Szomszédháború

Amikor a probléma házhoz jön

70. Olvasói levél: közös udvar

2018. június 03. 11:12 - Captain Admin

Az alábbi levél írója és a szomszédai a bizonyíték arra, hogy még egy kisméretű lakóközösségben sincs egyetértés. Mi lehet jóval nagyobb lakóközösségben?

Kedves Blogszerkesztő!

Van egy 4 lakásos társasház melyben 3 tulajdonos és egy bérlő lakik, és ebből 2 család egyáltalán nem tudja használni az udvart mert a bérlő az udvar egyik felét, a másik tulajdonos az udvar másik felét sajátította ki. Amikor a 2 család szólt hogy az udvar azon részére kiteszi a nyári ülőgarnitúrát amit Ő kijelölt magának hogy az övé, közölte hogy mindent el fog onnan dobálni.

udvariparkolo.jpg

A bérlő két kocsival áll be az udvarra, miközben szóbeli megállapodás jött létre (100%-ban), hogy kocsi ne álljon az udvaron mert csak így tudja a 2 család használni a közös osztatlan tulajdont. A közös képviselő mennyire kötelezheti a tulajdonost a törvény betartására? A NESZ mire kötelezheti a bérlőt? A 2 család hogyan tud érvényt szerezni a jogainak?

Amennyiben Ön is érintett, kérem írja meg történetét, vagy jelezze ezen az űrlapon a Szomszédháború blognak!

Elolvastam, de mi ez a blog?   Még több levél itt!   Elméleti bejegyzések itt!

Amennyiben tetszett a bejegyzés, kérem ossza meg ismerőseivel is!

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szomszedhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr5414019974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2018.06.04. 16:26:23

Ha jól értem, két probléma van. Az egyik egy szintén tulajdonos szomszéd, aki elfoglalta a fél udvart a limlomjaival, a másik pedig egy bérlő, aki minden nap beparkol két kocsival is az udvar másik felére.

1. Nekik joguk van használni az udvart. Minden törvény annyit ér, amennyit be lehet tartatni belőle, így jogilag ilyen házon belüli cécóval nem lehet mit kezdeni.
2. Csavarva egyet a dolgon, a bérlővel lehetne mit kezdeni, mert minimális az esélye, hogy bejelentve, adózva adta ki a tulajdonos a lakását bérbe, így a tulajon keresztül lehet rá nyomást gyakorolni.
3. A problémás tulajdonos pedig már elkezdte a szomszédháborút, itt az ideje beszállni és visszatámadni. Sajnos ez egy ilyen ország, civilizáltan nem lesz megoldás, dzsungel törvények mentén, az erősebb kutya fog győzni. Én kezdésnek beváltanám az ő ígéretét, és jelzés értékkel kidobálnék pár dolgot az udvarról.
4. A kocsikban is könnyen keletkezhet olyan baja az udvaron, ami az udvaron kívül nem. Ezekhez a megoldásokhoz csak képzelőerő és némi bátorság kell. Békében már így sem élnek, ideje erőt mutatni, utána lesz nyugalom csak.

gabiiii 2018.06.04. 21:06:24

"A 2 család hogyan tud érvényt szerezni a jogainak?"
Kromofággal!

vacsnem (törölt) 2018.06.04. 21:41:39

1.Elköltözni.
2.Bozótharc.

Made in Hungary.

Terézágyú 2018.06.05. 14:39:05

"Amikor a 2 család szólt hogy az udvar azon részére kiteszi a nyári ülőgarnitúrát amit Ő kijelölt magának hogy az övé, közölte hogy mindent el fog onnan dobálni."

Ha már eleve így áll hozzá, akkor mi értelme lenne tényleg kitenni az ülőgarnitúrákat és kiülni??? Pihenni ott és úgy úgysem lehet.

Úgyhogy vagy harc, ahol fentebb írták, vagy nem foglalkozni az udvarral. Nem ülni ki, és nem használni, bármilyen munka jelentkezik az udvaron, közölni, hogy semmi közünk hozzá, hiszen nem használjuk, nem használhatjuk...

Terézágyú 2018.06.05. 14:42:14

Egyébként: ha négylakásos a ház, és ketten már tahók, akkor döntetlen... esetleg várni, amíg a két tahó összevész az udvarhasználat miatt...

Egyébként2: melyik lakik a másik fölött... aki felül van, zajonghat...

Nouby 2018.06.06. 18:02:50

És nincs arra felé purhab ami tájékoztató jelleggel az ajtókeretbe kerüljhet?

funivia 2018.06.12. 15:29:58

A kis társasházakkal mindig ez a gond. Amikor négyen összeállnak, hogy építenek egyet, akkor még tök jó a társaság, összekovácsolja őket a közös küzdelem a lakásért. Általában mindenben meg tudnak normálisan egyezni.
Aztán ahogy telik az idő, az eredeti társaságot felváltják más idegenek, mert vagy eladják, vagy kiadják az eredeti tulajdonosok a lakásokat. Az új tulaj, vagy a bérlő meg nem akarja betartani az addigi egyezségeket.
Nem akar a közös udvaron füvet nyírni, a lépcsőházat takarítani, a kocsiját sem ott tartja, ahol kellene...
Ha megbeszélést kezdeményez valamelyik tulaj a dolgok rendezésére, arra meg nem mennek el.
Barátaink is ilyen helyzetben találták magukat a négy lakásos társasházzal.
Végül ők takarították egyedül a közös lépcsőházat, ők gondozták a kertet, és szívtak a többi lakó miatt.
Amikor ráuntak erre, akkor eladták a lakásukat, és építettek egy családi házat.
Másképpen nem lehet ebből jól kijönni.