Szomszédháború

Amikor a probléma házhoz jön

69. Olvasói levél: a sikoltó szellem

2018. május 27. 09:35 - Captain Admin

Sok jót nem sugall a cím amit a levélíró adott a történetnek. Meg kell hagyni, sajnos egész találó, de a legszomorúbb az egészben az, hogy ilyesmi sok helyen nap mint nap megtörténik, és mégsem történik semmi a helyzet megoldására.   

Tisztelt Blog, Kedves Olvasók,

Segítségeteket kérem az alábbi helyzet lehetséges orvoslására.

A férjem és én hat éve lakunk egy négyemeletes társasház első emeletén albérletben (Dunaújváros). Már az első időkben akadtak problémák az alsó szomszédokkal, akik egy leszázalékolt hatvanas alkoholista férfi és mára már kilencven év körül mozgó édesanyja. A kezdetekkor a nap bármely szakában ajtócsapkodásra, ordibálásra riadhattunk; délután a munkából hazaérve úgy, mint hajnalok hajnalán. Akkor főbérlőnktől kértünk segítséget, aki szintén nyugdíjas néni, és sokáig élt a lakásban, apellálva a régi jószomszédi viszonyra.

boszi.jpg

Természetesen főbérlőnket a férfi elhajtotta, szegénnyel mára már a jól összezáró földszinti nyugdíjasok hadrendje sem hajlandó szóba állni.  Jól nevelt gyerekekként és rutintalan társasházi lakókként évekig birkatürelemmel éltünk ebben a helyzetben, mindkettőnktől nagyon távol állt a mások magánszférájába való betolakodás, talán hozzá is szoktunk. Tavaly télig.

Azóta ugyanis megedzett minket a muszáj, mivel a pár hónapnyi meglepetésszerűen ránk zuhant csend után egy szép decemberi estén a néni úgy döntött, lerázza láncait, és ordíttatni kezdte a tévét. Első alkalommal egy hajnali percben ugrasztott ki minket az ágyból, aztán nem volt megállás. Éjjel, nappal, random hajnalban, ha nem hatott az altató, a nap mélypontja mindig a Barátok Közt volt, és a hajnali Önök kérték.

A történethez hozzátartozik, hogy harminc alatti, becsülettel dolgozó friss házasként soha a hat év alatt egyetlen egyszer sem volt ránk panasz, pedig sok barátunk van, és mindketten zenekedvelők/zenészek vagyunk. Pár hétig vártuk, hátha múló hóbortról van szó, aztán a férjem egy délután becsöngetett, és nagyon udvariasan előadta a problémát, hogy szeretnénk pihenni, hogy a másnapi munkánkkal hozzájárulhassunk az ő nyugdíj bevételükhöz. A férfi – aki az évek folyamán agresszívból kiégett alkoholistává szelídült – közölte vele, hogy nem élünk elég aktív házaséletet, ha nem fáradunk el annyira, hogy tudjunk aludni. Ezután ő is ráadta a kakaót, mert a két szobában két tévéjük van.

alkesz.jpg

A főbérlő persze újra nem tudott közbenjárni, mi pedig sokszor a sírásig kimerülten bámultuk hajnalonként a plafont, és hallgattuk a masszív basszusokat. Egy hónappal ezelőtt az egész lépcsőház a néni jajveszékelésétől zengett, aki – szerintünk- elesett a kádban. Bár a fia otthon volt, órákig kiabált segítségért, ami a fürdőszobákban egytől egyig jól hallható volt. Aztán a néni kórházba kerülhetett, mert két hét áldott nyugalom és béke köszöntött ránk, egészen két héttel ezelőttig.     

Vasárnap hajnali egy órakor felhangzott az azóta minden éjszakánkat megkeserítő első jajgatás és dörömbölés. Két óra hosszan tartott, teli torokból, tiszta erőből. Nem tagadom, ordítottam, toporzékoltam. Két nappal később kiköltöztünk a nappaliba egy kihúzható kerevetre, azóta is ott táborozunk, hajnalban a néni ébresztőt fúj, egy-két órán át jajgat és veri a falat, mi pedig napról-napra kimerültebben keltegetjük egymást reggelente, hogy kelni kell, dolgozni kell.

Miután más kommunikációs csatornánk nem maradt, levélhez folyamodtunk, abban kértük a kedves szomszédot, ha az édesanyjának orvosi segítségre van szüksége, akkor vigye orvoshoz, ha segítséget kér éjjel, akkor keljen fel hozzá. A levél másnap a lépcsőházban kiplakátolva fogadott minket, kommenttel ellátva arról, hogy foglalkozzunk a saját dolgunkkal. Viaskodik bennem az idősek, betegek iránt érzett tisztelet, és a normális élethez, de legalábbis az alváshoz való jog, az hogy fizetem az albérletet, de a kettőből egy szobát hetek óta nem használunk, hogy miért kell nekem más családi tragédiáját premierplánban végighallgatni és minden hátulütőjét elszenvedni, amikor van nekem saját családom, saját problémákkal.

