Szomszédháború

Amikor a probléma házhoz jön

75. Olvasói levél: focipálya a szomsszédban

2018. július 07. 12:20 - Captain Admin

Az alábbi levelet Mária küldte a Szomszédháború blognak, ami soha nem lehetne aktuálisabb mint most, a foci vb idején, és amiben arról panaszkodik, hogy milyen módon keseríti meg az életüket a közvetlen szomszédságukban lévő futballpálya.

Hello 

Első látásra jelentéktelennek tűnhet a problémánk, de elhihetik, hogy elég komolyan megkeseríti az életünket. Hála az utóbbi  évek sikeres focipálya telepítési programjának, körülbelül 2 éve az történt, hogy egy műfüves focipálya létesült a házunk közvetlen szomszédságában.

Konkrétan a házunk egyik oldala pont az új focipálya felé néz, közte csak egy keskeny utcácska van. Amikor meccs van, akkor hallgathatjuk a konyhából, a nappaliból a káromkodást és minden egyebet ami a meccsen történik . A teraszról szintén. Két kisgyerekünk van, ilyenkor hazudoznunk kell nekik, hogy miért csak a ház mögött vagy a ház hátsó szobáiban lehetnek, miért nem jöhetnek a háznak erre a részére, ahol tisztán hallani az ocsmány ordibálásokat.

focipalya.jpg

A kép illusztráció

Az edzések sem sokkal jobbak, amikor téli időszakban kora estétől 8-9-ig égnek a reflektorok és bevilágítanak a házunkban mindent. Évközben pedig kisebb nagyobb rendezvényeket is élvezhetünk, miközben a tévénket sem hallani a saját házunkban a kinti zajoktól. Az, hogy hétvégente vagy így nyári szünetben a gyerekek focizgatnak, ezzel semmi bajunk, a gyerekzsivaj az élet része.

A polgármester azt mondja, hogy ne gondoljuk, hogy pár lakó miatt le fogja bárki is bontani a focipályát. Egyáltalán nem így terveztük az itteni életünket, amikor 5 éve megvettük ezt a házat. Eladni így már csak nagy veszteséggel tudnánk, mivel már költöttünk is rá rendesen. Fogalmunk sincs mit csináljunk.

Tisztelettel, Mária

Amennyiben Ön is érintett, kérem írja meg történetét, vagy jelezze ezen az űrlapon a Szomszédháború blognak!

Elolvastam, de mi ez a blog?   Még több levél itt!   Elméleti bejegyzések itt!

Amennyiben tetszett a bejegyzés, kérem ossza meg ismerőseivel is!

25 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szomszedhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr1714099087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2018.07.07. 19:02:48

Kedves Mária!

Bár felmerülhet megoldásként a zajvédő fal, de mivel a leírásból úgy tűnik, hogy az épület utcafront felőli oldalán van a focipálya, ez se nem szép, se nem praktikus megoldás lenne. Megszokik vagy megszökik, ez tényleg ez a szituáció. :)

2018.07.08. 13:13:50

Költözésen kívül nem sok maradt.. Hasonló szituban voltunk annyi különbséggel hogy a házunk előtt napi szinten 8-10 órán át nyomatták a környék kölykei a focit. Saját házuk előtt nem lehetett mert már mindenhonnan elzavarták őket. Végig jártam minden utat jogi, szülők , fenyegetőzés stb. Idiótákkal nincs mit kezdeni. Eladtuk a házat szerencsére. Amúgy szintén falun volt a ház...…..még rosszabb mint pest.

FF 2018.07.08. 14:13:32

Normális időkben az ilyen építkezést megelőzte hatásvizsgálat, esetleg lakossági fórum. A Fidesz-kultusz szent helyei azonban kiemelt beruházások, ahol az összes szakértőnek kuss...

Hortenz 2018.07.08. 14:23:16

Mária most mit panaszkodik?! Szegény miniszterelnök elvtársunknak egy egész stadion épült a kertje végébe! Naugye.

wrstjnethn 2018.07.08. 15:19:16

Oszt légpuskázni szeret-e a lakó? Mert gondolom a ház tetejéről nagyon kényelmesen lehet lődözni a reflektorokat, előbb-utóbb csak elfogy az önkormányzat pénze pótolni az izzókat. A focipályába meg egyik éjjel két nagy barázdát kell szántani X alakban, aztán másnap próbáljanak meg focizni.

