Szomszédháború

Amikor a probléma házhoz jön

72. Olvasói levél: "csendes" vidéki élet

2018. június 15. 07:00 - Captain Admin

Az ember életében eljöhet az a szerencsés pillanat, amikor úgy érzi, hogy megérdemli a nyugodtabb, csendesebb, vidéki életet, a friss és tiszta levegővel, a madárcsicsergős reggelekkel és minden jóval ami ezzel jár. Így gondolták PAnnáék is, aki levélben írta meg, hogy mi valósult meg a fenti elképzelésükből.

Sziasztok! 

A levelemet azzal kezdeném, hogy a főváros után leköltözni a családommal egy kis faluba az a bizonyos madárcsicsergős "csend" kedvéért, nem tűnt annyira rossz ötletnek, egészen mostanáig.

"Jöttünk, láttunk, beköltöztünk" egy kicsi, de annál aranyosabb otthonba.

A mögöttünk és a mellettünk lévő házak egy család tulajdonát képezik, a mögöttünk lévőben (a házunk fala és a házuk fala között 1,5 m van összesen), a mellettünk lévő ingatlannál pedig 100 méter. Közel vagyunk egymáshoz ez tény, de ettől függetlenül lehet(ne) normálisan együtt élni.

 

Mikor ott jártunk háznézőben, csendesen, rendesen viselkedett a szomszéd "nép", nem volt velük probléma, az eladó bácsi (az eladás oka állítólag az, hogy öregek otthonába vonul) pedig megnyugtatott, hogy nem zajos a család, normálisak, csendesek, rendezettek.

neighborhelp.jpg

 

A szomszédokról:

Van 2 testvér a két házra, mind fiatalok (30 alattiak). A mögöttünk lévőben lakik a fiatalabb (mind a két házat örökölték), a másikban az idősebb, a barátnőjével (aki nem dolgozik) és 6! gyerekkel (ebből a legkisebb a közös). Mielőtt bárki bármit gondol, nem "tesók".

 

A kisebbik probléma:

Azt még elviseljük, hogy a 16-4 éves kor közötti embergyerekek nem tudnak normálisan kommunikálni, csak "magas C-ben ordítani", de úgy hogy egy valamire való "kocsis" is megirigyelné azt a cifra káromkodást, ahogy beszélnek.

 

A Fő Probléma:

Az idősebb srác (az apuka) simán "bulinegyedet" csinál a környékből minden másnap vagy rossz esetben, minden nap este 7 és 9-11 között, az már szerintem nem normális. Hazajön munkából és már nyomatja is. Nyáron csukott ablakkal a házban lenni 30 fokban nem valami kellemes, bár szaunának kiváló. Többször felhívtuk őket, szóltunk személyesen, normális hangnemben, az értelmesebbnek tűnő (40 éves) barátnőnek, hogy pihenni szeretnénk este (reggel 7-től este 7-ig dolgozunk, nem is vagyunk otthon napközben, hétköznap, sok vizet nem zavarunk). 

 

A zaj  felér egy "Sziget fesztivállal". Néha az üvegek is beremegnek. Nem tisztelnek senkit, de a gyerekek még köszönni se tudnak. A többi szomszéd öreg, félnek tőlük, akik pedig már szóltak nekik, arra az apuka azt mondta, hogy "azt csinál, amit akar", mert ő bulizik. Írtunk már a falu jegyzőjének, de az a válasz jött, hogy nem nagyon tud mit csinálni, csak ha rendőrt hívunk.

Ha rendőrt hívunk (gondolom a helyi erők jönnek ki), akkor simán kiderül, hogy mi voltunk (ez falu, itt mindenki tud mindent) és akkor nem lesz nyugtunk (megjegyzem amióta ott lakunk (3/4 éve), azóta már 3x volt kint a rendőrség garázdaság, ittas vezetés, elfogatóparancs stb miatt).

 

Nagyon el vagyunk keseredve. Normális, csendes, dolgozó család vagyunk és azért költöztünk falura, hogy tudjuk "élvezni" a falusi életet. A házat nem tudjuk eladni, mert jelzálog hiteles és sajnálnánk is, mivel már eddig nagyon sok kétkezi munkánkba kerül.

Eljutottunk odáig, hogy gyomorideggel megy haza a család.

Kérlek segítsetek.

Üdv:

PAnna

Amennyiben Ön is érintett, kérem írja meg történetét, vagy jelezze ezen az űrlapon a Szomszédháború blognak!

Elolvastam, de mi ez a blog?   Még több levél itt!   Elméleti bejegyzések itt!

Amennyiben tetszett a bejegyzés, kérem ossza meg ismerőseivel is!

48 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szomszedhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr7414030898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2018.06.15. 12:30:00

Én már régóta mondom:
NINCS olyan, hogy csendes környék. Talán tényleg csak egy alföldi tanyán.

Bármelyik "kis csendes" faluban van például olyan, hogy a szomszéd kiáll a kocsijával reggel ötkor - és ezalatt is szól az autórádió!
És ma már minden ilyen zenekütyü olyan erős (és olcsó stb.), hogy simán áthallatszik a szomszédból.