Kérlek adjatok tanácsot, humánusan szeretnék eljárni, nem balhézni, nem bunkózni.

Köszönöm!

 

Amennyiben Ön is érintett, kérem írja meg történetét, vagy jelezze ezen az űrlapon a Szomszédháború blognak!

Elolvastam, de mi ez a blog?   Még több levél itt!   Elméleti bejegyzések itt!

Amennyiben tetszett a bejegyzés, kérem ossza meg ismerőseivel is!

48 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szomszedhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr1014005486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bandiras2 2018.05.27. 10:15:50

Ezekre nem érdemes rendőrt hívni.
Legközelebb mikor éjjel bömböl a TV, akkor egy flakon purhab beugrik az ajtókeretbe, majd keményedés után szigetelt nyelű balta áldozatául esik a villanyóra.
A házban mindenki hallja őket, bárki lehetett.
Mondjuk a jajgató vénasszonyra ez nem megoldás, de mivel ágyhoz van kötve, reméljük közel a megváltás. Addig meg füldugó, és tűrni, esetleg ha nagyon jajgat, valamint a fia pont nincs otthon, mentőt hívni rá. Ekkor majd rátörik az ajtót, és megfelelő ápolásban részesül, tőletek messze.

Nouby 2018.05.27. 17:04:19

Ismerettségi körömben volt hasonló, magában ordítós demens nő.

A gyerekei nem nagyon akarták elmozdítani de élhetetlenek lettek a szomszéd lakások.

Haverék úgy oldották meg hogy az 5ről a 4re beejtettek egy samu ( faltörő kalapács) fejet majd visszahúzták.

Mivel tél volt és nem tudta tartani a tempót az öreg az üvegezéssel a gyerekei beadták valmi otthonba.

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2018.05.27. 19:41:08

Kedves levélíró!

Nézd a jó oldalát, nem kell horror filmre költenetek, ha izgalomra vágytok! :) A leírásból jól látszik, hogy valóban "rutintalan társasházi lakókként" éldegéltek, mert ezzel a problémával már illett/lehetett volna kezdeni valamit.

Ma nagyon gyakori felállás ez, hogy egy idős beteg embert azért tartanak számára is előnytelen körülmények között, mert a nyugdíjukra igényt tartanak. Nem kell hozzá bonyolult számítási műveleteket elvégezni, hogy rájöjjünk, a szomszédod konkrétan elissza az idős beteg anyja nyugdíját, plusz még gondolom az ápolási díjat is. Ti pedig levelezgetni és beszélgetni akartok vele. :D Feltételezem, hogy a lakás is a szomszédod anyja tulajdonban van.

Egy kiégett és lezüllött alkesszel harcba szállni csak egyértelmű erőfölénnyel érdemes, de mivel ti dolgoztok, ti vagytok a kiszolgáltatottabbak, így egy konfliktust (nektek) felvállalni nem lenne szerencsés lépés. Azzal, hogy az öregasszony adott esetben mit szenved otthon, senki nem fog foglalkozni. Ez egy ilyen ország. Ha csak az anyagi oldalát nézzük, a szomszédod hülye lenne berakni egy idősek otthonába az anyját, mert az minimum egy 10-as lenne havonta, így pedig az a zsebében marad, az öregasszonynak meg ad néha vizet és száraz kenyeret. A fő probléma az esetetekben az, hogy az öregasszony fia egyenesen érdekelt a helyzet minél hosszabb ideig történő fenntartásában. Az, hogy az asszony esetleg szenved, ez tényleg senkit nem érdekel. Menjetek be bármelyik elfekvőre, akinek nincsenek rokonai akik látogatják időnként, azok ott ugyanígy szenvednek, a kutya nem foglalkozik velük.

Ha egy kis szerencsétek van, akkor rövid időn belül megoldja a természet. ha nincs, akkor ez még évekig el fog húzódni. Ha a szomszédod anyja el is távozik az élők sorából, akkor sincs semmi garancia arra, hogy a fia nem fog a továbbiakban is idegelni titeket a lehető legkülönfélébb módokon. Én a helyetekben vagy egy nagyon jelentős albérleti díj csökkentést kérnék a főbérlőtől (de van egy olyan érzésem, hogy már eleve egy csökkentett bérleti díjat fizettek, ezért sem említetted egy szóval sem a költözést, mint opciót), vagy albérletet váltanék. Jóval szerencsésebb helyzetben vagytok, mint ha pl a saját lakásotok lenne, és most azon agyalnátok, hogy hogyan szabaduljatok meg tőle, már ha így el tudnátok egyáltalán adni, ilyen szomszédokkal.

Bármilyen macerás egy költözés, a nyugodt otthoni esték már rövid távon is megérik. A szomszédaitok elleni visszatámadásra az idős nénire való tekintettel nem írok ötleteket. Hivatalos megoldáskereső úton nincs értelme elindulnotok, mert az asszony akkor is jajgatni fog és irracionálisan viselkedni, ha adott esetben megbüntetik őket.