Arcade Macho 2018.07.08. 15:50:13

nemely agglomeracios telepulesen epitenek uj hazat ki a francba a falu vegere, oszt ha mellejuk epul valami szutyok akkor csodalkoznak
ez van, ott volt hely, ott kellett a focipalyat megcsinalni

en is laktam focipalya mellett, oszt par hetvegen jott a sok svab es elfoglalta a rengeteg parkolohelyet meg ment a nagy hangzavar, de hat onekik is valahol kell elvezkedni jobb ha ezt szervezett keretek kozott teszik meg

Arcade Macho 2018.07.08. 15:51:14

@wrstjnethn: a műfűbe barazdat szantani

hillman. 2018.07.08. 15:55:03

Meccsek idejére sipot adni az összes gyereknek. Hadd fujják. Pont olyat mint a biroké.

Valoszinüleg mikor megvettétek már készen voltak a focipálya tervei és lehetett is ellenvéleményezni, csak erröl az ottlakokat nem értesitették. Ez globális hivatalnok szokás.
A használaton kivüli alagsori raktárban "vigyázz a tigris harap" feliratu táblával jelzett szobában.

wrstjnethn 2018.07.08. 16:02:41

@Arcade Macho: nem hinném, hogy a traktort meg az ekét nagyon meghatná, hogy igazi vagy műfű. Feltép az mindent.

2018.07.08. 18:16:43

Az semmi. A szomszédaim (egy kivételével, mert az még ahhoz is hülye) udvarán mindenhol ott van a mobil medence, most már minden irányból hallhatom a hülyegyerekek visongását, ezzel együtt meg a rohadt dögök ugatását is. Ez kell a tahó paraszt magyarnak: medence, kutya, buli, fanta...
Ennyi erővel maradhatott volna Ázsiában a sok gyökér, ahelyett hogy idevonszolta volna a migráncs seggét Árpáddal az élen. Ott senkit nem zavart volna a sok lóbaszó sötét paraszt.

Meister · https://www.facebook.com/Meister1977 2018.07.08. 18:54:11

@FF: szerintem itt már eleve volt ott focipálya, csak szar volt, nem használták. Most a kormány felújította, és emiatt elkezdték sportolási célra használni. Ezzel van baja a poszt tolónak.

szepipiktor 2018.07.08. 19:18:57

Elhiszem, hogy keserű az élete a posztolkóbnak, de a probléma jellemzően az egymásmellett éléshez kapcsolódik, ott pedig ma természetes, hogy az "érkezők", a kényelmet kívánók támadják a közösségi dolgokat, lásd repülőtér, építkezések stb.
Nem tudom, hogy egy régi kertváros szívébe építettek egy új focipályát, és azon a szabályok szerinti időn túl zajlik az "idegesítő" tevékenység, de azért feltételezem, hogy BÁRMILYEN idegesítő tevékenységért is billentyűzethez ült volna a panaszos...
Itt nálunk, a XIII. kerületben az MLSZ-szel közösen volt az iskolák pályaépítési programja, és a helyi felnőttek hétvégenként szombaton, szigorú időtartammal focizhattak ezeken a új pályákon.
És mégis, a környző épületekben lakók panasza miatt megtiltották a szabadidős tevékenységet. Olyanok, aki máskor este, hétvégén fúrtak-faragtak és akkor magasról szartak a többi lakóra...
Nem tudom vajon ez miért zavaróbb, mint egy bérház cigánylakossága, a házban tartott tucatnyi kutya és azok folyamatos ugatása, a purdéknek a közös udvarra kitett pancsolómedencéje és az abban egész nap kiabálva fürdő gyerekek? Vagy este 9:30-kor még az udvaron játszó kisgyerek és folyamatosan ugató kutyáját mára egyt lakásfelújító cigány egésznapos flexelése, kalapálása überelte,,,
De említhetném a két szomszédom folyamatosan ugató pumiját, amit 10 évig kellett hallgatnom, nyáron bezárt ablakokkal fulladoztam, mert a folyamatos vonyítás-ugatás miatt elviselhetetlen volt a szombat-vasárnapom. Ürömön a kutyasátéltayók hordták a mi utcánkba a dögjeiket és leszarták, hogy a traccsolásuk közben a összes többi kutya folyamatosan dühöngve "verte" a kapukat...
Szóval a focipálya nem hiszem hogy ma a magyar alapszemétség, a magyar "másokra magasan szarok" mentalitás legrosszabja lenne.
UIgen, mindenkinek a saját problémája a probléma, de ha szabad fegyverhasználat lenne az országunkban, a számtalan ilyen jellegű hír között a focipályán sportolók nem nagyon lennének olvashatók.
Gondolom, hogy sem gyereke, sem unokája nem sportol? Mert hasonlóan támadják a gyrekektelenek, vagy a már nem érintettek az óvodákat, iskolákat is.