Nincsen csend sehol.

Terézágyú 2018.06.15. 12:33:16

Egyébként:

"az eladó bácsi (az eladás oka állítólag az, hogy öregek otthonába vonul) pedig megnyugtatott, hogy nem zajos a család, normálisak, csendesek, rendezettek."

:)))) Ögyes öreg róka :)

teéjesenmindegy 2018.06.16. 12:03:02

Már bocs. Valaki éli az életét x éve akárhogy. Erre odaköltözik valaki a szomszédba, és elvárja, hogy változtassa meg az életét mert neki úgy tetszik. A faszért költöztél oda?
Haveromhoz költözött egy új szomszéd, aki az elmúlt fél évben háromszor hívta ki a rendőrséget. Ebből két alkalommal tévét nézett a család, a harmadiknál pedig négyen voltunk és beszélgettünk. A rendőrök mellesleg teljesen normálisak voltak, a harmadik alkalommal már úgy indítottak, hogy elnézést kértek, vágják, hogy ez egy hülye, de nekik kötelességük kijönni. Na, akkor, amikor a rendőrök elmentek átmentünk mind a négyen megbeszélni.

Tenkes Kapitánya 2018.06.16. 12:05:13

Megszívtátok. Szomszédoktól jobban elszeparált házat szabad csak venni. Most, utólag már nem tudtok mit tenni.

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2018.06.16. 12:20:59

Kedves PAnna!

Ha nem tesztek semmit, akkor ez a jövő vár rátok. Bármennyire is komfortzónán kívüli ez nektek, muszáj vagytok beleállni a konfliktusba, a szomszédháborúba. Ehhez -szerintem- bőven tidtok ötleteket meríteni a blog elméleti bejegyzéseiből.

Sokkal könnyebb helyzetben vagytok, mint sok más hasonló problémával küzdő embertársatok, mivel a rendőrség már ismeri a szomszédod. Ennek megvan az az aelőnye, hogy egy bizonyos mértékig amennyiben vitátok támad, egy külső 3. fél (pl rendőrség, szomszédok, bíróság) valószínűleg inkább nektek ad majd igazat. Azonban ennek megvan az a hátránya is, hogy a szomszédod már jóval jártasabb a saját jogai és kötelességei vonatkozásában, valamint a hatóságok lehetőségeivel kapcsolatban.

Nincs mese, nektek is fel kell készülnötök, ki kell ismerni a jogaitokat, lehetőségeiteket, és ott támadni őket, ahol a legnagyobb valószínűséggel változást tudtok elérni. Könnyen lehet, hogy az ingatlanotokra pályáznak, de nem áll rendelkezésükre az az összeg, amennyiért az előző tulaj eladta volna. Sajnos jóval korábban kellett volna tájékozódnotok, bármennyire nehéz is ez előzőleg, információk nélkül.

Kezdésnek a zaj miatt nyugodtan kérhettek birtokvédelmet, nem árt ha van hangfelvételetek, video felvételetek, legyen nyoma, hogy már a rendőrség is járt kint ez miatt stb stb. A birtokvédelem után írásban tájékoztathatod, hogy amennyiben nem szünteti meg a zajongást, akkor ez ellen ti védekezésképpen beruházásokat fogtok eszközölni az ingatlanon, amelyek költségeinek a megtérítését kártérítésként fogjátok rajta követelni. Hogy ez eredményes legyen, előtte mindenféleképpen birtokvédelmet kell kérnetek.

CyberPunK 2018.06.16. 12:46:23

@Captain Admin: Ha meg tényleg egy antszoc állat a szomszéd, akkor meg max ez történik cserébe: index.hu/belfold/2018/06/15/azt_hitte_megloptak_ot_ragyujtotta_a_haromgyerekes_alvo_csaladra_a_hazat/

De persze, álljon bele, úgy hogy még a rendőrt is fosik ráhívni.

Én a költözésre szavazok. Mondjuk a svédekhez..

CyberPunK 2018.06.16. 13:02:16

@teéjesenmindegy: "Már bocs. Valaki éli az életét x éve akárhogy. Erre odaköltözik valaki a szomszédba, és elvárja, hogy változtassa meg az életét mert neki úgy tetszik. A faszért költöztél oda?"

Jaja, ezt a mentalitást ismerem, a mostani lakásom liftjében hepciáskodott egy nőci, hogy faszért szólok be a dohányzása miatt, 20 éve lakik itt, eddig senkit se zavart. Én kedvesen rámutattam a dohányozni tilos táblára, és beígértem egy alapos pofozást, ha még egyszer mellettem dohányzik a liftben. Nem tudom, hogy a tábla észrevétele vagy az a tény, hogy a férjénél is kétszer nagyobb vagyok, de az egyik felülírta a szokásjogot. :)

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2018.06.16. 13:04:53

@CyberPunK: "20 éve lakik itt, eddig senkit se zavart."

Az ilyen agyhalottak azt, hogy nem szólt nekik senki, egyenértékűként veszik azzal, hogy nem zavart senkit. Ez a bunkóság.