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2018.05.27. 19:48:29

@Nouby: "Haverék úgy oldották meg hogy az 5ről a 4re beejtettek egy samu ( faltörő kalapács) fejet majd visszahúzták."

Ezt még nem hallottam, de jó. :D Bár ha vannak szemben lakók (szemtanúk), akkor már nehezebb kivitelezni.

Burgermeister 2018.05.28. 08:32:03

költözés másik albérletbe!!!! Egy percig nem maradnék egy ilyen helyen. Balekok vagytok ha ott maradtok.

aszterik 2018.05.28. 08:39:31

@bandiras2: Írod, hogy használjanak füldugót, de te amúgy esetleg tudsz olyan füldugóról, ami elég jól kiszűri a szomszédoktól átjövő, ilyen erősségű zajokat? Nálunk az alsó szomszédnak is és a felsőnek is van egy-egy kutyája, majdnem minden éjszaka/hajnalban felébresztenek az ugatásukkal, pedig minden éjjel füldugóval alszom. Próbáltam már szivacsos füldugót, viaszos füldugót, rendeltem külföldről is hiperszupernek kikiáltott, fifikás, 16 000 Ft-os füldugót, de az utóbbi sem fogta semmivel sem jobban a zajokat, mint a patikákban kapható párszáz forintos darabok. Tartok tőle, hogy nem nagyon dobtak még piacra olyan füldugót, ami ilyen esetekben hatásos volna.

Pierr Kardán 2018.05.28. 08:45:32

Ha a lépcsőházban van a villanyóra, akkor minden este meg kell szüntetni az áramszolgáltatást a tisztelt lakótársnál.

Ha ez nem járható, akkor levelet kell írni nekik, amit esténként sötétedéskor egy féltáglára hajtogatva a bezárt ablakukon keresztül kell kézbesíteni nekik.

fairlane 2018.05.28. 08:53:19

Ennyire olcsó ez az albi, hogy hajlandóak vagytok évekig szívni?

szemétpasi 2018.05.28. 08:53:28

Én is a költözést mondanám első sorban. Levelet írni teljesen értelmetlen, egy beszűkült félbolond alkesz már csak dafke be fog tartani nektek.

Amúgy háborúzni sem érdemes, ő jobban ráér mint ti. Bár valóban érdemes megpróbálni lenyomkodni a villanyóráját, ha megoldható, hogy ne lásson meg titeket. Akkor is megteheted amikor tudod hogy elmegy otthonról, néhány hűtő leolvadás nagyont tud ám fájni anyagilag egy olyannak aki az anyja nyugdíjából él.

A TV és egyéb zajok keltése érdekes kérdés, mert nagy mértékben a helyi rendőröktől függ. Nálunk pl marha szigorúan veszik, 10 után ha valahol dúl a buli és 2x ki kell menjenek akkor megy is bírság és ha arcoskodnak a bulizók akkor még egy testüregi motozást is be szoktak vetni. De a barátnőméknél meg szarnak az egészre, ki se mennek. Szóval egyszer érdemes lehet kihívni őket, aztán meglátni mit csinálnak, de csodát nem várnék tőle.

Malachi 2018.05.28. 08:58:20

nem tudom Dunaújban milyen az albérlet helyzet, mi hasonló esetben (elviselhetetlen szomszédok) fél év után költöztünk.

Phteven 2018.05.28. 09:02:50

Azt az időt, amit a levélírással töltöttetek, albérlet keresésével is tölthettétek volna. Nem is értem ezt a fajta hisztit. Ha tényleg gáz, akkor a többiek már rég letépték volna a fejüket. Ráadásul abban a szerencsés helyzetben vagytok, hogy nem a tiétek a lakás, bármikor odébb tudtok állni. Goto másik albérletbe!

SarahConnor 2018.05.28. 09:11:28

El kell költözni, ahogy többen is javasolták már. Nem értem, miért teszitek, sokkal kisebb hercehurca, mint amekkora teher ezt elviselni. Nem a saját lakásotok, egyszerűen másik albérletbe kell menni. Az meg, hogy ilyen helyzetben szinte bármire hajlandóak vagytok, ami kékvérűen elegáns és finom, az nem elég. Fiatalok vagytok, megértem, ha nincs elég kurázsi kiállni magatokért egy ilyen helyzetben, de olyan játszi könnyedséggel megoldható. Túl sokáig tűrtetek így is, lépjetek le.

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2018.05.28. 09:15:01

@Phteven: "Ha tényleg gáz, akkor a többiek már rég letépték volna a fejüket. "
Nagyon sok lakóközösségben teljesen báránylelkűek az emberek, bármit eltűrnek bármeddig. A mi lépcsőházunkban egy 16 éve tartozó országgyűlési frakció vezető apja volt a legnagyobb közös ktg tartozó, hozzá sem mert szólni senki. Amit nem lehetett kikötni közművet, azt nem fizette. Aztán költözött ide admin bácsi és változott a helyzet. :D

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2018.05.28. 09:17:32

@aszterik: ha a kutyák kiszámíthatóan ugatnak (minden reggel pl), akkor az ellen könnyen lehet intézkedni. De onnantól kezdve új ellenségeid lesznek amint megteszed a bejelentéseket, mert a gazdái személyes támadásként fogják értékelni a tetted.

kommentes nikk 2018.05.28. 09:23:34

@SarahConnor: valszeg tök olcsó a kecó, azért ragaszkodnak hozzá, én már pár hét után dobbantottam volna.

