Szomszédháború

Amikor a probléma házhoz jön

68. Olvasói levél: szomszéd suli

2018. május 19. 13:01 - Captain Admin

Egy új olvasónk írta meg a blognak, hogy miként nőtt ki a földből egy iskola a szomszédságában, és mivel jár ez a gyakorlatban, a mindennapokban.

 

Kedves Blogszerkesztők!

 

Véletlenül akadtam rá erre a blogra, mert kétségbeesetten keresem a megoldást a szomszédokkal kapcsolatban. A szomszédunkban sokáig üresen állt egy családi ház. 2017 nyarán elkezdték felújítani, már ez elég sok kellemetlenséget okozott, főleg hogy nem tudtuk előre, és nagyon közel van ez a magas ház.

Rengeteg szemét áthullott, cigányzene ment egész nap, az állványokon dolgozó munkások kilógó fenekét lehetetlen volt nem észre venni és lehet, hogy ők is sok olyasmit láttak, amit mi nem szerettünk volna. Valahogyan túléltük, nem szóltunk, összeszedtem a szemetet is, bár megígérték, hogy majd összeszedik ami átpotyog hozzánk. Nem jöttek azóta sem. Szóval a lényeg, az motivált, hogy egyszer vége lesz és ki tudja, lehetünk mi is hasonló helyzetben egy felújítás miatt.

 

Aztán jött az újabb sokk: szeptembertől állandó gyerekzsivaj kezdett hallatszani a házból, az udvarról. Iskolaidőben délelőtt is, amikor minden gyereknek suliban lenne a helye. Nem csak egy-egy napon, és nem csak egy-két gyerek zaja, olyan iskola jellege volt a dolognak, de hogyan nyílhat iskola ilyen észrevétlenül családi házak között?

suli.jpg

 

Nekem sokáig nem volt velük bajom, meg édesapám sajnálatos balesete és halála lefoglalt. Közben késő ősszel, télen mindenki bezárkózik, kevesebb a zaj. Az akkor is zavart, hogy nagyon nagy lett az autóforgalom az utcában, és rendszeresen állt a házunk előtt autó. Szólni senkinek nem tudtam, mivel nem volt kinn tábla, hogy ez milyen vállalkozás, vagy intézmény, vagy micsoda, ki az igazgató, ügyvezető, illetékes, akárki.

 

Aztán végre jött a tavasz, és vele együtt a problémák is megszaporodtak. Zaj, átesett játék, amit a gyerekek úgy kértek vissza, hogy kórusban átkiabáltak, és felmásztak a kerítésre. Dobóra nyitott ablaknál az itt lakó gyerekek délutáni alvás idejében. Szülői értekezletszerűség, hosszas zsibongás zaja, az utca egyik oldalának teljes hosszában parkoló autók, érkezéskor, induláskor ezer kocsiajtó csapódás. Ez naponta is megvan, reggel fél 9-től érkezéskor, délután folyamatosan, kiért mikor jönnek.

busz.jpg

 

Valahogy május elejétől végre van kinn egy táblaféleség, neve lett a dolognak. Nekünk azóta sincsen hivatalosan tudomásunk róla, hogy ez mi, senki nem jött ide bemutatkozni. Közben megkérdeztem a szomszédokat, ki mit tud róluk és kinek mi a véleménye. Az eredmény: senkinek nem szóltak, nálam is kevesebbet tudnak róla mi ez itt, mindenkit zavar a zaj, nyilván akik közelebb laknak, azokat jobban, mindenkit zavar az autóforgalom, aki eddig az utcán parkolt, annak állandó vitái vannak velük. Főleg nyugdíjasokat és kisgyerekeseket érint, akik napközben is itthon vannak.

 

Többen próbálkoztunk eddig egyénileg szólni nekik, hatása nem sok volt. Miután ráébredtünk, hogy nem is vagyunk egyedül, lépnénk valamit közösen, de tanácstalanok vagyunk. A probléma szerintem nemcsak birtokháborítás, itt gyerekekkel foglalkoznak, és több hiányosságot tapasztaltunk ezzel kapcsolatban is. Nemcsak a mi nyugalmunkról van itt szó, hanem a gyerekekről, akik ide járnak egy olyan "iskolába", aminek nem is lehet tudni a nevét, és a létezését nem szabad felfedni a szomszédok előtt sem.

