meg rezonanciát kelt.
A többi zaj - járkálás futkosás, dobogás stb. -meg sokszor jobban hallatszik az alul lakónál, mint az adott lakásban.
Az, hogy valaki "puha" megoldásként szőnyeget, filcet alkalmaz, az jó lehet, mert ő saját maga kevésbé érzi zajosnak a saját lépteit, tologatását, de az alatta lakónál ez nem annyira hatásos, ő a dobogást akkor is érzékeli. Gondolj bele... a te szőnyeged a járással járó ütődést felfelé, vagyis feléd szigeteli a zajt, nem lefelé...
Nem véletlenül, mindenki a felette lakóra panaszkodik, nem az alatta lakóra.
Ezek többsége a házak hangszigetelési problémáiból fakad, de magát a rezonanciakeltést elég nehéz kivédeni, pláne annak nehéz ezt elviselni, aki esetleg téglaépületből költözik panelba. mert a beton hangvezető képessége sokkal magasabb..