Konyvtaroslany 2018.05.28. 09:34:30

@Mindenki, aki azt javasolja, hogy költözzenek el: Azért ezt kimondani könnyű, de vannak itt egyéb szempontok is. Például az albérlet ára. Az albi mérete, a szobák beosztása. Állapota/felújítottsága. Megközelíthetősége. A tulaj által kért kaució. Az esetleges költözés bonyolultsága. Nem biztos, hogy ugyanezen a környéken találnak egy ugyanilyen állapotú, ugyanilyen beosztású albit, ugyanennyiért. Ennek az új albérlet keresésnek, az albérletváltásnak a terhét, kockázatát mindannyian a fiatalokra tolnátok. Végül is abban igazatok van, hogy az okos enged, de én úgy gondolom, hogy valamit a jogrend is tehetne a vénasszony ellen.

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2018.05.28. 09:40:33

@Konyvtaroslany: melyik az egyszerűbb az esetükben? Új albit keresni vagy megváltoztatni a jogrendet?

Konyvtaroslany 2018.05.28. 10:03:33

@Admin Kapitány: Nem hiszem, hogy megVÁLTOZTATNI kéne a jogrendet, hanem inkább élni vele. Mondjuk bejelenteni az önkorinál. Szépen csinálni felcímkézett hangfelvételeket óra-perc jelzéssel, hogy hajnali kettőkor szólt a szomszédgól a cigánylakodalom. Ezeket is beadni.

Kono 2018.05.28. 10:54:23

@aszterik: A forró ólmos, vagy viaszos kiöntés állítólag működik. Nálunk történelmi hagyománya van! :D

Kono 2018.05.28. 10:56:51

Egyik ismerősöm mesélte, hogy a kedves szomszéd állandóan fúrt-faragott, lakást újított fel éjszakánként.
Miután hiába kértem többször, egy hajnalban felment és 2K purhabbal körbefújta az ajtót.
A kedves szomszéd nem nagyon tudott kijönni egy ideig, aztán kibontották... Leszokott az éjszakai felújításról :D :D :D

Konyvtaroslany 2018.05.28. 10:58:27

@Admin Kapitány: Létezik most önkormányzati szintű csendrendelet? Van olyan, hogy este tíz-tizenegy óra után zene állj a szórakozóhelyek utcai részén? Ha igen, akkor ezzel miért nem élhetek egy óbégató vénasszonnyal szemben is?

kommentes nikk 2018.05.28. 11:05:29

@Kono: freud-i elszólás :))))))))

pantlikaskiralylany 2018.05.28. 11:05:56

Én egy alapvetően csendes házban lakom, bár elég sok az egyetemista albérlő.
Bár az épület tégla, papírvékonyak a falak.
A hálószoba melletti lakást megvette egy egyetemista (vagy a szülei, lényegtelen). A drágám általában éjjel 10-kor kezdett ébredezni, majd random üvölteni egyet, amitől én állandóan kiugrottam az ágyból.
Ezt általában úgy éjjel kettőig, háromig játszottuk.
Többször átmentem, szépen megkértem, hogy az üres lakásban (merthogy valószínűleg nem volt bútora sem, ami felfogja a hangot, legyen kedves halkabban üvöltözni, mert nekem reggel kelni kell.
Semmi, írtam a közös képviselőnek, felszólította semmi.

Megcsináltam, hogy nem éjszaka mentem át, hanem hajnali 6 körül, amikor már valszeg aludt, addig csöngettem, míg ki nem nyitotta az ajtót, és megkértem, hogy hagyjon éjszakánként aludni.
Ezen némileg elgondolkozott, mert nyilván nem állt szándékában hajnali hatkor kelni...

Rettegve feküdtem le minden este, hogy vajon éppen mi lesz a szomszédba.

Miután ebbe belefáradtam, amikor éjszaka nem hagyott aludni, akkor a falra tettem rádiót, zenét, néha görög nyelvleckét, úgy csuma hangerőn, és szépen ott hagytam neki reggeltől.

Hogy mi használt, a fentiekből nem tudom (vagy csak egyszerűen kiélte magát az egyetemen), de az biztos, hogy akkor kár szólni, amikor éppen csinálják a ramazurit, olyankor kell nekik visszaadni, amikor ők aludnának, abból talán értenek.

