Szomszédháború

Amikor a probléma házhoz jön

65. Olvasói levél: a munkálatok folyamatban

2018. április 17. 15:00 - Captain Admin

Az alábbi levélben Mária ír az újdonsült szomszédairól, akik a házuk felújításába kezdtek, és a munkálatok azóta is tartanak, amik nem kevés bosszúságot okoznak nekik.

Tisztelt Blog!

Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen problémával kell szembesülnöm, azt pedig pláne nem, hogy ez ennyire megkeserítheti az életem.

Egy vidéki kis településen élünk a családommal és soha nem gondoltam arra, hogy elköltözzek, de úgy néz ki, hogy az Isten nem ad nekünk más választást. Pár éve eladóvá vált az egyik mellettem lévő szomszédom ingatlana, amit tavaly meg is vásárolt egy család, akik minden bizonnyal egy nagyvárosból szeretnének kiköltözni ide, ahol a megérkezésükig nyugalom és csend volt. Szerencsétlenségünkre azon az oldalon van a házuk, amelyik irányba a mi házunk és udvarunk is néz. És a lényeg, hogy mi a problémánk:

epitkezes.jpg

Ez egy népesebb család, 2 nagyobb fiú és egy lány valamint a szüleik. Teljes felújításba kezdtek, de mindezt úgy, hogy az a lehető legtovább zavaró legyen. Sajnos úgy néz ki, hogy hétvégi háznak akarják használni majd az ingatlant, mert nem sietnek a felújítással sem, de hétvégén viszont mindent bevetnek teljes létszámmal. Hétköznap nincsenek itt, de hétvégén megjelennek rosszabb esetben már péntek este, a házon fúrnak faragnak amennyi jól esik nekik, így megsaccolni sem tudjuk, hogy mikor lesznek készen. Rémálmaimban évekig fog tartani a felújítás. Egész hétvégén megy a kopácsolás, fúrás, faragás, fűrészelés és közte kisebb nagyobb szünetek. A család többi tagja sem unatkozik, takarítják a kocsit, porszívózzák, zúgatják a fűnyírót, amikor pihennek akkor pedig csak a zene szól. Este pedig kint főznek az udvaron, iszogatnak, hangosan nevetgélnek.

melosok.jpg

Másnap reggel pedig minden kezdődik elölről és csak vasárnap este van végre megint csend. Ez ment tavaly nyár végétől végig amíg be nem jött a hideg idő, és most tavasszal ott folytatják, ahol abbahagyták. Ebben az ütemben évek múlva sem lesz kész a házuk, ha mégis végeznek vele valamikor, akkor is találnak majd a kertben és az udvaron elfoglaltságot. Nagyon  úgy látom, hogy szeretnek ide kijárni, biztosan jó nekik a szabad levegőn tevékenykedni hétvégén, de így meg mi nem tudjuk kipihenni magunkat hétvégén. Tudom, hogy ezek a zajok elvileg a vidéki élettel együtt járnak, de mástól mégsem tapasztalni ezt, pláne nem így, hogy amint jön a hétvége, vele jön a hangzavar is. Kérem adjanak valami tanácsot, hogy mit tehetnénk, de igazság szerint nem sok jóban reménykedem.

Üdvözlettel, Mária

Amennyiben Ön is érintett, kérem írja meg történetét, vagy jelezze ezen az űrlapon a Szomszédháború blognak!

Elolvastam, de mi ez a blog?   Még több levél itt!   Elméleti bejegyzések itt!

Amennyiben tetszett a bejegyzés, kérem ossza meg ismerőseivel is!

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szomszedhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr6013841604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

boundary 2018.04.17. 15:52:57

A békés együttélésről nincs önkormányzati rendelet? ("csendrendelet")
Postázni kellene nekik.

Im just here for the comments 2018.04.18. 06:25:42

És mi lenne, ha idétlen blogokba írogatás helyett mondjuk beszélne a szomszéddal? Megkérdezni, hogy mi a terv, meddig tart, hogy állnak, azt már le se merem írni, hogy segítséget felajánlani...

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2018.04.18. 07:25:10

@Im just here for the comments: ez leírva nagyon egyszerű. A segítség felajánlás teljesen életszerűtlen, mivel a leírásból nekem úgy tűnik, hogy a szomszédok egyáltalán nem sietnek, hétvégi háznak használják (talán végleg) és kedvtelésből barkácsolgatnak.

Ha nemtetszését fejezi ki feléjük, az könnyen lehet,h csak olaj a tűzre. Az emberek jóindulatára sajnos ilyen helyzetekben a legritkább esetben lehet csak számítani. Én első körben mégis kivárnám, hogy elkészüljön a ház, aztán kiderülnek az új szomszédok szokásai, lehet, hogy oda sem költöznek, hanem "csak" hétvégén fognak megjelenni.

para_noir 2018.04.18. 14:12:49

Ritkán világos ennyire, hogy a posztíró a kretén. Vettek szomszédjában egy ingatlant, amit a megátalkodott tulajok direkt a lehető legtovább akarnak felújítani, csak hogy pénzt és időt nem kímélve bosszantsák a szomszédot - hihető... Népes család - olvasom, gondoltam valami tizentagú khhhm...olyasféle família, erre egy szimpla öttagú család, akik a képek alapján egy igényes házat csinálnak a szomszédba, hát ez tényleg tragédia. Ráadásul nevetgélnek is, és nem kussolnak, mikor mindenki tudja, hogy vidéken a hétvégék olyanok mint az éjfél a temetőben, széltében-hosszában mindenhol csönd honol. lehetne még sorolni, de az tuti, hogy a levélíró egy konfliktuskereső, kötözködő barom.

