Szomszédháború

Amikor a probléma házhoz jön

66. Olvasói levél: éjjeli kutyaugatás

2018. május 02. 11:15 - Captain Admin

Az alábbi levélben arról ír egy olvasónk, hogy miként járul hozzá az éjszakai virrasztásához az egyik szomszédjának a kutyája. Ez a történet is jól mutatja, hogy miért is a második leggyakoribb konfliktusforrás a kutya.

Tisztelt Szomszédháború Blog! 

A következő ügyben szeretnék javaslatot kérni.

 

Az utóbbi időben valaki beköltözött a kutyájával a panelházba, ahol lakom. Eddig rendben is volna, de a "gazdája" gondolom vagy éjszaka dolgozik, vagy valamit csinál, de egész biztos nincs itthon, mert sokszor a kutya éjszakánként órákig ugat. Általában este 11 körül kezdi, és valamikor a hajnali órákban fejezi be teljesen.

ugatas.jpg

 

Ez egy régi, vasbetonból épült panelház, szörnyen vezeti a hangot, nagyon zeng és nem tudom pontosan meghatározni az emeletet. A jelenség az alvást igencsak megnehezíti. Kiraktam a földszinti szemétledobó ajtajára egy, néhány szofisztikátlan jelzővel megízesített üzenetet, de természetesen délutánra már nem volt ott. Úgy tűnik, valakit jobban zavart ez, mint az ugatás.

 

A jelenség néhány hete kezdődött, de nagyon zavaró. Ilyen esetben mi a teendő, mit tudnak tanácsolni?

 

Válaszukat előre is köszönöm.

Amennyiben Ön is érintett, kérem írja meg történetét, vagy jelezze ezen az űrlapon a Szomszédháború blognak!

Elolvastam, de mi ez a blog?   Még több levél itt!   Elméleti bejegyzések itt!

Amennyiben tetszett a bejegyzés, kérem ossza meg ismerőseivel is!

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szomszedhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr7313884718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2018.05.02. 12:38:53

Tisztelt levélíró!

Ha a szomszédja otthon tartózkodna éjjel is, akkor a probléma nem létezne valószínűleg, mert a kutya nyilván egyedül unalmában/félelmében vonyít a fél éjszaka. A kérdés csak az, hogy önnek van e ráhatása arra, hogy a szomszédja nappal dolgozzon és éjjel legyen otthon? Persze, hogy nincs. :)

Így két megoldás van, az egyik a jogi úton történő érdekérvényesítés, ami egy minden este vonyító kutya esetében a leglustább rendőrnek is elég kell legyen a csendháborításhoz, vagy birtokvédelmi eljárás keretében is élhet a jogával, mivel tartósan fennáll a zavaró probléma.
kormanyablak.hu/hu/feladatkorok/27/JEGYZ00501

Azt tudnia kell, hogy amint jogi érdekérvényesítésbe kezd, a szomszédjában egy ellenséget köszönthet majd onnantól ami újabb konfliktusokat eredményezhet. Az alternatív problémamegoldásnak a kutya látná a kárát, így azt nem írom le, így is érthető azt hiszem.

Nouby 2018.05.02. 19:32:13

Jelezd neki mi a gond. Ha nem érti akkor zenélj amikor hazajön a műszakból.

bandiras2 2018.05.02. 20:26:10

@Nouby: Nem kell oda zene, csak vegye fel a kutyaugatást, tolja meg a hangerejét, és azt játssza vissza neki, jó eséllyel a blöki is beszáll a hangzavarba, hogy a kedves szomszéd sztereoba kapja.
Persze az se hátrány, ha éjjel 11 után MINDEN. EGYES. ALKALOMMAL. kihívod a rendőrt, és feljelentést teszel ha üvölt az a rüves eb.
Szobakutyának nincs szüksége hangszálakra. Nem a legjobb megoldás, de a blöki legalább hosszú és csendes életet élhet.

Slepy 2018.05.14. 14:33:30

Panelbe kutya nem való!

Kalocsai Tamás 2018.05.24. 21:55:18

@Slepy: Kutyához nem értőnek, kutyával nem foglalkozónak, kutyát azért tartónak, mert "miért ne?", stb... kutya nem való. A lakóhelynek ehhez kb. semmi köze. Ha a kutyával foglalkoznak, megtanítják, akkor nincs baj a panelban tartott kutyával sem. Csak a kutyások 99%-a nem foglalkozik a kutyával, nem neveli - nem is tudja, hogyan kell. A kutya pedig nem "fárad le", nem tanul meg nyugodt lenni, neurotikus, utankozik, hiperaktív. Ez a baj.