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2018.05.28. 11:06:22

@Konyvtaroslany: élhetsz, de az asszony attól még óbégatni fog, mert a fia nem foglalkozik vele és nem gobdoskodik az ellátásáról. Ha az asszony unalmában jajjgatna, akkor lehetne rá hatni az esetleges büntetésekkel. De gondolom valami baja van (pl elesik) azért jajjgat, a fia meg leszarja, hulla részegen alszik gondolom,esetleg full hangerőn bekapcsolja neki a tévét és kész. Ezek lehetnek a hangok eredete.

furious ewok 2018.05.28. 11:06:24

Most 1. vagy megvárjátok, amíg az öregasszony megtér a teremtőhöz, 2. vagy még előtte csendben megőrültök, 3. vagy leléptek onnan.

Egy demens öreg gondozása még törődő családi környezetben is hosszú szenvedés, óriási kihívás, aminek sokszor nincs jó megoldása. Tekintve azt, hogy a fia ráadásul rá se bagózik, én nem várnék rá, hogy magától megoldódjon a probléma. Mivel albérletesek vagytok, nem is értem, hogy a költözés miért nem jött még szóba. Azt, hogy nem tudtok pihenni, semmilyen kedvezmény vagy összkomfort nem tudja kompenzálni. Ráadásul újvárosban egymást érik a jó árú kiadó lakások a szép részeken is, belvárosban is, amúgy meg fél óra alatt gyalog átsétálsz a településen, szóval nagy távolságok sincsenek. Innentől kezdve csak rajtatok múlik a dolog.

Pic 2018.05.28. 11:08:08

Lehet rendőrséget ráhívni, önkormányzatnál bejelentést tenni, stb.

Borzalmasan hosszú, több hónapos adminisztratív macera és nem biztos, hogy tesznek is valamit és ha sikerül és tesznek, akkor sem biztos, hogy azonnali megoldás lesz. MIért is mondom ezt?

Gyakorlatilag a következő lépéseket kell tenni:
1. A rendőrség elméletileg "csak" büntet csendháborításért, de ezt a papírforma kedvéért el kellene játszani 3-4 alkalommal, hogy legyen nyoma a rendszerben. Még akkor is meg kell lépni, ha a rendőrök nem büntetik meg, ráadásul VELED bunkók és nem csinálnak semmit vagy jószándékúan bólogatnak és közben hülyére vesznek, mint engem anno. Persze azt csak akkor tudod meg ha utólag látod a jegyzőkönyvet, mint ahogy én szembesültem vele évekel később. :))

2. Mikor ezen a körön túl vagytok, lehet "fokozni" a történetet. Egy ilyen hajnali műsor alkalmával odamész, becsöngetsz és leállsz vitatkozni velük és ügyesen, okosan, finoman kiprovokálod, hogy elővegye a nagykést az alkesz és megfenyegessen és úgy, hogy ezt tudd bizonyítani, hogy megtörtént azaz lássa, halja mindenki, netalántán le is videózza valaki. Ha még ügyesebb vagy és el tudod húzni a "megöllek te szemét" stílusú szájkarate dolgot anélkül, hogy még tovább fajuljon a történet és belédmártsa a kést, akkor az asszony gyorsan síri hangon hívja a rendőrséget, hogy "segítség ölik az uramat!" ilyenkor ugyanis nagyon gyorsan jönnek a rendőrök, ezt komolyan veszik.
3. Ha ez is megvolt akkor a rendőrségi papírokkal lehet menni az Önkormányzathoz és kérni őket, hogy ugyan nézzenek már rá a nénire, mert szerintetek a fia kínozza. Ez sem lesz egyszerű, nem egyszeri alkalom, több hónapos vizsgálódás és aktatologatás várható.

Ha ez mind megvan és jól sül el a dolog, akkor elméletileg a nénit berakja az önkormányzat valami intézménybe a fia meg kussba lesz és viselkedni fog, mert a késsel fenyegetés után sok jóindulatra nem számíthat a zsaruknál.

Amiért úgy látom, hogy hiába lesz teljes siker MÉGSEM fog menni! Ennek szimplán az az oka, hogy Magyarországon több ezer ágynyi elfekvő kapacitást szüntettek meg az elmúlt 20 évben így olyan durva sorban állás van a helyekre, hogy azt rossz nézni. Kihalásos alapon megy, csak hónapok, évek kérdése.

A helyzet csak rosszabbodik. Most látogattunk meg egy gyönyörű vidéki kastélyt ami mint kiderült szociális alapon fogad be időseket és értelmi fogyatékosokat. Ott mondta a főnővér, aki körbevezetett minket, hogy az egész társulat megy haza a rokonokhoz, meg a környező falvakban vásárolt magánházakba, "házi" gondozásra, mert a kastélyt megvette egy gazdag "polgár" társunk.

Ha harcolni akartok annak is vannak veszélyei, mert ha kiderül, hogy ti voltatok és eldurvul a harc akkor visszacsapás van és az nektek is fájni fog.

Lásd szintén saját tapasztalat ahol a kedves szomszéd úgy hálálta meg "jóindulatomat", mikor ráhívtam a rendőröket, hogy pillanatragasztóval telenyomta az ajtózárbetétemet és ez nekem lakatos általi erőszakos ajtónyitással, zárcserével, helyreállítással, munkadíjjal egy laza 30-40 ezres kiadás volt ami mondjuk nem hiányzott.