kommentes nikk 2018.07.08. 19:35:12

Ha ez az a sztori, amiből Fókusz riport is volt, akkor nem ilyen egyszerű a helyzet, mert akkor a focipálya már rég ott volt, csak nem használták, később meg felújították és most használják. Így aztán nehéz eldönteni, hogy kinek van igaza, biztos kurvaszar így élni, de ha a pálya már a ház megvételekor is ott volt, akkor bizony sok reklamálnivaló nincs a dolgon. Ha polgiban van jó érzés, önkormányzatilag megfinanszíroztatja egy zajvédő fal építését, és ez a max, amit lehet tenni. A panaszos meg néha bebaszhat éjjel az üres pályára pár molotovkoktélt, nem olyan olcsó a műfű újrarakása. Az enyhébb háború eszköze a becsúzlizott kutyaszar, az is finom lesz.

2018.07.08. 21:24:39

Ha van még türelme bepróbálkozhat jogilag.. Azt tudni kell hogy időponttól függetlenül lakott területen indokolatlanul senkit nem lehet zavarni. Az meg a bíróság felé sem indok hogy ott a focipálya.

A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény (a továbbiakban: Szabs. tv.) 195. § alapján a csendháborítás tényállását valósítja meg az, „aki lakott területen, az ott levő épületben, vagy az ahhoz tartozó telken, tömegközlekedési eszközön, továbbá természeti és védett természeti területen indokolatlanul zajt okoz, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát, illetve a természeti vagy a védett természeti értéket zavarja, szabálysértést követ el”. A tényállás kimerítése esetén a közterület-felügyelő, természeti és védett természeti területen a természetvédelmi őr és helyi jelentőségű védett természeti területen az önkormányzati természetvédelmi őr is szabhat ki helyszíni bírságot.
De ehhez idő kell és egy normális ügyvéd. Mellé beperelni értékcsökkenésért a helyi önkormányzatot.
mellé bírtokvédelmet is kérhet:

A 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) szabályozza a birtokvédelmet.
Az 5:5. § alapján a birtokost illeti meg a birtokvédelem akkor, ha a birtokától jogalap nélkül megfosztják, valamint akkor is, ha a birtoklásában jogalap nélkül háborítják – tehát tilos önhatalom esetén -. Akkor, ha valaki – legyen az akár a szomszéd – zajong, és ezzel zavarja a birtokos nyugalmát, a birtokost megilleti a birtokvédelem.
A birtokos birtokper keretében követelheti a bíróságtól a zavarás megszüntetését, amit 1 éven belül a jegyzőtől is kérhet, aki az 5:8. § alapján a birtoksértőt a birtoksértő magatartásától eltilthatja akkor, ha nyilvánvaló, hogy a birtokos jogosult a birtoklásra, valamint a birtoklás megzavarását nem volt tűrni köteles. A jegyző határozatát a meghozatalától számított 3 napon belül kell végrehajtani. A jegyző az erre irányuló kérelem alapján jogosult a károk, a hasznok és a költségek kérdésében is határozni. A határozata ellen bírósághoz lehet fordulni – a határozat kézbesítésétől számított 15 napon belül -, ha azt valamelyik fél sérelmesnek tartja, úgy, hogy a másik féllel szemben indít pert, melyben a határozat megváltoztatását kéri (5:5. § (3) bekezdés).
A jegyző hatáskörébe tartozó birtokvédelmi eljárásról szóló 17/2015. (II.16.) Kormányrendelet tartalmazza a jegyző eljárására vonatkozó részletes szabályokat.

