Szomszédháború

Amikor a probléma házhoz jön

76. Olvasói levél: dohányzó alsó szomszéd

2018. július 15. 09:00 - Captain Admin

A 10 legrosszabb szomszédtípust felsorakoztató listán nem véletlenül lett bajnok a dohányzó szomszéd. Aki annyira balszerencsés mint az alábbi olvasónk, az a saját bőrén is tapasztalhatja, hogy egy ilyen szomszéd nem csak kellemetlenséget, hanem egészségkárosodást is okoz.

Kedves Szomszédháború!

Sajnos új szomszédunk van. Az alattunk lakó egész nap cigarettázik, hozzánk pedig ömlik be a füst. Nem tudunk szellőztetni azon az oldalon egyáltalán. Sajnos olyan meleg van a lakásban, hogy nem lehet kibírni, ha csak a másik oldalról szellőztetek. És persze ott mennek az autók is.

cigicsikk.jpg

Szóltam neki, hogy legyen szíves és ne dohányozzon a teraszon, mert a lányom beteg, asztmás is és még nagyon sok más baja is van. Erre az volt a válasz, hogy a szabadságjogait ne korlátozzam. Nem tudom, hogy mit kezdjek vele. Amikor dohányzik a lányom mindig befullad, nem lehet hogy mindig szteroidos spary-t használjon.

Sajnos nagyon rossz a helyzet, mert ráadásul 2 hónapja felújít is. A lányom tavaly június óta nem lát, 5 % alatt van a látása. Nem tudják, hogy mi a baja. Sajnos elköltözni nem tudunk mert a lakás terhelve van egy devizahitel miatt. A teraszon cigiznek. Gondoltam, hogy veszek egy slagot és meglocsolom, de akkor az alatta levő is kap belőle. Hát nem tudom. Nem ez a típus vagyok, de a lányomért mindent megteszek. Kérem, ha van valami ötletük, hogy mit tudnék kezdeni vele írják meg. Előre is köszönöm.

Amennyiben Ön is érintett, kérem írja meg történetét, vagy jelezze ezen az űrlapon a Szomszédháború blognak!

Elolvastam, de mi ez a blog?   Még több levél itt!   Elméleti bejegyzések itt!

Amennyiben tetszett a bejegyzés, kérem ossza meg ismerőseivel is!

 

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szomszedhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr4414113789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2018.07.15. 09:11:52

Kedves levélíró!

Sajnos az emberek ilyenek ebben az országban, magasról tojnak a többi emberre. Ha megoldást szeretnétek, nektek is ilyenné kell válnotok, amíg kicsit át nem nevelődik a szomszédotok normális emberré. Fölötte laktok, ez hatalmas előny.

Félre kell tenni mindenféle aggályt és szégyenlősséget, és meg kell mutatni neki, hogy nem riadtok vissza szinte semmitől, hogy leszoktassátok őt erről a rossz szokásáról. Én kezdésnek azt csinálnám, hogy amikor kint cigizik az ablakban, simán leönteném vízzel. Erre azt fogja lépni, hogy nem fog kihajolni. Ha kérésre nem szokik le erről, akkor további lépéseket tennék. Pl eláztatnám őt szándékosan. Előbb utóbb megunja. Nem tudom milyen az épület, de sok helyen azt csinálják a dohányzók, hogy lemennek és a ház előtt cigiznek, nem a lépcsőházban és nem is a saját lakásukban.

Mivel beteg a lányod, érdemes birtokvédelmet kérni a jegyzőtől írásban. Joga van dohányozni a saját lakásában ez igaz, de nincs joga a füstöt átjuttatni más lakásába. Ha felújít akkor először beszélj vele, de csak egyszer, mert utána már hangfelvételt fog készíteni ha rafinált. Mondd meg neki, hogy ha nem szokik le erről, hogy otthon a lakásban cigizik, akkor sorozatosan el fogod áztatni. Többet utána ne mondj neki semmit, csak cselekedj.

Ügyvéddel is érdemes lenne beszélnetek, mert kártérítési is követelhettek, ha összefüggést találnak a dohányfüst és a lányod bármelyik tünete között. Ha nem tudjátok legyőzni, akkor én elköltöznék inkább, de ha van olyan ember a családban, aki fel tudja vállalni vele a konfliktust érdemben, akkor ez lenne a célszerűbb és egyszerűbb. Nagyon rossz helyzetek ezek, együtt tudok érezni.

Im just here for the comments 2018.07.15. 09:38:30

Jézusom baszdmeg, a lányod nem miatta asztmás és nem miatta nem lát... Nekem is van egy dohányzó alsó szomszédom, én sem tudok szellőztetni, hajnal öt előtt már száll a füst a lakásba, este tizenegykor detto. Rohadt bosszantó, felkelek és becsukom az ajtót. DE! Ha lenne egy beteg gyerekem, akkor mondjuk elgondolkodnék azon, h beszerzek egy klímát, elbeszelgetek még egyszer a szomszéddal, megpróbálunk kompromisszumot kötni, teszem azt legyen egy időszak, amikor ők nem dohányoznak, hogy tudj fél órát szelloztetni stb. Tényleg olyan nehéz ez?

Puskás Bettina 2018.07.16. 15:48:55

@Im just here for the comments: Egyrészt, a "baszd meg" külön szó, másrészt úgy gondolom, a levélíró nem érdemli meg, hogy ilyen jellegű megnyilvánulásokat kapjon. Ahogy olvashattad, ha tényleg végig olvastad, akkor láthatod, hogy írta, hogy szólt neki, hogy asztmás, (egy szóval sem mondta, hogy ő okozta volna, de ha bele gondolsz, bármilyen füst erősíthet az asztmán), valamint aki ilyen módon nyilvánul meg ,hogy "ne korlátozz a szabadság jogomban", annak aztán mondhatsz bármit, annál mérgesebb lesz és annál többet fog csak kint dohányozni.