KÖLTÖZZETEK vaze!!!

maverickzombie · http://279zombie.blog.hu 2018.05.28. 11:10:39

Sok lehetőség van ami járható de egyik sem gyors és biztos megoldás.
Költözés: rizikó, hogy milyen lakásba költözik az ember, milyenek ott a szomszédok, mennyibe kerül, megéri-e?
Feljelentgetés: sok, sok, sok, sok türelem és a hatóságok együttműködése kell hozzá. Aztán persze lehet menni pereskedni, ha az sem használ. Mivel mindketten dolgoztok, szükségetek van a pihenésre, hogy a munkátokat el tudjátok látni. Erre vonatkozóan akár a munkátokat is elveszíthetitek, mert hibát ejtetek a mindennapi feladataitokban.
Lakóközösség: Mivel többen laktok a környezetükben, össze kell fogni másokkal és együtt végigjárni a hivatalos utakat. Mindig jobb, ha van egy kis erősítés az ember háta mögött. Ha jelenlegi közös képviselő nem tudja összefogni a közösséget, akkor szabaduljatok meg tőle mert csak a pénzt nyúlja le a kasszából. Egy jó közösképviselőnek érdeke, hogy mindenki boldogan fizesse be a költséget, mert tudja, hogy azért kap is valamit.
Főbérlő: Remélem van szerződés és nincsenek benne speciális kitételek. Márpedig a főbérlő (amúgy tulaj ha csak nem lakik veletek) kötelessége, hogy élhető körülmények legyenek. Ha nem tetszik neki, akkor fel kell bontani és költözés.

Saját történetem: beköltöztünk nyár végén egy tuti kis lakásba, a sok kis hiba (amit még el is néztünk volna) a legidegesítőbb az volt, hogy átépítették a lakást és a hálószobát az alsó szomszéd konyhája felé helyezték. Alattunk egy kedves, fiatal, aktív pár volt akik reggel 5:30-kor keltek (kávéfőzés, reggeli főzés - és itt tényleges főzésről beszélek, társasági élet). Mi 8-18-as munkabeosztás mellett otthon is dolgoztunk így az átlag éjfél-1 óra volt a fekvési idő 7 órás keléssel, ami soha nem jött össze. Lementem, beszélgettem az alattunk lakókkal, hogy ez a szitu és tudom, hogy semmi jogom beleszólni az ő életükbe csak figyeljenek oda jobban. Így is lett de sajnos még mindig hangos volt és folyamat felébredtünk. Mondtuk a tulajnak, hogy ez a helyzet és, hogy akkor kéretik szépen hangszigetelni a lakást. Persze ő nemet mondott. Akkor elindítottuk a folyamatot, hogy felmondjuk a szerződést ami már az ügyvédelés résznél tartott amikor kiderült slusszpoénnak, hogy a lakás penészedik és azzal sem akart tenni semmit. Aztán az ügyvéd meggyőzte, hogy veszett fejsze amit kerget mert itt nem nyerhet. Úgyhogy teljes kaució vissza és kiköltöztünk.

Tanulság: Mindig van megoldás, csak tenni is kell érte valamit. Ha az egyik nem jön be, menni egy másik után.
Hajrá! Drukkolok nektek, sok nyugodalmas éjszakáért!

Kono 2018.05.28. 11:14:16

@kommentes nikk: az is lehetne, de én sosem laktam társasházban. Pont emiatt.
Családi ház, falun, szomszédok nélkül, az a biztos :)
De ha társasházban élnék, akkor tuti jégcsákánnyal kopogtatok be hozzá.... Sérti az igazságérzetemet, hogy más bunkósága miatt a normális emberek szívjanak...

maverickzombie · http://279zombie.blog.hu 2018.05.28. 11:15:11

@maverickzombie: Ja és PTK 100(nem tudom, hogy változott-e az elmúlt 10 évben). Kinyomtatni szép nagy betűvel, hogy mindneki el tudja olvasni. Ez még a kettővel ezelőtti lakásban bevált. Igaz havonta kellett újat nyomtatni, más-más színű papírra, hogy észben tartsák.

Kondom Keselyű 2018.05.28. 11:28:16

mielőtt elmentek melóba,inditsátok el a tvt full hangeron. esetleg mehet egy papir a lepcsohazba,hogy amint az alattatok lako befejezi a ti terroizalasotokat,ti se fogjatok bekapcsolva hagyni egesz napra.

Kondom Keselyű 2018.05.28. 11:33:01

tobben emlitik a valtast,de gondolom,az azert nem merult fel,mert az utobbi par eveben 50-100%al nottek az alberlet arak,es a valtas valszeg sulyos tizezerekbe fajna havonta.

Pic 2018.05.28. 11:40:02

@Kondom Keselyű: Hát ez a baj a mai fiatalokkal.