Tatai Katalin 2018.04.18. 14:49:33

nálunk pepitában ugyanez volt, de nem hétvégi háznak vette meg a fiatal család, több mint két éven keresztül ujitották fel - most sincs kész teljesen- tele voltak pénzzel, a szülőknél tudtak lakni, ráadásul vasárnap kivételével állandóan ment minden zaj, még este 9 órakor is, télen is, minusz fokokban is, ugyahogy az örömöket lehet fokozni a végetelenen

Tatai Katalin 2018.04.18. 14:51:17

@para_noir: szerintem nem kötözködő, csak megszokták a csendet és furcsa volt a zaj, mondjuk meg lehet szokni, a végén még hiányzik is majd

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2018.04.18. 15:14:37

@para_noir: szerintem sem önmagában a felujítással járó zajok zavarják, hanem az, hogy még megsaccolni sem lehet, hogy mikor lesz vége. Évekkel ezelőtt egy szomszédom 2 éven keresztül újította a lakását, néha hétköznap meló után és hétvégén. Totál idegölő tud lenni.

kpetya 2018.04.18. 15:16:21

@para_noir:

te vagy a kretén. a mi szomszédunk 4 éve újítja fel a házát. Egyedül. Vagy a betonkeverő megy vagy a flex vagy vmi. És allandó por van miatta. Ha rákérdezünk mikor lesz kész nem veszi a lapot.
a zaj meg kurva zavaró ha vasárnap délután aludnál 1t de arra riadsz visít a flex majd 10 perc csönd megint flex és ez igy megy 6ig.

para_noir 2018.04.18. 15:23:56

@kpetya: a kép alapján rohadtul nem úgy néz ki, hogy itt valami házibarkács jellegű felújításról van szó. Ha meg a te szomszédod négy éve újítja fel a házát, akkor az már rég nem felújítás, hanem barkácshobbi :) Nincs négy évig tartó felújítás, nem is nagyon hiszek el ilyesmit. Szeret flexelgetni, fúrni-faragni, az nem felújítás. Ha van a településen csendrendelet, azt be kell tartani, ha a szomszédod nem teszi, nyomd fel minden nap. Ha jogszerűen teszi, engedélyezett időben, akkor ezt dobta a gép, lehet költözni valami panelba, ahol nyugi van. ja nem :)

2018.04.22. 08:48:13

@para_noir:
Most komolyan egy fotó alapján ítéled meg a felújítást, ami illusztráció, gyengébbek kedvéért nem arról a házról készült? Mert ugyan leírva nincs, de a képen első ránézésre 3 olyan jel van, ami alapján egyértelmű, hogy nem Magyarországon készült a kép.

Terézágyú 2018.04.23. 15:37:02

fúrás-faragás ÉS zenebömbölés ÉS hangoskodás.

nyilván mindegyikhez abbbbbbszolút joguk van.

Fúrfaragni csak hangosan lehet, a zenének is szólnia kell ugyebár (zene nélkül ma már nem lehet meglenni), és beszélgetni is csak hangosan lehet.

A pószter vegyen egy kakast, és akkor majd az újdonsült szomszédok írnak ide, hogy "hallatlan dolog, hogy a tegnap esti buli, akarom mondani házfelújítás után, hajnalban kukkkkkorékol a szomszédék kakasa és felver minket,, felháborító!"

Kiscsibe14 2018.06.04. 12:49:36

Örüljön neki, hogy csak hétvégén csinálják, a mi szomszédaink egész héten, plusz van éjjel a hálószobánk mellett ugató kutyájuk, amikor ideköltöztünk egy este 11-től hajnali 4-ig folyamatosan kukorékoló kakasa is volt, amit szerencsére azóta a kutyája megevett. :D Plusz mindig tudjuk mikor van 8 óra, mert pontban akkor beindítja a traktort, amit hobbiból szerel és nem használja ezen kívül semmire. De mióta a férjem reggeltől estig itthon dolgozik a műhelyben (sokszor hangos gépekkel) hangos zene mellett, egyre kevésbé halljuk őket. :D

funivia 2018.06.12. 16:04:53

Mi is felújítottuk a házunkat, mielőtt elkezdődött, átmentem a szomszédhoz, akinek a telekhatárán áll a házunk.
Elmondtam, hogy mikor fog kezdődni a felújítás, pontosan mi meddig fog tartani.
Kértem, hogy viseljék el a zajokat, amik sose kezdődnek reggel nyolc előtt, és nem tartanak este hatnál tovább. /Így egyeztem meg a kivitelezőkkel./ Valamit a ház hátsó részének a felújításához engedjék majd be a mestereket az udvarukra.
Nem örültek neki, de tudomásul vették.
Miután az udvarukon is nagy kupit csináltak a mi mestereink, átmentem és összetakarítottam az udvarukat.
A belső felújítások előtt is tájékoztattam őket, hogy mit fognak nálunk csinálni, és mettől meddig fog tartani.
Ha mindenki így viselkedne, sokkal kellemesebb lenne az élet...
Ők is szokták bömböltetni az autórádiót az udvarukon, de olyankor én is kiviszem a teraszra a lejátszót, és jó hangosra veszem. Nem kell szólni, egy idő után "észreveszik magukat", és lehalkítják a zene szolgáltatást. Akkor én is kikapcsolom a műsort.
Ha egy száz holdas pagony közepén lakna az ember, akkor is találna bosszankodni valót a szomszéddal kapcsolatban!

Késapati Tamás 2018.08.01. 09:40:37

@Captain Admin: és erre volt valami okos megoldás vagy ez tényleg olyan amivel együtt kell élni?

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2018.09.06. 12:00:40

@Késapati Tamás: azon kívül,h basztatod, nem nagyon tudsz mit tenni ilyen helyzetben. Gondolhatod, hogy ha tehetné, akkor pörögne a felújítással.