 

Nincs valamilyen hatóság, aki az ilyen intézményeket hivatalból ellenőrzi, vagy meg sem engedi, hogy működhessenek, amíg minden feltételnek megfelelnek, pl. az alapvető, hogy a szomszédoknak tudomásuk legyen róla, ill. a közlekedés biztosítva legyen? Tényleg arra kell várni, hogy a szomszédoknak elegük legyen, és feljelentsék az ilyeneket, egyébként senki nem foglalkozik velük?

Köszönöm, hogy meghallgattak!

 

Amennyiben Ön is érintett, kérem írja meg történetét, vagy jelezze ezen az űrlapon a Szomszédháború blognak!

Elolvastam, de mi ez a blog?   Még több levél itt!   Elméleti bejegyzések itt!

Amennyiben tetszett a bejegyzés, kérem ossza meg ismerőseivel is!

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szomszedhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr5913979106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fossilhunter 2018.05.19. 15:06:39

A területileg illetékes jegyző a jogosult eljárni ha a probléma egy éven belül kezdődött. Birtokvédelem címszó alatt, de nagyon alaposan meg kell fogalmazni, minden követelménynek meg kell felelbie, különben elutasítja. Ha minden igaz 3ezer forintos illeték bélyeget kell mellékelni.

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2018.05.19. 19:32:42

Kedves Levélíró!

Második olvasatra sem tűnik túl motiváltnak a probléma megoldásában, vagy legalább annak mérséklésében. Azt kideríteni, hogy milyen létesítmény épült a szomszédságában és milyen céllal, ki üzemelteti stb, igazából fél óra alatt kiderül, ha felkeresi az illetékes önkormányzatot. Amennyiben ez egy magán tulajdonban lévő létesítmény, akkor is tudnak róla a helyi önkormányzatban, mert engedélyekhez kötött egy ilyen iskola vagy napközi működtetése. ha nem tudnak az önkormányzatnál minderről, akkor nyert ügyük van, illegálisan működik.

Ha minden szabályos, és valóban egy iskola létesült az önök otthona mellett, akkor a közlekedést/parkolást kell megfelelően szabályoztatni, más teendő nem lesz. Én pl egy 800 gyerekkel rendelkező iskola közelében élek, reggel és iskola után délután többszörös a forgalom, nappal meg gyerekzsivaj van a szünetekben, de azt hiszem ezzel sok rossz szomszéddal rendelkező azonnal kiegyezne, ha csak ennyi zavarná otthon. :)

SarahConnor 2018.05.24. 06:59:54

Egyet kell értenem @Admin Kapitány: kommentjével. Itt a blogon te egy szerencsés embernek számítasz.
Egy iskola 180 tanítási nappal operál, ami azt jelenti, hogy az év felében gyerekmentes, szabadok a hétvégék, a délutánok és az esték, a nyár, és minden munkaszünet. Szülői kétszer, fogadóóra szintén kétszer van egy tanévben. Míg egy rossz szomszéd nonstop keseríti meg az életed.
Ettől függetlenül persze utána kell járnod, hogy legálisan működik-e (egy gyereket is megkérdezhetnél, hogy csillagbogár, hogy hívják a sulidat?). Ha nem, akkor lehet lépni. Birtokvédelmet így is lehet kérni a zavaró esetek ellen. A kerítés, amin átjönnek a játékok, ha a tiéd, akkor neked kellene megmagasítanod, ha az övék, akkor kötelezheted rá őket.
Én is valahogy azt látom, hogy a sopánkodáson még nem jutottál túl. Én pl szimplán besétáltam volna már réges rég oda és elbeszélgettem volna valakivel, hogy ez mégis mi.

Segíteni nem nagyon lehet így, hogy a legalapvetőbb kérdéseket sem tetted még fel senkinek.

MEDVE1978 2018.05.28. 13:10:25

Igazából azt nem értem, hogy hogyan nem lehet kideríteni azt, hogy kinek a kezelésében áll az iskola. Eléggé valószínűtlen, hogy állami, de a jegyző vagy az önkormányzat ezt úgyis azonnal meg tudja mondani.
Ha magán, egyházi vagy alapítványi, akkor pedig be kell menni, megkérdezni, hogy mikor lehet találkozni a tulajdonossal / működtető képviselőjével. Itt civilizáltan el kell mondani a problémákat és megoldást keresni rá. Az áteső játékokra például lehet egy magasabb vagy más összetételű kerítés. A zajra nem nagyon lesz megoldás, persze meg lehet próbálkozni méréssel, ha az határértéket halad meg.