Már a mi nagyszüleink is megmondták sok évvel ezelőtt, hogy ba**ni meg szűzen is maradni az nem megy.

Most vagy tűrnek olcsón vagy alszanak drágán.

Evvan.

Haha! Csak most tudatosult bennem kedves kolléga, hogy te nem is KONDOR keselyű vagy. :))

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2018.05.28. 11:40:37

@Kondom Keselyű: ha az albérletek árai emelkedtek, akkor biztosan az övék is. Ha nem, akkor a problémás szomszédokra való tekintettel nem. Ez a kedvezményes ár.

Kondom Keselyű 2018.05.28. 11:53:48

@Admin Kapitány:
a legtobb "fobero" ismerosom a piaci ar alatti emelest valasztotta normalis lakasnal is.
teknitheto husegprogramnak,vagy csak nem akarja megkockaztatni,hogy par honapig ures legyen a lakas, vagy nem volt pofaja par ev alatt duplazni.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2018.05.28. 11:54:02

Pillanatragasztó a zárba, utána kicsit elgondolkodik..

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2018.05.28. 11:56:33

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: ez egy nagyon okos ötlet egy olyan lakó ellen, aki egész nap otthon iszik. Miközben a levélíróék dolgoznak.

nniicckk 2018.05.28. 13:32:49

@aszterik: Fuldugok nem sokat ernek. Probalkozhatsz fultokkal, persze nem tul kenyelmesek, folleg alvashoz, de legalabb biztosan csend van.
vedofelszerelesek.hu/termek/cerva-3m-peltor-x5a-fekete-hallasvedo-fultok/

"Elsősorban olyan, extrém magas zajterheléssel járó környezetben javasolt, ahol gyakran „kettős“ hallásvédelem szükséges, mint például a bányászat, kőfejtés, papíripar vagy gázturbinák "

tükörfúró 2018.05.28. 13:38:13

Én azért felvenném a műsort, ha bármi olyanra kerül a sor, legyen a kezemben valami.
Egyébként ez már nem ilyen "letörte a leandert a szonszéd kisfia", meg "leáztatott a szemétláda felettemlakó" szintű cicaharcos szomszédháborúzgatós dolog, (ami azért valljuk be bárkivel előfordul mindkét "oldalon")...

Nomális országban ez -következmények nélkül- elképzelhetetlen, hogy valaki otthon ül, elveszi és elissza idős szülője nyugdíját, miközben olyan módon sanyargatja, kínozza, hogy gyakorlatilag a midnen élő számára legrosszabbak legrosszabbika, a halál megváltás lenne neki.

aszterik 2018.05.28. 14:38:00

@Admin Kapitány: köszönöm a választ/tippet. A gazdák igazából már azt is személyes támadásként értékelték, hogy jeleztem nekik, hogy zavar az éjszakai kutyaugatás, és kértem őket, hogy tegyenek valamit ellene.
Egyébként szerinted könnyebb az éjszakai kutyaugatás ellen intézkedni az önkormányzatnál (pl. birtokvédelmi eljárás indításával), mint a posztban szereplő öregasszony éjszakai lármázása ellen? (Ez nem költői kérdés, tényleg érdekel a véleményed!) Csak mert nekem azt írtad, hogy kutyaugatás ellen könnyű intézkedni, a posztírónak viszont azt, hogy hivatalos megoldáskereső úton nincs értelme elindulniuk.

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2018.05.28. 14:45:05

@aszterik: azért könnyebb, mert a kutyaugatást könnyen lehet reprodukálni (odamész az ajtóhoz és már ugatnak is), míg az öregasszony zajongását nem tudod reprodukálni. Bizonyítani pedig kell.

aszterik 2018.05.28. 14:53:01

Kedves Posztíró! Sokan azt mondják, hogy nem érdemes hivatalos úton megpróbálni orvosolni az ügyet. Szerintem lehet, hogy egy próbát megér, a jegyzőnél indított birtokvédelmi eljárás költsége ugyanis mindössze 3000 Ft, és nem tűnik iszonyú macerásnak, a rendőrséget pedig nem kell belevonni: kormanyablak.hu/hu/feladatkorok/27/JEGYZ00501 Én már hallottam olyan esetről, hogy éjjel zajongó szomszéd ellen megnyert valaki ilyen eljárást. Nem csak a lakás tulajdonosát, hanem az azt használó, ott életvitelszerűen tartózkodó embereket is megilleti a birtokvédelem (mármint ha hivatalosan igazolni tudjátok, hogy ott laktok).