CyberPunK 2018.06.16. 13:12:27

Amúgy gyakorlati tanács Pannának: nulladik lépésként felvenni a kapcsolatot a többi szomszéddal, és megtudni, hogy őket mennyire zavarja a zajongó. Ha zavarja, akkor összeállni, és mindenki hívja rá a rendőrt, azt komolyabban veszik, mint egy túlérzékeny betelefonálót. Tipp2: férj IS telefonáljon, máris két bejelentés. Tipp3: rendőrnek bemutatkozáskor mondhatunk bármilyen nevet, céges mobilnál pláne, sose derül ki, hogy ki hívta ki őket.

cso zsi 2018.06.16. 13:50:08

@CyberPunK: A svédekhez? Ezek a szomszédok legalább felerészt "norvégok". De minimum piréz ősökkel bírnak.

CyberPunK 2018.06.16. 14:03:04

@cso zsi: "Nyáron csukott ablakkal a házban lenni 30 fokban nem valami kellemes, bár szaunának kiváló"

Igazad van, akkor inkább a finnekhez. Északabbra nagyon nem fognak ablakot nyitni, és szauna is lesz.

cso zsi 2018.06.16. 14:03:06

@teéjesenmindegy: Fordítsunk. Valaki éli az életét, majd a szemközt lakó elköltözik, és kiadja a lakásást.
Volt már normális bérlő is. De többnyire fősulis bulifiatalok, vagy istenhátamögül Pestre költözött tajparasztok. Nem, nem földműves, vagy állattenyésztő, hanem az a fajta, akit csak a fehér bőrszíne miatt nem hívunk romának. Az életvitele, viselkedése alapján simán befér közéjük.

Tenkes Kapitánya 2018.06.16. 14:05:49

@Captain Admin: Ezt jogilag nem lehet megoldani. Rosszabbá teszi a helyzetet, ha elkezdenek jogászkodni, a közösség kiutálja őket, betartanak nekik stb. A szomszéd zavaró, de nem jogtalan, a gyerekek már csak ilyenek, visíítoznak. A zaj = Sziget fesztivál túlzó, hiteltelen. El kell költözni.

cso zsi 2018.06.16. 14:08:19

@CyberPunK: "rendőrnek bemutatkozáskor mondhatunk bármilyen nevet, céges mobilnál pláne, sose derül ki, hogy ki hívta ki őket"
Már miért ne derülne ki? A katasztrófavédelem, a mentők, és a rendőrség (valamint még pár szervezet) MINDEN hívószámot lát. Azt is, amikor a mobilodon letiltod a hívószámküldést.

Tenkes Kapitánya 2018.06.16. 14:09:56

@cso zsi:
A beköltözőnek kell igazodnia a helyi szokásokhoz.
Nálunk egyszer volt ilyen hangos fiatal albérlőcsapat. Először a fiataloknak szóltunk, majd másodszor is, aztán harmadszor a lakást kiadónak, aki azonnal kirúgta őket. Szerencsénk van, normális a tulajdonos.

Tenkes Kapitánya 2018.06.16. 14:12:02

@CyberPunK: Tipp 3hoz: "Írtunk már a falu jegyzőjének, de az a válasz jött, hogy nem nagyon tud mit csinálni, csak ha rendőrt hívunk.

Ha rendőrt hívunk (gondolom a helyi erők jönnek ki), akkor simán kiderül, hogy mi voltunk (ez falu, itt mindenki tud mindent) és akkor nem lesz nyugtunk"

CyberPunK 2018.06.16. 14:13:44

@cso zsi: Mert amíg csak bejelentést teszel, addig magasról szarnak arra, hogy ki a betelefonáló, nem fogják lekérni, hogy ki tartozik ehhez a számhoz. Ha fel is írják a bejelentő nevét, és a másik fél rákérdez, addig max azt a nevet tudják, amit felírtak. Ha céges telefonod van, akkor még egyszerűbb, a cég tudja csak névhez kötni, a rendőr nem, csak végzéssel kérheti ki. Márpedig egy csendháborítás bejelentője után nem fog nyomozás indulni, amíg nem percenként hívogatod őket.

CyberPunK 2018.06.16. 14:14:54

@Tenkes Kapitánya: Erre írtam, hogy ha fosik, akkor lehet költözni.

funivia 2018.06.16. 15:37:23

Ja, az az áldott csend...
Csak azon a zajon idegesíti magát az ember, amire rá van kattanva. Ha nem jó a füldugó a zaj ellen, vagy egy másik "elfedő" zaj /saját tévé, rádió, lejátszó/, akkor lehet kicsit barkácsolni még.
A jelenlegi kerítés meghagyásával, a saját telken, a régi kerítés vonalában lehet építeni egy zajvédő kerítést./Azért kell a jelenlegi kerítést meghagyni, hogy ha tényleg olyan elvetemült a szomszéd, akkor ne tudjon hozzáférni a zajvédő kerítéshez.
Valamilyen falazó elemből kell építeni egy magas, zárt kerítést, és a szomszéd felőli oldalára felragasztani rá a zajvédő paneleket. Pld. ilyet:

keritesmania.hu/webaruhaz/kerites/zajvedo-fal/.html/ragaszthato-zajvedo-panel-5.html

De ha ez valamiért nem jó, van másmilyen is, utána lehet nézni.
A saját oldalra meg zajvédő sövényt telepíteni. Pld. ilyet:

energiaoldal.hu/masfel-meter-evente-ez-a-csodasoveny/

Mire mindez elkészül, valószínűleg a szomszéd is lenyugszik, és teljes csend lesz. :)

Sir Galahad 2018.06.16. 16:03:34

Ez a levélíró is alapos utánjárás nélkül vett házat. Megszívta, megérdemli, utólag ne rinyáljon.