Im just here for the comments 2018.07.16. 16:08:57

@Puskás Bettina: Direkt írtam egybe. Álljak neki javítani a központozást a mondandódban?

Azért is írtam, hogy nem miatta beteg a lánya, mert a sztori szempontjából teljesen irreleváns, tehát felesleges leírni. Egyetlen szempontból jelenthet bármit, ha miatta fullad, de esélytelen, több szmogot szív napi szinten a városban, mint amennyi füst a lakásukba jut.

Ha a szép szó nem segít, akkor a locsolás sem fog. Volt egy második hsz-em is, de az vagy az éterben veszett el vagy törlésre került, nem ismétlem meg, de nem hiszem, hogy ilyen esetben jó ötlet erősködni, mert az ember nem tudhatja, mibe fut bele.
De locsolgasson, aztán ha mondjuk elmérgesedik a helyzet és kitalálja, hogy nem vízzel locsolja le, hanem valami mással, majd a szomszéd felnyomja, akkor remélem, az itteni szakember lesz az első, akit elővesznek felbujtásért ;)

Terézágyú 2018.07.17. 13:14:15

@Im just here for the comments:
"Ha lenne egy beteg gyerekem, akkor mondjuk elgondolkodnék azon, h beszerzek egy klímát"

Ha klíma van, akkor sose kell szellőztetni???

"elbeszelgetek még egyszer a szomszéddal, megpróbálunk kompromisszumot kötni, teszem azt legyen egy időszak, amikor ők nem dohányoznak, hogy tudj fél órát szelloztetni stb. Tényleg olyan nehéz ez?"

Ha eddig a szép szó nem segített, a beteg emberre való utalás se, akkor még egy beszélgetés segít majd?
És mi az, hogy legyen egy félóra, amikor nem bagóznak, és csak olyankor lehet szellőztetni???
És ha tovább akar szellőztetni? És ha máskor akar?
Egyébként nyilván eddig sem napi 24 órán át füstölt a szomszéd a teraszon...

Terézágyú 2018.07.17. 14:59:28

Ja, egyébként ugyanazt tudom ajánlani, amit ugyanitt a múltkor egy hasonló esetben: szellőztetéskor egy ventillátort tenni az ablakba, ami kifelé nyomja a beszűrődő bagófüstöt...

csokosszaju 2018.07.31. 23:58:34

@Im just here for the comments: hát ja, elhűltem, hogy lehet ilyen hülyeséget javasolni, cigizik a teraszán, övé, megteheti, kellemetlen a felette lakóknak, de nem tilthatják meg neki, a ventillátor, meg a klíma jó ötlet, biztos vannak még lehetőségek

csokosszaju 2018.08.01. 00:01:20

@csokosszaju: légtisztító berendezés? asztmásoknak alapvető lenne, megszűri a port, füstöt, aszem a légkondiba is építenek ilyet

Késapati Tamás 2018.08.27. 15:29:31

akkor ennek a blognak annyi?

se új poszt már mióta se egy esetleges reakció... :(

Captain Admin · http://szomszedhaboru.blog.hu 2018.08.27. 18:42:19

@Késapati Tamás: Don't panic! Szomszédháború blog addig lesz amíg bunkó szomszéd is. :D Jelenleg nyári szünet volt, készülget a blog megújulása is saját weboldalon stb., de ezekről már írtam a blog Facebook oldalán is.

tízes 2018.09.05. 19:05:14

Kedves Levélíró!
Hasonló problémával küzdök. Semmiképpen ne locsolgasd a szomszédod, illetve beszélni sem kell vele többet, mert semmi értelme! Azok után, hogy vele már - eredménytelenül - beszéltél, a második lépcső a közös képviselő legyen, ha lehet, írásban, hogy legyen nyoma! Utána várd, hátha van hatás. Utána a jegyző! Utána pedig csak a remény marad.
Hasonló eseteket próbálok gyűjteni, illetve hasonló problémákkal küzdőkkel szeretném felvenni a kapcsolatot, hogy hatásosabban tudjuk jogi úton érvényesíteni az egészséges élethez és a pihenéshez való jogainkat, és hogy a lakásunk használatában ne korlátozzanak a mások/illetve saját egészségükre is fittyet hányó, egészségkárosító tevékenységet folytató neveletlen, társas együttélésre képtelen szomszédok.
Kérlek vedd fel velem a kapcsolatot!

tízes 2018.09.05. 19:10:59

@Im just here for the comments: "elbeszelgetek még egyszer a szomszéddal, megpróbálunk kompromisszumot kötni, teszem azt legyen egy időszak, amikor ők nem dohányoznak, hogy tudj fél órát szelloztetni stb. Tényleg olyan nehéz ez? "
Igen, elég nehéz, ha olyan a szomszédod, és ha alapból a dohányszag mellé folyamatosan büdös mosdatlan szag és émelyítő lakásdezodor szag és valami orrfacsaró pipabűz is társul, akkor is, ha épp nem dohányoznak az erkélyen, csak nyitva az ablak bukóra és az erkélyajtó is, és az viszont 0-24-ben nyitva. Én kétszer is próbáltam vele beszélni, először az élettársa fenyegetett meg, aztán ő maga támadott rám. El nem tudod képzelni milyen - embernek nevezett - lények laknak körülöttünk.

Dikusz 2018.09.21. 16:58:37

Még egy "békés"megoldás: fapapucsot hordani a lakásban.