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2018.05.28. 15:19:03

@aszterik: ez hasznos link, be is teszem a § menü alá. ;)

Szali 2018.05.28. 16:31:24

Nálunk amíg panelban laktunk egy alkeszé volt a szinten a szemben levő lakás. Nagyon nagy ésszel romáknak adta ki nemtudom mennyi pénzért, akikről kiderült, hogy hírhedt balhésok: egy rosszarcú fickó meg két kivénhedt khm... konzumhölgy. Minden nap ment a ramazúri, a fickó késelte a nőket, részegen ordítozott, randalírozott. Amikor meguntam, betelefonáltam a rendőrségre hogy mi van, szerintem az ordítozés két ajtón keresztül pont behallott a telefonba.
Negyed óra múlva kijött két készenlétis kétajtós szekrény. "Rendőrség, ajtót kinyitni". Abban a pillanatban néma kuss lett a lakásban, a fazon bárány szelíden nyitott ajtót, majd ártatlan arccal közölte, hogy itt semmi nem történt. Némi diskurzust követően a rendőrök vészjóslóan csak annyit mondtak, hogy "Ne kelljen mégegyszer kijönnünk bazdmeg". Alighogy elmentek (ekkor hajnal 1 volt) A fickó rámverte az ajtót hogy "gyere ki megöllek". Én meg fogtam a telefont, bevetésirányítás felhív, mondtam, hogy az előbb itt járt szimpatikus rendőr urakat ugyan fordítsák már vissza, mert az előbbi tag késsel a kezében üvoltözik a folyosón. Újabb negyedóra múlva rendőrök visszajöttek rohadt morcosan és a csávó ajtajánál olyan kifejezéseket használtak, amitől a roma úr édesanyja sűrűn csuklani kezdett, akárhol is volt. Aztán pikkpakk megbilincselték a csávót és elvitték. Szerintem ahol nem voltak szem előtt ott alighanem kapott a tag az arcába, mert másnap mikor előkerült, bárány szelíd volt és azután nem volt vele bajunk. Később visszahallottam más rendőr ismerőstől, hogy a yardok nem szokták szeretni, ha egy éjszaka kétszer is foglalkozni kell egy címmel... :)

bandiras2 2018.05.28. 21:01:02

@aszterik:
kutya ellen az egyik korábbi poszt kommentjében ismertetett 200 decibeles kutyasípot javasolnám használni.
Te nem hallod, de "a kutyában a szar is vigyázzba áll." Ha éjjel ugat, akkor rákapcsolni egy teljes percig. Ha neked szar a kutya jelenléte a lakásban, akkor ilyen esetben a tulajdonosnak is nagyon az lesz. Vagy megérti a kutya és kussolni fog, vagy a gazdi fog megszabadulni tőle.

maczuda 2018.05.29. 07:52:33

Amikor egy folyton bulizó lakott alattunk és nem használt a szép szó,akkor kitaláltuk tesómmal,hogy többen kell ellene fellépni. Ehhez az első lépés az volt,hogy amikor őrjöngve,betépve ordibáltak nála az emberek,akkor mi üres üvegeket szórtu k szét az ő emeletén egészen a liftig,meg egyéb olyasmiket,mintha ők csinálták volna. Természetesen màsnap azok a lakók is fel voltak háborodva,akik addig kivonták magukat a konfrontációból. Úgyhogy a második lépés az volt,hogy a következő bulinál becsengettünk pár lakóhoz,hogy együtt fellépés hatàsosabb lenne. Kb. 8-an csengettünk be hozzá és elmondtuk,hogy nézze meg, 8 lakásban nem lehet meglenni miatta normálisan. A sràc elnézést kért, és soha többet nem rendezett nagy bulikat, sőt egy nagyon normális szomszéd lett!:-)

Mr. Neutron 2018.05.29. 07:54:08

Részvétem a posztolónak. Még egyetemista koromban kifogtam egyszer egy ilyen albérletet. A felettem lakó, etnikai kisebbséghez tartozó, egyedül élő gyári munkás nő naponta hajnali 4 körül kelt, fél órán keresztül hangosan szteppelt, vagy mit csinált a linóleumon a fapapucsában (szerintem szöges talpú lehetett, legalábbis a hangja alapján), majd hangos ajtócsapás kíséretében munkába indult. Egy hónap szenvedés után szépen megkértem, hogy vegyen már fel inkább nemezpapucsot. Nem használt az intés, ezért egy hét múlva hajnali négykor kiültem a lépcsőházba az ajtaja elé, kezemben egy demonstratív jellegű baltával. A nenő szokás szerint fél ötkor kilépett az ajtón, meglátott engem, majd halk sikolyt hallatva visszaugrott a lakásába és becsapta az ajtót. Aznap elkésett a munkából. Úgy látszik, a balta megkaristolta az ingerküszöbéit mert attól kezdve legalább 10 decibellel halkabban végezte a reggeli szeánszait.

A történet sajnos folytatódott, mert a házba költözött egy család egy súlyos értelmi fogyatékos kamaszlánnyal, aki véletlenszerű időpontokban elkezdett vonyítani, mire a felettük lévő egyik lakásban tartott kutya is csatlakozott a vonyítókórushoz. Ezt már nem bírtam, úgyhogy elköltöztem.

Borzasztó dolog, hogy a panellakásokban bárkit érhetnek ilyen inzultusok.

tejesláda 2018.09.21. 16:03:34

@aszterik: Köszönöm én is a hasznos linket.