Szilvapálinka 2018.06.16. 18:02:38

@Sir Galahad: a kulcs, élni és élni hagyni. Ha téged zavarna vmi, ami ellehetetlenítené az életed, nem így vélekednél.
Ma már kapni vezeték nélküli fejhallgatót, bulizhat azzal a szomszéd mások zavarása nélkül. Egy szomszéd miatt szenvedjen az összes többi?

PAnna problémája kapcsán egy történet jut eszembe. Társas házban a szomszéd nem hagyott fel a hangos zenével. Erre a panaszos megunta, a szomszéd felé fordította a saját hangszóróit és ráadta a kakaót. Kisvártatva csönget a szomszéd, hogy legyen szíves kapcsolja ki, mert a polcokról zuhannak le a dolgok. Vannak olyanok, akikkel nem lehet, vagy nem is érdemes beszélgetni.

Ez a természet rendje, érdekérvényesítés, az erősebb kutya ..szik. Ha nem akarnak elköltözni és a szép szó nem segít, máshogy kell jobb belátásra bírni a szomszédot.

városi fiú 2018.06.16. 18:53:57

El kell költözni. Nem éri meg éveket tönkretenni egy ilyen szomszédproblémával.

Hórukk 2018.06.16. 19:00:43

Én is éltem falun és bár a szomszédokkal nem volt bajom, a hangzavar állandó volt: napnyugta után tücskök (megritkítottam őket, így már viselhető lett), utána a rigók százai daloltak órákig. A környék kutyái előbb a hazatérő kocsmatöltelékeket , később a holdat ugatták - órákig. Hajnaltájt jött a kakaskukorékolás, a traktorok-kombájnok mentek ki a földekre, majd reggel rázendített a harang. Belvárosban nem volt ekkora zaj. Amint tudtam, ismét városba költöztem, kertes sorházba. Itt csak a szomszédot csesztem le, hogy 60 évesen minek tanul már dobolni. Meglepődtem amikor mondta, hogy nem ő az, hanem a 2. szomszéd, képzeljem el ő mit hallgat egész nap.

sure_shot 2018.06.16. 19:24:09

Ilyen szomszédom nekem is volt. Hétvégenként olyan délelőtt 10/vagy a negyedik feles magasságában elkezdte tolni keményen a gyökér szekrényrugdosós zenéjét olyan éjfélig vagy kifulladásig. Néha nyomatékosításként kirakta a kétkiló húszdekás tetovált testét félmeztelen az udvaron. Aszondja: Nekem te nem szólogatol be otthon én vagyok a király, azt csinálok amit akarok. Nem tetszik valami rádverek kettőt, fszomat bekaphatod. Ilyen halmozottan hátrányos helyzetű börtönös csóka volt vagy 3 pulyával. Ha józan volt meghúzta magát mint a kisnyúl, csakhát elég ritkán volt józan. Már nagyon tele volt a tököm vele, nőmnek is beugatott párszor. Na akkor kaptam el egyszer amikor ment melózni hajnalban, legyengülve, félig józanul. Utána még párszor vendettát akart piásan, házat gyújtogatni, baltával rendet tenni. Simán ráhívtam a rendőrt, nem sumákban, szemtől szembe.Szépen elmondták neki, hogy felfüggesztettel jobb ha nem ugrál. Meg én is suttogtam neki ezt-azt ha éppen józan volt. Aztán mostanában nem balhézik, mert többet van kórházban, mint otthon.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.16. 21:08:59

@városi fiú:

"El kell költözni. Nem éri meg éveket tönkretenni egy ilyen szomszédproblémával."

Szerintem sem éri meg. Plusz esetleg összeszedni egy gyomorfekélyt az állandó idegeskedés miatt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.16. 21:11:05

@sure_shot:

Na igen, az alkohol öl, csak sajnos nem elég gyorsan.

jolankovacs 2018.06.16. 21:37:57

El kell költözni!

Vadonatúj luxus családiházat (abban a korban, 25 éve) negyedáron adtunk el a szomszédok miatt.
Nem voltak romák, sőt távoli rokonok voltak, de az egész utca rettegett tőlük. Mindenki tudta, hogy idgbetegek és bűnöző is van köztük.
A békés megbeszélés gyakorlatilag lehetetlen volt. Fizikai attrocitásig jutottak el, mert az idegesítette őket, hogy nem szólunk vissza. Rendőri intézkedés történt, a helyi körzeti meghízott ki sem mert jönni, mert ismerte őket.
Annyit hazudtak össze-vissza, hogy majdnem mi lettünk a vádlottak. A mi házunkat tették tönkre, lőttek ránk légpuskával, az egész utca látta mi történt, de mindenki kussolt.