Sok sikert hozzá.

Ha foci van akkor kitenni a hifit és döngetni ezerrel valami jó kis idegesítő számot. A sok gyökér kiabáló paraszt a mostani tamtam zenétől az első pár percben falramászik..Elmenni otthonról és sétálni amíg fociznak.

kommentes nikk 2018.07.08. 21:41:44

@Tiktak58: "Ha foci van akkor kitenni a hifit és döngetni ezerrel valami jó kis idegesítő számot. A sok gyökér kiabáló paraszt a mostani tamtam zenétől az első pár percben falramászik..Elmenni otthonról és sétálni amíg fociznak." - ja, és mire visszatérnek az összes ablak be lesz baszkodva féltéglával :) Elég naiv dolog azt hinni, hogy egy kisvárosban ilyen jogi eljárásokkal lehet valamire menni. Eleve a jegyző nyilván azt fogja csinálni, amit a polgi mond, és ha azt mondja, hogy Janikám tedd már parkolópályára ezt a panaszost, akkor azt fogja tenni, aztán lehet menni Strassbourgig, kinek van arra ideje, energiája és pénze, hogy 5-8-10 évig pereskedjen? A gyakorlatban Magyarországon egy kisvárosban az embernek nulla esélye van, ha a polgármester meg a helyi potentátok le akarják nyomni. És mivel itt focipályáról van szó, biztos le akarják nyomni. A jog ez esetben legfeljebb arra való, hogy a ptk könyvvel fejbedobja az ember a polgit :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.07.08. 23:27:03

@hillman.:

Na igen, talán Douglas Adams is saját élmény alapján írta. :)

szekkszuáliszaklató 2018.07.09. 00:21:12

Golyoszoroval neha kozejuk loni, hogy kussoljanak.

lujo1111 2018.07.09. 04:14:43

kezdem sajnélni OV-t Felcsúton ;-) Mekkora áldozatot hozott a foci érdekében, és most köpködik. tetejében ezek a rohadt ellenzékiek még néha tüntetni is akarnak az utcájában Pesten. nincs bőr a pofájukon. Ajánlom neki, vonuljon vissza Mallorca szigetére. simán megteheti, ott csend és nyugalom van.

lujo1111 2018.07.09. 04:16:56

@lujo1111: jut eszembe, Pesten nyugta lesz az új alaptrv módosítás után -lex Orbán révén-, és végre nyugodtan aaludhat.

boundary 2018.07.09. 10:08:21

@Arcade Macho: "oszt par hetvegen jott a sok svab es elfoglalta a rengeteg parkolohelyet meg ment a nagy hangzavar, de hat onekik is valahol kell elvezkedni jobb ha ezt szervezett keretek kozott teszik meg"

Látom, Te is szereted a svábokat. Üdv a klubban.

Terézágyú 2018.07.09. 10:19:00

@kommentes nikk:
"A gyakorlatban Magyarországon egy kisvárosban az embernek nulla esélye van, ha a polgármester meg a helyi potentátok le akarják nyomni."

Ez nem igaz.

Nem csak a kisvárosban. Bárhol.

Terézágyú 2018.07.09. 14:11:25

Ja, és nem kell ahhoz ilyen szándék, hogy "le akarják nyomni" - egyszerűen leszarják, hogy milyen gondja-baja van a helyi lakosnak, eszük ágában sincs képviselni az itt lakók érdekeit, semmilyen szinten.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.07.10. 00:32:57

"Eladni így már csak nagy veszteséggel tudnánk,"
Nem biztos, keresni kell valami focibuzit, szerintem annak még felárral is el lehet adni.
:D
Vagy valami olyan süketet, mint én is vagyok, engem pl garantáltan nem zavarna semmi zajterhelés...
:-)))))