A mai napig felriadok a történtekre és örökre megtanultam:
- ebben az országban a rendőrség csak pénzbehajtó és a bűnözők védelmezője!

Költözni kell, mert az élete fog tönkremenni az ártatlanoknak, ha sokáig tűrnek, vagy küzdenek.
Ebben az országban nincs értelme, a jog és a tisztesség halott. Nem most halt ki, még dédapáink idejében a 19. században.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.16. 22:21:02

@jolankovacs:

"Ebben az országban nincs értelme, a jog és a tisztesség halott. Nem most halt ki, még dédapáink idejében a 19. században."

Nem csak nálunk, mindenhol a tisztességes, törvénytisztelő ember van szopóágon. A jog és a bíróságok tehetetlenek velük szemben, mert többen vannak, és ezért annyi tanút hoznak ellened, amennyit csak akarnak. A bíróság meg milyen alapon utasíthatná el az egymást erősítő tanúvallomásaikat?

Itt csak az érintett lakók összefogása segíthetne, de hát mindenki fél. Még a rendőr is, ahogy írod, mert neki is volt családja, gondolom. Arról nem beszélve, hogy ha tényleg összefognak, esélyes, hogy önbíráskodásért még őket sittelik le.

Tenkes Kapitánya 2018.06.16. 22:21:25

@jolankovacs: Így van ez minden országban, bárhol előfordulhat.

A Galaxis Elnöke 2018.06.16. 22:25:52

Bunkó parasztok, antiszociális barmok és agyhalott zombik mindenhol vannak. Én sajnálom a családot, aki így járt, és csak abban találom őket kissé együgyűnek, hogy a "csendes vidéki élet reményében" költöztek le falura. De komolyan. A mikulásban is hisznek még? Vagy még nem jártak falun, ahol általában alap, hogy a szomszédban vasárnap reggel hétkor is visít a flex a műhelyből, egész szombaton bömböl a fűnyíró és a benzines kasza a kertből, bármikor random üvölt a zene és a família a konyhából, ha éppen nem bebaszarintva, lámpa és egyéb alaptartozékok nélkül cikkcakkoznak a bringával az út közepén (nem beszélve a helyi skacok motorosklubjáról, akik a feltuningolt simsonjaikkal hasítanak ide-oda az utcában))? Akárhányszor nyaralunk vidéken vagy valami dolgunk akad, és lent kell aludnunk, fentiekből minimum kettő MINDIG megvan. A csendes és romantikus vidéki élet egy nettó baromság, ami már 25 éve sem volt meg sehol. Ja de: ötméteres fallal körbevett, nonstop őrzött luxus-lakóparkokban, ahol kétmillió egy négyzetméter. :)

HgGina 2018.06.17. 02:54:56

Egyszerű, 200 dB-lel valamelyik üstdobszimfóniát kell rájuk nyomni, amint elkezdenének dajdajozni.
Lehet alkalmazni a székelyeknél bevett módszert. A falu népe kaszával, kapával, ásóval, cséphadaróval kergeti 10 falunyi távolságra a tezsvíreket.

városi fiú 2018.06.17. 06:09:37

@HgGina: Ezek nem cigányok, hanem maga a kergetős falunépe.

ludomik 2018.06.17. 07:34:16

nincs mit tenni,benezted,,Nem erdekludtel a vetel elott,hogy a "sok gyermekes csalad" ( mar most gyanus a dolog) ki fele ,mi fele,,,,En meg az utcaba se koltoznek,nem hogy a szomszedba,ahol ilyen "fajta" eberek elnek,,,ingatlanod erteke csokken,mert ,,,korultekinto ember ,nem koltozik ilyen csalad melle....

horex · http://horex.uw.hu/ 2018.06.17. 09:49:57

főváros után leköltözni a családommal egy kis faluba "
Hm! Tisztában voltatok hogy ott az utcát is nektek kell tisztában tartani, a füvet nyirni, árkot tisztitani?
Ha az eső elmos valamit, nektek kell gondoskodni a javitásrol stb.
Mindez Bp-en a közösképviselő gondja

Akkora telket vágtak hozzám hogy gazdaságot is vezethetnék rajta
Most is bérben nyirják a füvet rajta

Szomszéd utcában hirdettek egy telket két felújitandó házzal nagyon olcsón, képeket nem mellékeltek
Felhívtam az eladót, mondta hogy hol van, de az egyik házat egy cigány család lakja
Megnéztem, csak az utcárol és többet már nem is érdeklődtem :)

Aránylag szerencsésen költöztem el én is Bp. Belvárosábol. Kétszer voltam megnézni a házat, semmi gond nem volt szomszédilag. Rendes gyerek az" mondta az eladó
Megismerkedtem vele, erős 50-es fickó
Beszélgettünk. Hogy zavar-e engem a flex és a kalapálás mert ő időnként bütyköl. Helyben voltunk. Mondtam hogy én is flexelek és hasonló zajokat keltek :)

Másik szomszéd öreg néni, többiek dolgos magyarok. SZoval szerencsém volt
Időnként, szombaton, messziröl hallom hogy valaki keményen dobol, mint kitünt gyakorol mert valami együttesben játszik
Ha a házban vagyok már nem is hallom, de hogy az ottani szomszédok hogy bírják nem tudom

Azt azért nem lehet elvárni hogy házvétel elött magánnyomozóval figyeltessék a környéket
Vagy igen, mert ez lenne a jó
Ha nem is nyomozó, de egy másik házat megnézettem statikussal
Megérte a pénzt, nem is vettem meg
Most látom milyen szerencsés voltam
Én már öreg farok vagyok, nem mindegy mi merre van
Két utca a körzeti orvos, a labor, fogorvos, vagy két km. a kórház

horex · http://horex.uw.hu/ 2018.06.17. 09:52:45

@horex: A lényeg, hogy költözni kellene, mégha nehéz is, mert idegileg felörlődtök.
Vevőnek ugyanígy hazudni egy nagyot, hogy micsoda rendes környék :)

rozsomák 2018.06.17. 10:07:52

Te... nem írtad ezt el ??

Azt írod, hogy a fiatalabbal - aki 1.5 méterre lakik-, azzal nincs baj, az idősebb testvér, aki 100 méterre lakik, az zajong.
"Közel vagyunk egymáshoz ez tény.. "
100 méter még falun se számít annyira közelinek, sőt. Általában 20-25 méternél nem nagyobb az utcafront

10 méter lesz az, nem ? Vagy mégiscsak a 1.5 méterre levő zajong, nem a távolabbi ?

zord íjász · https://zordidok.blog.hu 2018.06.17. 10:27:17

@jolankovacs:
@sure_shot:
@Hórukk:

@A Galaxis Elnöke: "A csendes és romantikus vidéki élet egy nettó baromság, ami már 25 éve sem volt meg sehol."

A csendes és romantikus vidéki élet egyáltalán nem elérhetetlen,és már 25 éve sem volt az.
A csendes és romantikus vidéki élet alapfeltétele a parlamentben munkáló politikai akarat, amely olyan törvényeket hoz, olyan szankciókkal és büntetési tételekkel az adott szabályozásban, amelyre támaszkodva a helyi önkormányzatok is meghozhatják a saját szabályaikat. Egy hatékony és erős kezű önkormányzat képes megteremteni azokat a feltételeket, amelyek biztosíthatják a békés egymás mellett élést. A hétvégék is lehetnek csendesek, ha van ember, aki betartatja a szabályokat és kiszabja a büntetéseket a csendháborítókra. Azzal nyilván nincs mit kezdeni, ha valakit vidéken a tücskök ciripekése és a madárdal zavar, mert van olyan szint, amihez nem kell hozzászólni, de az esetek többségében ez szimpla hatósági, hivatali eljárások sorával orvosolható....amennyiben tehát létezik az a szellemi klíma, ahol ezek a problémák eljutnak az országos és a helyi döntéshozók elé, és ők tesznek is érte. A levélíró problémájára is van válasz, mindössze azt kell eldönteni rendelkezésre áll-e mindehhez a szellemi, fizikai, anyagi akarat és lehetőség:

1. Önkormányzati választáson azokra szavazni, akiket érdekel a falu.
2. Közmeghallgatáson (minden településen évente egyszer kötelező) nyíltan kiállni és a minden létező módon a nyilvánosság erejét hívni.
3. Képviselőket számon kérni, aláírást gyűjteni, előrehozott választásokat kicsikarni, harcolni, küzdeni, beleállni, képviselőként elindulni, lázadást szítani a becsontosodott rendszer ellen.
4. Mindent dokumentálni: video, foto, hangfelvétel, és ezeket a törvény betűjének megfelelően felhasználni, akár a magán akár a hivatalos eljárások elindításakor.
5. Ügyvéd tanácsát kérni, ügyvédi felszólítást küldeni, ha a szitu olyan, polgári pert indítani mindig lehet.
6. Szar, gyáva rendőr/közterületfelügyelő/önkormányzati alkalmazott ellen panaszt tenni.
7. Lottóötös, és vételi ajánlatot tenni a szomszédok házára. Ez sajnos kissé nehézkesen abszolválható megoldás.

Vagy beismerni a teljes vereséget, óriási veszteséggel eladni a házat, és elmenekülni, mert az élet rövid ehhez, és a gyomorfekély, az idegösszeomlás, a megmérgezett macskák és kutyák, az állandó zaklatás, a fenyegetettség nem éri meg.

KissGecihuszár 2018.06.17. 10:38:58

Azt azért tegyük gyorsan hozzá, hogy "vidék" és "vidék", falu és falu, kisváros és kisváros, de ugyanígy megyeszékhely és megyeszékhely, sőt ezen belül megyeszékhely egyik illetve másik,akár egymás melletti városrésze közt is lehet ég és föld különbség! Teljesen más egy Somogyi és nagyon Zalai, vagy Veszprém megyei falu, ezt saját bőrömön tapasztaltam meg. Úgy mondják felénk,azaz a Balcsinál, hogy más-más "országba" érezheti magát, aki Somogyban él a Balatontól 8-10 és más "országban", aki Veszprém megyében él a tótól ugyanennyi távolságra. De ugyanígy más és más világ Heves megyében a Hevesi térség vs Gyöngyös és környéke. Na, aztán a megyeszékhelyek esetében vannak ám ordító különbségek akár 2, egymás melletti megye "fővárosainak" esetében; pl. Eger vs Salgótarján és a sort még hosszasan folytathatnók. Az tuti, ha az ember -mert besokallt akár a vízfejtől (nem nehéz, én konkrétan 40 év után hagytam ott, mert azt éreztem, hogy "szeretett" fővárosunk egy echte fából vaskarika, ahol minden egyre drágább,de cserébe egyre szarabb, összességében egyre élhetetlenebb a város, hisz immár permanensek a dugók, egyre nagyobb úgy en bloc a zsúfoltság, az utcák, közterületek tisztasága is folyamatos kihívásokkal küszködik, talán csak a BKK színvonala mondható nagyrészt elfogadhatónak), vagy egyéb nagyvárosunktól- a real vidékre teszi át a székhelyét, akkor egyrészt quasi az origótól kell elindulni, tehát semmiféle romantikus negédes gájlig vidék álmodozást nem szabad magunkba oltani, ugyanakkor nem szabad eleve rettegve "le"költözni, de az biztos, hogy amennyiben egy ilyen döntésre jut egy családos, középkorú pár, ez esetben a döntés és ak öltözés közt teljen el legalább 1, de inkább 2 év , mialatt úgymond elkezdik trenírozni magukat, utána olvasnak, utánanéznek a neten úgy általában a hasonló váltáson átesettek storyjainak , kezdjék el kiválasztani az áhított települést, kezdjenek el oda járkálni, ha van rá mód, töltsenek el ott többször 1-1 hosszú hétvégét, s amint kinézték a hőn áhított haciendát, akkor célirányosan vizslassák annak közvetlen környezetét, majd készítsenek egy checklistát és csak abban az esetben vásárolják azt meg, ha a listán több a + jel, mint a - , mert egy ilyen döntés nem 1-2, hanem jó esetben több évtizedre szól. Autót se úgy veszünk, hogy bekötjük a szemünket egy fekete terítővel, majd kiteszünk magunk elé 5-6 katalógust, kinyitjuk és bekötött szemmel rábökünk az egyikre, azt épp amelyik kocsira / AUTÓRA ráböktünk, máris rohanunk megvenni...

SD9 2018.06.17. 13:28:09

Köszi szépen a történetet, ebből most okultam. Ha esetleg elköltözöm valahová, az első dolgaim között lesz, hogy a kiszemelt ház szomszédaihoz bekopogtatok egy kicsit érdeklődni. Csak 1-2 percig, hogy felmérjem, kik laknak ott, milyen idősek és hány gyerekkel.
De most nézem csak, hogy itt fentebb már leírják azokat a tanácsokat, amiket én is akartam, hogy előbb el kell kezdeni járkálni a településre.
A neten utánanézni is nagyon jó dolog, van néhány falu, amiről lehet hallani olyan történeteket, hogy például férgek (vaspondró) lepték el az egész község területét (vagy esetleg rendszeresen előfordul 1-2 évente), stb.
Szóval egy kertes családi ház vásárlása nem olyan, mint egy lakást bérelni egy városban, ahonnan akármikor elköltözhetek egy másikba, ha nem tetszik valami.
Másrészt: Az eladó véleménye SEMMIT NEM ÉR. Nem szabad semmit sem elhinni, hogy a szomszédok rendesek, csendesek, stb. Az eladónak az az érdeke, hogy megszabaduljon a háztól.

kmera 2018.06.17. 14:02:27

Azért a végső eset szerintem nem lehet a költözés, mert mi van akkor, ha olyan helyre megy az ember, ahol megint ilyenek költöznek oda? Vagy a problémás szomszéd eladja a lakot egy még inkább alja társaságnak? És egyébként is, meddig kéne a normális embereknek menekülni? Volt a szomszédunkban régen egy magát "Cook kapitánynak" hívó, alkesz, nagy pofájú csóka, aki végig ordítozta az egyébként normális utcát. A szomszédban működő kisboltban is rendezett néhány cirkuszt a ház asszonyának, aki elég nagy hangú volt, és nem szolgálta ki, max. ha józan volt, de azért akkor csendesedett le az ürge, mikor egy szép kora nyári estén a boltos nőci férje arra érkezett haza a melóból, hogy a kapitány megint ott ordít ordenáré hangon éppen az ő házuk előtt. Még menet közben ugrott le a bringáról, és elkente a száját a sudribunkónak, oszt jónapot. Kérdés? Minden faluban van egy erősebb bika, meg kell adni a lóvét neki, HA már minden egyéb járhatatlan, és elmángorolni hőseinket. Bosszút állnak? Még egyszer, meg amíg nem értenek a szóból. Ha vadnyugat (kelet), akkor olyan fegyverrel kell harcolni, mert csak a saját nyelvén értenek az ilyenek.

rozsomák 2018.06.17. 21:31:18

@kmera:
ja , tök jó érveid vannak ..
Egyet kifelejtesz..
Ha esetleg egyszer azt veszed észre egy ilyen csetepaté után, hogy valaki kihúz a hasadból egy kést..
Amit előtte beleszúrt..

És amit ő majd utólag nagyon megbán - vagy sem -, de rajtad már nem segít.

Szóval Te is csak elméleti szakember vagy... :)

rozsomák 2018.06.17. 21:42:13

@kmera:

ja meg még egy...

Annyira uncsik már ezek a kitalált "megoldás" ízű sztorik, hogy a "nagybátyám" az "öcsém", a "sógorom", az "ismerősöm", a "haverom" hogyan oldott meg dolgokat...

Mindenki tudja, hogy sose történt esetekre hivatkozik a kommentelő - csak fantáziál magában, hogy ő hogy oldaná meg a problémát, és ehhez kerít egy mesét.

városi fiú 2018.06.18. 09:45:02

Én csak egy hétvégi házat vettem 15 éve pest körüli domboldalon. Körbe kedves idős házaspárok nyaralói voltak, akik közül az egyik panaszkodott, hogy hangosan hallgatjuk a rádiót.
Azóta ezek mind eladták, vagyis az egyiknél családirtást tartott egy vej, és kihaltak.
Az új lakók a nyaralókat lebontották, átépítették nagy családi házakká és átlag három gyereket belehoztak.
Az öt környező ház építkezése se volt egy örömmámor, de azóta nonstop mennek a névnapozások meg a gyerekzsúrok egész nyáron.
Amikor meg valamit kertészkedünk, az egész éjjel dajdajozó derék középosztálybeli szomszédok a kerítésre mászva üvöltöznek, hogy mit tilos égetni, fűrészelni, kapálni, és hogy milyen látvány ellen van kifogásuk éppen, mondjuk a fürdőgatya, vagy a kertünk nem tetszik éppen, vagy a pofánk.

Szerintem a kertesház rémálom. Minden, csak nem csöndes. Mindenki kertipartizni akar meg társaséletet élni. A csendesek meg elhagyják a környékét is, és visszaköltöznek a jó kis nyugis fővárosba.

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2018.06.18. 09:58:15

@városi fiú: Ha azt az alapkérdést nézzük, hogy társasházi lakás vagy egy külön saját tulajdonú családi ház, akkor így önmagában mindenki családi házban szeretne élni. Mindkettőnek van előnye és hátránya is, legalább ugyanannyi mindkét oldalon.

A valóságban viszont nem ilyen egyszerű a helyzet. Ha már családi ház, akkor az legyen egy város peremkerületében, mert favakban tényleg éjjel nappal hallani valamit. Éjjel a kutyák ugatnak ész nélkül, nappal pedig vagy a fűnyíró, vagy a flex, vagy a fűrész megy. Ehhez még hozzájönnek a kerti partyk, füst, minden évszakban.

Ha csak nem egy kivételesen szerencsés elhelyezkedésű a ház, akkor én inkább a társasházat választanám. Szomszédok vonatkozásában, ha nem megfelelően szigetelt az épület, akkor egy legfölső szinten lévő lakásban, és az alsó lakást is megvásárolva teljesen nyugodtan lehet élni, és könnyen előfordulhat, hogy két lakás ára is még mindig kevesebbe kerül, mint egy ugyanilyen nyugalmat garantáló családi ház.

De mint írod, villám gyorsan változhatnak a dolgok, egyik nap még nyugalom van, másik nap meg már ott lakik egy zajos család. Így megy ez...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.18. 11:02:34

@Captain Admin:

" ha nem megfelelően szigetelt az épület, akkor egy legfölső szinten lévő lakásban, és az alsó lakást is megvásárolva teljesen nyugodtan lehet élni,"

Azért a falszomszéd lakásokat sem árt megvenni, ha biztosra akarsz menni. :P

Terézágyú 2018.06.18. 12:12:35

@zord íjász:
"A csendes és romantikus vidéki élet alapfeltétele a parlamentben munkáló politikai akarat, amely olyan törvényeket hoz, olyan szankciókkal és büntetési tételekkel az adott szabályozásban, amelyre támaszkodva a helyi önkormányzatok is meghozhatják a saját szabályaikat. Egy hatékony és erős kezű önkormányzat képes megteremteni azokat a feltételeket, amelyek biztosíthatják a békés egymás mellett élést. "

:))))))))))))))))))))))))))))
És te hiszel a Mikulásban? :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Tenkes Kapitánya 2018.06.18. 12:23:40

@városi fiú: Egy családi háznál vagy nyaralónál a mikrokörnyezet számít. Egy hegytetőn épült nyaralóval, körben megvásárolva az egész hegytetőt (nekem ilyen van), soha nem lesz vele gondom.